Horgásztúra a Níluson - Ladányi Tamás és barátainak kalandjai a Nasszer-víztározón

Ebben a filmben az első magyar Nasszer-tavi horgász expedíció szemet gyönyörködtető tájakra és rendkívüli emberek közé kalauzolja el a nézőket. A sivatag élővilágán és a núbiai őslakosokon kívül teljes pompájában tárul Önök elé a Nasszer-víztározó kivételes halállománya. Kapitális méretű nílusi sügerekkel és félelmetes fogazatú tigrislazacokkal folytatott páratlan küzdelmeket izgulhatnak végig a kis csapattal.

Sokat töprengtem, rengeteget gondolkoztam azon, hogy a Nasszer-tározón történt horgászatot filmre vigyem. Több kérdés is felmerült bennem a film elkészítésével kapcsolatosan. Érdekli vajon az embereket a nílusi sügér és a tigrislazac horgászata? Egzotikus, Magyarországtól távol található vizek mennyire vonják magukra a figyelmet?

A barátaimmal folytatott beszélgetések, a sok álmatlanul eltöltött éjszaka és nem utolsó sorban, a kezemben lévő közel tízórás nyersanyag miatt végül is eldöntöttem, film lesz a Nasszer-tározón történt nem mindennapi horgász kalandokból. Azzal tisztában voltam, hogy a finomszerelékes, vagy akár a bojlis filmek lényegesen több ember figyelmét lekötik, de azért bízok benne, hogy a nílusi horgásztúra elnyeri majd a nézők tetszését, s felejthetetlen perceket tölthetnek el a tévé képernyője előtt a film megtekintésekor.

A nílusi sügér fárasztása páratlan élményt jelent
Feri harminc kilós sügere a fárasztás során végig nagyon keményen küzdött

Miről is szól a film?

A horgásztúrán használt felszerelések bemutatása

Mivel a Nasszer-tározón igazán a vontatásos horgászmódszerrel és a parti pergetéssel lehet jobb eredményeket elérni, bemutatásra kerülnek e két módszerhez szükséges legfontosabb felszerelések. A vontatásnál egy különleges csali vezetési stílus is ismertetve lesz, melynek során az ideális vontatási sebességet lehet meghatározni minden műcsalira, vízmélységtől és fajtától függően. A núbiai horgászvezetők már évek óta tevékenykednek a Nasszer-tározón, s ennek köszönhetően rengeteg tapasztalatra tettek szert. Ezek közül párat megosztanak Önökkel is.

Szinte az ember feje is elfér egy nagyobb nílusi sügér szájában
Robi és horgászvezetője Ahmed nagyon összebarátkoztak a horgászatok során

Parti pergetés

A parti pergetés szezonját figyelembe véve az első Magyar Nasszer-tavi horgász expedíció nem éppen legideálisabb időpontot választotta az utazáshoz. Februárban a víz még nem olyan meleg (18-20 fok), hogy a sügerek a sekélyebb parti részekre vonuljanak. Ilyenkor inkább a mélyebb vizeken tartózkodnak, azokat részesítik előnyben. Azért a parti pergetéssel is sikerült pár tigrislazacot fognunk, melyek a meredek sziklákon, s az apró kis szigeteken történő horgászatok során felejthetetlen élményt nyújtottak.

Lukács Viktor a túra szervezője jellemzi a parti pergetést, a felszereléstől kezdve egészen a wobbler választásig.

A tigris lazac a Nasszer-víztározó egyik jellegzetes hala
A horgászatok közben szinte nem is fogtunk kisebb sügereket

GPS használata

A mai modern világban, a technika fejlődésének köszönhetően már olyan eszközök állhatnak a rendelkezésünkre a horgászat során, melyek egy kissé talán mesterkéltté tehetik a horgászatot. Halradarok segítségével tökéletes képet kaphatunk a víz alatti világról, a GPS-nek köszönhetően, pedig ezeket a helyeket pontosan rögzíthetjük is.

Papp József világjáró horgász segítségével pontos képet kaphatnak a GPS használatáról.

Krisztián 43 kilós sügere, közel fél óráig küzdött
A túra legnagyobb, 60 kg-os sügere

Núbiai őslakosok és a környezet, ahol élnek

A filmben betekintést nyerhetnek a núbiai őslakosok mindennapjaiba, megismerkedhetnek munkájukkal és az életükkel. A halászat, az állattenyésztés és a horgásztatás nyújtják a fő megélhetési forrásaikat. Egyszerű, szegény, de mégis életvidám emberek élnek itt. Szomorú núbiait sohasem láttunk, mindig bolondoznak, énekelnek, állandó jó kedvük van.

A Nasszer-tározót körül ölelő sivatag felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek. Nehéz azokról a pillantásokról beszélni, mikor az ember először látja meg a Nasszer-tározót és a sivatagot. Furcsa párosítás ez, egymásnak szöges ellentétei. Sivatag és víz! Mégis tökéletesen megférnek egymás mellett, sőt csodálatos párosítást képeznek együtt.

A Nasszer-víztározó gigantikus méreteivel lenyűgöző látványt nyújt
A meredek sziklák nagyon megnehezítik a parti horgászatot

Skorpió vadászat

A Nasszer-tározót körülölelő sivatag élővilága meglehetősen szegényes, mely érthető is az éghajlati hatásoknak köszönhetően. A halakon, a pásztorok kecskéin és birkáin, valamint pár vízi madár kivételével életnek szinte semmi nyoma. Ez alól talán a skorpió képez kivételt. Az viszont tömegével lepi el a sivatagot, nem éppen biztonságos környékké téve a tájat. Ha nem bántják őket, nem lehet probléma az esetleges találkozásokból. Nappal többnyire a sziklák alatt lapulnak, s csak éjszaka indulnak zsákmányszerzésre. Persze minket sem kellett félteni, a parti kikötések alkalmából szinte vadásztunk a skorpiókra, nem törődve a veszéllyel.

A Nasszer-tározót körül ölelő sivatag jellegzetes élőlénye a skorpió
Közel egy hétig éltünk és horgásztunk ezeken a hajókon
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: