Kiemelt, partnereink, kiemelt-partnereink
Horgászvíz katalógus
Vízbemutató írások
Videót tartalmazó írások
Akvarisztika
Amur horgászat
Angol-magyar horgászszótár
Bojlis horgászat
Általános
Bojli ABC
Bojlis termékbemutatók
Bojlikészítés, receptek
Bojlis kalandok hazai vizeken
Bojlis kalandok külföldi vizeken
Bojlis versenytechnikák
Bojlis végszerelékek
Bojlis suli
Nagy pontyok nyomában
Cralusso
Csalik
Élővizek biológiai rehabilitációja
Fenekező horgászat
Finomszerelékes technikák
Folyóvízi horgászat
Fórumlakók életképei
Gyermek élménybeszámolók rovat
Hal- és természetfotók
Hal- és természetvédelem
Halételek
Hírek
Horgászik a család
Horgásziskola kezdőknek
Horgásztúrák idegen tájakon
Horgászújság ajánló
Horgászvizsga
Legyező horgászat
Magyarország halai
Nádi pontyozás
Pellet ABC
Pergető horgászat
Rablóhal horgászat
Rekordlista
Teszthorgászat
Történetek, elbeszélések
Versenybeszámolók
Versenynaptár
Vizek
Ötletek praktikák
Top10, termék, top10-termek

CORMORAN Fonott zsinór vágó olló

CORMORAN, Fonott zsinór vágó olló

HALDORÁDÓ Feeder gyorskapocs gyöngy

HALDORÁDÓ, Feeder gyorskapocs gyöngy

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Ördögűző

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Ördögűző

HALDORÁDÓ Ajándékutalvány 5000 Ft

HALDORÁDÓ, Ajándékutalvány 5000 Ft

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ, Method Flat Feeder 30 g

By Döme Team Feeder Master Carp Pro 420LC - by Döme Gábor

By Döme, Team Feeder Master Carp Pro 420LC - by Döme Gábor

HALDORÁDÓ Csalitüske Fine 07 mm

HALDORÁDÓ, Csalitüske Fine 07 mm

HALDORÁDÓ Pellet Line 0,22 mm

HALDORÁDÓ, Pellet Line 0,22 mm
Haldorádó horgászportál - Írások

Bojlis Suli 14. – Gubancgátló csőre épített fix végszerelékek összeállítása

2009-01-28
Haskó Tamás
Haskó Tamás
Arra kérnék minden olyan mentalitású olvasót, akik évek óta nem tudnak kibékülni a bojlis horgászattal (valamint a hozzá párosuló önakasztós, fix végszerelékkel) és minden fórumban a módszer sportszerűtlenségéről akarják meggyőzni az embereket, azok inkább ne is olvassák el ezt az írást, és ne gerjesszenek újabb szükségtelen vitát! Akit viszont érdekel, hogyan is néz ki a gubancgátló csőre épített fix végszerelék legegyszerűbb változatainak elkészítése, és hogyan is kell azokat használni, az tartson velem!

Fix vagy csúszó végszerelék?

A fix végszerelék típus – ellentétben az előző részben bemutatatott alap csúszó végszerelékekkel – kifejezetten az önakasztást szolgálja. Azaz a horgot felszippantó halnak esélyt sem ad (ha jól van összeállítva), hogy megszabaduljon attól. Sőt, a horgász aktív közreműködése nélkül (a megfelelő ólomnehezék) segítségével, a saját szájába húzza bele a veszélyes fegyvert. Erről a horgász többnyire „füstölős” kapás formájában értesül. A hal megérezve a veszélyt, örült tempóban próbál menekülni és szabadulni a „kolonctól”. A bevágás szinte teljesen szükségtelen, sőt gyakorta káros (!), hiszen a horog már úgyis mélyen a hal szájában van. A nyeletőfék visszakapcsolása után, máris megkezdődhet a fárasztás. Az önakasztós végszerelék használata nagy távolságban való horgászatnál már egyértelműen nélkülözhetetlen a sikerhez. A „nagy távolság” kifejezés kapcsán ne csak a 200-300 méterre bevontatott szerelékekre gondoljatok! Monofil főzsinór használata esetében még a legmerevebb is nyúlik minimum 10%-ot. Így egy 70-80 méterre bevetett végszerelékkel is tud a hal jó néhány centit úgy „játszani”, hogy abból mi semmit nem veszünk észre. Ráadásul, ahogy nő a távolság, úgy csökken a hozzánk eljutó jelzések száma. A biztos akadás ekkor kizárólag fix végszerelékkel valósítgató meg!

Melyiket válasszam?

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy minden esetben gondoljuk végig a fix végszerelék összeállítását és működését, még a horgászat megkezdése előtt! Nyilván egy kezdő, kevés tapasztalattal rendelkező, a meghorgászandó vízterületet nem ismerő horgász nehezen tudja a megfelelő végszereléket kiválasztani elsőre. Ebben az írásban megpróbáltam olyan, nagyon könnyen összeállítható, kiváló minőségű, kizárólag FOX márkájú végszerelékeket összegyűjteni, amelyek alkalmazása nem okoz majd csalódást! Írásomból talán arra is fény derül, hogy milyen előnyökkel jár egy-egy típus. Ebben a cikkben a gubancgátló csőre, míg a következő részben az ólombetétes fonott zsinórra (lead core) épített végszerelékeket teszem nagyító alá. Aki eddig elolvasta soraim, abban máris joggal merül fel a kérdés, hogy mi a különbség a két végszerelék között? Miért kell az egyiknél gubancgátló csövet, míg a másiknál ólombetétes zsinórt alkalmazni?

Dobva vagy bevontatva juttatod be a végszereléked?

Ha nagyon le a akarom egyszerűsíteni a kérdésekre a választ, akkor ez a következőképpen hangzana.

  1. A gubancgátló csőre épített végszerelékek létjogosultsága a partról történő horgászatok során értékelődik fel igazán, amikor a végszereléket kizárólag dobva lehet bejuttatni. A vastag cső meggátolja, hogy a vékony fonott (és többnyire nagyon lágy) horogelőke visszacsapódva a főzsinórra tekeredjen. Tulajdonképpen a cső neve elárulja, hogy mire is való! Azaz gubancgátló szerepet tölt be. Nincs annál bosszantóbb, amikor órákat ülünk a bot mögött, miközben semmi esélyünk a halfogásra, hiszen a feltekeredett horogelőkét nem fogja a hal a főzsinórról letekerni…
  2. Az ólombetétes fonott zsinórra épített végszerelékek „gerince” is lényegesen vastagabb és merevebb, mint főzsinórunk, de erre bizony még feltekeredhet egy hosszúra hagyott, lágy horogelőke a dobás során. Tehát ez a fajta végszerelék típus nem nyújt 100%-os védelmet a gubancok ellen, de nem is ez az elsődleges feladata! Ezért az ilyen végszerelékeket inkább a behordós horgászmódszerekhez ajánlom. Természetesen emellett számos hasznos és jó tulajdonsággal rendelkeznek, de ezek aprólékos bemutatását már a következő részbe szánom.

Tehát ha az elsődleges kérdés – „dobva agy behordva kell a végszereléket bejuttatni?” – eldőlt, máris közelebb jutottunk a jó megoldáshoz. Ebben a részben a dobáshoz ajánlott, gubancgátló csőre épített – és nekem nagyon jól bevált – végszerelék típusokat kívánom bemutatni.

FOX Camo Tubing Rigs With Safety Cips (FOX végszerelék csomag – lágy csövön fix 1.)

A Camo Tubing Rigs With Safety Clips gubancgátlós szerelék hosszú és rugalmas csöve speciális színének és felületének köszönhetően nagyon jól beleolvad a legtöbb meder mintázatába. A cső a dobás közben kialakuló gubancoktól és a fenéken történő dörzsölődés miatti zsinórsérülésétől is garantáltan megóvja a végszereléket. Az együttesnek része a Carp Safety Lead Clip, ami speciális biztosítószege révén a műanyag testbe pattintott forgó rögzítését még stabilabbá teszi: a forgó csak akkor szabadulhat ki az ólomkapocsból, ha előzőleg a rendszert lezáró gumiharang is lecsúszik róla. Ez elakadáskor történhet. Ez a rendszer azonban megvédi a halat is, ugyanis a beszakadt végszereléket magával cipelő áldozat megszabadulhat az ólomnehezéktől. További előnye a szereléknek, hogy a nagyméretű karikás forgó szabad mozgást enged az előkének. Kifejezetten ajánlott süllyedő, fenéken nyugvó csalik alkalmazása során. Ekkor a horgot köthetjük vékony süllyedő főzsinórra vagy merev fluoro carbon monofil zsinórra egyaránt. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (45 cm-es gubancgátló cső, ólomkapocs, gumiharang és gyűrűs forgó) tartalmaz. (A csomagban, a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

A csomag három darab komplett végszerelékhez szükséges alkatrészt tartalmaz
A csomag három darab komplett végszerelékhez szükséges alkatrészt tartalmaz

Először húzzátok át a főzsinórt a gubancgátló csövön…
Először húzzátok át a főzsinórt a gubancgátló csövön…

… majd következhet a gumiharang
… majd következhet a gumiharang

Ezt követi az ólomkapocs, majd a főzsinór végére kössétek fel a forgókapcsot
Ezt követi az ólomkapocs, majd a főzsinór végére kössétek fel a forgókapcsot

Húzzátok vissza az ólomkapocsba a forgót, majd fixáljátok le a csomagban található biztosítószeg segítségével
Húzzátok vissza az ólomkapocsba a forgót, majd fixáljátok le a csomagban található biztosítószeg segítségével

Következhet az ólom beakasztása
Következhet az ólom beakasztása

Már csak a horogelőkét kell belehurkolni a forgókapocs szabad oldalába
Már csak a horogelőkét kell belehurkolni a forgókapocs szabad oldalába

A kész szerelék bevetésre kész állapotban
A kész szerelék bevetésre kész állapotban

FOX Kwik Change Safety Clips Rigs Rig Tubing (FOX végszerelék csomag – lágy csövön fix 2.)

A FOX Kwik Change Safety Clips Rigs Rig Tubing egy klasszikus ólomkapcsos (Lead Clip) végszerelék, amit a Kwik Change (rendkívül gyors és biztonságos előkecsere) technológiával egyesítettek. Az ólomkapocsba illeszkedő kis biztosítószeg miatt a forgókapocs nem szabadulhat ki, azaz a rendszer mindenképpen elereszti a megakadt ólmot. A végszerelék a hosszú, vékony, rugalmas és süllyedő, terepszínű-zöld gubancgátló csővel (Camo Rig Tubing) kombinált rendszer. A 45 cm-es cső a végszerelék aljzatra fektetését is megoldja, emellett megvédi a főzsinór végső szakaszát a sérülésektől. Továbbá kellő merevsége és vastagsága garantálja, hogy dobás során semmiképpen se tekeredhessen fel a horogelőke. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (3 db végszerelék, 6 db gumihüvely) tartalmaz. Ideális végszerelék minden olyan esetben, ahol bizony gyorsan kell a halak kényes kapásaihoz igazodni. A gyakori előkecserét a Kwik Change kapocs rendkívüli módon leegyszerűsíti és felgyorsítja. (A csomagban a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

Három végszereléket és hat gumihüvelyt rejt a csomagolás
Három végszereléket és hat gumihüvelyt rejt a csomagolás

Elsőként a gubancgátló csövet fűzzétek fel a főzsinórra…
Elsőként a gubancgátló csövet fűzzétek fel a főzsinórra…

… majd a gumiharangot
… majd a gumiharangot

Az ólomkapocs felhelyezése után kössétek fel a Kwik Change gyorskapcsot
Az ólomkapocs felhelyezése után kössétek fel a Kwik Change gyorskapcsot

Rögzítsétek a gyorskapocs forgóját a biztosítószeggel
Rögzítsétek a gyorskapocs forgóját a biztosítószeggel

Akasszátok az ólomkapocsba az ólmot
Akasszátok az ólomkapocsba az ólmot

A gyorskapocs kampós végébe kell a horogelőke végfülét akasztani…
A gyorskapocs kampós végébe kell a horogelőke végfülét akasztani…

… majd a gumihüvelyt rátolva a kampóra biztosíthatjuk, hogy előkénk a helyén is marad
… majd a gumihüvelyt rátolva a kampóra biztosíthatjuk, hogy előkénk a helyén is marad

Íme, a szerelék bevetésre kész változatban
Íme, a szerelék bevetésre kész változatban

FOX Kwik Change Safety Sleeve Rigs Rig Tubing (FOX végszerelék csomag – lágy csövön fix 3.)

A FOX Kwik Change Safety Sleeve Rigs Rig Tubing végszerelék egy hosszú, vékony, süllyedő és rugalmas, terepszínű-zöld gubancgátló csővel (Camo Rig Tubing) kombinált rendszer, amin a halra nézve kíméletes ólomrögzítést a Carp Safety Sleeve technológia, a gyors előkecserét pedig a végén található Kwik Change forgós kapocs biztosítja. A 45 cm-es gubancgátló cső a végszerelék aljzatra fektetését is megoldja, emellett megvédi a főzsinór végső szakaszát a sérülésektől. Továbbá kellő merevsége és vastagsága garantálja, hogy dobás során semmiképpen se tekeredhessen fel a horogelőke. A szerelék lelke egy speciális ólomrögzítő kapocs (Carp Safety Sleeve), melynek akkor van jelentősége, ha halunk fárasztás közben „leszerelt” minket. Ekkor a hal számra a legnagyobb terhet (szó szerint) a végszereléken található ólom jelenti. Ettől kell garantáltan megszabadulnia, hogy életben maradhasson. Ez akkor fog bekövetkezni, amikor a nehezék valamilyen tereptárgyban elakad. Ekkor a biztonsági ólomtartó kapocs viszonylag kis erő hatására lecsúszik a csőről (sokkal könnyebben, mint a jól ismert ólomkapcsok esetében), és a hal csak a horogelőkét (+ a lágy csövet) kénytelen magával cipelni, amely jelentősen megnöveli életben maradásának esélyeit, ha már ilyen „baleset” bekövetkezett. Ellenkező esetben, ha a végszerelék minden elemét magával kellene cipelnie, vagy ha nem csúszna le a csőről a megakadt ólom, úgy járna halunk, mint egy cölöphöz kötött kutya: előbb vagy utóbb legyengülne és elpusztulna. A horgászok (és nem csak a bojlis technikát űzők) felelőssége tehát igen nagy, erről soha ne feledkezzünk meg! Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (45 cm-es gubancgátló cső, ólomkapocs, gyűrűs forgó, gumihüvely) tartalmaz. (A csomagban a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

A hal számára legkíméletesebb végszerelék típus, amely különös jelentőséggel bír, ha esetleg komplett végszerelékünk beszakadt, és a vízben maradt
A hal számára legkíméletesebb végszerelék típus, amely különös jelentőséggel bír, ha esetleg komplett végszerelékünk beszakadt, és a vízben maradt

Fűzzétek át a főzsinórt a gubancgátló csövön…
Fűzzétek át a főzsinórt a gubancgátló csövön…

… majd következhet a kíméletes ólomkapocs. A főzsinór végére kössétek fel a Kwik Change gyorskapcsot
… majd következhet a kíméletes ólomkapocs. A főzsinór végére kössétek fel a Kwik Change gyorskapcsot

Akasszátok helyére az ólmot
Akasszátok helyére az ólmot

A gyorskapocs kampós végébe kell a horogelőke végfülét akasztani, majd a rögzítő kúpot rátolni
A gyorskapocs kampós végébe kell a horogelőke végfülét akasztani, majd a rögzítő kúpot rátolni

Ha a szerelék beszakadt, és halunk elakad az ólommal, jól látszódik, hogy miként csúszik le csőről az ólomrögzítő kapocs. Ez a világ legbiztonságosabb, legkíméletesebb végszerelék fajtája pikkelyes barátainkra nézve!
Ha a szerelék beszakadt, és halunk elakad az ólommal, jól látszódik, hogy miként csúszik le csőről az ólomrögzítő kapocs. Ez a világ legbiztonságosabb, legkíméletesebb végszerelék fajtája pikkelyes barátainkra nézve!

Bevetésre készen
Bevetésre készen

FOX Kwik Change Helicopter Rigs Rig Tubing (FOX Végszerelék csomag – lágy csövön helikopter)

A FOX Kwik Change Helicopter Rigs Rig Tubing klasszikus, de a Kwik Change (rendkívül gyors és biztonságos előke csere) technológiát alkalmazó helikopter-szerelék, amit hosszú, vékony, süllyedő és rugalmas, terepszínű-zöld gubancgátló csővel (Camo Rig Tubing) kombináltak. A 45 cm-es cső a végszerelék aljzatra fektetését is megoldja, emellett megvédi a főzsinór végső szakaszát a sérülésektől. A szerelék „lelke” a helikopter-hatásért felelős FOX Heli-Bead. A gyors előkecserét itt a Kwik Change Heli Swivel biztosítja, ami gyakorlatilag a nyitott szemével szemközt még egy gyűrűvel is ellátott forgó. Talán kevesen tudják, de ezzel a végszerelék típussal lehet a legnagyobb dobótávolságot elérni! Talán eltelt már 20 év is, mikor az első helikopteres végszereléket bemutatták az angol szaksajtóban, de népszerűsége mind a mai napig töretlen. Egyszerű (de a legjobb alkatrészekből összeállított) végszerelékkel súlyos méterekkel nagyobbat dobhattok, mint bármelyik fix gubancgátlós végszerelékkel. A nagyszerű megoldás kulcsát az adja, hogy a bedobás közben az előkénk a szerelék körül pörög, mint a helikopter propellere (ezáltal a gubancolódás veszélye is a nullára csökkenthető), innen kapta elnevezését is. Ideális a Pop Up (lebegő) és süllyedő csalik használata során. Még egy jó tanács: a legnagyobb dobótávolságot a FOX Tri Bomb és Horizon ólmokkal lehet elérni. Ennél a szereléknél a forgós (swivel) ólmok jöhetnek csak számításba. Egy csomag 3 szerelékhez elegendő alkatrészt (45 cm-es gubancgátló cső, gyorskapocs, gumiharang és gumihüvely) tartalmaz. (A csomagban a képeken látható előke, horog, ólom nincs benne!)

Talán kevesen tudják, de a legnagyobbat a helikopteres végszerelékkel lehet dobni!
Talán kevesen tudják, de a legnagyobbat a helikopteres végszerelékkel lehet dobni!

Fűzzétek át a főzsinórt a – helikopteres alkatrészeket is magán viselő – gubancgátló csövön
Fűzzétek át a főzsinórt a – helikopteres alkatrészeket is magán viselő – gubancgátló csövön

Kössetek fel a főzsinór végére egy ólmot
Kössetek fel a főzsinór végére egy ólmot

Majd a helikopteres rendszer képen látható elemeit rögzítsétek, és Kwik Change gyorskapocs nyitott végébe akasszátok a horogelőke fülét…
Majd a helikopteres rendszer képen látható elemeit rögzítsétek, és Kwik Change gyorskapocs nyitott végébe akasszátok a horogelőke fülét…

… majd a gumihüvelyt rátolva a kampóra biztosíthatjuk, hogy előkénk a helyén is marad
… majd a gumihüvelyt rátolva a kampóra biztosíthatjuk, hogy előkénk a helyén is marad

A legnagyobb dobótávolságot a FOX Tri Bomb és Horizon ólmokkal lehet elérni
A legnagyobb dobótávolságot a FOX Tri Bomb és Horizon ólmokkal lehet elérni

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 15. – Ólombetétes zsinórra épített fix végszerelékek összeállítása 1.rész

Ebben a részben részletesem bemutatom azon fix végszerelékeket, melyek ólombetétes zsinórra épülnek fel. Megismerkedhettek ezek összeállításával, előnyeivel, használati tippjeivel. Érdemes lesz velem tartani!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotók: Nagy Gábor

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 27db, utolsó: 2009-02-03 20:28:59

 

Kapcsolódó írások

amiért, Magyarországon, bojlis, társadalmat, sokszor Tovább!Ez az, amiért Magyarországon a bojlis társadalmat sokszor elítélik, rágalmazzák, firtatván a módszer sportszerűtlenségét. Tehát akik e kritizáló tábor számát gyarapítják, inkább ne is olvassák el ezt az írást, mert számukra úgy sem tartogat semmi érdekeset, de akiket érdekel,…

Tovább...

horgászott, éjszaka, rásötétedik, pánikba Tovább!Aki soha nem horgászott éjszaka és rásötétedik, az pánikba esik. Azt sem tudja, hogy mit csináljon. Azon rimánkodik, hogy ne legyen kapása… Éppen ezért összeállítottam azon kérdések sorát, melyekkel jómagam is sűrűn találkozom.

Tovább...

gondolják, eljutottak, eddig, mindent, tudnak Tovább!Sokan azt gondolják, ha eljutottak eddig, akkor már mindent tudnak a bojlizásról. Hát bizony NEM! A hosszú távú sikerek legfontosabb alkotóeleme még hátravan. Ezt nem lehet megvenni vagy megtanulni, mert ez egy olyan dolog, melyet mindenki saját maga gyűjt: ez nem más, mint a tapasztalat!

Tovább...

horgásztúra, kemény, feladat, nagyon, dolgot Tovább!Az első horgásztúra kemény feladat, nagyon sok dolgot kell összepakolni és fejben tartani még olyanokat is, melyekre tapasztalat híján álmotokban sem gondolnátok, hogy egyáltalán szükségetek lesz. Nézzük át együtt, hogyan is épül fel egy ilyen menetfelszerelés,…

Tovább...

epizódban, átnéztük, milyen, eszközökre, szükség Tovább!Az előző epizódban átnéztük, hogy milyen eszközökre is van szükség, ha otthon, saját magunk akarjuk elkészíteni bojlinkat. Most lépésről lépésre megnézzük, hogyan is kell azt elkészíteni, mik azok az apró fortélyok, melyekkel megkönnyíthetitek saját munkátokat, ezért is érdemes továbbkattintani!

Tovább...

epizódban, bojligyúrás, eszközeit, szeretném, nektek Tovább!Ebben az epizódban a bojligyúrás eszközeit szeretném nektek részletesen bemutatni, melyekkel elkészíthetitek első saját készítésű csalitokat. Bemutatom azokat a tippeket és ötleteket, melyekkel megkönnyíthetitek és felgyorsíthatjátok a munkafolyamatokat. Ha kíváncsiak vagytok,…

Tovább...

paszták, jelentik, bojlis, pontyhorgászok, „fegyvertárának” Tovább!Talán a paszták jelentik a bojlis pontyhorgászok „fegyvertárának” legfiatalabb tagját, használatuk robbanásszerűen terjedt el, de nem csak a „golyósok” között, hiszen a finomszerelékes horgászok is előszeretettel alkalmazzák. Hogy minek is köszönheti népszerűségét?

Tovább...

termékek, dimenziót, nyitottak, pontyhorgászatban, széleskörű Tovább!Ezek a termékek egy újabb dimenziót nyitottak a pontyhorgászatban, és bár széleskörű felhasználhatóságuknak köszönhetően a finomszerelékes horgászok is gyorsan átvették, valójában arról már kevés helyen írnak, hogy hogyan is kell használni őket, mi a funkciójuk.

Tovább...

termékek, évekkel, ezelőtti, megjelenése, horgászatban Tovább!A PVA termékek évekkel ezelőtti megjelenése a horgászatban új mérföldkövet jelentett. Gyakorlatilag alapjaiban „rengette” meg, főként a bojlis horgászatot. Olyan rendkívül pontos és precíz etetési megoldásokat nyújtanak a PVA termékek, amely korábban elképzelhetetlen volt.

Tovább...

Hazánkban, horgászvíz, található, csónakhasználat, etetés Tovább!Hazánkban sok olyan horgászvíz található, ahol tilos a csónakhasználat még etetés céljából is. Ilyen helyzetben jogos a kérdés, hogy ne etessünk, vagy hogyan is horgásszunk?! E probléma megoldására különböző technikák születtek, melyeket megpróbálok körülírni, így mindenki eldöntheti,…

Tovább...

mindent, bemutattunk, körbeírtunk, cikksorozat, keretein Tovább!Sok mindent bemutattunk és körbeírtunk e cikksorozat keretein belül, viszont van egy apróságnak tűnő tétel, melyről ez idáig nem esett szó, ezek a stopperek. Sokan nem tulajdonítanak nekik nagy szerepet, gondolván, hogy bármi megfelel erre a célra. Ha velem tartotok, megmutatom,…

Tovább...

klasszikus, bojlis, végszerelékek, mindegyike, ólommal Tovább!A klasszikus bojlis végszerelékek mindegyike ólommal kombinált, de akkor ez azt jelenti vajon, hogy már nem is lehet pl. method kosarat bojlizás során használni? De bizony lehet! Sőt gyakorta sokkal gyorsabbak, hatékonyabbak és eredményesebbek lehetünk, mintha csak ólmot használnánk.

Tovább...

epizódból, kimaradt, néhány, praktikus, könnyedén Tovább!Az előző epizódból kimaradt néhány praktikus, könnyedén összeállítható, ólombetétes zsinórra épülő fix végszerelék, melyek közt találtok univerzális, tehát bedobásra és behordós horgászatra egyaránt alkalmas típusokat is. Nézzük, hogyan is néznek ki e típusok,…

Tovább...

epizódban, közelebbről, megismerhettétek, gubancgátló, épített Tovább!Az előző epizódban közelebbről is megismerhettétek azon gubancgátló csőre épített fix végszerelékeket, melyekkel könnyedén tudtok dobni. Most nézzük, mi a helyzet akkor, ha nem kell dobni, hanem szabadon behordhatod a végszereléket az általad kiválasztott helyre.

Tovább...

Akadnak, speciális, helyzetek, sokkal, eredményt Tovább!Akadnak olyan speciális helyzetek, mikor sokkal jobb eredményt érhetünk el egy szabadon csúszó végszerelékkel, mint egy fixszel. Nézzük, mikor is érdemes ilyen módon szerelni, és hogyan is néz ki egy ilyen szerelék. Én olyan helyzetben részesítem előnyben a szabadon csúszó végszereléket,…

Tovább...

epizódot, azoknak, segédeszközöknek, szántam, melyek Tovább!Ezen epizódot azoknak az apró segédeszközöknek szántam, melyek a kapástalan vagy különleges helyzetekben lehetnek előnyünkre, hiszen sok olyan helyzettel találkozhatunk, amikor egy hajszál választ csak el minket a sikertől. Mint maga a bojlis módszer,…

Tovább...

Elértünk, sorozat, legnehezebb, legösszetettebb, részéhez Tovább!Elértünk a sorozat legnehezebb és legösszetettebb részéhez, mely azon aprócikkeket kívánja bemutatni, melyek a végszerelék elkészítéséhez szükségesek. Megpróbálom a lehető legrészletesebben bemutatni a különböző kellékeket, persze a teljesség igénye nélkül, különben olyan hosszú lenne ez a rész,…

Tovább...

horgász, szentel, figyelmet, felszerelés, megóvására Tovább!Sok horgász nem szentel elég figyelmet a felszerelés megóvására alkalmas eszközökre, pedig ez komoly hiba: például a botok 90 százaléka nem horgászat közben sérül vagy törik el, hanem a helytelen, esetleg figyelmetlen szállítás közben.

Tovább...

 Tovább!Az e témakörbe tartozó kiegészítőket sokan felesleges luxusnak tartják, ám ha több napot vagy esetleg hetet töltünk el a vízparton, egy műanyag horgászládán üldögélve fájó derékkal vagy egy beázott sátorban belátjuk bizony, hogy egy részére tényleg szükségünk van ahhoz,…

Tovább...

„átlaghorgász”, számára, eszközök, fontosak, amelyek Tovább!Az „átlaghorgász” számára csak azon eszközök fontosak, amelyek a hal kifogásához szükségesek, egy igazi bojlis horgász számára viszont a hallal való kíméletes és kultúrált bánásmód eszközei a legfontosabbak! Hiszen e horgászmódszer csúcsát a hal visszaengedése jelenti, és nem mindegy,…

Tovább...

Megérdemel, különálló, írást, hiszen, megfelelő Tovább!Megérdemel ez a téma egy különálló írást, hiszen a megfelelő horog nélkül mit sem ér a szerelék többi része. Ráadásul olyan sok van, hogy tényleg nem egyszerű kiigazodni közöttük! A horgok bemutatása mellett nem feledkeztem meg a készre szerelt,…

Tovább...

szinte, megszámlálhatatlan, zsinór, kapható, nehezebb Tovább!Ma már szinte megszámlálhatatlan fajta zsinór kapható, így talán még nehezebb eldönteni, hogy az adott helyzetben melyik volna a legmegfelelőbb. Nem könnyű e kérdést megválaszolni, hiszen mikor álmaink halával küzdünk majd, csupán ez a vékony szál köt minket össze,…

Tovább...

felszerelésünk, legnagyobb, összeállt, fontos, legyen Tovább!Ha már felszerelésünk legnagyobb része összeállt, akkor fontos, hogy legyen valami, amin biztonságosan elhelyezhetjük horgászat közben. Erre szolgálnak a különféle bottartó állványok, ezekből viszont szintén széleskörű a választék, rengeteg különböző típusú és formájú kapható. Nézzük,…

Tovább...

eszközről, melyet, nagyon, támadtak, elmúlt Tovább!Ez az írás egy olyan eszközről szól, melyet nagyon sokan támadtak az elmúlt években, mondván, mennyire sportszerűtlen a halakkal szemben. Aztán szépen lassan elcsitultak a kedélyek, és ma már nem csak a bojlis horgászok nélkülözhetetlen kelléke az elektromos kapásjelző. Sőt,…

Tovább...

megfelelő, bojlis, kiválasztása, következő, „fődarab” Tovább!A megfelelő bojlis bot kiválasztása után jöhet a következő „fődarab”, a hozzá illő orsó. Nos, ha zavarba ejtőnek gondoltátok esetleg a botok óriási választékát, akkor előrebocsátom, az orsók között válogatva sem lesz könnyű dolgunk! Minden cégnek megvannak a saját,…

Tovább...

sorozat, következő, részeiben, megpróbálok, segítséget Tovább!A sorozat következő részeiben megpróbálok segítséget nyújtani a megfelelő felszerelés összeállításában és kiválasztásában. A bojlis horgászat egyik legkényesebb pontja a megfelelő bot kiválasztása. Ezt nehezíti, hogy általában angolszász mértékegységekkel tüntetik fel a bot paramétereit.

Tovább...

túlzás, állítani, leggyorsabban, fejlődő, horgászmódszer Tovább!Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik leggyorsabban fejlődő horgászmódszer a bojlizás. Ha visszatekintünk a néhány évvel ezelőtti állapotokra, és belegondolunk, hogy hol tartunk most… hát bizony, megdöbbentő a fejlődés mértéke! A különböző cégek teszthorgászai, avatott bojlis szakértői,…

Tovább...

 

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Ajánlott termékek - Bojlizás (2111db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Bojlizás (995db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Bojlizás (4db fórum) (Kattintson ide!)
Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Pontyvilág
Fishing & Hunting

ENERGOTEAM Lékfúró 16990Ft

ENERGOTEAM Lékfúró 16990Ft

CORMORAN Corboss 640LLC 50990Ft

CORMORAN Corboss 640LLC 50990Ft

NEVIS Nano Super merítőháló extra nagy 13500Ft

NEVIS Nano Super merítőháló extra nagy 13500Ft

NEVIS Theory 360 3,5 Lbs 2 részes 29700Ft

NEVIS Theory 360 3,5 Lbs 2 részes 29700Ft

SPRO Titanium olló kulcskarika nyitóval 2490Ft

SPRO Titanium olló kulcskarika nyitóval 2490Ft

CORMORAN RayCor-X 240MH 19190Ft

CORMORAN RayCor-X 240MH 19190Ft

PROLOGIC Interceptor FC Coated Tapered Leaders 4990Ft

PROLOGIC Interceptor FC Coated Tapered Leaders 4990Ft

NEVIS Neoprén kesztyű 2490Ft

NEVIS Neoprén kesztyű 2490Ft

GARDNER Izotóp fény 6990Ft

GARDNER Izotóp fény 6990Ft

GARDNER Botösszefogó pánt ólomtartóval 1990Ft

GARDNER Botösszefogó pánt ólomtartóval 1990Ft

GARDNER Bojlivédő törpeharcsák ellen 1690Ft

GARDNER Bojlivédő törpeharcsák ellen 1690Ft

CCMoore Elite Range Pop Up bojli 3490Ft

CCMoore Elite Range Pop Up bojli 3490Ft

MAD CAT Snap-On Vertiball Rig 2790Ft

MAD CAT Snap-On Vertiball Rig 2790Ft

STRATEGY Szilikon adapter 1990Ft

STRATEGY Szilikon adapter 1990Ft

STRATEGY Ólompaszta adapter 2290Ft

STRATEGY Ólompaszta adapter 2290Ft

CORMORAN Orsó zsír 1490Ft

CORMORAN Orsó zsír 1490Ft

CORMORAN Orsó olaj 1590Ft

CORMORAN Orsó olaj 1590Ft

MÁR KAPHATÓ!
By Döme Team Feeder Master Carp Pro 19990Ft-tól, 9 méret közűl választhatsz

MÁR KAPHATÓ!

KORUM Delux feeder fotel NEW
64500 helyett 39990Ft

KORUM Delux feeder fotel NEW64500 helyett 39990Ft

SHIMANO Ultegra 5500 XTC
72990 helyett 49990Ft

SHIMANO Ultegra 5500 XTC72990 helyett 49990Ft

SPRO Uni Carp 300 3 Lbs 2 részes

12.790 Ft
9.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2017.01.31

NEVIS Whisper Spin 2,44ML

11.990 Ft
8.690 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2017.01.31

TF GEAR Hardcore Camo esőnadrág XXL

19.990 Ft
13.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2017.01.31

PROLOGIC XLNT HP 1000 m - 0,40 mm Camo

4.495 Ft
2.790 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2017.01.31

ENERGOTEAM Outdoor Kiegészítő szett (12044991)

9.160 Ft
6.890 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.29 - 2017.01.31