Ponty suli - Ismertjük meg a pontyot 5.

Ponty suli - Ismertjük meg a pontyot 5.

Sikeresen megismertük a pontyok élettanát, szaporodását, tisztában vagyunk immár az élőhelyeivel, tudjuk hol keressük kedvenc halunkat. A mostani írásban a teljesség igénye nélkül szeretném egy csokorba foglalni a leggyakrabban használt és talán a legfogósabb csalikat.

A leggyakrabban használt pontycsalik

A ponty gyakorlatilag mindenevő. Természetes táplálékának nagy része állati és növényi planktonból, a vízben élő apró rákfélékből, vízinövények hajtatásaiból és terméséből áll. Szívesen fogyasztja a rovarok vízben fejlődő lárváit, bábjait, apróbb kagylókat, csigákat. Ezek közül számunkra azoknak az ismerete fontos, amelyek méretüknél és állaguknál fogva alkalmasak a horogra tűzésre.

A sokszor bosszúságot okozó vándorkagyló kiváló csali lehet

A vándorkagyló inkább a nyurga és tőponty kedvenc tápláléka. Tökéletesen szelektív csali, más hal nemigen fogyasztja. A vándorkagyló kövezésekről, víz alatti tartások ágairól gyűjthető. A tartásokat sokszor teljesen ellepi, egy-két ág letörésével, komoly mennyiséghez juthatunk. A héja csontkemény, a horog hegyének kímélése érdekében ajánlatos először kilyukasztani, és úgy feltűzni.

A nagyobb testű kagylók húsa szintén inkább az ősi fajok csalija. Alkalmazásuk inkább folyóvízen vált be, de állóvízen is eredményt hozhat. A kibontott kagyló kemény talpát kell a horogra tűzni, a horgot teljesen elrejtve benne.

A földigiliszta számos fajtája kitűnő pontycsali

A földigiliszták számos faja mondhatni a horgászat alapcsalija. Legjelentősebb számunkra harmat vagy esőgiliszta. Tizenöt-húsz cm hosszúra és kisujjnyi vastagra növő faj. Begyűjtése eső után, az esti, kora éjszakai órában a legegyszerűbb, amikor egymást keresve előbújnak járataikból és egy zseblámpával, kellően óvatos megközelítéssel, nagyobb mennyiségben begyűjthetők. A tavaszi esőzések idején, több száz darabot lehet gyűjteni és megfelelően elosztva a pincében elhelyezett ládákban, nedves földben tárolni. Így hosszú időre biztosítható a horgászatra szánt gilisztamennyiség.

A trágyagiliszta is fogós csali lehet. Nyolc-tíz darab is a horogra kerülhet, az izgő-mozgó csokor hamar felkelti a halak figyelmét. Hátrányaként említem, hogy nem csak a pontyokét.

Csontkukac. Belekeverve az etetőgombócba vagy ragasztva egyaránt vonzó. Sikeres csali is egyben

Az élő csalik között mindenképpen meg kell említeni a csontkukacot is, ami nem kifejezetten ponty csali - minden békés hal előszeretettel fogyasztja - alkalmas horogra tűzve egy csokornyi belőle csodákra képes.

Mikor is? Soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy igazán akkor lehetünk eredményesek, ha az etetésünk tartalmazza azt a csalit amivel horgászunk. Ez különösen érvényes a csontira. A horgászhelyre juttathatunk nagyobb mennyiséget az etetőanyag gombócba gyúrva, de hatékonyabb módszer a csontik ragasztása. A ragasztott csonti aztán dobható, vagy parittyával lőhető. Ha aprószemű, mosott kavicsot is ragasztunk a csontikkal együtt, jelentős távolságra is bejuttathatjuk a "fehérjebombát".

Száraz kukorica. Etetni és átfúrva a horgon is kitűnő

A növényi eredetű csalik között legelterjedtebb a kukorica. Számtalan variációban tálalható fel. Kezdjük az alapformációnál: szárazon beszórva a legegyszerűbb etetőanyag, ugyanígy átfúrva a legegyszerűbb csali. A száraz kukorica amellett, hogy eredményes csali, nagyon praktikus is. Semmiféle előkészítést nem igényel, évekig eláll változatlan formában. Semmi akadálya tehát, hogy állandóan legyen egy fél kiló a horgász hátizsákjában, amiből néhány szem át van fúrva.

Az etetéstől kissé elemelve a horog. Íme a lebegtetett kukorica

Alkalmazhatjuk főzve is a már száraz kukoricát. A főtt kukorica elkészítésének több módja ismeretes. Alapvető művelet az egy-két napos előáztatás. Ezután nem túl forró vízben, nagyon lassan a megpuhulásig duzzasztjuk. Kuktában való főzésnél arra kell ügyelni, hogy a szemek többszörös nagyságúra duzzadnak, ezért csak az edény egyötödét töltsük meg kukoricával, kétharmadát vízzel. Általában 30 perc főzés elegendő idő, a felforrás után. Hagyjuk kihűlni a kuktában, tovább fog puhulni, ha van időnk minderre.

Nem apró pontyok ellen való az óriási méretű Mega-Mais

Egy másik módszer szerint, az előáztatott szemekkel ötödrészéig töltünk egy termoszpalackot, majd forró vizet öntünk rá és a palackot lezárjuk. Nagyon finom, vajpuha szemeket kapunk.

A kukorica ízesítésének és konzerválásának szintén számtalan módszere van. Álljon itt példának a "háromfai savanyú" egyszerű receptje: viaszérésben lévő, még puha, de már morcsolható szemeket lemorzsolunk és alapos mosás után, tisztára mosott üvegekbe töltünk, majd paprikaecetet öntünk rá. Ebben a lében a szemek megfelelően felpuhulnak. A palackot lezárva évekig használható. Az enyhén savanyú szemeket a ponty nagyon kedveli.

Példa erre a barátaim által használt, hetekig hordóban áztatott erősen illatozó kukoricával történő etetés. Ember nem nagyon marad meg etetéskor a környéken, de a pontyok mégis értékelik.

Édes és illatos. A pontyok szájában összefut a nyál. Képletesen...

Nem csak az íz, de a szín is fontos lehet

A tejes kukoricát vastaghúsú horgon nehéz felkínálni. A tejes szemeket, tűvel cérnára lehet felfűzni és ezt a horogra tekerve, tetszőleges nagyságú csalit kapunk. Itt kell megemlíteni a konzerv és fagyasztott állapotú csemegekukoricát. Tiszta, kényelmes megoldás, a halak is nagyon szeretik, hátránya, ha nagyobb mennyiséggel akarjuk horgászhelyünkre szoktatni a pontyokat, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Színek és ízek kavalkádja. Horgász és hal igényeinek

Horgászboltjainkban egyébiránt számtalan ízesítésű, és színű kukoricát fedezhetünk fel a polcokon. Gyakorta fordul elő, hogy egy feltűnő színű, eltérő méretű csalival sikerül kapásra ingerelni áhított zsákmányunkat. Ne féljünk változtatni a megszokott dolgokon! A csalik kombinálásától se riadjunk vissza. Hihetetlenül fogósak tudnak lenni a szendvicsek is, akár csonti-kukorica, akár kukorica-gilszta kombinációra gondolva.

A kukorica, lisztté őrölve is több tésztacsali alapanyaga. A klasszikus málérecept kukoricaliszt, rozsliszt, búzaliszt keveréke, ebből kell gombócokat gyúrni, ezeket kifőzni, majd ismét összegyúrni a megfelelő állagúra. Nagyon kedvelt csali a Duna-Deltában, igencsak értékelték a puliszkát a Delta nyurgái.

A főtt krumpli a nagy pontyok csalija. A horogra alkalmas méretet nagyobb krumpliból is kifaraghatunk, de jobb a krumpli apraját kiválogatva azokat megfőzni és csalizótű segítségével horogra tűzni.

Számtalan pufival, puffasztott termékkel találkozhatunk

Előfűzött szendvics kukorica, szárazkukorica, búza, csak le kell emelni a polcról

A Kenyérféléket sem szabad elfelejteni az arzenálból. Nem csak a vízfelszínen szabadon úsztatott kenyérkockára gondolok ekkor, hanem az ugyancsak számtalan szín és íz világban beszerezhető pufikra, puffasztott kukoricákra, búzákra. Ezek a csalik dobáskor jól tartanak a horgon, nagy előnyük, hogy a horgot elemelik kissé a fenéktől, - legalábbis amíg el nem áznak - ami előnyös lehet, főleg iszapos aljú horgászvízen, felkeltve ezzel a pontyok figyelmét.

Az igazi nagyhalas fegyver: a bojli

A mai kor szupercsalija a bojli. Óriási pontyokról olvashatunk akár ezen portál írásai között is. Nagyrészük mind bojli csalin vesztett rajta. Nem tudom megállni, hogy ne írjam le aggályaim. Ez az a csali, módszer, amivel az igazi szaporodásra képes állományú pontyokat lehet eltüntetni a vízből. Remélem előbb meghonosodik a C&R, még mielőtt elfogynak vizeinkből az óriások. Természetesen tisztelet a most is ezt a módszer alkalmazó sportszerű horgászoknak!

Lebegő bojli a horgon

Mint a ponty horgászatában általában elmondható, a bojlis horgászat alapja is a szoktató etetés. Zavarba ejtő az a kínálat amivel a horgászboltokban találkozunk, de gazdaságossági okokból sokan döntenek a házi készítésű bojli mellett.

Nagyon sokáig lehetne a pontyok kedvenc étkeiről beszélni még, talán így is sikerült egy átfogó képet adni. Az esetleges sikertelenséget tekintsük átmeneti állapotnak, merjünk kísérletezni. Néha egy nem megszokott csali, vagy csali kombináció vezethet a sikerre.

Szederfa áll a vízparton? Az érett gyümölcs akár csaliként is szolgálhat

A következő írásban a fenekező horgászmódszerrel foglalkozom.

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.