Halfüstölés és a Behr füstölő

Halfüstölés és a Behr füstölő

Kultúráktól és földrészektől függetlenül, az emberek több ezer éve tartósítják ételüket. Az egyik legeredményesebb természetes, mesterséges tartósítószer-mentes eljárás a füstölés. Manapság a technika és a szállítóeszközök fejlődésével kissé háttérbe szorul a füstölés mint tartósítási mód, inkább csak ízesítésként alkalmazzák. Ezt a nagyszerű eljárást otthon is elvégezhetjük, ha rendelkezésünkre áll egy halfüstölő berendezés. Az alábbiakban néhány általános tudnivalót tekintünk át, illetve összeállítjuk a halfüstölőnket.

Általános tudnivalók, mielőtt elkezdenénk a füstölést

- Alapvetően két füstölési mód létezik, az egyik a meleg, a másik pedig a hideg füstölés. A meleg füstölés során a tartósítani (ízesíteni) kívánt termékkel közvetlenül egy légtérben van a parázsló fából áramló hő és füst. A hideg füstölési eljárás során a tűztér és a füstölési tér elkülönül. Itt a füst nem közvetlenül, hanem egy hosszabb csövön, már lehűlt állapotban érkezik a füstölésre váró halakhoz. Az előbbi eljárás sokkal rövidebb ideig (a füstölő méretétől és a halak mennyiségétől függően), néhány tíz perctől két-három óráig tart. Ezzel szemben a hideg füstölés akár 24 órát vagy még hosszabb időt is igényel. Míg a meleg füsttel kezelt halak csak néhány napig, a hideg füsttel kezeltek akár hetekig is fogyaszthatók.
- A halak előkészítése során sót mindenképpen alkalmazunk. Ezt a halak felületére vagy száraz állapotban visszük fel, vagy páclevet készítünk (ezt egy későbbi cikkben részletesen ismertetem) és abba helyezzük a hala(ka)t. A só kettős szerepet lát el, nemcsak ízesíti a húst, hanem a baktériumok jelentős részét is elpusztítja. A sóhoz természetesen más fűszereket is keverhetünk, ízlésük és receptúránk szerint.
- Akármelyik eljárást használjuk, pácolás után a halakat hűvös, jól szellőző helyen kell tárolni, mindaddig, amíg felületük meg nem szárad. Száraz pácnál kaparjuk le a felesleges sót. Csak száraz felületű hallal kezdjük el a füstölést.
- Manapság a halak füstöléséhez nem használnak olyan erős fűszerezést és füstöt, mint néhány emberöltővel ezelőtt. Akkor nem volt hűtőszekrény és a tárolási lehetőséget a pince vagy a kútba engedés jelentette. Manapság sokkal „lágyabb” a fűszerezés és a füstölés, így a halaknak hűtésre van szükségük. Nagyon jó ötlet, ha fóliahegesztővel lezárva teszzük el őket a hűtőbe.


A Behr halfüstölő

A házi halfüstöléshez manapság bárki hozzákezdhet, nem csak azok, akik barkácsolási hajlammal és elég kézügyességgel rendelkeznek ahhoz, hogy saját maguknak készítsenek egy füstölőt. A készen megvásárolható füstölők előnye, hogy 100 %-osan működnek, és ezekhez mindenki könnyen hozzájuthat, nem kell a szükséges alapanyagokért szaladgálni a barkács- és vasáru boltokba. Pompás halfüstölőt kínál a Behr. Kicsi, praktikus, kényelmes és szemre is tetszetős.

Lássuk először a doboz tartalmát:

1. fedő
2. fedőgomb
3. rácsok
4. füstölőkamra
5. fűrészpor takarólemez
6. zárófogantyú
7. 2 db égő, zárókupakkal
8. keret

Helyezzük a keretet vízszintes alapra
A két kialakított üregbe tegyük bele az égőket. Fedelüket távolítsuk el, és töltsük fel mindkettőt spiritusszal.
Tegyük rá a keret tetejére a füstölőkamrát
A kamra aljára öntsünk fűrészport
Fedjük le a fűrészport a takarólemezzel
Tegyük helyére az alsó rácsot
Az alsó rács erre kialakított mélyedéseibe helyezzük bele a felső, füstölő rácsot
Szereljük fel a kamra két oldalfülét. Először akasszuk be a fül egyik szabad végét, majd a fémhurkot kissé széthúzva pattintsuk helyére a másikat is. Ismételjük meg az előbbi lépéseket a kamra másik oldalán is
Szereljük fel a fedélre a fogantyút, amely egyben levegő-szabályozóként is szolgál
A légszabályozó teljesen nyitott állásban
Ezzel összeszereltük a füstölőt, készen áll a használatra

A következői cikkemben néhány halfüstöléshez használt páclevet fogunk összeállítani.

Kellemes időtöltést!

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque

10seconds until we redirecting you to the payment page.