Haldorádó horgászportál - Írások

Együnk halat!

Nemigen illik bele a manapság oly divatos „catch & release” koncepcióba a zsákmányul ejtett hal elfogyasztása. A véleményem szerint mindegyik lehetőségnek megvan a maga létjogosultsága. Ez az írás azoknak szól, akik nemcsak megfogni, de elkészíteni, sőt enni is szeretik a halat.

Szűrés Tóth Ferenc írásaira
Tóth Ferenc

Még néhány szó a „halevők” védelmében. Szerintem a horgászkultúrához hozzátartozik a megfogott hal elkészítésének ismerete, sőt a változatos elkészítésének tudománya is. Jómagam, annak a híve vagyok, hogy azt a néhány darab halat ölöm csak meg, amit a családom elfogyaszt, a többi kíméletes módon visszakerül éltető elemébe.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon

Úgy gondolom, mindenkinek van néhány olyan titkos receptje, amit a sajátjának érez, sokszorosan kipróbált, de ennek ellenére szívesen megosztaná horgásztársaival.

„Nemzeti eledelünk” a halászlé elkészítéséről most nem szeretnék szólni, biztosan lesznek majd akik megteszik ezt helyettem, én inkább a méltánytalanul a háttérbe szorult keszegfélék elkészítésről írok.

Valószínűleg a keszegek szálkássága az oka, hogy kevésbé szeretjük az asztalon látni őket, pedig egy egyszerű módszerrel könnyedén fogyaszthatóvá tehetjük ezeket az egyébként nagyon ízletes halakat...

A legtöbb gondot és félelmet az Y-szálkák okozzák. Még az egyik legszálkásabbnak tartott dévérkeszeg is egyszerűen fogyaszthatóvá tehető egy éles kés segítségével. Hogyan?

Az alábbi képen jól látszik az a terület, amit egy nagyon éles, vékony pengéjű filéző késsel „kezelés alá” kell vennünk.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól

A fejtől, egészen a farokúszóig sűrűn, 2-3 mm-ként olyan mély metszést kell ejtenünk a halon, hogy az Y-szálkákat elvágjuk. Ennek sikerességét apró roppanások jelzik a vágás során. Ügyeljünk arra, hogy az irdalást a végbél vonalától ne csak a háton, de a teljes hal szélességében elvégezzük. Az így beirdalt hal azután minden további gond nélkül fogyasztható. Semmiképp ne felejtsük el azonban, hogy nem csak Y-szálkák találhatók a halakban, ezért legyünk óvatosak a fogyasztásnál, elkerülve ezzel a gégészeten tett látogatásunkat.

Most pedig következzék a két kedvenc keszegből is készíthető halételem:

Mustáros, fokhagymás keszeg

Szerintem legízletesebb dévérkeszegből, de bármilyen halból készíthető.

A halakat lepikkelyezem, beleit eltávolítom, de a fejét nem vágom le. Sűrűn beirdalom, majd besózom és hűtőben állni hagyom legalább egy órát.

Közben elkészítem a mustáros „kenőcsöt” az alábbi arányban:
3 evőkanál mustárhoz 1 kávéskanál fokhagymakrémet, pici borsot keverek.

A besózott halakat ezzel a kenőccsel kenem be, törekedve arra, hogy bőven kerüljön az irdalásokba is. (Ha a rajtahagyott fejénél fogva tartom, a hal teste lehajlik, könnyebben kenhetö a mustár az az irdalásba!)

Igazából akkor a legjobb, ha ebben a kenőcsben egy éjszakát pihen a hűtőben, de egy-két óra is elegendő.

A megfelelő idő elteltével így mustárosan beforgatom paprikás lisztbe, majd bő zsiradékban kisütöm. (Nagyon finommá teszi, ha füstölt szalonnából olvasztott zsírban sül!)

Puha kenyér és jól behűtött könnyű fehérbor illik hozzá.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat

A másik egy igazi szigetközi, hagyományos - az ország más részein kevésbé ismert- halétel. Bármilyen halból készíthető, gyakran a tipikusan „szálkafőzelék” halakból: dévér, balin, stb. Az oka, hogy pár nap pácolás után, az irdalás nélküli halban még a bordák is megpuhulnak, nemhogy a rettegett Y-szálkák.

Az ecetes hal.

A recept sokszorosan kipróbált, és Kovács Lajos barátom szerint ősi csallóközi recept.

Tehát:
30 szelet halhoz:
4,8 l víz,
7 dl 10 %-os ecet
7 kanál cukor

Az alábbi fűszerekkel össze kell forralni:
egészbors, koriander, mustármag, babérlevél, csipet majoranna.

Forrón kell ezzel a páccal leönteni a rántott halat, amelyet úgy kell elhelyezni egy megfelelő méretű edényben, hogy minden réteg hal közé egy réteg felkarikázott vöröshagyma kerüljön.

A recept 30 szelet halhoz készült, de természetesen arányaiban csökkenthető.

Néhány nap alatt az összes Y- szálka megpuhul. Így a halevésben kevésbé jártasak is nyugodtan fogyaszthatják. Hűtőszekrényben - akár hetekig gond nélkül- tárolva, és hidegen fogyasztva nagyon kellemes étel.

Másnapos gyomorra kifejezetten ajánlott!! :-)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal

Jó étvágyat!


Tóth Ferenc

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 2db, utolsó: 2002-09-17 11:57:17

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Ponty Show
Horgászbiztosítás
Fishing & Hunting

ENERGOTEAM Outdoor EVA Thermo Plusz csizma
8500 helyett 6990Ft

ENERGOTEAM Outdoor EVA Thermo Plusz csizma8500 helyett 6990Ft

VEXILAR Sonar Phone WiFi halradar + ajándék vízhatlan tok 57990Ft

VEXILAR Sonar Phone WiFi halradar + ajándék vízhatlan tok 57990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 FLP 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 FLP 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 FRP 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 FRP 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 MBT 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 MBT 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 PK 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 PK 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 SD 2590 helyett 1990Ft

Rapala Weedless Shad WSD08 SD 2590 helyett 1990Ft

Rapala Scatter Rap Jointed SCRJ09 FT 3990 helyett 2990Ft

Rapala Scatter Rap Jointed SCRJ09 FT 3990 helyett 2990Ft

Rapala Scatter Rap Jointed SCRJ09 GFR 3990 helyett 2990Ft

Rapala Scatter Rap Jointed SCRJ09 GFR 3990 helyett 2990Ft

Rapala Scatter Rap Jointed SCRJ09 S 3990 helyett 2990Ft

Rapala Scatter Rap Jointed SCRJ09 S 3990 helyett 2990Ft

Rapala Scatter Rap Jointed SCRJ09 SFC 3990 helyett 2990Ft

Rapala Scatter Rap Jointed SCRJ09 SFC 3990 helyett 2990Ft

CARP ACADEMY Oval Dome 39990Ft

CARP ACADEMY Oval Dome 39990Ft

CARP ACADEMY Exclusive Pontyozó ágy matraccal 59990Ft

CARP ACADEMY Exclusive Pontyozó ágy matraccal 59990Ft

CARP ACADEMY Elit fotel 24990Ft

CARP ACADEMY Elit fotel 24990Ft

CARP ACADEMY Exclusive hálózsák 24990Ft

CARP ACADEMY Exclusive hálózsák 24990Ft

X2 24 LEDES sátor lámpa
2100 helyett 1690Ft

X2 24 LEDES sátor lámpa2100 helyett 1690Ft

NEVIS Karma 7000
28990Ft

NEVIS Karma 700028990Ft

NEVIS Patriot Feeder 50
16190Ft

NEVIS Patriot Feeder 5016190Ft

NEVIS Motive Feeder 40
15490Ft

NEVIS Motive Feeder 4015490Ft

NEVIS Torrent Feeder 5000
11190Ft

NEVIS Torrent Feeder 500011190Ft

QUANTUM Vantex 101S LH

24.990 Ft
19.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.10.01 - 2014.11.30

SASAME Iseama előkötött horog arany 18 / 0,14 mm

790 Ft
190 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.10.01 - 2014.11.30

FOX Sky Pod 4 Rod - négy botos

134.990 Ft
119.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.10.01 - 2014.11.30

DAIWA Sweepfire Spin 240M

12.990 Ft
10.790 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.10.01 - 2014.11.30

NEVIS Versenyláda lábráccsal

48.990 Ft
39.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.10.01 - 2014.11.30
  Nyitóoldal :: Írások :: Áruház :: Akciók :: Fórum :: Apró :: Vizek :: Fogási napló :: Időjárás :: Céginfó Copyright © 2006  
  Haldorádó horgász áruház, shimano, spro, energofish, rapala, top mix, fox, bojli, pellet, ponty, akció  
 
 
 
WWH - Web works Hungary Impresszum :: Adatvédelem :: Céginformáció :: Webmaster