Kiemelt, partnereink, kiemelt-partnereink
Horgászvíz katalógus
Vízbemutató írások
Videót tartalmazó írások
Akvarisztika
Amur horgászat
Angol-magyar horgászszótár
Bojlis horgászat
Cralusso
Csalik
Élővizek biológiai rehabilitációja
Fenekező horgászat
Finomszerelékes technikák
Általános
Bolognai botos horgászat
Spiccbotos horgászat
Pickerbotos horgászat
Feeder Akadémia
Feederbottal folyóvízen
Feederbottal állóvízen
Feederbottal NAGYhalakra
Rakós botos ABC
Rakós botos gumizási technikák
Rakós bottal NAGYhalakra
Rakós bottal folyóvízen
Rakós bottal állóvízen
Mesterkonyha
Matchbotos ABC
Matchbottal NAGYhalakra
Matchbottal finoman
Folyóvízi horgászat
Fórumlakók életképei
Gyermek élménybeszámolók rovat
Hal- és természetfotók
Hal- és természetvédelem
Halételek
Hírek
Horgászik a család
Horgásziskola kezdőknek
Horgásztúrák idegen tájakon
Horgászújság ajánló
Horgászvizsga
Legyező horgászat
Magyarország halai
Nádi pontyozás
Pellet ABC
Pergető horgászat
Rablóhal horgászat
Rekordlista
Teszthorgászat
Történetek, elbeszélések
Versenybeszámolók
Versenynaptár
Vizek
Ötletek praktikák
Top10, termék, top10-termek

EIGER Fülvédős téli sapka L/XL

EIGER, Fülvédős téli sapka L/XL

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder 50 g

HALDORÁDÓ, Method Flat Feeder 50 g

HALDORÁDÓ Pellet Line 0,22 mm

HALDORÁDÓ, Pellet Line 0,22 mm

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ Quick feeder blue

HALDORÁDÓ, Quick feeder blue

HALDORÁDÓ Feeder gyorskapocs gyöngy

HALDORÁDÓ, Feeder gyorskapocs gyöngy

HALDORÁDÓ SpéciCorn Mega - MIX-6 / 6 íz egy dobozban

HALDORÁDÓ, SpéciCorn Mega - MIX-6 / 6 íz egy dobozban

CARP ACADEMY Eco Rod Pod szett 2 (KB-415)

CARP ACADEMY, Eco Rod Pod szett 2 (KB-415)

KAMASAKI Akciós Super Spin szett (12048015)

KAMASAKI, Akciós Super Spin szett (12048015)
Haldorádó horgászportál - Írások

A matchbotos horgászat (magas) iskolája 8. rész: Csúszó úszós szerelékek elkészítése

2007-03-19
Polyák Csaba
Polyák Csaba
Az előző részekben megismerkedtünk néhány fontos aprósággal, tudjuk, mikor érdemes csúszó úszóval szerelni, hogy eredményesebbek lehessünk. Itt az ideje elkészíteni első szerelékünket. Ehhez igyekszem hasznos tanácsokat adni, és felhívni a figyelmet néhány apró, de a helyes működés szempontjából fontos mozzanatra.

A csúszó úszós szerelék összeállításánál van egy bizonyos sorrend, amit érdemes betartani. A gyakorlott horgászoknak ez már szinte egyértelmű, de jómagam, kezdő koromban, a nagy igyekezetben sokszor a legfontosabbat hagytam utoljára, vagy egyszerűen a kész szerelék szemrevételezésénél vettem észre, hogy valami kimaradt, és emiatt nem működik helyesen a montázs. Idővel felállítottam magamnak egy sorrendet, amin végighaladva biztosan nem marad ki semmi.

Első lépésben a felső ütközőket kössük meg. Ebből mindig kettőt érdemes készíteni, mert ha csupán egyetlen ütközőre bíznánk az úszó pontos eresztékének beállítását, bizony meglepetések érhetnének. Ha csak egy ütközőt kötnénk, az könnyen elcsúszhatna a dobás pillanatában. Ez két darab ütköző esetében nem fordul elő. A kész ütközőket mindig ellenőrizzük! Ha könnyen tudjuk őket a főzsinóron állítani, mehetünk tovább, de ha azt vesszük észre, hogy a főzsinórt „megpödri”, vagy néhány centi után menthetetlenül megszorul, inkább már az elején kössünk újat, mert később már több bosszúsággal jár.

Az ütközőket egy apró gyöngy kövesse. (Erre nincs minden esetben szükség, mert ha a karabineren található szem aprócska, akkor az önmagában sem szalad át az ütközőn, de biztos, ami biztos alapon nem árt, ha előre felfűzzük. Utólag már bajos lenne.)

A gyöngy után a csúszó karabiner következik, amit ismét egy aprócska gyöngy követ, majd ez alá kerül az alsó ütköző. Ennek szerepe az úszó távol tartása az ólmozástól, ami a dobást segíti. Az alsó ütközőt is köthetjük cérnából, damilból, de ez alá érdemes egy-két apróbb sörétet csíptetni, amivel biztosítjuk, hogy a dobáskor az úszó biztosan ne tudjon leverődni. A sörétek és az ütköző közé én egy apró gumigyöngyöt szoktam tenni, ami csillapítja az úszó ólmokat érő „ráütését”.

Az alsó ütköző szerepe, mint azt említettem, az úszó biztonságos távolságban tartása a főólomtól. Az alsó ütköző és az ólmozás között az úszó hosszától picit nagyobb távolságot tartsunk.

Az alsó ütköző és a főólom között valamivel több, mint az úszó hosszának megfelelő távolság legyen!
Az alsó ütköző és a főólom között valamivel több, mint az úszó hosszának megfelelő távolság legyen!

(Vannak speciális helyzetek, mikor az úszónknak szinte nulla az önsúlya, vagyis az összes terhelést a zsinórra helyeztük át. Ha csupán kis távolságra horgászunk, az úszót akár rá is engedhetjük a főólomra, ami ekkor alsó ütközőként is szerepel, de ezzel a montázzsal ne akarjunk nagyot dobni. Inkább akkor használatos, ha szinte magunk elé kell „beejteni” a szereléket. Pl. nádban, csónakból horgászva, a megfelelő bottal.)

Ha az ütközőkkel végeztünk, jöhet az ólmozás kialakítása, attól függően, mit szeretnénk elérni. Néhány szerelékes ábrával bemutatok olyan szerelékeket, amelyek kiindulási alapnak megfelelnek. A magam részéről az ólmozást soha sem bonyolítom túl, mert a legtöbb gubancot többnyire a helytelenül kialakított ólmozás okozza. Nem érdemes túlságosan elaprózni az ólmokat, törekedjünk inkább a nagyobb főólomra és az azt támogató 2-3 apróbb sörétre, ami alá szintén maximum 2-3 további ólom kerüljön. Szerintem sok feladatot meg lehet oldani már pusztán ennek a pár sörétnek a megfelelő helyen történő rögzítésével is.

Csúszó úszós szerelék vízközti finom horgászathoz
Csúszó úszós szerelék vízközti finom horgászathoz

Ezt a szereléket akkor alkalmazom, ha a fix úszós vízközti szereléket valamiért nem tudom kihasználni. Mély vizeken előfordult már, hogy a halak közel 4,5 méteren érezték jól magukat, onnan egy tapodtat sem akartak elmozdulni, ráadásul igen óvatosan, kaptak, vagy a fix szerelékkel nagyon a határokat feszegetném.(Pl. 3,90 m-es bottal 3,80 m-en kell horgászni.) Ezzel a szerelékkel, mivel a főólmozás és a jelzőólom között viszonylag nagy a távolság, természetesebben lehet a csalit az óvatos halaknak felkínálni. Az ólmozást a vízmélység és a kapások intenzitásának függvényében finomíthatjuk. Horgászat közben érdemes kitapasztalni, hogy melyik az a régió, ahol a halaink tartózkodnak, és az ólmozást ennek tudatában úgy alakítani, hogy a csali pont abban a régióban kellesse magát, ahol már számíthatunk kapásra. Mit értek ezen? A főólom nagyságát úgy határozzuk meg, hogy a végszerelék a „haltalan” vízoszlopot gyorsan átüsse, és csak ott hulljon lágyan alá, ahol már számítani lehet a halakra. Ehhez a szerelékhez 10-12 grammos, vékony antennával, esetleg karbonszáras antennával ellátott modellt érdemes választani.

Erdei Attila 1999-es Prágai Klub VB-n használt szereléke
Erdei Attila 1999-es Prágai Klub VB-n használt szereléke

Ennek a szereléknek a leírását Szarka László: Versenyhorgászat című könyvében (Fish Könyvkiadó 2001, Horgászhalaink XIII. sorozat) olvastam, és mivel mind a szerzőt, mind a matchbotos technikát mesterien művelő versenyzőt nagyra értékelem, úgy gondoltam, nem lesz haszontalan bemutatni ezt a szereléket. A leírás alapján ezt a szereléket azért alkalmazta Attila, mert ugyan a meghorgászandó vízmélység közel 4 méter volt, ám a partoldal meredeksége lehetetlenné tette a fixen szerelt waggler bedobását. Ezzel a szerelékkel szigorúan fenékre horgászott. Az eresztéket úgy állította be, hogy a horog csak érintse a meder alját, az előkének nem volt szabad elfeküdnie rajta.

Erdei Attila ezen a Klub VB-n egyéniben a második helyet szerezte meg, amihez így 8 év távlatából is csak gratulálni lehet.

Erdei Attila, most éppen rakóssal a kézben
Erdei Attila, most éppen rakóssal a kézben

Szerelék áramló, mély vízre
Szerelék áramló, mély vízre

Ha nyílt vízen nagyobb távolságra és mélységbe horgászunk, szinte biztosra vehetjük, hogy szél esetén komoly áramlásra is számíthatunk. Ezt a szereléket a Mulde Kupán vetette be a Tubertini-Maros Mix csapat, ahol ezt az áramlást maga a folyó is növelte. (Magáról a versenyről, és a körülményekről itt a portálon is mindenki talál beszámolót.) Mivel szeretek bevált, hasznos dolgokat átvenni, ez a szerelék is bekerült a kedvenceim közé, némi módosítással, hiszen ha a megállított, meder alján elfekvő csalival lehet fogni a nagyját, ez a szerelék verhetetlen. A szerelékhez egy „teleantennás wagglert” válasszunk, mert a meder alján esetleg vonszolódó horog elakadását ez a modell jobban tolerálja. Az eresztéket úgy állítsuk be, hogy a tekintélyes főólom alig 5 centire legyen a meder felett, a szerelék további 60-80 centimétere pedig feküdjön el az aljzaton. A meder alján elfekvő zsinórszakasz kb. felénél egy apró forgó és egy jelzőólom hivatott lassítani a szerelék idő előtti elsodródását.

Finomított csúszó úszós szerelék
Finomított csúszó úszós szerelék

Ez a szerelék alapjaiban nem sokban különbözik az előbb bemutatott szereléktől, ám ha jobban megvizsgáljuk, meglátjuk, hogy mégsem ugyanaz. Nem csupán az ólmozás nagyságában különbözik. Ennél a szereléknél a viszonylag vastagabb főzsinór és az előke közé két apró forgó közbeiktatásával egy úgynevezett finomítás került. Ez a finomítás nem más, mint egy monofil zsinór, ami a főzsinórtól 0,02 mm-rel vékonyabb is lehet. Mivel a főzsinór és a finomítás közé helyezett forgón nyugszik dobáskor az úszó, itt nem használok alsó ütközőt, helyette egy gumigyöngyöt teszek a forgó és az úszó közé. Az ólmozást is a finomításon alakítom ki, majd az ennek aljára kerülő mini forgóba kötöm az előkét. Fontos, hogy megfelelő méretűre szabjuk a finomításnak szánt damilunkat. Ügyeljünk arra, hogy a felső forgón nyugvó waggler vége ne érje el a főólmozást, illetve az előke se tudjon felcsavarodni arra. Ha kb. 1 méteresre szabjuk a finomításunkat, gond nem lehet. (Ezt a szereléket Döme Gábornál láttam először, tőle vettem át saját „kelléktáramba”. Bár az elkészítése kicsit időigényes, megéri a fáradozást. Ezzel a szerelékkel az ólmozás nagyságától függően szinte minden helyzetet megoldhatunk.)

Úgy gondolom, kiindulási alapnak ezek a szerelékek megfelelnek. Ezek segítségével a legtöbb helyzet megoldható, vagy ezeket tovább gondolva, a saját elképzeléseinket hozzátéve fejleszthetőek.

Szerencsére ma már egyre több hasznos információhoz hozzájuthat a figyelmes horgász akár a szaklapokból, akár filmek formájában. Én magam is csak ajánlani tudom Walter Tamás Matchbotos horgászat II. című filmjét, amely ennek a módszernek az alapjaival, hasznos trükkjeivel foglalkozik. Egyedül azt sajnálom, hogy nem 15 évvel ezelőtt jelent meg. Bizony, sok kudarctól megkímélhettem volna magam…

Akiktől érdemes tanulni: Ambrus Tibor és Walter Tamás
Akiktől érdemes tanulni: Ambrus Tibor és Walter Tamás

Aki írott formában is szívesen tájékozódik, annak a következő könyveket, folyóiratokat tudom ajánlani a témában:

  • Szarka László: Versenyhorgászat (Horgászhalaink sorozat XIII.)
  • Szarka László: Keszeghorgászat modern módszerekkel
  • EuroHorgász magazin

Akiről tudom, hogy jövőre többet fog csúszó úszózni. :-)
Akiről tudom, hogy jövőre többet fog csúszó úszózni. :-)

Görbüljön!
Görbüljön!

Írta: Polyák Csaba (csabio)
Ábrák: Polyák Csaba (csabio)

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 32db, utolsó: 2007-07-27 20:09:17

 

Kapcsolódó írások

Cralusso, horgászat, kedvelői, fülében, számtalan Tovább!A Cralusso márka jól cseng az úszós horgászat kedvelői fülében, számtalan elégedett vásárlóval találkoztunk a horgászkiállításokon, ahol azonban nemcsak az elismeréseket és biztatásokat gyűjtöttük be, hanem beszélgettünk a horgászokkal arról is, hogy mi okozza nekik a legnagyobb gondot a vízparton.

Tovább...

lakóhelyem, Nyírségből, fővárosba, tevődött Tovább!Három éve, hogy lakóhelyem a Nyírségből a fővárosba tevődött át. A barátokon, barátságos embereken kívül a szép szabolcsi tájat és számtalan remek horgászhelyet kellett hátrahagynom. Vannak dolgok, amelyek lassan, nehezen pótolhatók, és vannak dolgok,…

Tovább...

hallom, matchbottal, fenék, illetve, közelében Tovább!Sokat hallom, hogy matchbottal csak a fenék, illetve a fenék közelében lehet igazán szép fogási eredményeket elérni, továbbá a kapitális halakat is csak itt lehet horogvégre csalni. Sok esetben ez az állítás teljesen megállja a helyét, azonban vannak olyan helyzetek,…

Tovább...

beköszöntenek, napok, kedvenceinket, nehezebben, találjuk Tovább!Ahogy beköszöntenek a hideg napok, kedvenceinket egyre nehezebben találjuk meg a korábbi nyerő helyeken. A parttól egyre távolabb, a mélyebb részeket keresik fel, ahol nem egyszerű utolérni őket. Egészen más a helyzet azonban a Budapest környéki mély vizű bányatavakon.

Tovább...

novemberi, időjárás, önmagához Tovább!A novemberi időjárás hű önmagához. Nyirkos, hideg, ködös. A vizeket a hirtelen jött hideg szelek hamar kihűtik, és vele együtt a vizek lakói is lelassulnak. A megszokott nyári halbőség megcsappan, az eddig nyerő helyek is gyorsan kiürülnek.

Tovább...

csúszó, technika, bonyolult, sokan, idegenkednek Tovább!A csúszó úszós technika nem bonyolult, mégis sokan, idegenkednek tőle. Lépésről lépésre megyünk végig azokon a kérdéseken, amelyekkel a leggyakrabban találkoztam a különböző fórumokon. Ebben a részben is ezek közül a kérdések közül szemezgettem, illetve sorra veszem a szükséges apróságokat,…

Tovább...

legutóbbi, részben, vízközti, dévérezéssel, ismerkedtünk Tovább!A legutóbbi részben, a vízközti dévérezéssel ismerkedtünk meg. Ha a halakat sikerül felhozni abba a vízrétegbe, ahol már kényelmesen horgászhatunk fix szerelékkel, nyert ügyünk van. Mit tegyünk azonban akkor, ha egy közel 5 méter mély vízen kell kedvenceinket keresnünk,…

Tovább...

matchbotos, horgászat, számomra, legélvezetesebb, műfajával Tovább!A matchbotos horgászat számomra legélvezetesebb műfajával, a vízközt történő dévérezéssel szeretnélek megismertetni benneteket. Az alapvető tudnivalókat a sorozat előző részei már tartalmazzák. Aki most kapcsolódik be, csak vissza kell olvasnia egy kicsit, ha a kezdetektől szeretne indulni.

Tovább...

előzőekben, sikerült, képzeletben, elköltenünk, spórolt Tovább!Az előzőekben már sikerült képzeletben elköltenünk spórolt pénzünket, így a birtokunkban lévő felszerelést ideje bevetni. Ez a legizgalmasabb része a dolognak. A friss szerzeményekkel büszkén levonulunk a vízpartra, és kezdődhet a szerelés, keverés, etetés... Ha mindezt jól teszzük,…

Tovább...

részben, sikerült, eldönteni, elvárásainknak, pénztárcánknak Tovább!Az előző részben talán sikerült eldönteni, hogy elvárásainknak és pénztárcánknak melyik matchbot és orsó felel meg a legjobban. Most azokat a nélkülözhetetlen apróságokat mutatom be, amelyek szükségesek még a matchbotos technika eredményes gyakorlásához. Lássuk hát!

Tovább...

részben, matchbotozáshoz, szükséges, eszközöket, bemutatni Tovább!Ebben a részben, a matchbotozáshoz szükséges eszközöket fogom bemutatni, néhány általam fontosnak tartott tulajdonság megemlítésével. A bemutató képek egy része saját, használatba fogott kedvenceimet mutatja, de sokuk a portál áruházából lett kikölcsönözve.

Tovább...

olvasgatom, hozzászólásokat, kiderül, többen, fordulnak Tovább!Ahogy olvasgatom a hozzászólásokat, kiderül, hogy egyre többen fordulnak az ugynevezett finomszerelékes módszer felé. A legtöbben a feederbotos technikát részesítik előnyben, hisz a hagyományos fenekező horgászattal ez van a legközelebbi rokonságban. Sokan vagyunk azonban,…

Tovább...

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Ajánlott termékek - Matchbotos horgászat (902db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Matchbotos horgászat (354db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Matchbotos horgászat (4db fórum) (Kattintson ide!)
Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Pontyvilág
Fishing & Hunting

CARP ACADEMY Eco Rod Pod szett 16000 helyett 7990Ft

CARP ACADEMY Eco Rod Pod szett 16000 helyett 7990Ft

CARP ACADEMY Profi Rod Pod szett 20800 helyett 15900Ft

CARP ACADEMY Profi Rod Pod szett 20800 helyett 15900Ft

AMARAY Stabil Rod Pod Combo
24990 helyett 19990Ft

AMARAY Stabil Rod Pod Combo24990 helyett 19990Ft

CARP ACADEMY Elit Rod Pod szett 42000 helyett 29990Ft

CARP ACADEMY Elit Rod Pod szett 42000 helyett 29990Ft

RON THOMPSON Lux Pod 3 Rod 13995Ft

RON THOMPSON Lux Pod 3 Rod 13995Ft

PROLOGIC Tri-Sky Pod 3 Rod 29990Ft

PROLOGIC Tri-Sky Pod 3 Rod 29990Ft

CYGNET Quicklock D/L Pod 66-114 cm 39990Ft

CYGNET Quicklock D/L Pod 66-114 cm 39990Ft

CARP ACADEMY Grizzly Rod Pod 49990Ft

CARP ACADEMY Grizzly Rod Pod 49990Ft

CYGNET Grand Sniper Standard Pod 59990Ft

CYGNET Grand Sniper Standard Pod 59990Ft

FOX Sky Pod 3 Rod - három botos 139990Ft

FOX Sky Pod 3 Rod - három botos 139990Ft

CARP ACADEMY Leszúrható kereszttartó páros 3 botos 8990Ft

CARP ACADEMY Leszúrható kereszttartó páros 3 botos 8990Ft

PROLOGIC Leszúrható kereszttartó páros 2+2 botos 24990Ft

PROLOGIC Leszúrható kereszttartó páros 2+2 botos 24990Ft

CARP ACADEMY Sensor WDX 4+1 rádiós kapásjelző szett
79500 helyett 59990Ft

CARP ACADEMY Sensor WDX 4+1 rádiós kapásjelző szett79500 helyett 59990Ft

PROLOGIC Polyphonic V2 VTSW 3+1 kapásjelző szett
89990 helyett 49990Ft

PROLOGIC Polyphonic V2 VTSW 3+1 kapásjelző szett89990 helyett 49990Ft

CARP ACADEMY Pulsar kapásjelző készlet 3+1 darabos
29990 helyett 25900Ft

CARP ACADEMY Pulsar kapásjelző készlet 3+1 darabos29990 helyett 25900Ft

CARP ACADEMY Sensor DX kapásjelző
7790 helyett 6490Ft

CARP ACADEMY Sensor DX kapásjelző7790 helyett 6490Ft

Carp Expert Elektromos kapásjelző szett díszdobozban
21810 helyett 16990Ft

Carp Expert Elektromos kapásjelző szett díszdobozban21810 helyett 16990Ft

NASH Siren S5R kapásjelző 24990Ft

NASH Siren S5R kapásjelző 24990Ft

ATT Tackle ATTs Underlit Wheel - kapásjelző 37990Ft

ATT Tackle ATTs Underlit Wheel  - kapásjelző 37990Ft

CARP ACADEMY Flash Swinger szett 11990Ft

CARP ACADEMY Flash Swinger szett 11990Ft

Sikeres Sporthorgász 2016. július

595 Ft
495 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2016.12.31

SHIMANO Force Master AX Spin 300H

25.990 Ft
14.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.12.02 - 2017.01.31

ZEBCO Trophy Fluo Manie 0,35 mm

1.490 Ft
850 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2016.12.31

PROLOGIC TraX bakancs 45

19.990 Ft
14.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2016.12.31

BALADÉO 5 funkciós evőeszköz készlet

5.990 Ft
3.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2016.12.31