Kiemelt, partnereink, kiemelt-partnereink
Horgászvíz katalógus
Vízbemutató írások
Videót tartalmazó írások
Akvarisztika
Amur horgászat
Angol-magyar horgászszótár
Bojlis horgászat
Cralusso
Csalik
Élővizek biológiai rehabilitációja
Fenekező horgászat
Finomszerelékes technikák
Folyóvízi horgászat
Fórumlakók életképei
Gyermek élménybeszámolók rovat
Hal- és természetfotók
Hal- és természetvédelem
Halételek
Általános
Levesek
Tengerihal-ételek
Ragadozó halból készült ételek
Békés halból készült ételek
Hírek
Horgászik a család
Horgásziskola kezdőknek
Horgásztúrák idegen tájakon
Horgászújság ajánló
Horgászvizsga
Legyező horgászat
Magyarország halai
Nádi pontyozás
Pellet ABC
Pergető horgászat
Rablóhal horgászat
Rekordlista
Teszthorgászat
Történetek, elbeszélések
Versenybeszámolók
Versenynaptár
Vizek
Ötletek praktikák
Top10, termék, top10-termek

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Ördögűző

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Ördögűző

PROLOGIC Firestarter Comfort fotel

PROLOGIC, Firestarter Comfort fotel

HALDORÁDÓ Pelletes Fekete

HALDORÁDÓ, Pelletes Fekete

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Kék Fúzió

HALDORÁDÓ Quatro Fluo Pop Up Boilies 8 mm

HALDORÁDÓ, Quatro Fluo Pop Up Boilies 8 mm

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Vörös Gyümölcs

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Vörös Gyümölcs

HALDORÁDÓ Pellet Line 0,22 mm

HALDORÁDÓ, Pellet Line 0,22 mm

HALDORÁDÓ Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ, Method Flat Feeder 30 g

HALDORÁDÓ Előkerögzítő gyorskapocs gumi tüskével - közepes

HALDORÁDÓ, Előkerögzítő gyorskapocs gumi tüskével - közepes

HALDORÁDÓ Fluo Energy - Fekete Erő

HALDORÁDÓ, Fluo Energy - Fekete Erő
Haldorádó horgászportál - Írások

Együnk halat!

Tóth Ferenc
Tóth Ferenc
Nemigen illik bele a manapság oly divatos „catch & release” koncepcióba a zsákmányul ejtett hal elfogyasztása. A véleményem szerint mindegyik lehetőségnek megvan a maga létjogosultsága. Ez az írás azoknak szól, akik nemcsak megfogni, de elkészíteni, sőt enni is szeretik a halat.

Még néhány szó a „halevők” védelmében. Szerintem a horgászkultúrához hozzátartozik a megfogott hal elkészítésének ismerete, sőt a változatos elkészítésének tudománya is. Jómagam, annak a híve vagyok, hogy azt a néhány darab halat ölöm csak meg, amit a családom elfogyaszt, a többi kíméletes módon visszakerül éltető elemébe.

Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon
Válasszunk pár halat, amit elfogyasztunk, a többit engedjük szabadon

Úgy gondolom, mindenkinek van néhány olyan titkos receptje, amit a sajátjának érez, sokszorosan kipróbált, de ennek ellenére szívesen megosztaná horgásztársaival.

„Nemzeti eledelünk” a halászlé elkészítéséről most nem szeretnék szólni, biztosan lesznek majd akik megteszik ezt helyettem, én inkább a méltánytalanul a háttérbe szorult keszegfélék elkészítésről írok.

Valószínűleg a keszegek szálkássága az oka, hogy kevésbé szeretjük az asztalon látni őket, pedig egy egyszerű módszerrel könnyedén fogyaszthatóvá tehetjük ezeket az egyébként nagyon ízletes halakat...

A legtöbb gondot és félelmet az Y-szálkák okozzák. Még az egyik legszálkásabbnak tartott dévérkeszeg is egyszerűen fogyaszthatóvá tehető egy éles kés segítségével. Hogyan?

Az alábbi képen jól látszik az a terület, amit egy nagyon éles, vékony pengéjű filéző késsel „kezelés alá” kell vennünk.

Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól
Egy éles késsel vagdossuk be sűrűn a halakat, mentesítve ezzel az Y szálkáktól

A fejtől, egészen a farokúszóig sűrűn, 2-3 mm-ként olyan mély metszést kell ejtenünk a halon, hogy az Y-szálkákat elvágjuk. Ennek sikerességét apró roppanások jelzik a vágás során. Ügyeljünk arra, hogy az irdalást a végbél vonalától ne csak a háton, de a teljes hal szélességében elvégezzük. Az így beirdalt hal azután minden további gond nélkül fogyasztható. Semmiképp ne felejtsük el azonban, hogy nem csak Y-szálkák találhatók a halakban, ezért legyünk óvatosak a fogyasztásnál, elkerülve ezzel a gégészeten tett látogatásunkat.

Most pedig következzék a két kedvenc keszegből is készíthető halételem:

Mustáros, fokhagymás keszeg

Szerintem legízletesebb dévérkeszegből, de bármilyen halból készíthető.

A halakat lepikkelyezem, beleit eltávolítom, de a fejét nem vágom le. Sűrűn beirdalom, majd besózom és hűtőben állni hagyom legalább egy órát.

Közben elkészítem a mustáros „kenőcsöt” az alábbi arányban:
3 evőkanál mustárhoz 1 kávéskanál fokhagymakrémet, pici borsot keverek.

A besózott halakat ezzel a kenőccsel kenem be, törekedve arra, hogy bőven kerüljön az irdalásokba is. (Ha a rajtahagyott fejénél fogva tartom, a hal teste lehajlik, könnyebben kenhetö a mustár az az irdalásba!)

Igazából akkor a legjobb, ha ebben a kenőcsben egy éjszakát pihen a hűtőben, de egy-két óra is elegendő.

A megfelelő idő elteltével így mustárosan beforgatom paprikás lisztbe, majd bő zsiradékban kisütöm. (Nagyon finommá teszi, ha füstölt szalonnából olvasztott zsírban sül!)

Puha kenyér és jól behűtött könnyű fehérbor illik hozzá.

Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat
Néhány csepp citromlével még ízletesebbé tehetjük az így elkészített halat

A másik egy igazi szigetközi, hagyományos - az ország más részein kevésbé ismert- halétel. Bármilyen halból készíthető, gyakran a tipikusan „szálkafőzelék” halakból: dévér, balin, stb. Az oka, hogy pár nap pácolás után, az irdalás nélküli halban még a bordák is megpuhulnak, nemhogy a rettegett Y-szálkák.

Az ecetes hal.

A recept sokszorosan kipróbált, és Kovács Lajos barátom szerint ősi csallóközi recept.

Tehát:
30 szelet halhoz:
4,8 l víz,
7 dl 10 %-os ecet
7 kanál cukor

Az alábbi fűszerekkel össze kell forralni:
egészbors, koriander, mustármag, babérlevél, csipet majoranna.

Forrón kell ezzel a páccal leönteni a rántott halat, amelyet úgy kell elhelyezni egy megfelelő méretű edényben, hogy minden réteg hal közé egy réteg felkarikázott vöröshagyma kerüljön.

A recept 30 szelet halhoz készült, de természetesen arányaiban csökkenthető.

Néhány nap alatt az összes Y- szálka megpuhul. Így a halevésben kevésbé jártasak is nyugodtan fogyaszthatják. Hűtőszekrényben - akár hetekig gond nélkül- tárolva, és hidegen fogyasztva nagyon kellemes étel.

Másnapos gyomorra kifejezetten ajánlott!! :-)

A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal
A kevésbé ismert különleges ízű ecetes hal

Jó étvágyat!

 

Hozzászólás, vélemény - eddig 2db, utolsó: 2002-09-17 11:57:17

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Horgászbiztosítás
Fishing & Hunting

MÁR KAPHATÓ!
By Döme Team Feeder Power Fighter - by Döme Gábor 14490Ft-tól, 16 különböző típus közül választhatsz!

MÁR KAPHATÓ!

MÁR KAPHATÓ!
HALDORÁDÓ PRIXI ragadozó aroma spray 1490Ft, 6 különböző ízesítés közül választhatsz!

MÁR KAPHATÓ!

MÁR KAPHATÓ!
By Döme TEAM FEEDER Power Fighter orsók 7490Ft-tól, válaszd ki az ideális méretet!

MÁR KAPHATÓ!

MÁR KAPHATÓ!
HALDORÁDÓ Maggot River 990Ft-tól, 5 méret közül választhatsz!

MÁR KAPHATÓ!

EIGER Fülvédős baseball sapka
2990 helyett 1990Ft

EIGER Fülvédős baseball sapka2990 helyett 1990Ft

EIGER Fülvédős téli sapka
3490 helyett 2290Ft

EIGER Fülvédős téli sapka3490 helyett 2290Ft

EIGER Fülvédős téli sapka Fehér 3490 helyett 2490Ft

EIGER Fülvédős téli sapka Fehér 3490 helyett 2490Ft

EIGER Thinsulate Balaclava maszk 2500 helyett 1690Ft

EIGER Thinsulate Balaclava maszk 2500 helyett 1690Ft

EIGER Kötött Thinsulate kesztyű fekete
2990 helyett 1990Ft

EIGER Kötött Thinsulate kesztyű fekete2990 helyett 1990Ft

EIGER Kötött W/3M Thinsulate kesztyű szürke
2990 helyett 1990Ft

EIGER Kötött W/3M Thinsulate kesztyű szürke2990 helyett 1990Ft

EIGER Fleece kesztyű fekete
2490 helyett 1490Ft

EIGER Fleece kesztyű fekete2490 helyett 1490Ft

EIGER Thermo alsóruházat
11990 helyett 7990ft

EIGER Thermo alsóruházat11990 helyett 7990ft

EIGER Arctic Thermo alsóruházat
19990 helyett 12990Ft

EIGER Arctic Thermo alsóruházat19990 helyett 12990Ft

EIGER Vastag magasszárú zokni zöld
2490 helyett 1490Ft

EIGER Vastag magasszárú zokni zöld2490 helyett 1490Ft

EIGER Vastag magasszárú zokni
2990 helyett 1790Ft

EIGER Vastag magasszárú zokni2990 helyett 1790Ft

EIGER ProFit Vastag magasszárú zokni fekete
2990 helyett 1790Ft

EIGER ProFit Vastag magasszárú zokni fekete2990 helyett 1790Ft

EIGER ProFit Vastag magasszárú zokni zöld
2990 helyett 1790Ft

EIGER ProFit Vastag magasszárú zokni zöld2990 helyett 1790Ft

AMARAY Stabil Rod Pod Combo
24990 helyett 19990Ft

AMARAY Stabil Rod Pod Combo24990 helyett 19990Ft

HY-TEC Kapásjelző szett 3+1 darabos
39990 helyett 29990Ft

HY-TEC Kapásjelző szett 3+1 darabos39990 helyett 29990Ft

SHIMANO Alivio DX Specimen 390 3 Lbs
22900 helyett 19990Ft

SHIMANO Alivio DX Specimen 390 3 Lbs22900 helyett 19990Ft

PROLOGIC Survivor Thermo Nadrág Zöld M

40.000 Ft
29.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.07.01 - 2016.09.30

EIGER Kötött Thinsulate kesztyű fekete L

2.990 Ft
1.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.08.23 - 2016.09.30

Carp Expert Junior Double Tip 3 m 3 Lbs

14.990 Ft
10.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.07.01 - 2016.09.30

HALDORÁDÓ Erősített T forgó - kicsi

350 Ft
190 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.07.01 - 2016.09.30

DAIWA Multi Case 205ND

3.690 Ft
2.490 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2016.07.01 - 2016.09.30