Téli ruhaválasztási tanácsadó 2. rész – Alsóruházat és thermoruha

Mindenki tudja, hogy télen fontos a réteges öltözködés, viszont azt már sajnos annál kevesebben tudják, hogy a megfelelő minőségű ruházat nélkül „mit sem ér” ez a több réteg. Ruhaválasztási tanácsadó írásunk első részében a csizmákról és a bakancsokról esett szó – ahol a témát részletesen körüljárva kiderült, hogy mely körülményekre kinek melyik lábbelit ajánljuk –, most pedig következzenek az alsóruházatok és thermoruhák, valamint a közöttük található polár felsők!

Mielőtt végignéznénk a lehetőségeket, érdemes néhány gondolatot megemlíteni a horgászruhákkal szemben támasztott főbb igényekről. Mivel a horgász nem, vagy csak keveset mozog (kivétel ez alól a pergető horgász), fontos, hogy a ruhának ilyenkor is melegen kell tartania, mindemellett fontos, hogy a szél ne tudja átfújni, mert akkor mit sem ér a meleg ruházat, az erős szélben gyorsan fog csökkenni a hőérzetünk, és a kellemes időtöltésből hamar szenvedés lesz. Viszont egy jó ruhának légáteresztőnek is kell lennie, különben gyorsan beleizzadhatunk, ami szintén fázáshoz vezet. 
Ennyi bevezető után nézzük is, melyek azok a típusok, amelyeket mi is nyugodt szívvel merünk ajánlani a téli horgászatokhoz!

CORMORAN Astro Thermo 2 részes ruha
A Cormoran Astro Thermo ruha 2 részből áll. A bélelt kabát és nadrág kifejezetten kényelmes, remekül tartja a meleget. A hosszított szabású kabátot a horgászok igényeinek figyelembevételével alakították ki, ezért nagyméretű zsebeket kapott, melyekben papírjainkat, telefonunkat könnyen elérhetően és az elázástól teljesen védve tudjuk tárolni. Olyan cipzár került a kabátba, mely lentről fölfelé és föntről lefelé is nyitható, illetve zárható. A kabát alja összehúzható egy zsinórral, illetve az ujjak végeibe építettek egy bélést, mely tökéletesen simul a kézfejre, így a legerősebb szeles időben is jól véd. A kabáton 2 külső és 1 belső zseb található, valamint található rajta egy bélelt kapucni is, mely igény esetén lecipzárazható. A kabáthoz tartozó nadrág rendkívül kényelmes viseletet nyújt használója számára. A bélelt kertésznadrág megvédi a mellkast és a hátat is. A csatos vállpánt hossza könnyen állítható, így mindenki a neki tetsző módon állíthatja be a méretét. Ahogy a kabát, úgy a nadrág is 100%-ig vízálló.

Az Astro thermoruha a belépő kategória a thermoruhák között

Bővebb információ: ugrás az áruházba 

GAMAKATSU Power Thermoruha
A Gamakatsu Power Thermoruha külső rétege 320T TASLON, az ez alatt megbúvó bélés pedig poliészter + nylon taffeta. Ezek kombinációja páratlanul jó hőtartóképességet eredményez, nem túlzás azt állítani, hogy ez a thermoruha a legzordabb hideggel is felveszi a versenyt! Nem véletlen, hogy a gyártó -30 Celsius-fokig határozta meg azt az értéket, ameddig a Power Thermo képes biztonságosan tartani az ember testhőjét és megvédeni a kihűléstől! Ügyeltek az apró, de fontos részletekre is, így például a neoprén ujjlezárásra, a bélelt kapucnira, valamint az extra komfortos bélésű, kézmelegítő zsebekre. Ha a kellemes meleg biztosított odabent, szintén fontos szempont, hogy ne izzadjunk le, hisz az is megfázáshoz vezethet. Ezt a problémát tökéletesen megelőzi a ruha szellőző anyaga, mely 5000 ml/m2/nap teljesítményre képes. Természetesen vízállóképessége sem hagy kívánnivalót maga után, garantáljuk, hogy a leghevesebb esőzésben sem fog beázni!

A Gamakatsu Power thermo egy magas minőségű, kompromisszummentes ruházat
Minden részén látszik, hogy a végletekig kidolgozott típusról van szó
A gyártó még arra is figyelt, hogy a horgász kezéről esetleg visszafolyó víz ne juthasson a ruha újrészébe
A kantáros nadrág magas derék résszel készül, hogy ülés közben is melegen tartsa a horgász derekát

Bővebb információ: ugrás az áruházba 

PROLOGIC HighGrade Thermoruha
Egy jó thermoruhától a következők várhatók el: legyen meleg, de ne izzadjuk bele, legyen kényelmes, valamint legyen tartós és divatos. Ezeknek az elvárásoknak maximálisan megfelel a Prologic HighGrade Thermoruha. A kantáros nadrágból és kabátból álló 2 részes ruha kényelmes viseletet biztosít, ráadásul hidegben is melegen tart. 100%-ig víz- és szélálló, erős varrással. Anyaga erős 210T nylon, mely magas kopásállósággal, lélegző tulajdonsággal és teljesen szigetelt (120 g/m2) gyapjú béléssel rendelkezik. Derékrésze hátulról gumírozott. A nadrágon kétoldalt 2-2 zseb található. Az egyik zsebbe oldalról, a másikba felülről lehet belenyúlni, utóbbi tépőzárral zárható. Ezekbe belefér a kesztyű vagy egyéb apróságok. Külön figyelmesség a gyártó részéről, hogy a nadrág szárát – ameddig a bakancs tart – cipzárral látták el, így könnyebb fel- és levenni a lábbelit. Természetesen, hogy a szél ne fújjon be, ellátták a lábszárat egy tépőzárral, így miután felvettük a bakancsot, elegendő a tépőzárat rászorítani. A kabát, ahogy a nadrág is, kifejezetten kényelmes. A cipzár kétutas, így akár alulról fölfelé is nyitható.

A Prologic HighGrade thermoruha a márka ez évi újdonsága
A nadrágon több zsebet is elhelyeztek
A kimerevített összegombolható kapucni a szeles, esős időben nyújthat segítséget

Bővebb információ: ugrás az áruházba

STRATEGY Power Thermoruha L
A Strategy Power Thermoruha készítésénél rendkívüli figyelmet fordítottak arra, hogy használója még nagy hidegben, vagy zuhogó esőben is kellemesen érezhesse magát. Köszönhető ez, többek között az anyag légáteresztő tulajdonságának, ami 5000 ml/m2/nap, így hideg időben nem a ruha belső felületén vagy a bőrünkön fog lecsapódni a pára, hanem könnyedén távozik a ruhán keresztül. Két részből áll, egy közepesen vastag kabátból és egy kantáros nadrágból. Bélése nagyon puha és kellemes tapintású 180 grammos poliészter, amely a természetes anyagokkal szemben nem szívja magába a nedvességet, hanem utat mutat a ruha külső rétegei felé a könnyebb kipárolgás érdekében. A gyártó -30 Celsius-fokig ajánlja.

A Strategy Power Thermo a jó minőségű, mégis kedvező árú ruhák közé sorolható
A kabát két oldalán kívül a mellrészen is található zseb
A belső zseb remek helyet biztosít az okmányoknak és mobiltelefonunknak egyaránt
A nadrágon nagyméretű, erős csatok kaptak helyet
A nadrág több helyen is vastagon párnázott, így ha le kell ülnünk vagy térdelnünk, nem kell félni a felfázás veszélyétől
A Haldorádó Carp Team tagjai is nagy megelégedettséggel használják ezt a típust már évek óta

Bővebb információ: ugrás az áruházba

SPRO Power Thermoruha
Elegáns megjelenésű, meleg és kényelmes viseletet biztosít minden időben. A kantáros nadrágból és kabátból álló 2 részes ruha 100%-ig víz- és szélálló, erős varrással. Anyaga erős 320T NYLON-TASLON, mely magas kopásállósággal és lélegző tulajdonsággal rendelkezik, valamint hideg időben is puha marad. Ezt a tulajdonságot főként a pergető horgászok fogják nagyra értékelni. A külső réteg 5000 mm víznyomásnak is ellenáll, a lélegző képessége pedig 5 l/m2/nap. A külső és belső réteg közötti poliészter bélésanyag 180 gramm a dzsekiben és 160 gramm a nadrágban. A bélelt kertésznadrág megvédi a mellkast és a hátat is. A gumírozott, csatos vállpánt hossza könnyen állítható, így mindenki a neki tetsző módon állíthatja be a méretét. Derékrésze hátulról gumírozott. A nadrágon összesen 4 zseb található. Háromba oldalról, míg egybe felülről lehet belenyúlni, utóbbi tépőzárral zárható. Ezekbe belefér a kesztyű vagy egyéb apróságok.
Ezek a tulajdonságok sokkal kényelmesebb viseletet és szabadabb mozgást eredményeznek. Különösen hasznos ez a pergető horgászoknál, akik szinte az egész horgászat alatt mozgásban vannak.

A Spro Power Thermo már egy jó bevált típusnak számít
A csuklónál az ujja összehúzható
Bélése puha és meleg, mely növeli a komfort érzetet
Sipos Gábor kollégánk is nagy megelégedettséggel használja a téli hónapokban

Bővebb információ: ugrás az áruházba

NEVIS Thermaltec 200 Thermo alsóruházat
Felmerülhet a kérdés többekben, hogy miért kell thermo alsóruházat egy jó minőségű thermoruha alá? A válasz egyszerű: a thermoruhával kombinálva könnyebben tartja meg a test melegét, akár mozgunk, akár egy helyben állunk vagy ülünk. Fontos megjegyezni, hogy a legjobb thermoruha is csak akkor ér valamit, ha „lélegző”, izzadságot magukból kiengedni képes ruha van alatta! A Nevis Thermaltec alsóruházat anyagösszetétele 90% poliészter és 10% pamut. Az ujjak vége gumírozott. Az alsórész térde és ülepe erősített. A nadrág szárát a sarokra lehet rögzíteni, így az soha nem fog felcsúszni. A megfelelő méret kiválasztása során figyelembe kell venni, hogy csak akkor ér valamit, ha kellően feszes, passzentos. Akár trikó vagy póló nélkül is használható.
Olyan helyzetekben lehet jó választás ez a ruha, ha már beköszöntött a hideg idő, és egy könnyű, kényelmes viseletet biztosító ruhára van szükség.

A Nevis Thermaltec egy puha, meleg érzetet biztosító aláöltözet
A gyártó ügyelt, hogy ne tudjon a nadrág szára felcsúszni öltözés közben
A rejtett cipzárnak köszönhetően nem fogja zavarni viselőjét használat közben

Bővebb információ: ugrás az áruházba

HALDORÁDÓ Carp Team polár kabát
Hideg időben szinte minden esetben célszerű polár ruházatot használni. Ez a ruhatípus nemcsak meleg, hanem lélegző tulajdonsággal is bír, ezért – a testpára kiengedésének köszönhetően – viselője nem izzad bele. Jó szigetelő, így kiváló védelmet nyújt a szél ellen. Korlátozott mértékben még vízálló is, de fő funkciója nem ez, hanem a réteges öltözködés egyik fontos elemét adja. Használható legfelső rétegként az őszi és kora tavaszi időben, de télen a polár ruhadarab fölé még thermoruha is kerül. Kellemes, igazán kényelmes viselet. Nemcsak horgászat során vált be, mert a mindennapos „gyűrődést” is jól viseli. Anyaga 360 g/m2-es, kettőzött mikropolár típusú vastag thermo anyag.

A polár kabátot a kemény, zord napokon beilleszthetjük a réteges öltözködésbe a thermoruha alá
A Carp Team polár kabát az enyhébb napokon akár önmagában is elegendő viseletet nyújthat

Bővebb információ: ugrás az áruházba

PROLOGIC Commander Fleece kabát
A Prologic Commander Fleece kabát egy 100%-osan vízálló, technikailag tökéletesen tervezett és kivitelezett ruházat, mely praktikus, kényelmes és elegáns egyben. Horgászatra és utcai viseletre egyaránt ajánljuk! Meleg, színtiszta polár 330 g/-m2es héjszövet képezi az alapanyagát, ami garantálja a jó hőtartóképességet, külső felülete pedig teljesen bolyhosodásmentes, vízlepergető TPU (termoplasztikus poliuretán) membrán. Az anyag összetétele 8000 mm vízoszlop nyomásáig képes teljes védelmet nyújtani, tehát garantáltan vízálló marad még a leghevesebb esőben is! Mindemellett a lélegző képessége is kiemelkedő, ami lehetővé teszi, hogy egész napos viselés során se izzadjunk be alatta, akkor sem, ha mozgunk, hajlongunk.

A Prologic Commander Fleece kabát teljes mértékben vízálló

Bővebb információ: ugrás az áruházba

Kommentek
Kapcsolódó írások
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: