Kiemelt, partnereink, kiemelt-partnereink
Horgászvíz katalógus
Vízbemutató írások
Videót tartalmazó írások
Akvarisztika
Amur horgászat
Angol-magyar horgászszótár
Bojlis horgászat
Általános
Bojli ABC
Bojlis termékbemutatók
Bojlikészítés, receptek
Bojlis kalandok hazai vizeken
Bojlis kalandok külföldi vizeken
Bojlis versenytechnikák
Bojlis végszerelékek
Bojlis suli
Nagy pontyok nyomában
Cralusso
Csalik
Élővizek biológiai rehabilitációja
Fenekező horgászat
Finomszerelékes technikák
Folyóvízi horgászat
Fórumlakók életképei
Gyermek élménybeszámolók rovat
Hal- és természetfotók
Hal- és természetvédelem
Halételek
Hírek
Horgászik a család
Horgásziskola kezdőknek
Horgásztúrák idegen tájakon
Horgászújság ajánló
Horgászvizsga
Legyező horgászat
Magyarország halai
Nádi pontyozás
Pellet ABC
Pergető horgászat
Rablóhal horgászat
Rekordlista
Teszthorgászat
Történetek, elbeszélések
Versenybeszámolók
Versenynaptár
Vizek
Ötletek praktikák
Top10, termék, top10-termek

CORMORAN Fonott zsinór vágó olló

CORMORAN, Fonott zsinór vágó olló

HALDORÁDÓ Feeder gyorskapocs gyöngy

HALDORÁDÓ, Feeder gyorskapocs gyöngy

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Ördögűző

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Ördögűző

HALDORÁDÓ Ajándékutalvány 5000 Ft

HALDORÁDÓ, Ajándékutalvány 5000 Ft

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ, Method Flat Feeder 30 g

By Döme Team Feeder Master Carp Pro 420LC - by Döme Gábor

By Döme, Team Feeder Master Carp Pro 420LC - by Döme Gábor

HALDORÁDÓ Csalitüske Fine 07 mm

HALDORÁDÓ, Csalitüske Fine 07 mm

HALDORÁDÓ Pellet Line 0,22 mm

HALDORÁDÓ, Pellet Line 0,22 mm
Haldorádó horgászportál - Írások

Bányatavi bojlizás

2012-03-17
Knitli Sándor
Knitli Sándor
Mindenki találkozott már olyan helyzettel, mikor sejtette, hogy ott vannak pikkelyes barátaink, de valamiért nem hajlandóak felvenni a csalinkat. Ezen esetek megoldása általában a kezünkben van: változtatni, változtatni addig, amíg nem lesz kapás! Ilyenkor minden ötletet bevetünk és az elsőre túl merésznek tűnő csalizási formákkal is próbálkozunk, amelyek normál helyzetben eszünkbe sem jutnak. Lehet, hogy nem fogunk így kapitális halakat, de a kisebb pontyok is ugyanolyan örömet okoznak. Lássuk, hogyan sikerült tavaly nyáron áthidalni ezt az akadályt és becserkészni a pontyokat!

A hosszabb horgászataimhoz próbálok mindig olyan vizeket választani, ahol nagytestű, 20 kilogramm feletti halak is laknak, sőt az még extra csábítást és kihívást jelent, ha tudja az ember, hogy az előtte levő vízben ott úszkál akár élete hala, egy 30 kilogramm feletti öreg ponty. Mottóm: mindig új vizeket kipróbálni új kihívásokkal.

Mivel még nem voltam egyszer sem a Tornyiszentmiklós határában fekvő Carp Dream Lake néven ismert vízen, és egy kevés utánajárást követően kiderült, hogy gyönyörű halak lakják a tavat, elhatároztam, hogy kipróbálom. Időjárás-előrejelzés embert próbáló meleget jósolt, és bár reméltem, hogy a halak kapókedvét ez nem fogja befolyásolni, sajnos tévedtem. Budapesttől két és fél óra autóút után megérkeztem a vízhez, ahol feszített víztükör és háborítatlan környezet fogadott. A tavat úgy alakították ki, hogy csak az egyik oldalán lehet horgászni, ezért a horgászállások előtt levő vízterület szabadon meghorgászható. A 16 hektáros tavon a 9-es helyre esett a választásom, amely a második félszigeten helyezkedik el.

Feszített víztükör fogadott a tavon
Feszített víztükör fogadott a tavon

Gyors kipakolás után már ugrottam is csónakba, majd halradarral pásztáztam a medret. A hatalmas hőség és az csapadékhiány miatt már 1 méternyi víz hiányzott a tóból. Mivel egy öreg bányatóról beszélünk, nagy mélységek vannak benne, ami a pontyoknak akár nappali táplálkozásra is ideális. Kisebb gödrökön kívül szinte egyenletes volt a előttem a meder. Két bóját az előttem mért 5,20 méteres legmélyebb részre tettem le, a harmadikat pedig a másik oldalon található törés aljába.

Felszerelésem a következő volt: Trabucco S-Force Long Cast 0,40 mm-es főzsinór, Fox 45 lb Camo Leadcore és Lead Clips egy Fox Kling On Swivel 170 g-os ólommal. Előkének az számomra bevált – és nem kifejezetten bojlizásra kitalált, hanem pergető – Power Pro 0,15 mm-es fonott zsinórt használom, aminek remek a szakítószilárdsága, rendkívül lágy és szinte észrevehetetlen a víz alatt, mert hagyja a csalit természetesen mozogni. Horognak a Prologic C2 típust választottam 4-es méretben. Ez a horog kicsit vastagabb húsú, mint az átlag hosszú szárú horgok, de jobban megtartja a nagyobb testű halakat és fárasztás közben nem szakítja szét a halak száját. A horog kitűnő heggyel rendelkezik. A jobb akadás érdekében a PB Products horogbefordítóját húztam a horog fülére.

Alapozó etetésnek 2 kilogramm magmixet szórtam szét bójánként, valamint 50 deka 21 mm-es halibut pelletet és 30 szem bojlit nagy területen szétpöckölve. Első botom 20 mm-es Monsterfish bojlit kapott a horog alá hóemberként csalizva egy 15 mm-es rákos pop-uppal. A középső botomat – aminek szereléke a túloldali törés aljába került – egy szem 20 mm-es Red Army fűszeres golyóval csaliztam. A harmadik botomra dupla 24 mm-es Monsterfish került – bízva annak szelektáló hatásában. Ez szintén a mély vízben landolt: azt reméltem, hogy nem a víz tetején napoznak, hanem a nagy mélységben aktívak pikkelyes barátaim.

Teltek-múltak az órák… néha lementünk a vízpartra és a tó vizével próbáltuk enyhíteni a hatalmas hőséget, mert a hőmérő higanyszála majdnem 40 Celsius-foknál járt. Közeledett az este, de nyugodtan tudtunk vacsorát főzni, mert nem történt semmi. Sötétedés előtt frissítettem a csalijaimat mindhárom boton – igaz, hogy nem volt kapás, de nem tudtam, hogy milyen a tó apróhal-állománya . Nem mertem megkockáztatni, hogy egy teljes éjszaka menjen el úgy, hogy nincsen a horog alatt csali. Ennek ellenére tökéletesen kipihenten keltem reggel, mert egy csippanás nélkül megúsztam az éjszakát.

Csak naplementekor enyhült a forróság
Csak naplementekor enyhült a forróság

Na, akkor most hogyan tovább? Mindhárom botra valami mást, valami új ízt kellene próbálni, hátha az tetszene a halaknak. Nyáron általában megvannak a bevált csalijaim, ezért két-, maximum háromfajta bojlit szoktam magammal vinni, de pop-upból többféle is található a táskám mélyén. Első botom egy 15 mm-es édes pop-upot kapott, amit 5 centire hagytam a meder fölé emelkedni, a másik botomon hagytam a dupla 24 mm-es Monsterfish bojlit, a harmadik botomra pedig egy eddig ki nem próbált csalizási módot alkalmaztam, amit szivárvány bojlinak neveztem el. Kivágtam szikével a büdös és a fűszeres bojlik közepét, majd ezt kombináltam kétfajta édes fluoro pop-up közepével. E csalikombinációt rétegesen húztam fel a hajszálelőkémre úgy, hogy a legfeltűnőbb lebegő golyó legyen legfelül. A négyfajta íz összekeverve egy teljesen új és érdekes illatot árasztott. A szivárvány csalit addig balanszíroztam, hogy csak a horog súlya tartotta lent, majd a végszereléket elhelyeztem a bója mellett.

Szivárvány csali
Szivárvány csali

Egy óra elteltével a szivárvány bojlis botomon folyamatos, húzós kapással jelentkezett a mély vízből a hal, majd a bevágás után határozottan elindult jobbra és folyamatosan húzta a féket. Az első nagy kirohanás után már irányítani tudtam a halat, magam felé kezdtem pumpálni. Ahogy közeledett a parthoz és megérezte, hogy el kellene hagynia a biztonságot jelentő mélységet, heves védekezésbe kezdett és minden erejét latba vetve megpróbált visszamenni, de a jól összeállított felszerelés felőrölte az erejét, pár perc után már a szákban pihegett. Gyors fotózás és mérlegelés után már mehetett is vissza a halacska, ám addig is folyamatosan locsoltuk, hogy ki ne száradjon, meg ne sérüljön a nyálkarétege. A mérleg 13,50 kilogrammot mutatott.

13,50 kg-os bányatavi tükrös
13,50 kg-os bányatavi tükrös

A fogást egyelőre betudtam a véletlennek: vak tyúk is talál szemet. Újracsalizás után ment is vissza a kishajó a halat adó helyre. Délután 3 óra felé, a legnagyobb hőségben az előbbihez hasonló jelenet játszódott le: folyamatos, agresszív, vad kapás… a hal csak húzta a zsinórt megállás nélkül, mint egy gőzmozdony. Bevágás… és akadt! Óvatos fárasztás következett, több kirohanással védekezett a hal, de mikor partközelbe került, Móni az első pipálásnál megszákolta. Nagyon örültem a fogásnak, mivel tudtam, hogy megtaláltam a megfelelő csalit, amit hajlandóak felvenni a pontyok, és még előttem volt másfél nap! Hogy az édes-büdös-fűszeres egyveleg illat vagy a csali tetején elhelyezkedő fehér pop-up hozta meg a sikert, nem tudom a mai napig sem! Szokásos gyors mérlegelés, fényképezés és locsolás… a mérleg mutatója pedig 11,90 kg-nál állt meg.

A következő ponty 11,90 kg-os volt
A következő ponty 11,90 kg-os volt

Most már mind a három botomra ugyanaz a csali került – izgatottan vártam az éjszakát. Éjfél előtt a túloldali törésre tett szereléken ejtegetős kapásra lettem figyelmes. A bevágást követően nagyon könnyen jött felém a hal – egy 3 kilogramm körüli dévérkeszegnek tetszett meg a csali. Gyorsan, még a vízben kiakasztottam szájából a horgot és útjára engedtem. Hajnal kettő óra felé egy folyamatos, erős, húzós kapás volt a jobbos botomon, és a nyílt víz felé mehetett a hal, de mivel akkor aludtam a legmélyebben, kellett legalább 20-25 másodperc, amíg a bothoz értem… addig folyamatosan szólt a Foxom. Megemelem a botot és mintha nem is lett volna rajta semmi sem, nem akadt meg. Nagyon sajnáltam a halat, de majd legközelebb! Egy óra múlva, mikor a pirkadat első jelei mutatkoztak, sikerült fognom egy 8,30 kilogrammos pikkelyest.

8,30 kg-os tőponty hajnal előtt
8,30 kg-os tőponty hajnal előtt

Reggel a szokásos csalifrissítés következett, de a csali maradt ugyanaz: Monsterfish, Red Army és édes fluoro pop-upok összefaragva és balanszírozva. Kora délelőtt lassú húzást észleltem a bal oldali botomon, egy pillanat alatt mellette voltam és már be is vágtam. Fürgeségemet a baconos tojásrántottának köszönhetem. A hal vadul tépte Ultegrámról a zsinórt és az istenért nem akart megfordulni. Oldalazott balra, miközben sikerült egy kis zsinórt lopnom tőle. Teltek-múltak a percek… nem akartam erőltetni a halat, de már le kellett mennem a vízhez, mert már teljesen a sziget belső oldalánál volt, én pedig nem tudtam követni, mert hatalmas bokrok és fák akadályozták az utamat. Maradt a vízből fárasztás. Idővel odáig jutottunk, hogy már csak 20 méternyi damilon úszkált a hal, ám köztünk volt egy hínármező. Annyiból volt szerencsém, hogy nem volt sűrű – de azért szépen összenőttek a szálak! –, át tudtam vezetni a halat a vízinövények között, és végül megszákoltuk (nem kis hínármennyiséggel!). Mérlegelésnél „csak” 12,10 kilogrammot mutatott a mérleg, de a hal ereje felért egy sokkal nagyobbéval.

12,20 kg-os bivalyerős pikkelyes
12,20 kg-os bivalyerős pikkelyes

A déli forróságban, mikor megint a vízben próbáltuk túlélni a napot, kezemben egy Heinekennel – ami a jeges hűtőládának köszönhetően igazi felfrissülésnek számított – a kapásjelzőm vad muzsikájára lettem figyelmes. Pár pillanat múlva már fárasztottam is a halat! Éreztem, hogy nagy súly van a horgon, de aránylag könnyen hagyta magát a parthoz húzni. Mikor elkezdett fogyni a mélység, akkor még megmutatta, hogy mire is képes: öt-hat kirohanással jelezte, hogy nem adja könnyen magát. Ahogy fáradtan feljött a felszínre, nyomban a szákban találta magát. Mikor megpróbáltam kiemelni a vízből egy kézzel a halat, nem sikerült – azonnal tudtam, hogy szép tömegű hallal van dolgom. Az előnedvesített matracra vittük és 15,20 kilogrammot mérlegeltünk. Mivel eddig ez volt a túra legnagyobb hala, a vízben is csináltunk pár képet róla.

Búcsú a túra halától… 15,20 kg
Búcsú a túra halától… 15,20 kg

Ami nagyon fontos szabály ezen a tavon, és amit sokan szeretnénk, hogy a MOHOSZ kezelésében levő vizekre is vonatkozzon, az a C&R (valamilyen súlyhatárral, hogy szépen növekedhessenek halaink és esetleg pár év múlva is ki tudjuk őket fogni!).

C&R
C&R

A délután folyamán még megajándékozott a tó egy gyönyörű tükörponttyal, ami ekkora hőségben nagyon sokat jelentett nekem – főleg, hogy majdnem az összes halam 10 kilogramm felett volt.

12, 80 kg-os tükrös
12, 80 kg-os tükrös

Érdekességként megjegyzem, hogy a nappali legmelegebb órák voltak a legjobbak, éjszaka nemigen voltak aktívak a nagyobb pontyok. Ez valószínűleg a vízmélységnek tudható be –úgy gondolom, 2 méteres vízben ilyen melegben ez nem így lett volna. Ha nagyon melegben mégis kimegyünk a partra, próbáljuk meg a mélyebb vizeket vallatni, hátha ott tartózkodnak a pontyok.

Az éjszaka megvolt a szokásos „nem akadok meg” kapás… a mai napig nem értem a dolgot, de lehet, hogy csak véletlen egybeesés. Hajnalban még egy 11 kilós vendégem volt, azonkívül nem történt semmi említésre méltó a hátralevő időben.

Hajnali 11 kg-os búcsúzóul
Hajnali 11 kg-os búcsúzóul

Biztosan mindenkinek megvannak a saját bevált csalijai, mint nekem Monsterfish és a Red Army – ezek nélkül soha nem indulok el horgászni, legyen nyár vagy jég beállta előtti hideg. De egyvalami fontos, ha nem válnak be az addig jól működő, megszokott dolgok, akkor lehet, hogy csak egy picikét kell változtatni, és már megint túljárhatunk pikkelyes barátaink eszén. Sosem tudjuk előre, hogy éppen milyen kedvükben vannak, ezért ha kell, mindig változtassunk valamit, a siker nem marad el!

Írta: Knitli Sándor
Fényképezte: Gál Mónika

 

Hozzászólás, vélemény - Még nincs, szólj hozzá elsőként!


Ajánlott termékek

FOX Kling On Swivel 6.00 oz / 170 g

Kling,, On,, Swivel,, 6.00,, oz,, /,, 170,, g,,

890 Ft

 

Kapcsolódó írások

Amikor, megtudtam, kialakult, „bojlis”, horgasztó Tovább!Amikor megtudtam, hogy kialakult egy új „bojlis” horgasztó közel a szlovén-magyar határhoz, nem tudtam megállni, hogy szerencsét próbáljak e „szűz” vízen. A Carp Dream Lake-ről van szó, ami Tornyiszentmiklósnál, 5 km-re a határtól, közvetlenül az autópálya mellett található.

Tovább...

 

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Ajánlott termékek - Bojlizás (2111db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Bojlizás (995db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Bojlizás (4db fórum) (Kattintson ide!)
Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Pontyvilág
Fishing & Hunting

ENERGOTEAM Lékfúró 16990Ft

ENERGOTEAM Lékfúró 16990Ft

CORMORAN Corboss 640LLC 50990Ft

CORMORAN Corboss 640LLC 50990Ft

NEVIS Nano Super merítőháló extra nagy 13500Ft

NEVIS Nano Super merítőháló extra nagy 13500Ft

NEVIS Theory 360 3,5 Lbs 2 részes 29700Ft

NEVIS Theory 360 3,5 Lbs 2 részes 29700Ft

SPRO Titanium olló kulcskarika nyitóval 2490Ft

SPRO Titanium olló kulcskarika nyitóval 2490Ft

CORMORAN RayCor-X 240MH 19190Ft

CORMORAN RayCor-X 240MH 19190Ft

PROLOGIC Interceptor FC Coated Tapered Leaders 4990Ft

PROLOGIC Interceptor FC Coated Tapered Leaders 4990Ft

NEVIS Neoprén kesztyű 2490Ft

NEVIS Neoprén kesztyű 2490Ft

GARDNER Izotóp fény 6990Ft

GARDNER Izotóp fény 6990Ft

GARDNER Botösszefogó pánt ólomtartóval 1990Ft

GARDNER Botösszefogó pánt ólomtartóval 1990Ft

GARDNER Bojlivédő törpeharcsák ellen 1690Ft

GARDNER Bojlivédő törpeharcsák ellen 1690Ft

CCMoore Elite Range Pop Up bojli 3490Ft

CCMoore Elite Range Pop Up bojli 3490Ft

MAD CAT Snap-On Vertiball Rig 2790Ft

MAD CAT Snap-On Vertiball Rig 2790Ft

STRATEGY Szilikon adapter 1990Ft

STRATEGY Szilikon adapter 1990Ft

STRATEGY Ólompaszta adapter 2290Ft

STRATEGY Ólompaszta adapter 2290Ft

CORMORAN Orsó zsír 1490Ft

CORMORAN Orsó zsír 1490Ft

CORMORAN Orsó olaj 1590Ft

CORMORAN Orsó olaj 1590Ft

MÁR KAPHATÓ!
By Döme Team Feeder Master Carp Pro 19990Ft-tól, 9 méret közűl választhatsz

MÁR KAPHATÓ!

KORUM Delux feeder fotel NEW
64500 helyett 39990Ft

KORUM Delux feeder fotel NEW64500 helyett 39990Ft

SHIMANO Ultegra 5500 XTC
72990 helyett 49990Ft

SHIMANO Ultegra 5500 XTC72990 helyett 49990Ft

SPRO Team Feeder Super Sensitive 360L - by Döme Gábor tesztelt 2

37.990 Ft
26.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2017.01.31

Rapala Count Down CD07GTU

3.490 Ft
1.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.12.05 - 2017.01.31

PROFISH Merev pergető botzsák 150 cm

9.990 Ft
5.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2017.01.31

SUFIX Performance Pro8 135 m 0,10 mm

12.990 Ft
5.090 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2017.01.31

PRESTON Reflo Power Max Clear 0,26 mm

2.590 Ft
1.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.11.01 - 2017.01.31