Mesterkonyha 3. - Az aromaporok

Mesterkonyha 3. - Az aromaporok

Etetőanyagunk csalogatóhatását a legegyszerűbben aromapor hozzákeverésével fokozhatjuk. A különböző töménységű, nagyon finom szemcsézetű adalékanyag a keverékből kiválva robbanásszerűen hat. A víz teljes keresztmetszetében kifejti csalogatóhatását, és az áramlatok segítségével nagy területről az etetésre koncentrálja a halakat. Egyszerű vele bánni, de sok esetben mégsem egyértelmű a használata. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre keressük a válaszokat.

Mikor kell használni?

A legtöbb horgász számára az okoz komoly dilemmát, hogy a boltokban kapható etetőanyagok döntő többsége már aromásított. Ekkor joggal merül fel a kérdés, hogy kell-e (szabad-e) még ezt tovább aromásítani, és ha igen, akkor milyen aromát célszerű használni, ami nem rontja el a kész keveréket?

A választék aromapórból hihetetlenül nagy, nem könnyű az éppen „legjobbat” megtalálni

Ebben az etetőanyag-gyártók véleménye is megoszlik. Egy részük kifejezetten szükségtelennek tartja, mondván „benne van minden, kizárólag vizet kell csak hozzákeverni”. Mások kívánatosnak tartják a további aromásítást, és különböző recepteket ajánlva segítik a felhasználást. A gyakorlati tapasztalataim alapján állítom, hogy kizárólag a próbálkozás visz előbbre. Sokszor az elképesztőnek, vadnak tűnő ötletek hoznak döbbenetes sikereket. Tehát érdemes az aromásított keverékeket is tovább aromásítani. Ne féljünk kísérletezni!

TOP MIX aromaporok hazánkban készülnek, magyar vizekben és halakon tesztelték
Régi ismerős új köntösben a hazai piacon: X21 poraromák
A Mosella régi és újabb aromái
Top Secret különleges aromákat kínál
A Van Den Eynde aromák a magyar horgászok régi jó ismerősei, csalogatóerejük számtalanszor bizonyított már

Hogyan győződhetünk meg arománk hatékonyságáról?

A leggyakrabban bevált kiindulási alap a következő: vásároljuk néhány kilogramm etetőanyagot, amely lehet aromásított vagy teljesen natúr (basic mix). A kiszemelt halfajhoz ajánlott aromaporok közül 2-3 különbözővel célszerű egy időben próbálkozni. A keveréket osszuk szét 3-4 részre. Egy rész mindig maradjon a gyári, ehhez csak vizet tegyünk! A maradék 2-3 adag etetőanyagot más és más aromával ízesítsük. A valóban hatékony keverékek kis mennyiségben is jól működnek, ezért etetőkosárral is remekül elvégezhető a próba, nem kell 10-20 kg, hogy meggyőződjünk fogósságukról. Több próba tapasztalatai alapján tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy melyik a legvonzóbb aroma.

A Sensas komplett megoldás kínál minden halfajhoz, bármilyen időjárási viszony mellett
Sensas Concentrix a szuper tömény aromapor. Ha változást akarunk egy eredménytelen horgászat során, szórjuk ezt a bekevert etetőanyagra, már kis mennyiségben is csodára képes!

Minden időszakban azonos aromát kell használni?

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a halak ízlése és táplálkozási szokásai a vízhőmérséklet függvényében változnak. Tehát kicsi annak az esélye, hogy a kora tavasszal csábító aroma nyár elején is ugyanolyan vonzó marad. A kísérletezés és próbálkozás nem állhat meg! Ez a szép a horgászatban!

Van Den Eynde Bio koncentrátum a legtöményebb (új generációs!), kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó poraroma. 1 kg etetőhöz mindössze 10 g-ot keverjünk! Hatása robbanásszerű és tartós

Az aromapor kizárólag illat- vagy ízforrás is egyben?

Erről könnyen meggyőződhetünk, ha biztosra akarunk menni. Ízleljük meg, és máris tudni fogjuk, hogy milyen! Az íz alapján öt fő csoportra oszthatók a porok:

  1. teljesen semleges, natúr

  2. édes (általában gyümölcscukor, édes piskóta vagy egyéb „titkos” alapra kevert aromák)

  3. sós (speciális, sós ízfokozóra felvitt aromák)

  4. fűszeres (különböző fűszernövények őrleményei)

  5. meghatározhatatlan (ezek általában a különböző mixek - fantázia aromák, amelyek egyszerre sósak és édesek vagy keserűek)

A nagy múltú gyártók nemcsak a megfelelő illatra és ízre, hanem a színre is komolyan odafigyelnek

Mennyit kell használni?

A legtöbb aromapor általában egy adag bekeverésre váró etetőanyag megízesítésére való, ha nincs külön feltüntetve a javasolt keverési arány. Mennyi az egy adag? 250-300 gramm por 5-6 kg etetőanyag megízesítéséhez elegendő. Ettől természetesen eltérhetünk. Tavasszal, hideg vízi horgászatok során több aromát és kevesebb etetőanyagot kívánnak a halak, míg nyáron kevesebb aromát és több etetőanyagot. Örökérvényű szabály nincs!

A nagy kiszerelésű (750 g-os) Milo aromaporok minimum 15 kg etetőanyag megízesítéséhez elegendők
Aromaporoknál gyakorta megfigyelhető jelenség a „tömbösödés”. Főként a gyümölcscukor alapú porok képesek összeállni. Ez nem ront a csalogatóhatáson, pusztán szépséghiba. Bevetés előtt morzsoljuk szét vagy nyomjuk át egy aprólyukú szitán

Aroma felhasználási tipp

Olyan, egyszerűen elkészíthető keveréket ajánlok most, amely két különböző intenzív aromát hoz harmóniába, és így lesz még fogósabb. Az alap etetőanyag erősen eper ízű, az aromapor vanília. A kettő keveréke különösen vonzó a nagytestű halak, főként a ponty számára hideg, 15 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletnél. Érdemes kipróbálni!

A keverék alkotóelemei: 1 kg Van Den Eynde SuperCarp, 1 csomag Van De Eynde Vanille aromapor és egy doboz csemegekukorica
A horgászat megkezdése előtt minimum 1-2 órával (vagy előző este) szórjuk a kukoricára az aromapor felét, jól keverjük össze, hadd szívja magába
A bekevert, megnedvesített etetőanyaghoz keverjük a vaníliás kukoricát
Az epres-vaníliás kaja kis mennyiségben is hatásos. A horogra a megízesített vaníliás kukoricából tűzzünk
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.