Kiemelt, partnereink, kiemelt-partnereink
Horgászvíz katalógus
Vízbemutató írások
Videót tartalmazó írások
Akvarisztika
Amur horgászat
Angol-magyar horgászszótár
Bojlis horgászat
Cralusso
Csalik
Élővizek biológiai rehabilitációja
Fenekező horgászat
Finomszerelékes technikák
Folyóvízi horgászat
Fórumlakók életképei
Gyermek élménybeszámolók rovat
Hal- és természetfotók
Hal- és természetvédelem
Halételek
Általános
Levesek
Tengerihal-ételek
Ragadozó halból készült ételek
Békés halból készült ételek
Hírek
Horgászik a család
Horgásziskola kezdőknek
Horgásztúrák idegen tájakon
Horgászújság ajánló
Horgászvizsga
Legyező horgászat
Magyarország halai
Nádi pontyozás
Pellet ABC
Pergető horgászat
Rablóhal horgászat
Rekordlista
Teszthorgászat
Történetek, elbeszélések
Versenybeszámolók
Versenynaptár
Vizek
Ötletek praktikák
Top10, termék, top10-termek

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ Csalitüske Fine 10 mm

HALDORÁDÓ, Csalitüske Fine 10 mm

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Fekete Erő

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Fekete Erő

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ, Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ Feeder gyorskapocs gyöngy

HALDORÁDÓ, Feeder gyorskapocs gyöngy

HALDORÁDÓ Fluo Essencia - Fekete Erő

HALDORÁDÓ, Fluo Essencia - Fekete Erő

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ Csalitüske Fine 07 mm

HALDORÁDÓ, Csalitüske Fine 07 mm

HALDORÁDÓ SpéciCorn - Fokhagyma

HALDORÁDÓ, SpéciCorn - Fokhagyma

HALDORÁDÓ Pellet Feeder 35 g - 2 db

HALDORÁDÓ, Pellet Feeder 35 g - 2 db
Haldorádó horgászportál - Írások

Együnk halat!

Tóth Ferenc
Tóth Ferenc
Nemigen illik bele a manapság oly divatos „catch & release” koncepcióba a zsákmányul ejtett hal elfogyasztása. A véleményem szerint mindegyik lehetőségnek megvan a maga létjogosultsága. Ez az írás azoknak szól, akik nemcsak megfogni, de elkészíteni, sőt enni is szeretik a halat.

Még néhány szó a „halevők” védelmében. Szerintem a horgászkultúrához hozzátartozik a megfogott hal elkészítésének ismerete, sőt a változatos elkészítésének tudománya is. Jómagam, annak a híve vagyok, hogy azt a néhány darab halat ölöm csak meg, amit a családom elfogyaszt, a többi kíméletes módon visszakerül éltető elemébe.

Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon
Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon

Úgy gondolom, mindenkinek van néhány olyan titkos receptje, amit a sajátjának érez, sokszorosan kipróbált, de ennek ellenére szívesen megosztaná horgásztársaival.

„Nemzeti eledelünk” a halászlé elkészítéséről most nem szeretnék szólni, biztosan lesznek majd akik megteszik ezt helyettem, én inkább a méltánytalanul a háttérbe szorult keszegfélék elkészítésről írok.

Valószínűleg a keszegek szálkássága az oka, hogy kevésbé szeretjük az asztalon látni őket, pedig egy egyszerű módszerrel könnyedén fogyaszthatóvá tehetjük ezeket az egyébként nagyon ízletes halakat...

A legtöbb gondot és félelmet az Y-szálkák okozzák. Még az egyik legszálkásabbnak tartott dévérkeszeg is egyszerűen fogyaszthatóvá tehető egy éles kés segítségével. Hogyan?

Az alábbi képen jól látszik az a terület, amit egy nagyon éles, vékony pengéjű filéző késsel „kezelés alá” kell vennünk.

Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól
Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól

A fejtől, egészen a farokúszóig sűrűn, 2-3 mm-ként olyan mély metszést kell ejtenünk a halon, hogy az Y-szálkákat elvágjuk. Ennek sikerességét apró roppanások jelzik a vágás során. Ügyeljünk arra, hogy az irdalást a végbél vonalától ne csak a háton, de a teljes hal szélességében elvégezzük. Az így beirdalt hal azután minden további gond nélkül fogyasztható. Semmiképp ne felejtsük el azonban, hogy nem csak Y-szálkák találhatók a halakban, ezért legyünk óvatosak a fogyasztásnál, elkerülve ezzel a gégészeten tett látogatásunkat.

Most pedig következzék a két kedvenc keszegből is készíthető halételem:

Mustáros, fokhagymás keszeg

Szerintem legízletesebb dévérkeszegből, de bármilyen halból készíthető.

A halakat lepikkelyezem, beleit eltávolítom, de a fejét nem vágom le. Sűrűn beirdalom, majd besózom és hűtőben állni hagyom legalább egy órát.

Közben elkészítem a mustáros „kenőcsöt” az alábbi arányban:
3 evőkanál mustárhoz 1 kávéskanál fokhagymakrémet, pici borsot keverek.

A besózott halakat ezzel a kenőccsel kenem be, törekedve arra, hogy bőven kerüljön az irdalásokba is. (Ha a rajtahagyott fejénél fogva tartom, a hal teste lehajlik, könnyebben kenhetö a mustár az az irdalásba!)

Igazából akkor a legjobb, ha ebben a kenőcsben egy éjszakát pihen a hűtőben, de egy-két óra is elegendő.

A megfelelő idő elteltével így mustárosan beforgatom paprikás lisztbe, majd bő zsiradékban kisütöm. (Nagyon finommá teszi, ha füstölt szalonnából olvasztott zsírban sül!)

Puha kenyér és jól behűtött könnyű fehérbor illik hozzá.

Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat
Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat

A másik egy igazi szigetközi, hagyományos - az ország más részein kevésbé ismert- halétel. Bármilyen halból készíthető, gyakran a tipikusan „szálkafőzelék” halakból: dévér, balin, stb. Az oka, hogy pár nap pácolás után, az irdalás nélküli halban még a bordák is megpuhulnak, nemhogy a rettegett Y-szálkák.

Az ecetes hal.

A recept sokszorosan kipróbált, és Kovács Lajos barátom szerint ősi csallóközi recept.

Tehát:
30 szelet halhoz:
4,8 l víz,
7 dl 10 %-os ecet
7 kanál cukor

Az alábbi fűszerekkel össze kell forralni:
egészbors, koriander, mustármag, babérlevél, csipet majoranna.

Forrón kell ezzel a páccal leönteni a rántott halat, amelyet úgy kell elhelyezni egy megfelelő méretű edényben, hogy minden réteg hal közé egy réteg felkarikázott vöröshagyma kerüljön.

A recept 30 szelet halhoz készült, de természetesen arányaiban csökkenthető.

Néhány nap alatt az összes Y- szálka megpuhul. Így a halevésben kevésbé jártasak is nyugodtan fogyaszthatják. Hűtőszekrényben - akár hetekig gond nélkül- tárolva, és hidegen fogyasztva nagyon kellemes étel.

Másnapos gyomorra kifejezetten ajánlott!! :-)

A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal
A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal

Jó étvágyat!

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 2db, utolsó: 2002-09-17 11:57:17

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Pontyvilág
Horgászbiztosítás
Fishing & Hunting

MÁR KAPHATÓ! By Döme Team Feeder Carp Fighter LCS 9790Ft-tól

MÁR KAPHATÓ!

THE ONE Gold oldódó bojli 3290Ft

THE ONE Gold oldódó bojli 3290Ft

THE ONE Gold főzött bojli mix 1590Ft

THE ONE Gold főzött bojli mix 1590Ft

THE ONE Gold Fluoro Pop Up bojli 1990Ft

THE ONE Gold Fluoro Pop Up bojli 1990Ft

THE ONE Gold PVA Hurka + 100 ml aroma 2790Ft

THE ONE Gold PVA Hurka + 100 ml aroma 2790Ft

THE ONE Gold Spod Mix 1290Ft

THE ONE Gold Spod Mix 1290Ft

THE ONE Gold Groundbait Mixer 500 ml 1290Ft

THE ONE Gold Groundbait Mixer 500 ml 1290Ft

THE ONE Gold PVA & Boilie Juice 1290Ft

THE ONE Gold PVA & Boilie Juice 1290Ft

THE ONE Gold paszta 990Ft

THE ONE Gold paszta 990Ft

THE ONE Gold Amino Dip 1990Ft

THE ONE Gold Amino Dip 1990Ft

HALDORÁDÓ SpéciTiger - MIX-6 / 6 íz egy dobozban + ajándék aprócikk
6530 helyett 5490Ft

HALDORÁDÓ SpéciTiger - MIX-6 / 6 íz egy dobozban + ajándék aprócikk6530 helyett 5490Ft

HALDORÁDÓ SpéciMaggot - MIX-6 / 6 íz egy dobozban + ajándék aprócikk
6530 helyett 5490Ft

HALDORÁDÓ SpéciMaggot - MIX-6 / 6 íz egy dobozban + ajándék aprócikk6530 helyett 5490Ft

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió 2790Ft

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió 2790Ft

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder Mini 990Ft

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder Mini 990Ft

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Fekete Erő 990Ft

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Fekete Erő 990Ft

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Ananász 990Ft

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Ananász 990Ft

HALDORÁDÓ Fluo Micro Method Feed Pellet - Fekete Erő 1790Ft

HALDORÁDÓ Fluo Micro Method Feed Pellet - Fekete Erő 1790Ft

HALDORÁDÓ Pellet Pack - Fekete Tintahal 2490Ft

HALDORÁDÓ Pellet Pack - Fekete Tintahal 2490Ft

HALDORÁDÓ Fluo Essencia - Fekete Erő 1490Ft

HALDORÁDÓ Fluo Essencia - Fekete Erő 1490Ft

HALDORÁDÓ Fluo Flavor - Fekete Erő 1490Ft

HALDORÁDÓ Fluo Flavor - Fekete Erő 1490Ft

OWNER ST-41BC 2X - 4

2.490 Ft
1.590 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.01.01 - 2016.02.28

GAMAKATSU 5314N - 8

670 Ft
390 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.01.01 - 2016.02.28

KORDA Method talpolmos etetőkosár - 14 g

1.050 Ft
750 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.01.01 - 2016.02.28

MAXIMA Chameleon 0,22 mm

1.290 Ft
850 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.01.01 - 2016.02.28

FOX Bojlis forgókapocs nagy karikával 11

1.790 Ft
990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.01.01 - 2016.02.28