Készüljünk fel az idényre!

A harcsahorgászat nagyon fontos része a felszerelés, ami akár az egész éves eredményünket meghatározhatja, mert nem mindegy, hogy hány harcsát szákolunk meg vagy vesztünk el a jól vagy rosszul összeállított felszerelésünkkel.

Nagyon lényeges szempont a felszerelés ereje. Többször tapasztaltam, hogy harcsára horgászók arra alkalmatlan botokkal, zsinórokkal, orsókkal horgásztak olyan tavakon ahol bármikor előkerülhet egy kapitális példány. Miután nem mindennap sikerül horogra csalni nagy harcsákat, fontos hogy élni tudjunk a lehetőséggel ezért felszerelésünket a megfogható legnagyobb harcsára méretezzük!

Véleményem szerint a botok harcsázásra csak 200 gr dobósúly felett jöhetnek számításba. Fontos, hogy a botnak "gerince" legyen. A puha botokkal irányítani és kellőképpen terhelni sem tudjuk a halunkat, ezek hossztól függően általában 2-3 részesek és B akciósak. A legjobbak a kombinált szövésű szénszálas botok. A SIC gyűrűk fontosak, de nem elengedhetetlenek. A fonott zsinórok használata miatt a spiccgyűrűk károsodnak, ezért ezeket minden esetben lecserélem zártházas SIC-re.

Az orsókból nekem az évek folyamán 7 db-ot sikerült teljesen elhasználni. Sokáig kerestem a legmegfelelőbbet. Az intenzív, extreme horgászatot csak kevés orsó bírta ki károsodás nélkül. Bár az is igaz, hogy ritkán használtam féket, amíg vastag damilokkal horgásztam. Ma már csak fémházas, csigarendszerű, masszív szerkezetű fémrotoros, fémdobú, megfizethető árú orsókat használok, mint BANAX ISO 7000.

A bevált fonott zsinórok.

Zsinórok közül a fonottakat részesítem előnyben, nagy szakítószilárdságuk, csomótűrő-képességük, mechanikai ellenálló-képességük a monofil zsinórok elé helyezte őket. Én a felületkezelt, körszövött 45 kg feletti teherbírású fonottakat használom. Kiválóan beváltak az akadós nehéz terepeken. A minimális nyúlás miatt ugyan sokkal nagyobb terhelés jut a botra, az orsó fékjére, de a közvetlen kontaktus, a biztosabb akadás, a megbízhatóság kompenzálja ezt a minimális "hátrányt". A legjobban bevált márkák: POWER PRO, WHIPLASH PRO nagy szakítószilárdságú típusai.

A horgok közül az egyágúakkal horgászom. A nagy teherbíró képességű 6/0-tól 10/0-s méretig. Az igényes hegykiképzésű íves szakállú, vastag húsú, hosszúszárú füles horgok váltak be a legjobban. Mindig figyelek a hegyességre, ha nem "ragad" a bőrömhöz, rögtön megfenem. Minden horgomat még a felkötés előtt három élűre reszelek, így még csontos részekbe is könnyedén hatolnak be. (lásd a fotót) A márkák közül a legjobbak a MUSTAD, CANNALIEN, MARUTO. A legsűrűbben használt 5/0 - 7/0-s méretek csak időszakosan kaphatóak, ezért ha találkoztok velük valamelyik boltban, tárazzatok be belőlük!

A nyers és a három élűre fent horog közt jól látható a különbség.

Ez a horoghegy még a csontba is behatolhat!!!

A harcsák méretén felül meghatározó lehet a vizek jellege, ahol horgászni fogunk. Mennyire akadós, milyen mély, milyen a partszéli növényzete, milyen mederalakulatok vannak benne, partról vagy csónakból próbálkozunk, melyik módszerrel akarunk horgászni? Sok elengedhetetlen kérdés a teljesség igénye nélkül a felszerelés összeállításának szempontjából. Univerzális, mindenre alkalmas készséget még nem találtak fel, ezért legfogósabb, az évszaknak legmegfelelőbb módszerek szerinti felszereléseket ismertetem.

Bevetés előtt az óriás-antennás úszó.

Ilyenek az óriásantennás úszó, ólomelőkével rögzített úszó és előkés csúszóúszó. Kora tavasszal a harcsák intenzív táplálkozásba kezdenek. A tavak legsekélyebb, gyorsan felmelegedő, keszegekkel, táplálékhalakkal teli részein keressük őket éjszaka! Ezen területek meghorgászására legalkalmasabb az óriásantennás módszer. Az antenna legjobb helyre juttatása, bedobása rendkívüli megterhelést jelent a botnak. Nem ritka az 1-1,5 kg súlyú szerelék sem. Csak a jó minőségű gerinces, erős 500 gr dobósúly feletti botok jöhetnek számításba 270 cm hossztól felfelé. Az orsó 70-80-as, a zsinór 0,40-0,60-as fonott. Az antenna lényege, hogy a víz felszínén tartja a csalihalat, a jól beállított antennán "locsog" a csalihal. A harcsák már messziről észreveszik, nagyon fogós szerkezet!

Az óriás-antennás úszó végszereléke.

Működés közben jól láthatóan a víz tetején mozog a csalihalunk.

A tavasz nappali horgászmódszere az ólomelőkével rögzített úszós, aminek a lényege, hogy a puhatestű csalit 10-15 cm-re kínáljuk fel a fenék felett. A szerelék áll egy 14-20 gr-os úszóból, egy 10 gr-os, a horogtól 30 cm-re rögzített szivarólomból, és - ami a lényeg - egy 80 cm hosszú 0,16-os monofil előkére kötött 10-15 gr-os körteólomból, ami 20-30 cm-re a horog alá lóg. Ezzel rögzítjük a fenéken a szerelést. Alkalmazásakor pontosan kell beállítani a vízmélységet. Gödrök, mélyedések, törések és akadók mellett használjuk mélyvízen, sekélyen, nádszéli gödrösben, bokrok alatt, padmalyok alatt és szélein. A felszerelés áll egy minimum 200-300 gr dobósúlyú 3-3,3 m hosszú gerinces botból, egy 0,28-0,74-es fonott zsinórból és egy letapadás-mentes fékű 50-80-as masszív orsóból

Ólom előkével rögzített úszó.

Az előkés csúszóúszó 1 m-es vízmélységtől bármilyen vízmélységig használható élőhalas módszer. Lényege, hogy a fenéken rögzített szerelékkel a vízoszlop teljes magasságában állítható és akár a mélyvíz felszínközeli része is meghorgászható. Éjjel-nappal fogós. A legnagyobb testű csalihal sem tudja összegubancolni. A szerelék elkészítése egy kicsit "cicós", de megéri a fáradságot. A szerelék alulról fölfelé: 300 gr ólom egy 60 cm-es 0,80-as monofil előkén, egy nagyméretű forgókapocs - csúszóúszó, ütköző, 100-200 gr-os úszó, ütköző. Ezzel a pecával főleg nagytestű csalihalakat használunk, a kapások gyakran igen durvák, nagyon erős felszerelést igénylő módszer. Minimum 500 gr-os 3 m-es bot, 50-70-es fonott, a horog 6/0 - 10/0-ig, erős orsó.

Az előkés csúszó úszós szerelék.

Természetesen a most leírt felszerelések nem csak tavasszal használhatóak, egész évben fogósak, ha megfelelő helyen vetjük be őket.

Az óriásantenna és a csúszóúszó elkészítése a következő írásom témája lesz, rajzokkal fotókkal illusztrálva.

Sok sikert!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: