Az Amur horgászata III. rész - Ladányi Tamás filmajánlója

Az Amur horgászata III. rész - Ladányi Tamás filmajánlója

A filmsorozat harmadik részében szinte mindennel találkozhatnak, amire egy eredményes amurhorgászathoz szükségük lehet. Az etetőanyag elkészítésétől kezdve a legkülönlegesebb csalizási technikáig minden fontos elem szerepel a filmben. Igazi kuriózumokkal is találkozhatnak, például az Atkai-holtág “ringlóevő” amurjaival. Látványos fárasztások, amur-akciók teszik igazán izgalmassá a filmet, tulajdonképpen az idei horgásztúráim jelentős része megelevenedik a képernyőn.

Az amur horgászata III. részének első felében nagyon komoly hangsúlyt fektettem az aprómagos etetésre, az etetőanyag elkészítésére, tárolására. A sikeres amurhorgászatnak ez az egyik sarkalatos pontja, nagy gondot kell rá fordítani. A filmben többféle gyári készítésű aprómag is bemutatásra kerül, köztük a Meleg Baits termékek

A Total Spod Mix a Meleg Baits egyik fő terméke, már hatéves múltra tekint vissza, azóta fejlesztik folyamatosan. A keverék öreg- és csemegekukoricát, kendermagot, búzát, tigrismogyorót, babot és 21-féle növényi magot tartalmaz. Ezeknek az aprómagoknak köszönhetően az amur lényegesen tovább tartózkodik az etetésen

Különleges vákuumtechnikának köszönhetően az etetőbúzából kisebb darabok letörhetőek, melyek csúzlival tökéletesen belőhetőek. Rövidtávra nagyon koncentrált etetést lehet létrehozni vele

Örömteli, hogy egyre több cég ismerte fel az aprómagok jelentőségét és kezdett bele a gyártásukba, csomagolásukba. Ez alól a TOP MIX sem kivétel, kétéves eltarthatóságot biztosító csomagolással többféle aprómagot is kínálnak, nagyban megkönnyítve ezzel a horgászatok előkészületeit

Legnagyobb választékkal az aprómagok terén talán a Big Carp rendelkezik. A különböző kölesek, búza, tigrismogyoró, csicseriborsó, juharmag, mega magmix, mikro magmix - mind az amurhorgászatunk eredményességét segítheti elő

Azok a magvak is tökéletesen alkalmasak a horgászatra, etetésre, melyek az élelmiszerboltokban kaphatóak. Sőt ezek között akad egy igazi kedvenc, egy meglehetősen sikeres aprómag. Ez pedig a sárgaborsó! Nemcsak az amur, hanem a ponty is szinte megőrül érte, a sárgaborsóval sokáig az etetésen lehet tartani a halakat

Az aprómagok etetésre történő elkészítése viszonylag egyszerű feladat, de azért nem árt pár fontos tényezőre odafigyelni:
- A főzés előtt 10-12 órát áztassuk a magvakat
- Minél több különböző, jó minőségű magot válogassunk össze a szélesebb kínálat érdekében
- A főzés ne tartson tovább fél-egy óránál, mivel a juharmag és a sárgaborsó ennél többet nem igazán bír el

Miután megfőztük az aprómagokat, a saját levében hagyjuk állni pár órát, de közben aromásíthatjuk, különböző étvágygerjesztő stimulátorokkal is elláthatjuk. A távcsalogató hatás szempontjából ez nem egy elhanyagolható tényező!

A fagyasztást nem igazán szeretem, ha lehet, nem alkalmazom (bojlinál soha!), de az aprómagoknál szükség lehet rá. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget főzünk meg, tanácsos a saját készítésű magmixet lefagyasztani. Akár az egész éves mennyiséget elkészíthetjük a téli, horgászati szempontból szegényebb napokon

Az amur horgászata során az etetések kialakításában a pelleteknek is nagy a jelentősége. Készülnek már speciálisan amurnak szánt pelletek, melyek komoly csalogató hatással rendelkeznek. Lucerna pellet, zöld pellet, kukoricacsíra pellet, lenmag pellet - mind kedvence lehet az amurnak

Az Atkai-holtágon történt horgászatra még sokáig jó érzéssel fogok emlékezni, megszerettem ezt a különlegesnek mondható vizet. A filmfelvételek során is felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, több nagyon látványos amur-akciót is rögzíteni tudtunk. Sikerült szép amurokat fognom (a legnagyobb 13 kilós volt), de biztos vagyok benne, hogy nem egy 30 kilón felüli példány is él a holtágban

A filmforgatások során az egyik, szinte hihetetlennek tűnő élményem is az Atkai-holtághoz kapcsolódik. Augusztus utolsó heteiben, szeptember elején ringlóval csalizva fogták a holtágban az amurokat! Külön érdekesség, hogy szinte csak nagytestű, 15-20 kilón felüli példányokat

Atkán kettő éjszaka alatt nyolc amurt sikerült fognunk, mely fényesen bizonyítja, hogy jelentős az amurállománya. Bár a legendás, régi jó híre már halványulóban van, mivel rengeteg kifogott amurt elhordtak, hazavittek. Az ott tartózkodásunk során is egy közel 30 kilós példány fejezte be „földi pályafutását”, s vándorolt a hűtőládába

A filmben bemutatásra kerül a szilvával történő csalizás, figyelembe véve a behordás és bedobás technikáját is. Persze a gyümölcsökkel történő eredményes horgászatnak több alapfeltétele is van, melyeket nem árt szem előtt tartani, mielőtt csaliznánk velük:
- A parton kell, hogy legyen több szilva- vagy ringlófa, melyeknek az ágai a víz fölé lógnak. Ezek a fák tulajdonképpen önetetőként működnek, mikor az érett szemek a vízbe hullnak
- A gyümölcsökkel történő csalizás kizárólag szezonális jellegű, csak az érési időszakban, mindössze pár hétig működik
- Érdekes, hogy kipróbáltuk a parttól 130 méterre is, megfelelő etetéssel (fél vödör ringló), de nem vált be, csak a part előtt a fák alatt volt eredményes

A forgatások során ellátogattunk Merenyére is, bízván az ottani, országos hírű amurállományban. Nem kellett csalódnunk, a víz ismételten bizonyította, hogy a maga nemében páratlan amur- és pontyállománnyal rendelkezik

Több érdekes és egyben különleges amurfárasztást sikerült felvennünk, a rendkívül látványos akciók közül nehéz volt kiválasztani azokat, melyek végül is a kész filmre kerültek

Merenyén az átlag amurok 6-8 kilósak, de akad benne szépen 10 kilón felüli példány is. Öt évvel ezelőtt volt szerencsém látni egy Merenyéről kifogott 25 kilós példányt is. Nem semmi látvány volt!

Olyan különleges és egyben újdonságnak számító csalizásokkal is találkozhatnak a filmben, amelyek idén számomra többször is bizonyították fogósságukat az amur horgászata közben. A csillagfürt hihetetlenül módon elnyerte az amurok tetszését, jó pár példány veszett rajta

A csillagfürt viszonylagos nagy méretével még szelektálhatja is az amurokat, tapasztalataim alapján más csalikkal szemben az ezzel a kifogott egyedek átlagsúlya nagyobb

A zsenge zöldborsóval történő csalizás is eredményes lehet az amurra, kedvelni fogja ezt a csemegét

Úgy vélem, egyetlen olyan halunk sincs, mely annyira nyilvánvalóan mutatja jelenlétét egy vízen, mint az amur. Ezek a jelek a vízparti nádfalakon vehetőek észre a legjobban, ott különösen szembeötlők az amurok táplálkozására utaló jelek

Erős szájával megragadja, tépi, habzsolja a nádlevelet. Ha ilyen nyomokra bukkanunk, szinte biztosra vehetjük, hogy amurok táplálkoztak, és valószínűleg tartózkodnak is a közelben

Közvetlenül a part előtt, a nádfalak tövében is horgászhatunk amurra, nem kell félni attól, hogy esetleg túl közelre van bevetve a szerelék. Ha kisebb a vízmélység, egy méter alatti, ajánlatos horogtőtől történő lebegtetést alkalmazni

Ha esetleg a nádfalak előtt egy méternél mélyebb vízzel szembesülünk, nyugodtan alkalmazunk teljes előkehosszban történő lebegtetést. 15-25 cm-es magasságban lebegő csali nem fogja zavarni az amurokat

Egy kis kedvcsináló az amur horgászatához, s ezzel összefoglaló jellegű betekintést kapnak a sorozat harmadik részébe.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.