Kiemelt, partnereink, kiemelt-partnereink
Horgászvíz katalógus
Videót tartalmazó írások
Akvarisztika
Amur horgászat
Angol-magyar horgászszótár
Bojlis horgászat
Cralusso
Csalik
Élővizek biológiai rehabilitációja
Fenekező horgászat
Finomszerelékes technikák
Folyóvízi horgászat
Fórumlakók életképei
Gyermek élménybeszámolók rovat
Hal- és természetfotók
Hal- és természetvédelem
Halételek
Általános
Levesek
Tengerihal-ételek
Ragadozó halból készült ételek
Békés halból készült ételek
Hírek
Horgászik a család
Horgásziskola kezdőknek
Horgásztúrák idegen tájakon
Horgászújság ajánló
Horgászvizsga
Legyező horgászat
Magyarország halai
Nádi pontyozás
Pellet ABC
Pergető horgászat
Rablóhal horgászat
Rekordlista
Teszthorgászat
Történetek, elbeszélések
Versenybeszámolók
Versenynaptár
Vizek
Ötletek praktikák
Top10, termék, top10-termek

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Nagy Amur

HALDORÁDÓ, FermentX - Tejsavas Nagy Amur

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ, Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Nagy Ponty

HALDORÁDÓ, FermentX - Tejsavas Nagy Ponty

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Betainos

HALDORÁDÓ, FermentX - Tejsavas Betainos

HALDORÁDÓ SpéciCorn - Fokhagyma

HALDORÁDÓ, SpéciCorn - Fokhagyma

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ Tejsavas 4X Mag Mix

HALDORÁDÓ, Tejsavas 4X Mag Mix

HALDORÁDÓ Tejsavas Kukorica

HALDORÁDÓ, Tejsavas Kukorica

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Édes Fűszeres

HALDORÁDÓ, FermentX - Tejsavas Édes Fűszeres

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Ördögűző

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Ördögűző
Haldorádó horgászportál - Írások

Együnk halat!

Tóth Ferenc
Tóth Ferenc
Nemigen illik bele a manapság oly divatos „catch & release” koncepcióba a zsákmányul ejtett hal elfogyasztása. A véleményem szerint mindegyik lehetőségnek megvan a maga létjogosultsága. Ez az írás azoknak szól, akik nemcsak megfogni, de elkészíteni, sőt enni is szeretik a halat.

Még néhány szó a „halevők” védelmében. Szerintem a horgászkultúrához hozzátartozik a megfogott hal elkészítésének ismerete, sőt a változatos elkészítésének tudománya is. Jómagam, annak a híve vagyok, hogy azt a néhány darab halat ölöm csak meg, amit a családom elfogyaszt, a többi kíméletes módon visszakerül éltető elemébe.

Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon
Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon

Úgy gondolom, mindenkinek van néhány olyan titkos receptje, amit a sajátjának érez, sokszorosan kipróbált, de ennek ellenére szívesen megosztaná horgásztársaival.

„Nemzeti eledelünk” a halászlé elkészítéséről most nem szeretnék szólni, biztosan lesznek majd akik megteszik ezt helyettem, én inkább a méltánytalanul a háttérbe szorult keszegfélék elkészítésről írok.

Valószínűleg a keszegek szálkássága az oka, hogy kevésbé szeretjük az asztalon látni őket, pedig egy egyszerű módszerrel könnyedén fogyaszthatóvá tehetjük ezeket az egyébként nagyon ízletes halakat...

A legtöbb gondot és félelmet az Y-szálkák okozzák. Még az egyik legszálkásabbnak tartott dévérkeszeg is egyszerűen fogyaszthatóvá tehető egy éles kés segítségével. Hogyan?

Az alábbi képen jól látszik az a terület, amit egy nagyon éles, vékony pengéjű filéző késsel „kezelés alá” kell vennünk.

Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól
Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól

A fejtől, egészen a farokúszóig sűrűn, 2-3 mm-ként olyan mély metszést kell ejtenünk a halon, hogy az Y-szálkákat elvágjuk. Ennek sikerességét apró roppanások jelzik a vágás során. Ügyeljünk arra, hogy az irdalást a végbél vonalától ne csak a háton, de a teljes hal szélességében elvégezzük. Az így beirdalt hal azután minden további gond nélkül fogyasztható. Semmiképp ne felejtsük el azonban, hogy nem csak Y-szálkák találhatók a halakban, ezért legyünk óvatosak a fogyasztásnál, elkerülve ezzel a gégészeten tett látogatásunkat.

Most pedig következzék a két kedvenc keszegből is készíthető halételem:

Mustáros, fokhagymás keszeg

Szerintem legízletesebb dévérkeszegből, de bármilyen halból készíthető.

A halakat lepikkelyezem, beleit eltávolítom, de a fejét nem vágom le. Sűrűn beirdalom, majd besózom és hűtőben állni hagyom legalább egy órát.

Közben elkészítem a mustáros „kenőcsöt” az alábbi arányban:
3 evőkanál mustárhoz 1 kávéskanál fokhagymakrémet, pici borsot keverek.

A besózott halakat ezzel a kenőccsel kenem be, törekedve arra, hogy bőven kerüljön az irdalásokba is. (Ha a rajtahagyott fejénél fogva tartom, a hal teste lehajlik, könnyebben kenhetö a mustár az az irdalásba!)

Igazából akkor a legjobb, ha ebben a kenőcsben egy éjszakát pihen a hűtőben, de egy-két óra is elegendő.

A megfelelő idő elteltével így mustárosan beforgatom paprikás lisztbe, majd bő zsiradékban kisütöm. (Nagyon finommá teszi, ha füstölt szalonnából olvasztott zsírban sül!)

Puha kenyér és jól behűtött könnyű fehérbor illik hozzá.

Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat
Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat

A másik egy igazi szigetközi, hagyományos - az ország más részein kevésbé ismert- halétel. Bármilyen halból készíthető, gyakran a tipikusan „szálkafőzelék” halakból: dévér, balin, stb. Az oka, hogy pár nap pácolás után, az irdalás nélküli halban még a bordák is megpuhulnak, nemhogy a rettegett Y-szálkák.

Az ecetes hal.

A recept sokszorosan kipróbált, és Kovács Lajos barátom szerint ősi csallóközi recept.

Tehát:
30 szelet halhoz:
4,8 l víz,
7 dl 10 %-os ecet
7 kanál cukor

Az alábbi fűszerekkel össze kell forralni:
egészbors, koriander, mustármag, babérlevél, csipet majoranna.

Forrón kell ezzel a páccal leönteni a rántott halat, amelyet úgy kell elhelyezni egy megfelelő méretű edényben, hogy minden réteg hal közé egy réteg felkarikázott vöröshagyma kerüljön.

A recept 30 szelet halhoz készült, de természetesen arányaiban csökkenthető.

Néhány nap alatt az összes Y- szálka megpuhul. Így a halevésben kevésbé jártasak is nyugodtan fogyaszthatják. Hűtőszekrényben - akár hetekig gond nélkül- tárolva, és hidegen fogyasztva nagyon kellemes étel.

Másnapos gyomorra kifejezetten ajánlott!! :-)

A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal
A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal

Jó étvágyat!

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 2db, utolsó: 2002-09-17 11:57:17

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Horgászbiztosítás
Fishing & Hunting
Haldorádó Matula Gyerek Horgásztábor

OKUMA Erulis Catfish 290 bot Catfish Hunter 10000 orsóval
39980 helyett 29990Ft

OKUMA Erulis Catfish 290 bot Catfish Hunter 10000 orsóval39980 helyett 29990Ft

KAMASAKI Wobbler szabadító láncos 1990Ft

KAMASAKI Wobbler szabadító láncos 1990Ft

ENERGOTEAM L&K Cheburashka Foszforeszkáló 690Ft

ENERGOTEAM L&K Cheburashka Foszforeszkáló 690Ft

ENERGOTEAM L&K Cheburashka Fish Head 690Ft

ENERGOTEAM L&K Cheburashka Fish Head 690Ft

CARP ZOOM Túrázó kézifűrész 1990Ft

CARP ZOOM Túrázó kézifűrész 1990Ft

Újra Kapható! SPRO Team Feeder Special LCS 550M 28990Ft

Újra Kapható!

Carp Expert Rod-Pod 3 Megaszett 62500 helyett 39900Ft

Carp Expert Rod-Pod 3 Megaszett 62500 helyett 39900Ft

Carp Expert Rod-Pod 4 Megaszett 68500 helyett 44900Ft

Carp Expert Rod-Pod 4 Megaszett 68500 helyett 44900Ft

Már kapható! HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Nagy Amur 990Ft

Már kapható!

Már Kapható! HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Édes Fűszeres 990Ft

Már Kapható!

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Betainos 990Ft

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Betainos 990Ft

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Mézes Pálinka 990Ft

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Mézes Pálinka 990Ft

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Nagy Ponty 990Ft

HALDORÁDÓ FermentX - Tejsavas Nagy Ponty 990Ft

HALDORÁDÓ Tejsavas Kukorica 690Ft

HALDORÁDÓ Tejsavas Kukorica 690Ft

HALDORÁDÓ Tejsavas Kukorica-búza 690Ft

HALDORÁDÓ Tejsavas Kukorica-búza 690Ft

HALDORÁDÓ Tejsavas 4X Mag Mix 890Ft

HALDORÁDÓ Tejsavas 4X Mag Mix 890Ft

HALDORÁDÓ Nagy szerelékes táska 11990Ft

HALDORÁDÓ Nagy szerelékes táska 11990Ft

HALDORÁDÓ HardBlue merev bottáska 3X 160 16990Ft

HALDORÁDÓ HardBlue merev bottáska 3X 160 16990Ft

HALDORÁDÓ HardBlue merev bottáska 4X 160 17990Ft

HALDORÁDÓ HardBlue merev bottáska 4X 160 17990Ft

HALDORÁDÓ HardBlue merev bottáska 5X 160 18990Ft

HALDORÁDÓ HardBlue merev bottáska 5X 160 18990Ft

PROLOGIC Survivor Thermo Nadrág Zöld XXL

40.000 Ft
29.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.04.01 - 2015.07.31

SBS Premium Liquid Attract Lobworm 50 ml

4.990 Ft
3.490 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.04.01 - 2015.07.31

FOX Thermo alsóruházat M

29.990 Ft
20.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.04.01 - 2015.07.31

HALDORÁDÓ Predator Twister Head 3/0 - 13 g

890 Ft
490 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.04.01 - 2015.07.31

SHIMANO Tribal Velocity 390 3,5 Lbs

49.990 Ft
39.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2015.07.03 - 2015.07.31