Haldorádó horgászportál - Írások

Együnk halat!

Nemigen illik bele a manapság oly divatos „catch & release” koncepcióba a zsákmányul ejtett hal elfogyasztása. A véleményem szerint mindegyik lehetőségnek megvan a maga létjogosultsága. Ez az írás azoknak szól, akik nemcsak megfogni, de elkészíteni, sőt enni is szeretik a halat.

Szűrés Tóth Ferenc írásaira
Tóth Ferenc

Még néhány szó a „halevők” védelmében. Szerintem a horgászkultúrához hozzátartozik a megfogott hal elkészítésének ismerete, sőt a változatos elkészítésének tudománya is. Jómagam, annak a híve vagyok, hogy azt a néhány darab halat ölöm csak meg, amit a családom elfogyaszt, a többi kíméletes módon visszakerül éltető elemébe.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon

Úgy gondolom, mindenkinek van néhány olyan titkos receptje, amit a sajátjának érez, sokszorosan kipróbált, de ennek ellenére szívesen megosztaná horgásztársaival.

„Nemzeti eledelünk” a halászlé elkészítéséről most nem szeretnék szólni, biztosan lesznek majd akik megteszik ezt helyettem, én inkább a méltánytalanul a háttérbe szorult keszegfélék elkészítésről írok.

Valószínűleg a keszegek szálkássága az oka, hogy kevésbé szeretjük az asztalon látni őket, pedig egy egyszerű módszerrel könnyedén fogyaszthatóvá tehetjük ezeket az egyébként nagyon ízletes halakat...

A legtöbb gondot és félelmet az Y-szálkák okozzák. Még az egyik legszálkásabbnak tartott dévérkeszeg is egyszerűen fogyaszthatóvá tehető egy éles kés segítségével. Hogyan?

Az alábbi képen jól látszik az a terület, amit egy nagyon éles, vékony pengéjű filéző késsel „kezelés alá” kell vennünk.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól

A fejtől, egészen a farokúszóig sűrűn, 2-3 mm-ként olyan mély metszést kell ejtenünk a halon, hogy az Y-szálkákat elvágjuk. Ennek sikerességét apró roppanások jelzik a vágás során. Ügyeljünk arra, hogy az irdalást a végbél vonalától ne csak a háton, de a teljes hal szélességében elvégezzük. Az így beirdalt hal azután minden további gond nélkül fogyasztható. Semmiképp ne felejtsük el azonban, hogy nem csak Y-szálkák találhatók a halakban, ezért legyünk óvatosak a fogyasztásnál, elkerülve ezzel a gégészeten tett látogatásunkat.

Most pedig következzék a két kedvenc keszegből is készíthető halételem:

Mustáros, fokhagymás keszeg

Szerintem legízletesebb dévérkeszegből, de bármilyen halból készíthető.

A halakat lepikkelyezem, beleit eltávolítom, de a fejét nem vágom le. Sűrűn beirdalom, majd besózom és hűtőben állni hagyom legalább egy órát.

Közben elkészítem a mustáros „kenőcsöt” az alábbi arányban:
3 evőkanál mustárhoz 1 kávéskanál fokhagymakrémet, pici borsot keverek.

A besózott halakat ezzel a kenőccsel kenem be, törekedve arra, hogy bőven kerüljön az irdalásokba is. (Ha a rajtahagyott fejénél fogva tartom, a hal teste lehajlik, könnyebben kenhetö a mustár az az irdalásba!)

Igazából akkor a legjobb, ha ebben a kenőcsben egy éjszakát pihen a hűtőben, de egy-két óra is elegendő.

A megfelelő idő elteltével így mustárosan beforgatom paprikás lisztbe, majd bő zsiradékban kisütöm. (Nagyon finommá teszi, ha füstölt szalonnából olvasztott zsírban sül!)

Puha kenyér és jól behűtött könnyű fehérbor illik hozzá.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat

A másik egy igazi szigetközi, hagyományos - az ország más részein kevésbé ismert- halétel. Bármilyen halból készíthető, gyakran a tipikusan „szálkafőzelék” halakból: dévér, balin, stb. Az oka, hogy pár nap pácolás után, az irdalás nélküli halban még a bordák is megpuhulnak, nemhogy a rettegett Y-szálkák.

Az ecetes hal.

A recept sokszorosan kipróbált, és Kovács Lajos barátom szerint ősi csallóközi recept.

Tehát:
30 szelet halhoz:
4,8 l víz,
7 dl 10 %-os ecet
7 kanál cukor

Az alábbi fűszerekkel össze kell forralni:
egészbors, koriander, mustármag, babérlevél, csipet majoranna.

Forrón kell ezzel a páccal leönteni a rántott halat, amelyet úgy kell elhelyezni egy megfelelő méretű edényben, hogy minden réteg hal közé egy réteg felkarikázott vöröshagyma kerüljön.

A recept 30 szelet halhoz készült, de természetesen arányaiban csökkenthető.

Néhány nap alatt az összes Y- szálka megpuhul. Így a halevésben kevésbé jártasak is nyugodtan fogyaszthatják. Hűtőszekrényben - akár hetekig gond nélkül- tárolva, és hidegen fogyasztva nagyon kellemes étel.

Másnapos gyomorra kifejezetten ajánlott!! :-)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal

Jó étvágyat!


Tóth Ferenc

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 2db, utolsó: 2002-09-17 11:57:17

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Ponty Show
Horgászbiztosítás
Fishing & Hunting

ENERGOTEAM Etetőrakéta kicsi

ENERGOTEAM, Etetőrakéta kicsi

NEVIS Karma 7000
28990Ft

NEVIS Karma 700028990Ft

NEVIS Patriot Feeder 50
16190Ft

NEVIS Patriot Feeder 5016190Ft

NEVIS Motive Feeder 40
15490Ft

NEVIS Motive Feeder 4015490Ft

NEVIS Torrent Feeder 5000
11190Ft

NEVIS Torrent Feeder 500011190Ft

NEVIS Elite Match 40
10990Ft

NEVIS Elite Match 4010990Ft

NEVIS Ryos 3500
9790Ft

NEVIS Ryos 35009790Ft

NEVIS Ryos Match 3500
9990Ft

NEVIS Ryos Match 35009990Ft

NEVIS Arwo 3000
7290Ft

NEVIS Arwo 30007290Ft

NEVIS Winner Viper 40
2490Ft

NEVIS Winner Viper 402490Ft

HALDORÁDÓ Kötött téli sapka fekete 2990Ft

HALDORÁDÓ Kötött téli sapka fekete 2990Ft

HALDORÁDÓ Kötött téli sapka sötétkék 2990Ft

HALDORÁDÓ Kötött téli sapka sötétkék 2990Ft

OKUMA Trio Rex 60 + Ajándék
59990 helyett 39990Ft

OKUMA Trio Rex 60 + Ajándék59990 helyett 39990Ft

Megérkezett!
VEXILAR Sonar Phone WiFi halradar + ajándék vízhatlan tok 57990Ft

Megérkezett!

PROLOGIC Comfort Thermoruha MAX4
59990 helyett 49990Ft

PROLOGIC Comfort Thermoruha MAX459990 helyett 49990Ft

PROLOGIC Comfort Thermoruha Zöld
29990 helyett 24990Ft

PROLOGIC Comfort Thermoruha Zöld29990 helyett 24990Ft

SPRO Power Thermoruha 49990Ft

SPRO Power Thermoruha 49990Ft

CORMORAN Astro Thermo ruha 18990Ft

CORMORAN Astro Thermo ruha 18990Ft

EIGER Thermo alsóruházat 9900Ft

EIGER Thermo alsóruházat 9900Ft

PROLOGIC Born 2 Fish Hosszú ujjú póló 7990Ft

PROLOGIC Born 2 Fish Hosszú ujjú póló 7990Ft

PROLOGIC MAX4 Grip-Trek Bakancs 35000 helyett 24990Ft

PROLOGIC MAX4 Grip-Trek Bakancs 35000 helyett 24990Ft

VAPE Molyirtó selyempárna gyógynövényekkel

1.090 Ft
490 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31

STRATEGY Effect - 15 Lbs Weed

3.290 Ft
1.790 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31

PROLOGIC Born 2 Fish baseball sapka

2.490 Ft
1.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31

SHIMANO S.T.C. Hosszú ujjú ing olive M

29.990 Ft
14.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31

PROLOGIC MAX4 Polar Zone Bakancs 45

35.000 Ft
24.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31
  Nyitóoldal :: Írások :: Áruház :: Akciók :: Fórum :: Apró :: Vizek :: Fogási napló :: Időjárás :: Céginfó Copyright © 2006  
  Haldorádó horgász áruház, shimano, spro, energofish, rapala, top mix, fox, bojli, pellet, ponty, akció  
 
 
 
WWH - Web works Hungary Impresszum :: Adatvédelem :: Céginformáció :: Webmaster