Mesterkonyha 2. - A folyékony aromák

Mesterkonyha 2. - A folyékony aromák

Az különböző aromák feladata a horgászatban, hogy még intenzívebbé és vonzóbbá tegyék keverékünket. A vízben gyorsan terjedve irányt mutatatnak az etetésünkre. A halak kifinomult érzékszerveikkel hamar felfedezik ezt, és előbb rátalálnak, mint a natúr, aroma nélküli etetőanyagokra. A horgászat így még hatékonyabb és eredményesebb lehet.

Az aromaforrás felfedezése

Mielőtt jobban belemélyednénk az aromák rejtélyes világába érdemes belegondolni, hogy a hal melyik érzékszervével érzi meg elsőként az aromát. Ugyanis a vizes közegben, az ízek és az illatok összemosódnak. Tehát a hal szinte egyszerre érzi meg az aroma ízét és illatát. Vagy mégsem? Melyik a fontosabb, a megfelelő íz vagy az erős illat? Tudományos kísérletek bizonyították, hogy előbb jut el az illat a halhoz. A halak (békés és ragadozó halak egyaránt!) orrnyílásában fejlett szaglósejtek találhatók. Ha az illatforrás felkeltette érdeklődősét, annak irányába fordul, és lassan a közelébe úszik. A felhasznált aroma mennyiségétől és töménységétől függően pedig akár több méterről is megérzi annak ízét. Ha az aroma túlságosan tömény és nagy mennyiségű, az már zavaró. Megzavarhatja a hal tájékozódását, és bármennyire is szeretnénk, nem fog horgunkra rátalálni. Tehát nem kell mindenáron az összes aromát felhasználni!

A választék sokszor zavarba ejtően nagy

Hogyan születik az aroma?

A kereskedelmi forgalomban kapható aromák döntő többségét mesterségesen úton állítják elő, bár kaphatók már Bio aromák, is melyek kizárólag természetes, növényi kivonatot tartalmaznak.

Van Den Eynde folyékony aromák hosszú idő óta a legnépszerűbbek a hazai piacon. A különböző halak horgászatához hangolt ízekben kaphatók
A Van Den Eynde új terméke a Bio aroma, amely kizárólag növényi kivonatot tartalmaz. Rendkívül hatékony és nagyon tiszta, hatása tartós

A szintetikus aromák különböző - rendszerint titkos - eljárással létrehozott, rendkívül nagy tisztaságú és töménységű szerek. Ezek eredeti formájukban szinte használhatatlanok, ugyanis néhány cseppjük is olyan tömény és erős, hogy inkább elüldözné, nem pedig csalogatná a halakat. Ezek hígításra szorulnak.

Impact Feeder, a Mosella folyékony aromája elsősorban az etetőkosaras horgászoknak készült. A kis adag etetőanyagot bekeverők intenzív, hatékony horgászatában segít

A bojlis aromákat kisebb mértékben hígítják, mert ezeket még rendszerint főzik, amely további hatóanyag-vesztéssel jár.

A hagyományos keszeges, pontyos aromákat nagyobb mértékben hígítják. A tömény csalogatóanyag egy hordozó anyagba kerül, amely rendszerint nagysűrűségű cukorszirup, finom olaj vagy alkohol. A legelterjedtebb cukorszirup édes, finom ízt ad az aromának.

Sensas Aromix különösen népszerű a versenyhorgászok körében. Minden halfajnak és évszaknak megvan a maga nyerő aromája. Sok bajnok féltett kincse
Manic Impact Syrup a Mosella cég terméke. Különösen sűrű cukorszirup aroma, amely a hideg vízben lehet főleg hatékony
Top Secret, egy „szigorúan titkos” aroma, amely hordozóanyaga cukormelasz. A csalogatóhatás fokozása érdekében aminosav is található benne, amely az emésztést gyorsítja, tehát étvágygerjesztő hatású

Az alkoholos aromák íze nem nevezhető kellemesnek, sőt kifejezetten kellemetlen, „csípős”. Illatuk azonban rendkívül tiszta és átható. Mivel sűrűségük nagyobb, mint a vízé, a mederfenéken, „laposan” terjednek. Hatásuk robbanásszerű. Nagyon gyorsan oldódnak és az erős illatfelhő már messziről az etetőanyagra irányítja a figyelmet.

Mosella Attack egy új, intenzív olajos aroma, amely íze pontosan megegyezik az illattal. A különböző halfajokra lebontott változatban és gyümölcsös ízekben kerül forgalomba

Az olajos aromák sűrűsége rendszerint kisebb, mint a vízé, ezért felfelé dolgoznak. Szerepük - az olajos hordozóanyag vízben való tökéletes feloldódásának elmaradása miatt - a tartós és egyenletes aromahatás biztosa, amely a halat hajszálpontosan az etetésre irányítja. Ízük enyhén édes vagy semleges.

Sensas Groundbait Booster és Attractix. A két aroma nem véletlenül van egymás mellé helyezve. Az Attractix egy alkoholos, gyorsan terjedő aroma, amely intenzív illatával hívja fel magára a figyelmet. A Groundbait Booster olajos, rendkívül édes, nagyon tartós aroma, amely a pontos helymegtalálásban segít. A két különböző bázisú aromát együtt célszerű használni, nagyon jól kiegészítik egymást

A különböző bázisú aromák a gyors és tartós csalogatóhatás érdekében keverhetők. Célszerű egy olajos vagy cukros aromához „gyorsítót” keverni. Ez lehet egy robbanásszerűen terjedő alkoholos aroma vagy por aroma. (A por aromákról részletesen a sorozat következő részében olvashatnak.) Tartsuk azonban mindig szem előtt az ajánlott mennyiséget!

Horogra tűzött csalik aromásítása

Az etetőanyagok aromásítása, ízesítése mellett nem kell lemondanunk a horogra tűzött csali vonzóvá tételéről sem. Sőt! Mit sem ér a remek kaja és hiába forog etetésünkön a hal, ha éppen a horgon lévő csali nem tetszik neki. A csalik ízesítésére szánt aromák zöme sűrű és viszonylag tömény. Lassan oldódódnak, hogy sokáig kifejthessék csalogatóhatásukat.

Mosella Magic Match-Dip mártogatós aroma, amely a horogra tűzött csalit egy sűrű sziruppal borítja be. Lassan oldódik, sokáig érződik kellemes illata és édes íze
Sensas Booster Esches ecsetelő. Ez a közepesen sűrű, rendkívül tiszta aroma azonnal a csali sejtjeibe hatol. Kézről szinte lemoshatatlan. Nagyon tartós, intenzív
A Mosella True Taste csali ízesítő spray - amit csak rá kell fújni a csalira - rendkívül sokféle ízben, szinte minden halfajhoz kapható

Aroma felhasználási tipp

Olyan nagy hatékonyságú keveréket ajánlok, amely kis mennyiségben is rendkívül hatásos, ezért a feeder- vagy a hagyományos etetőkosaras horgászatok során is vonzó lehet.

A recepthez szükséges kellékek: 0,5 kg VDE Big Fish, 0,5 kg VDE Vijver Etang etetőanyag, 1 flakon VDE Bio Mandula folyékony aroma, 1 doboz csemegekukorica
A kukoricát turmixoljuk le, erre fél üveg folyékony aromát öntsünk, majd jól összekeverve minimum 15-20 percig hagyjuk pihenni, hogy jól átjárja az aroma
A pépes, aromásított csemegekukoricát keverjük az etetőanyagba, majd kevéske víz hozzáadásával állítsuk be a megfelelő tapadást
A kész keverék remekül tapad, lassan és egyenletesen oldódik. A mandula aroma 15 Celsius-fok alatti (hideg) vizekben főleg a ponty számára vonzó
A csalit is célszerű megízesíteni ugyanazzal az aromával

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.