Kiemelt, partnereink, kiemelt-partnereink
Horgászvíz katalógus
Bugyi környéki csatornák (DTCS, 30-as,) (1905)
Feederbotos horgászat (40410)
Bojlis felszerelés (bot, orsó, kellékek ... (13199)
Dynamite Baits (580)
Döme Gáborhoz (10373)
Rod pod-ról minden (típusok, tanácsok, ... (764)
Balaton (24559)
Botok, orsók stb. karbantartása (4839)
Kiskunsági-főc... (3216)
Berettyó-folyó (140)
NEVIS termékek (1089)
Csónakmotorok (elektromos vs. benzines) (3741)
HorgászShow 2014 - Meghívó! - ... (1)
Menyhalszezon (4557)
III. Haldorádó - Duna Feeder ... (4)
Ráckevei (Soroksári)-Du... (RSD) (13531)
Horgásznyaralás Dél-Lengyelors... II. rész - ... (1)
Maconka (7127)
Duna NHT. (8500)
Atkai-holtág (1576)
Döme praktikák 10. rész – ... (13)
Süllőzésről minden (3203)
Velencei-tó (12548)
Préri-tó (2345)
Tisza (+ Szeged és a ... (7299)
hello (239697)
Tolna megye horgászvizei (200)
Matchbotos horgászat (21678)
Etetési technikák (199)
Versenyláda (3552)
Wobblerek (5842)
Duna fővárosi része (7768)
HÍREK, INFORMÁCIÓK megvitatásra (2878)
Csónaképítés - Csónaktervrajz - Karbantartás (4040)
Budapesti horgászat (Környékbeli - Pest ... (3364)
Győr-Moson-Sop... megyei horgászvizek (1680)
Bemutatkoznak az új Spro Team ... (12)
Nők horgászbottal.... (472863)
Feederbottal a Sárkány horgásztavon 1. ... (17)
Pergető botok, orsók (26022)
Komárom-Eszter... megyei horgászvizek + Duna... (2980)
Harcsázás (12957)
Keleti-főcsato... (4078)
Daiwa (3178)
Tisza Kisköre-Szolno... (3277)
Körösök (2996)
HALDORÁDÓ etetőanyagok, pelletek, kukoricák és ... (2737)
Zagyva folyó élmények - módszerek (1483)
Egy délelőtt a Marcal partján… ... (11)
Pergetés csukára (5332)
dunas fogása: Ponty 10.5kg - ... (5)
levente1987 fogása: Ponty 22.3kg - ... (2)
casio30 fogása: Harcsa 68.8kg - ... (5)
dome fogása: Ponty 21.78kg - ... (6)
bor92 fogása: Ponty 8.38kg - ... (2)
barcelonaa fogása: Ponty 9kg - ... (1)
jimmba fogása: Csuka 8.36kg - ... (3)
dome fogása: Amur 18.5kg - ... (4)
t_peti fogása: Ponty 13.91kg - ... (21)
dome fogása: Ponty 21.22kg - ... (13)
anita86 fogása: Szilvaorrú keszeg 2.75kg ... (2)
anita86 fogása: Harcsa 15kg - ... (1)
bufi fogása: Harcsa 22kg - ... (4)
szabo2001 fogása: Ponty 6.2kg - ... (5)
edek fogása: Ponty 7.75kg - ... (2)
d23 fogása: Ponty 13.1kg - ... (5)
schnitzer97 fogása: Süllő 3kg - ... (6)
zfanni fogása: Ponty 14kg - ... (6)
cs-zoli fogása: Ponty 8.54kg - ... (2)
dome fogása: Amur 18.12kg - ... (1)
Top10, termék, top10-termek

HALDORÁDÓ Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ, Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász

HALDORÁDÓ TOP Method Feeder - Total Fish

HALDORÁDÓ, TOP Method Feeder - Total Fish

HALDORÁDÓ Előkerögzítő gyorskapocs gumi tüskével - közepes

HALDORÁDÓ, Előkerögzítő gyorskapocs gumi tüskével - közepes

HALDORÁDÓ Vödör csalizó tálcával 10 liter

HALDORÁDÓ, Vödör csalizó tálcával 10 liter

HALDORÁDÓ Szuper Ponty Paszta - Nagy hal

HALDORÁDÓ, Szuper Ponty Paszta - Nagy hal

HALDORÁDÓ Vödör csalizó tálcával 5 liter

HALDORÁDÓ, Vödör csalizó tálcával 5 liter

RON THOMPSON Ontario Coarse Feeder fotel

RON THOMPSON, Ontario Coarse Feeder fotel

HALDORÁDÓ CSL Tuning Fagyos Ponty

HALDORÁDÓ, CSL Tuning Fagyos Ponty

HALDORÁDÓ Nagy Ponty

HALDORÁDÓ, Nagy Ponty

HALDORÁDÓ Bevonatos főzött csalizó bojli - Nagy hal

HALDORÁDÓ, Bevonatos főzött csalizó bojli - Nagy hal
Haldorádó horgászportál - Fórum

Szűrés layla hozzászólásaira

Saját készítésű etetőanyagaink

FAQ

Kísérletező kedvű társaink szeretik a gyári etetőanyagokat fejlesztgetni, tuningolni, vagy teljesen saját készítésű etetőanyagukat használják. Ebben a topicban ezekről van szó. A tapasztalatcsere sokat segíthet a \"tökéletes\" etetőanyag \"kifejlesztéséhez\". Ebben a topicban adott a lehetőség mindehhez!

Hozzászólások 79-60
 / oldal
Lapozás: 4, 3, 2, 1  Előző
 
2014-05-10 11:10:08

(3753) 79. Vá: szemes ragasztás

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Hy Mindenkinek!

Főtt vagy csak áztatott szemet(kukorica,búza ) házilag mivel lehet ragasztani?

Köszi

Laci
Van több lehetőség is, a teljesség igénye nélkül:
- agyag (az amúr nem turkálós hal, így ez a módszer pontyozáskor költségmentes megoldás)
- főzött kukoricadara (hő hatására a kukoricában lévő keményítő cukorrá alakul, érezhetően édeskés illatú és jó ragasztő hatású lesz)
- búzaliszt, rozsliszt

VálaszElőzmény

2014-02-03 21:48:47

(3736) 78. Vá[2]: Próba.

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Sziasztok.
Egy ideje azon gondolkodom, hogy egy haveromék a pálinkafőzéshez már elhasznált, illetve kifőzött cefrét keverném össze a száraz etetőanyaggal víz helyett.
Mivel elég sok rostanyagot tartalmaz, édes aromájú, és a már erjedt gyümölcsöt tudtommal elég sok hal szereti, gondoltam a tavasz végén kipróbálom.
Kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata ezen a téren?
Esetleg nagyon nagy hülyeséget írtam, vagy ez egy korszakalkotó recept. Tudom puding próbája az evés.
Várom válaszaitokat, köszi.
G.apa.
Nem tudom, de szerintem sikeres is lehet. Atkán szerintem csipáznák az amurok. Ha el nem felejtem, majd megkérdezem ha aktuális lesz, hogy fogtál-e valamit vele.
Amúgy ha csak simán erjedt, de nem rohadt, akkor jó lehet a dolog, sőt szerintem akár még össze is főzheted kukoricadarával.

Danius
A tanulmányt arra kiterjedően is kérd, hogyan sikerült megszabadulni a cefre távcsali hatásától, avagy elkerülni annak a szagnak-bűznek bele ivódását bőrbe, ruhába :-)

VálaszElőzmény

2013-12-31 13:01:36

(3728) 77. Vá[3]: Etetőkészítés

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Hogyan lehet a meleg vizes etetőből, hideg vizest csinálni?
Hagyod kihűlni :-)

Köszi a választ.
Azt hittem hogy ennél bonyolultabb!;-)

Arról szót sem ejtettél, hogy saját készítésű, vagy gyári a kérdéses keverék.
A halaknál a hőmérséklet változással a táplálék felvétel is változik, s ez nem csak a mennyiségben - meleg vízben több, hideg vízben kevesebb - mutatkozik meg, hanem a falat PH értéke is eltérő lehet.

Mostanság sokat olvashatsz, hallhatsz az erjesztett magvakról, erjesztett etetőanyagokról - ezek tipikus melegvízi kaják.
Miért?
A békés halak (pontyfélék) emésztése lúgos közegben zajlik, amit befolyásol a külső (víz) hőmérséklet.
Hűvös vízben, az amúgy is lassú emésztést a savas takarmány tovább rontaná, sőt le is állíthatná, a táplálékkal bevitt sav semlegesíti az emésztő lúgot, tehát ösztönszerűen nem eszi meg.
Felmelegedett, sőt inkább a túlmelegedett vízben az emésztő lúg is felmelegedik, gyorsabban dolgozik, ami talán kellemetlen a halnak (nem tudjuk), de a lényeg, hogy olyankor nagyon szeretik a tejsavas magvakat,

Az etetőanyagok legfontosabb szerepe a csalogatás, nem a jóllakatás.
Itt is van különbség a téli-nyári keverékek között.
A hideg vízi etetőkhöz általában alkoholos, melegben olaj bázisú aromákat használnak - az olaj hidegben megdermed, nem fejt ki csalogató hatást, az alkohol pedig meleg vízben gyorsan elillan.

Vannak különbségek a felhasznált alapanyagokban, ízesítésekben (gyümölcsös, büdös, süteményes, halas, stb.), részletekbe nem is érdemes bele menni.
Egy nem savas melegvizi etetőanyag jó lehet télen is, ha ahhoz alkoholos aromát öntesz, hideg vízben ajánlott túl aromásítani a kaját.
Fontosabb a minőség, mint a mennyiség - ki kell próbálni működik-e, vagy félre tenni néhány hónapra, s májusban felhasználni :-)

VálaszElőzmény

2013-12-30 18:40:30

(3726) 76. Vá: Etetőkészítés

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Hogyan lehet a meleg vizes etetőből, hideg vizest csinálni?
Hagyod kihűlni :-)

VálaszElőzmény

2013-12-05 11:21:54

(3724) 75. Vá: téli kaja

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Sziasztok! Valami fullos téli kaja összeállítást tudtok nekem mondani? Illetve vmiben különbözik a nyáritól?

Disznótoros X-D
Házi pálinkával, forralt borral bekeverve :-)

VálaszElőzmény

2013-07-04 12:04:24

(3711) 74. Vá[6]: kukoricadara

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Köszönöm,
úgyis van otthon régi kukoricaliszt, cukorral keverve kipróbálom, ragaszt-e jól.
BL
Keverve nem ragaszt, de ha a kukoricalisztet leforrázod (főzöd), egy jól tapadó, aromás málét készíthetsz, ami már ragaszt.
Hő hatására megváltozik a keményítő, felszabadulnak az ízanyagok.

VálaszElőzmény

2013-07-04 12:00:15

(3710) 73. Vá: Baráti versenyre készülvén

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Aki ért hozzá, az kérem véleményezze az alábbiakat:
- 2 kg natúr etetőanyag
- 10 dkg őrölt tigrismogyoró
- 20 dkg őrölt háztartási keksz
- 10 dkg porcukor
-10 dkg tejpor (félzsíros Turista tejpor)
- 15 dkg mézes etetőpellet (apró)
- 15 dkg epres etetőpellet (apró)
- 2 dl csonti
- epres aroma tetszés szerint

Mennyire lehet ez vajh' fogós kárászos-keszeges vízen, ahol esetleg ponty is akadhat?
Kell(ene) még bele valami?
Elég bele a csonti?
Szóval akinek van véleménye, vagy tippje, attól várnék hozzászólást.
Köszi!
A 2 kiló "natur" etetőanyag ismerete nélkül a keksz lehet jó, de lehet fölösleges is.
Az őrölt keksz zamatát-ízét kedvelik a keszegfélék, de ez egy erősen tapadó adalék, s ha már az etetőanyag is tapadós, a keksz hozzáadásával össze lehet "gyógyógyítani" úgy a gombócot, hogy az órák múlva is egyben marad a vízben - viszont így több élőanyagot (csontit) elbír.

Őrölt igrismogyoró hozzáadásával el nem rontod a keweréket, de jelentősen drágítod azt, és nem hiszem, hogy érzékelhető lesz a javulás

Tejpor keszeges etetőbe nem szükséges, el nem rontod vele, ha vannak busák a környéken, azok díjazhatják a tejpor-felhőt.
Tejport takarmányboltban érdemes megvenni.

Mikro pelletek adagolása jó ötlet, és a csonti hozzáadása is.
Az alap etetőtől függően őrölt olajosmag (földimogyoró), esetleg angol morzsa javíthat rajta.
Legkézenfekvőbb házi adalék az áztatott kenyér, nagyon szeretik a keszegfélék, de laktatós is

VálaszElőzmény

2013-04-08 15:21:56

(3689) 72. Vá[5]: fahéj

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

rendben, legyen más a baj, de mi?
ugyan az az alap keverék /gazdasági granulát + kevés kukorica legdurvább rostán darálva/. ebből kb . 5kg-om volt, ebből vettem ki múlt héten is és most is.
1kilóhoz 1db vaniliás pudingpor /ugyanazt használom mindig/ + 2cs vaniliás cukor.
általában ez az alap ha nem fűszereset csinálok - mint most is - és ezt szoktam tesztelgetni különböző ízesítésekkel.
a minap olvastam a fahéjat itt a topikban, gondoltam kipróbálom.
tehát elvileg ez az egyetlen különbség a 2 keverék közt, ezért sem tudok másra gyanakodni
A faháj őrölt fakéreg, nem tapad, de 2 deka nem dod szét egy kiló jól tapadó etetőanyagot.
Az alap (granulált) elvileg tapadós, de a kukoricadara nem, ennek a kettőnek az aránya lehetett inkább a gond (főleg, ha az utóbbi durva szemcsés)
Puding is ragaszt, a vanilliás cukor meg totál fölösleges, a kristályvanillin vízben nem oldódik.

VálaszElőzmény

2012-11-07 19:24:10

(3642) 71. Vá[3]: horgászat

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Köszönjük válaszodat Danius. Nagyon sokat segítettél. Egyébként mi is fogunk vinni bolti etetőanyagot ha a házi nem válik be. de azért reménykedünk benne. :)

A házilag kevert etetőanyagokkal nem sokat lehet spórolni, ha a spórolás a fő szempont, érdemesebb valamilyen tápot választani etetőanyag alapnak.
Kismalac táp, vagy borjú indító táp 120-150 forint/kiló körüli áron megvásárolható.
A házi ezetőanyag készítéssel, ha a célod, hogy az valóban tartalmas is legyen, kilónként 350-400 forintot rá kell szánni, s a végeredmény annyi, hogy az ilyen áron kapható kész etetőknél talán(de nem biztos!) jobb lesz a tied, a 800-1000 forintos kaják minőségét ennyi pénzből, különösen megfelelő tudás nélkül meg sem lehet közelíteni.
A fórumból össze lehet mazsolázni, mi mindent lehet felhasználni egy jobbacska, tartalmas "maszek" etetőanyaghoz, de a legfontosabb kérdésekre itt nem találsz válaszokat: a keverési arányok - ezt mindenkinek magának kell kikisérletezni, hogy az ottani vizekre mi válik be legjobban.

VálaszElőzmény

2012-10-30 20:06:48

(3633) 70. Vá: Felhősítés

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Üdv mindenkinek!
Sok helyen olvastam már a dévéres keverékekről, amiket sokszor felhősítenek.Az
lenne a kérdésem, hogy a felhősítés mivel lehetne megoldani?Házilag
meglehetne oldani ezt?Vagy ha mégsem, akkor ti milyen speciális adalékot
használtok?

üdv:kiszod
lösz az ideális, de ha nincs, a vakondtúrás is megfelel.

VálaszElőzmény

2012-04-13 17:34:01

(3603) 69. Vá: etetőanyag?

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Helló Mindenkinek!
Pár kérdés összegyűlt bennem főként az etetőanyaggal kapcsolatban. Mivel
csak 17 vagyok fontos hogy olcsón kijöjjek egy pecából, nem a szüleimet
akarom terhelni még ezzel is és próbálom csökkenteni a költséget. Íme a
kérdéseim:
-Mivel elsősorban úszózni szoktam pontyra és amúrra ezért gondot jelent a
szemesanyag pontos bejuttatása. Saját magam által főzött kukoricát búzát
szoktam használni ill. nemrég főztem hozzá kendert is. Ezeket le szoktam
fagyasztani 0,5 kg-os adagokban. Innen jött az ötlet hogy ezekből kb. öklömnyi
darabokat leválasztva fagyottan egybe be lehetne dobálni egy helyen lenne
garantáltan.

- Elcsépelt lett az a "garantáltan" kifejezés, mert a szó ugye azt sugallná, hogy "minden körülmények között", holott ez nem így van...
Ami a kérdésedet illeti: a módszer jó, és alkalmazzák is, arra kell figyelni, hogy minél kevesebb víz legyen a tömbbe fagyva, és ne legyen túl nagy a tömb.
Minden körülmények között azért nem garantált, hogy a kívánt helyre kerülnek a magvak, mert ha a tömb sokáig úszik-lebeg a vízben, az áramlatok, a szél igen messze el tudja sodorni, miközben a leoldódó magvak nagy területen szóródnak szét.

.
-mint említettem amúr is van rendesen és t.i. nagyon szereti a lucernát. Az
amúros etetők is erre építenek csak kétségeim vannak azzal kapcsolatban hogy
mennyi a valós lucernaliszt tartalma. Ezért az jutott eszembe hogy az állatoknak
szánt lucernánkat le tudom darálni. Kérdés hogy milyen arányban keverjem ill. le
tartani kell-e az aromája elvesztésétől?

- A lucernát valóban szereti az amúr, lucernalisztet etetőanyaghoz keverve, már kis mennyiségben is képes elnyomni a többi összetevő illatát (ízét nem tudom, nem kóstoltam).
Egy probléma van, a lucernaliszt fajsúlya nagyon kicsi, úszik a vízben, tapadása kb. nulla, s ebben a formában tapasztalatom szerint kevésé vonzó az amúroknak.
Max 10% arányban kisérlezethetsz vele, de nem egy csodaszer, a frissen kaszált, szálas lucernával etetés pedig nehezen megoldható.

-érdemes-e az általam főzött szemest úgy felhasználni, hogy lepréselem és azt
adom bizonyos mennyiségben az etetőhöz?

- Ilyenekkel nem bonyolítom a dolgot.

-hasonló kérdés hogy a pelletet érdemes ledarálni és az etetőanyaghoz keverni,
növeli-e annak a beltartalmi értékét?

- Növeli a beltartalmi értékét, de jól meg is drágítja az etetőanyagodat a nagy mennyiségű darált pellet (kis mennyiségben meg miért darálnád le, egészben is mehet)

-utolsó: milyen ötletnek találják a tímár mix vagy dovit keverését haldorádós
kajával 3:1 arányban.

- Ezzel lehet ugyan kisérletezni, de egy beállt szoktató etetésen nem érzem ennek szükségességét.

VálaszElőzmény

2011-09-03 14:57:24

(3570) 68. Vá[5]: Pellet...

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Szerintem szétesne.
Nem hiszem a tojás össze fogja, az viszont egy másik kérdés hogy ennek semmi köze az eredeti pellethez, legföljebb az alakja olyan.
Jaaaa meg kell főzni, mert csak a tojástó lvalóban szét esik!
lbl

Tojással, főzéssel készült "izé" az semmiképpen sem pellet, legfeljebb bojli (minőség, alak itt másodlagos).
Tegnap a takarmányboltban láttam kimérős etetőpeletet 180 ft/kg áron.
Különböző színű, fúrt pelletek voltak a zsákban, nem tudom mennyi idő alatt ázik szét, de inkább ezzel érdemes etetni, mint otthon kinlódni a "gyártással", ami ráadásul lényegesen drágább is lesz
Egy olcsó etetőanyag is 300 ft/kg áron beszerezhető, plusz a többi adalék, és a bizonytalanság, hogy egyeltalán sikerül-e használható valamit összehozni - én nem foglalkoznék vele.

VálaszElőzmény

2011-08-02 19:24:47

(3545) 67. Vá[2]: korpa, csíra

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Visszalapozva a témában olvastam a búzacsíra illetve a búzakorpa használatáról az etetőanyagban.
A kérdésem az lenne, hogy van otthon búzacsírám és búzakorpám is, de mindkettő pehelyszerű nagyon könnyű anyag. Ezeket használhatom etetőanyagban így, vagy esetleg daráljam le vagy más formában kellene ezeket beszerezni?

Köszönöm...
Mind kettőt kedvelik a halak, lazító és könnyítő anyag.

Mind írtam a fő vonal a kukorica és a búza dara!

1 példa: 3 rész kukoricadara, 2 rész búza dara, 1 rész búzacsíra, 1 rész búzakorpa, na kb ilyen arányban kell használni!
lbl

A korpa lazít, de a búzacsíra igen erősen ragaszt.
A korpában nem sok a tápérték, a búzacsíra tápanyagokban gazdag.

VálaszElőzmény

2011-07-19 22:05:16

(3541) 66. Vá[5]: roppantott kukorica

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Otthon silókukoricát elég nehézkes készíteni, de a tejsavas erjesztés megoldható.
Silózáshoz frissen betakarított kukoricát (és nem csak a szemeket) használnak, aminek még jelentős a víztartalama, összepréselik (gépekkel nyomatják, tapossák), majd elzárják a levegőtől, hagyják munkálkodni a tejsav baktériumokat.

Tejsavas kukoricát csinálhatsz otthon, nem lesz azonos a siló kukoricával, de a lényeg benne lesz, ugyanis a pontyok, amúrok a tejsav miatt kedveli ezt a takarmányt.
Láttam már horgászboltokban tejsavas kukoricát üveges kiszerelésben (Tejsavas vagy Scopex néven keresheted), de ezek nem igazán horogállóak.

Egy adag takarmánykokoricát, némi előáztatás után megfelelő keménységűre főzöd, közben a szemek "robbannak".
Nem érdemes puhára főzni, elég félkeményre.
A tejsavas erjesztés lényege annyi, hogy levegőtöl el kell zárni, s az erjedés beindulását élőflórás tejjel segítheted (házi tej, kefir).
Sokan javasolják, hogy ki kell rakni az anyagot a napra, de én inkább a csöndesebb rejesztés híve vagyok, tűző napon 1-2 nap alatt megbuggyan a cucc, s irgalmatlanul büdös lesz (ráadásul a vajsavtól, nem pedig a tejsavtól savanyú).
Erjedéskor intenzíven gázosodik, ezt vedd számításban.

VálaszElőzmény

2011-07-19 17:17:56

(3539) 65. Vá[3]: roppantott kukorica

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Sziasztok!
Nem tudna nekem valaka segítei egy kis roppantott kukoricát! Állatoknak
szokták
adni takarmánynak, és nem csak roppantva van de még szoktak valamit
hozzá
adagolni, amitől egy kis savanyú szagot kap!

Ha tud valaki ilyet írjon!

Ha egyre gondolunk ami nem más mint a robbantott kukorica, ami könnyebb
a víznél ahhoz semmit nem adagolnak, és felbontva sem romlik el !

Lehet kapni darában és egész puffasztott kukorica ként is.
lbl
lbl
Nem nem! Akkor nem egyre gondolunk. Se a darának sem a pufassztott nem
olyan amire én gondolok. Vagy csak még nem láttam! Próbáltam már sok
hasonlót ehez, de semmi sem volt olyan eredményes.
Látatlanban én sem tudom, mire gondoltál, de a leírásodból nekem a siló kukorica tűnik valószínűnek.
Az ilyen "robbantott siló" ősszel készül, a szemek nincsenek tökéletesen beérve, betakarításkor a gép megtöri, s a silózáskor méginkább roppannak a szemek.
Előfordul, a kényszersilózás, amikor a kedvezőtlen időjárás miatt silózzák le a kukoricát, de ez terveszerű is lehet, hisz a szakszerű silózással nem romlik a tápérték.
Lepréselve, levegőtől elzártan hónapokon keresztül eltartható, kereskedelmi forgalomba éppen ezért nem nagyon kerül - oxigén hatására ismét erjedni kezd, de ekkor már a vajsav baktériumok kezdenek dolgozni (büdösödik, tápértékéből veszít)
Talán van eljárás arra, hogy a fölösleges vizet kivonva hosszabb ideig tárolható lesz a szilázs.

Legkézenfekvőbb az lenne, ha attól kérdeznéd meg, hogy honnan szerete a robbantott kukoricát, akinél látod.

VálaszElőzmény

2011-07-19 16:30:26

(3535) 64. Vá: roppantott kukorica

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Sziasztok!
Nem tudna nekem valaka segítei egy kis roppantott kukoricát! Állatoknak szokták
adni takarmánynak, és nem csak roppantva van de még szoktak valamit hozzá
adagolni, amitől egy kis savanyú szagot kap!

Ha tud valaki ilyet írjon!
Siló.
Nem adagolnak semmit hozzá, a tejsav baktériumoktól savanyú.
Levegőtöl elzártan hosszú ideig tárolható, az oxigén viszont károsan hat a szilázsra, ezért nem is nagyon forgalmazzák, állattartó telepek, gazdaságok silózzák maguknak a takarmányt.

VálaszElőzmény

2011-07-13 17:16:46

(3521) 63. Vá: Szemes etetés

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Kukoricadarával szoktam ragasztani a szemest.
Vannak más lehetőségek (ragasztó, keményítő, agyag, stb) de ezt tartom a legkézenfekvőbbnek.
Kukoricadarát fel kell főzni (nyersen nem tapad), s az állagát nyers darával lehet beállítani, természetesen célszerű minél sűrűbbre főzni.
Törvényszerűségek nincsenek, s talán a megfigyelésem téves, de nekem az tűnt fel, hogy az erjesztett kukoricás etetést az amúr kedveli jobban, a ponty hálásabb, ha meg van főzbe...
Az amúr érdekes dolgokat tud művelni az etetésen.
Vannak időszakok, amikor nem különösebben érdekli, mi történik a szóráson, odaúszik, nassolgat picit, de nem tartózkodik ott sokat, úszik tovább.
Vannak időszakok, amikor ráál az etetésre és felzabálja azt, de ilyenkor sem túrkál, mint a ponty.
Ami legérdekesebb, hogy estenként örzi az etetést.
Kisebb halakat nem támadja meg, de látványos burványokkal jelzi, hogy megérkezett, az aprónép távozzon.

VálaszElőzmény

2011-07-06 14:37:31

(3510) 62. Vá[3]: Sajtos

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

az etetőnek tartalmazni kell legalább 30-40% fehérjét
Azért ez így erős... nagyon jó csalogató / helyben tartó kaják vannak, amik ennek töredékét sem tartalmazzák.
Ártani persze nem árt, sőt használ, ha van a kajában fehérje is bőven (pláne, ha nem csak nehezen emészthető szója, hanem halliszt, húsliszt, vérliszt, sajtliszt stb.), de hogy tartalmazni KELL?! No nem, ez így egész egyszerűen nem igaz.
kilónként 20-30% olajos magot
És két kilónként?
:-(
csg
30% fehérje és 20% olajos mag máris az etetőanyag fele.

Szóját 30%-ban nehezen tudom elképzelni etetőanyagban, laktatós, ráadásul dobja szét az etetőanyagot, nehezen tapad.

VálaszElőzmény

2011-07-04 22:14:43

(3494) 61. Vá[5]: kompakt etetőanyag

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Na, akkor főzzünk..:)
A mai családi bevásárlás alkalmával, illetve egy takarmánybolt meglátogatásával, az alábbiak szerint bővült a konyhai kínálat:
• Kukorica-búza- borsó szárazon
• kukoricadara
• Tejpor
• lucernaliszt (ami olyan, mint a nyúltáp, és semmiben nem hasonlít liszthez…)
• köles
• vaníliás cukor
• mézeskalács keverék por
• vanília aroma
• keksz darálék
• fahéj

Az összecsipegetett infók alapján, nagyjából ebből tervezem a segítségetekkel legyártani az évszázad legfogósabb etetőanyagát. :-)

Kérdéseim:
Menjen, bele minden vagy inkább csináljak két féle kaját ezekből?
Mik legyenek az arányok?
A kukoricadarát főzzem-e meg előre?
A köles nem őrlemény, jó –e így, esetleg főzzem-e meg?
A szemes vegyes mehet bele szárazon, vagy forrázzam?

Köszönöm a segitséget!
Zsolt


Gondold végig, hogy a beszerzett anyagok hogyan viselkednek víz hozzáadásával, s a célod egy olyan keveréket összehozni, ami jól tapad, de nem ragacsos.
Kukoricadaráról már volt szó, hogy főzés, forrázás hatására felszabadulnak belőle az ízanyagok, de ugyanekkor egy másik változáson is átmegy: szárazopn lazító hatású, de főzve ragaszt.
Ugyancsak ragaszt (mégpedig elég erőteljesen a darált keksz és a mézeskalács is - ezeket valamivel lazítani kell.
Nem tudom mennyire szeretnél ebbe bele mászni, én azért nagyon nem bonyolítom a saját keverékeimet, így nem szokásom kukoricalisztet pirítani, pedig elvileg ez is egy ízesítő eljárás, ami után megörzi a lazító tulajdonságát.

A magvakat érdemes megfőzni, hogy azokból is felszabaduljanak az ízanyagok (megeszi a hal szárazon is, de úgy csalogató hatása kb. semmi), a másik lehetőség a savanyítás, erjesztés.

Lucerna liszt semmiképpen nem liszt állagú, de így nevezik azt az örleményt, ami nincsen granulálva, össze préselve.
Erről azt kell tudni, hogy lazít, felúszó (az etetőanyagból kiszabadulva felszínre emelkedik), és erős aromája van, kis mennyiségben használva is lucernaillatú lesz az etetőanyagod.

Vaniliáscukort gyerekkoromban használtam utoljára, csábító, kézenfekvő fűszer, csakhogy a vanilin vízben nem oldódik, ha van valami haszna az a kevés cukor, amit tartalmaz - ennél jobb, ha víz, kristálycukor, és esetleg kevés tejpor hozzáadásával karamellt főzöl, de tulajdopnképpen ez sem fontos, ott van a keksz, és a mézeskalács.

VálaszElőzmény

2011-07-04 13:46:03

(3491) 60. Vá[3]: kompakt etetőanyag

layla Felhasználói adatokFelhasználó hozzászólásai

Regisztráció: 2003-01-09 01:44:54

Szia!
Ízesítőnek milyen anyagokat ajánlanál? Valami olyat szeretnék csinálni, ami egyaránt, felkelti a ponty és az amur érdeklődését is.

Karamell, méz, fahéj, tejsav(!)

Az amúrnál általában az édes és a gyümölcsös ízek jönnek be.
Pontyoknál az édes mellett lehet egy "büdös" időszak, de ezeket a hallisztes -kagylós - rákos etetőanyagokat körülményes otthon bekeverni, a hozzávalókat berszerezni, marad a közös, édes vonal.

A halak ízlésvilága némileg különbözhet, tehát, ami egy vizen felkelti a halak érdeklődését, az nem biztos, hogy egy másik helyen is jó
Etetőkosárba nem kell sok etetőanyag, 1 kilónyit bekeverve kb egy napi horgászatra elegendő lehet.
Fontos, hogy az etetőanyagot ízesíteni kell, nem szagosítani.
Itt jön, az, hogy mennyit hajlandó rászánni a horgász az etetőanyagra, s bizony ha csak etetőkosárba kell, talán még azon is el kell gondolkozni, hogy a kisérletezés helyett nem jobb-e egy bevált etetőanyagot megvenni (Maros Mix, Haldorado, Tímár Mix)
Ragaszkodva a saját keveréshez, három helyről lehet adalékanyagokat szerezni, leszámítva az "alternatív lehetőségeket.
1: Horgászboltok
Mézeskalács örlemény, Fahéjas linzer örlemény, vaniliás piskóta örlemény
2: Élelmiszer boltok
Őrölt háztartási keksz, fűszerek
3: Takarmányboltok
Tejpor, lucerna liszt, napraforgó, földi mogyoró (ez alkalmi, kisállat eleség, kilós kiszerelésben forgalmazzák)

Természetesen a felsoroltakon kívül rengeteg más is van az üzletekben, s ezek sem feltétlenül kellenek, csak a lehetőségek miatt írtam.

Én pl. nem főzöm a kukoricadarát, így nálam az "édes bázist" 1kg mézeskalács, és 1kg darált keksz adja, ehhez jön még 1kg olajos mag örlemény.
Készre keverés horgászat előtt egy mérőedénnyel történik
1 edénykével az alapból (kb 2 dl), hozzá 2 edény finomra őrölt kukoricadara (liszt), 1/2 edény tejpor, vagy lucernaliszt, bekeveréskor a magvak (búza, kukorica)
A süteményörlemények megdrágítják a keveréket, ezt lehet némileg kiváltani a kukoricadara főzésével (a keményítő cukorrá alakul, s egy édes massza lesz az eredmény), amit lehet ízesíteni karamellel (vízben felolvasztott kristálycukor)
Nekem kényelmesebb ez az út, évekkel ezelőtt csináltam a főzőcskézős vonalat, de sokszor volt kapkodás (forrón keverni az etetőanyagot nem a legszórakoztatóbb)

Tejsav:
Amúr, ponty nyáron díjazzák nagyon.
Tejsavas erejesztésű (siló) kukorica nem düdös, persze nem is parfüm illatú, van egy jellegzetes, savanyú szaga (a büdösség vajsavas erjedés eredménye).

A házi tehéntej savója tartalmazza a tejsavat, s nem büdös, ezzel lehet etetőanyagot bekeverni, nem a napon erjedő hordóból kiszedett anyaggal :-)

VálaszElőzmény

Saját készítésű etetőanyagaink

Hozzászólások 79-60
 / oldal
Lapozás: 4, 3, 2, 1  Előző

Haldorádó Fórum szabályzat

Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

Nyelv / Language:

  Magyar  English

Pénznem / Currency:

A kosár üres.

Összesen: 0 Ft

Elkölthető bónusz pontok: Lépj be az egyenleg megjelenítéshez

Horgászbiztosítás
Fishing & Hunting

OKUMA Trio Rex 59990 helyett 39990Ft

OKUMA Trio Rex 59990 helyett 39990Ft

OKUMA Trio Rex Salt 59990Ft

OKUMA Trio Rex Salt 59990Ft

FOX Warrior Compact karfás fotel 19990Ft

FOX Warrior Compact karfás fotel 19990Ft

FOX Adjusta Level fotel 22490Ft

FOX Adjusta Level fotel 22490Ft

FOX FX Combo Fotel 32990Ft

FOX FX Combo Fotel 32990Ft

FOX Adjusta Level Accessory Fotel 35990Ft

FOX Adjusta Level Accessory Fotel 35990Ft

FOX FX Super Deluxe Fotel 58490Ft

FOX FX Super Deluxe Fotel 58490Ft

FOX Royale ágy 58490Ft

FOX Royale ágy 58490Ft

FOX Royale ágy XL 71990Ft

FOX Royale ágy XL 71990Ft

FOX FX Flatliner ágy 104990Ft

FOX FX Flatliner ágy 104990Ft

FOX FX Flatliner Kingsize ágy 119990Ft

FOX FX Flatliner Kingsize ágy 119990Ft

FOX Royale XXL sátor 146990 helyett 119990Ft

FOX Royale XXL sátor 146990 helyett 119990Ft

NEVIS Patriot Feeder 15990Ft

NEVIS Patriot Feeder 15990Ft

NEVIS Arwo 7290Ft

NEVIS Arwo 7290Ft

NEVIS Winner Viper 2490Ft

NEVIS Winner Viper 2490Ft

NEVIS Száktartó táska 1490Ft

NEVIS Száktartó táska 1490Ft

CARP ACADEMY Detect 3+1 kapásjelző szett 23990Ft

CARP ACADEMY Detect 3+1 kapásjelző szett 23990Ft

CARP ACADEMY Carbon dobócső 7990Ft

CARP ACADEMY Carbon dobócső 7990Ft

CAPTURE Sátorfűtés 11490Ft

CAPTURE Sátorfűtés 11490Ft

NEVIS Feeder bottartó fej 1490Ft

NEVIS Feeder bottartó fej 1490Ft

ORKA Shad Tail 2011 13 TB

2.390 Ft
1.390 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31

GAMAKATSU G-carp specimen - 1

1.090 Ft
790 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31

Rapala Glass Shad Rap GSR07 GGR

3.490 Ft
1.490 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31

Carp Expert Feeder Sinking 0,17 mm - 500 m

1.990 Ft
990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31

FOX Predator Treble Hook Sleeve large

1.490 Ft
890 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2014.09.01 - 2014.10.31
  Nyitóoldal :: Írások :: Áruház :: Akciók :: Fórum :: Apró :: Vizek :: Fogási napló :: Időjárás :: Céginfó Copyright © 2006  
  Haldorádó horgász áruház, shimano, spro, energofish, rapala, top mix, fox, bojli, pellet, ponty, akció  
 
 
 
WWH - Web works Hungary Impresszum :: Adatvédelem :: Céginformáció :: Webmaster