Kiemelt, partnereink, kiemelt-partnereink
Horgászvíz katalógus
Vízbemutató írások
Videót tartalmazó írások
Akvarisztika
Amur horgászat
Angol-magyar horgászszótár
Bojlis horgászat
Cralusso
Csalik
Élővizek biológiai rehabilitációja
Fenekező horgászat
Finomszerelékes technikák
Folyóvízi horgászat
Fórumlakók életképei
Gyermek élménybeszámolók rovat
Hal- és természetfotók
Hal- és természetvédelem
Halételek
Általános
Levesek
Tengerihal-ételek
Ragadozó halból készült ételek
Békés halból készült ételek
Hírek
Horgászik a család
Horgásziskola kezdőknek
Horgásztúrák idegen tájakon
Horgászújság ajánló
Horgászvizsga
Legyező horgászat
Magyarország halai
Nádi pontyozás
Pellet ABC
Pergető horgászat
Rablóhal horgászat
Rekordlista
Teszthorgászat
Történetek, elbeszélések
Versenybeszámolók
Versenynaptár
Vizek
Ötletek praktikák
Top10, termék, top10-termek

HALDORÁDÓ SpéciCorn - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ, SpéciCorn - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ Fluo Essencia - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ, Fluo Essencia - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ, Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ Fluo Micro Method Feed Pellet - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ, Fluo Micro Method Feed Pellet - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Betainos

HALDORÁDÓ, FermentX - Tejsavas Betainos

HALDORÁDÓ Fluo Flavor - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ, Fluo Flavor - Chilis Tintahal

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Nagy Amur

HALDORÁDÓ, FermentX - Tejsavas Nagy Amur

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Zöld Afrika

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Zöld Afrika

HALDORÁDÓ Bázis Mix - Pörkölt Magvak

HALDORÁDÓ, Bázis Mix - Pörkölt Magvak
Haldorádó horgászportál - Írások

Együnk halat!

Tóth Ferenc
Tóth Ferenc
Nemigen illik bele a manapság oly divatos „catch & release” koncepcióba a zsákmányul ejtett hal elfogyasztása. A véleményem szerint mindegyik lehetőségnek megvan a maga létjogosultsága. Ez az írás azoknak szól, akik nemcsak megfogni, de elkészíteni, sőt enni is szeretik a halat.

Még néhány szó a „halevők” védelmében. Szerintem a horgászkultúrához hozzátartozik a megfogott hal elkészítésének ismerete, sőt a változatos elkészítésének tudománya is. Jómagam, annak a híve vagyok, hogy azt a néhány darab halat ölöm csak meg, amit a családom elfogyaszt, a többi kíméletes módon visszakerül éltető elemébe.

Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon
Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon

Úgy gondolom, mindenkinek van néhány olyan titkos receptje, amit a sajátjának érez, sokszorosan kipróbált, de ennek ellenére szívesen megosztaná horgásztársaival.

„Nemzeti eledelünk” a halászlé elkészítéséről most nem szeretnék szólni, biztosan lesznek majd akik megteszik ezt helyettem, én inkább a méltánytalanul a háttérbe szorult keszegfélék elkészítésről írok.

Valószínűleg a keszegek szálkássága az oka, hogy kevésbé szeretjük az asztalon látni őket, pedig egy egyszerű módszerrel könnyedén fogyaszthatóvá tehetjük ezeket az egyébként nagyon ízletes halakat...

A legtöbb gondot és félelmet az Y-szálkák okozzák. Még az egyik legszálkásabbnak tartott dévérkeszeg is egyszerűen fogyaszthatóvá tehető egy éles kés segítségével. Hogyan?

Az alábbi képen jól látszik az a terület, amit egy nagyon éles, vékony pengéjű filéző késsel „kezelés alá” kell vennünk.

Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól
Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól

A fejtől, egészen a farokúszóig sűrűn, 2-3 mm-ként olyan mély metszést kell ejtenünk a halon, hogy az Y-szálkákat elvágjuk. Ennek sikerességét apró roppanások jelzik a vágás során. Ügyeljünk arra, hogy az irdalást a végbél vonalától ne csak a háton, de a teljes hal szélességében elvégezzük. Az így beirdalt hal azután minden további gond nélkül fogyasztható. Semmiképp ne felejtsük el azonban, hogy nem csak Y-szálkák találhatók a halakban, ezért legyünk óvatosak a fogyasztásnál, elkerülve ezzel a gégészeten tett látogatásunkat.

Most pedig következzék a két kedvenc keszegből is készíthető halételem:

Mustáros, fokhagymás keszeg

Szerintem legízletesebb dévérkeszegből, de bármilyen halból készíthető.

A halakat lepikkelyezem, beleit eltávolítom, de a fejét nem vágom le. Sűrűn beirdalom, majd besózom és hűtőben állni hagyom legalább egy órát.

Közben elkészítem a mustáros „kenőcsöt” az alábbi arányban:
3 evőkanál mustárhoz 1 kávéskanál fokhagymakrémet, pici borsot keverek.

A besózott halakat ezzel a kenőccsel kenem be, törekedve arra, hogy bőven kerüljön az irdalásokba is. (Ha a rajtahagyott fejénél fogva tartom, a hal teste lehajlik, könnyebben kenhetö a mustár az az irdalásba!)

Igazából akkor a legjobb, ha ebben a kenőcsben egy éjszakát pihen a hűtőben, de egy-két óra is elegendő.

A megfelelő idő elteltével így mustárosan beforgatom paprikás lisztbe, majd bő zsiradékban kisütöm. (Nagyon finommá teszi, ha füstölt szalonnából olvasztott zsírban sül!)

Puha kenyér és jól behűtött könnyű fehérbor illik hozzá.

Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat
Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat

A másik egy igazi szigetközi, hagyományos - az ország más részein kevésbé ismert- halétel. Bármilyen halból készíthető, gyakran a tipikusan „szálkafőzelék” halakból: dévér, balin, stb. Az oka, hogy pár nap pácolás után, az irdalás nélküli halban még a bordák is megpuhulnak, nemhogy a rettegett Y-szálkák.

Az ecetes hal.

A recept sokszorosan kipróbált, és Kovács Lajos barátom szerint ősi csallóközi recept.

Tehát:
30 szelet halhoz:
4,8 l víz,
7 dl 10 %-os ecet
7 kanál cukor

Az alábbi fűszerekkel össze kell forralni:
egészbors, koriander, mustármag, babérlevél, csipet majoranna.

Forrón kell ezzel a páccal leönteni a rántott halat, amelyet úgy kell elhelyezni egy megfelelő méretű edényben, hogy minden réteg hal közé egy réteg felkarikázott vöröshagyma kerüljön.

A recept 30 szelet halhoz készült, de természetesen arányaiban csökkenthető.

Néhány nap alatt az összes Y- szálka megpuhul. Így a halevésben kevésbé jártasak is nyugodtan fogyaszthatják. Hűtőszekrényben - akár hetekig gond nélkül- tárolva, és hidegen fogyasztva nagyon kellemes étel.

Másnapos gyomorra kifejezetten ajánlott!! :-)

A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal
A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal

Jó étvágyat!

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 2db, utolsó: 2002-09-17 11:57:17

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Horgászbiztosítás
Fishing & Hunting

SPRO Team Feeder Master Carp 420LC - by Döme Gábor 35990Ft

SPRO Team Feeder Master Carp 420LC - by Döme Gábor 35990Ft

SPRO Team Feeder Master Carp 390LC - by Döme Gábor 33990Ft

SPRO Team Feeder Master Carp 390LC - by Döme Gábor 33990Ft

KAMASAKI Super Method Feeder szett
18940 helyett 14990Ft

KAMASAKI Super Method Feeder szett18940 helyett 14990Ft

DAIWA Sweepfire Spin
12990 helyett 7990Ft

DAIWA Sweepfire Spin12990 helyett 7990Ft

DAIWA Shinobi Braid - 270 m
9990 helyett 5990Ft

DAIWA Shinobi Braid - 270 m9990 helyett 5990Ft

FLADEN Maxximus Predator Tail-or Jr 1990Ft

FLADEN Maxximus Predator Tail-or Jr 1990Ft

AMERICAN Twistergumi UV sárga 1 farkú 390Ft

AMERICAN Twistergumi UV sárga 1 farkú 390Ft

Mann’s Curly Tail 650Ft

Mann’s Curly Tail 650Ft

Mann’s Duplafarkú twister fehér 650Ft

Mann’s Duplafarkú twister fehér 650Ft

Mann’s Shad 650Ft

Mann’s Shad 650Ft

Rapala Shad Rap 3290Ft

Rapala Shad Rap 3290Ft

Rapala Shallow Shad Rap 3290Ft

Rapala Shallow Shad Rap 3290Ft

SALMO Rattlin Hornet 1990Ft

SALMO Rattlin Hornet 1990Ft

SALMO Boxer 2250Ft

SALMO Boxer 2250Ft

SALMO Lil Bug 2090Ft

SALMO Lil Bug 2090Ft

SALMO Frisky 2250Ft

SALMO Frisky 2250Ft

SALMO Zipper 2250Ft

SALMO Zipper 2250Ft

SALMO Hornet 1750Ft

SALMO Hornet 1750Ft

SALMO Minnow 1750Ft

SALMO Minnow 1750Ft

SALMO Tiny 1750Ft

SALMO Tiny 1750Ft

Sikeres Sporthorgász 2015. április

495 Ft
395 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.07.01 - 2015.09.30

HUMMINBIRD TS-W sebesség- és hőmérő

21.990 Ft
14.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.07.01 - 2015.09.30

TOP MIX Szita aljú csalis doboz 1 L

1.290 Ft
890 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.07.01 - 2015.09.30

ENERGOTEAM Vezeték nélküli halradar

30.800 Ft
23.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.08.17 - 2015.09.30

TOP MIX Szúnyogmászató szita csalisdobozra peremes

890 Ft
690 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.07.01 - 2015.09.30