Pontyozás matchbottal februárban…

Pontyozás matchbottal februárban…

Csalóka volt az idei február, voltak napok, amikor hétágra sütött a nap megolvasztva napközben a jeget, de estére visszahűlt a levegő, és másnap reggel újból vékony jéghártya borította a tavat. Ezért február végén a biztos pontyfogás reményében, jobb híján melegvizes tavat célszerű keresni. Az ismert vizeken (Tata, Oroszlányi-tó paksi Duna-szakasz) egymásba érnek a horgászok, ezért választottuk a melegvizes tavat Rétimajorban, ahol kulturált körülmények között van lehetőség a ponty megfogására.

Teszthorgászunk, Praschek Ági rutinos versenyző, rajta biztos nem múlik a halfogás sikere. A hideg idő figyelembevételével rendkívül karcsú telematch botot (IM 10-es Competition telematch 4,20 m) választott, melyre Energo Team Fighter Match orsó került. A bot médium dobósúlyú, ami azt jelenti, hogy 5-15 grammos szereléket kényelmesen eldobhatunk vele. Télvégi, kora tavaszi horgászataink során lényeges, hogy a szereléket úgy állítsuk össze, hogy összhangban legyen, és alkalmassá váljon az ilyenkor még az óvatosan kapó pontyok megfogására is! Így esett a választásunk erre a telematch botra, melynek erénye, hogy könnyű felépítése miatt akár 1 grammos szerelékkel is horgászhatunk vele nagyobb távolságokra. Egytalpas, könnyített SIC gyűrűsorral szerelt, csúszásmentes nyélkiképzéssel ellátott, kézbeálló bot.

A Competition Tele Match remek választás volt! A bot anyaga IM10-es carbon, mely fárasztáskor felkeményedik
A nyél csúszásgátló bevonatú, jól tisztítható
Egytalpas, vékonybetétes kopásálló SIC gyűrűk

Az orsóra illik a „született harcos” jelző, mert precíz hátsó féke (harci fék) a finom horgászat során megbízhatóan hárítja a nagytestű halak kirohanásait. Dupla hajtókarja nemcsak kényelmes fogást biztosít, de egyensúlyba is hozza az orsót. Ultrakönnyű grafit háza van, amitől sokan - feleslegesen - idegenednek, mert ugyanolyan masszív, mint fémházas elődei, ráadásul két grafit és egy fém dob tartozik hozzá. A 6+1 golyóscsapágy és a 6,1:1 áttétel garantálja az orsó gyorsaságát!

A Fighter Match harci fékével gyorsabban reagálhatunk a nagytestű halak kirohanásaira
A letapadásmentes, ritkaságnak számító harci fék a legsikeresebb match orsók közé emeli

Szükség is volt a spéci orsóra, mert a 17-es Sufix Anglaise merülő zsinór és a 14-es Sufix Fluor Tippet előke meglehetősen finom szerelék. Ágnes 9 grammos Dinó Record waggler úszót választott, amely vízre érés után lassan merül, így a csalinak természetes mozgást biztosít. A szerelék osztott ólmozású lett, mivel az áramló vízben a vontatott csali ezzel fogósabb vált. Maruto horog (12-es méretben) került a zsinór végére, aminek öblére teszthorgászunk egy szem csemegekukoricát és három szem csontit húzott.

Nem kell tonnányi motyó a tavaszi horgászathoz, elég pár célzottan megválasztott apróság, ami kényelmesen elfér a versenyláda tálcáján
A használt végszerelék

FŐZSINÓR - Sufix Specialist - az angol match zsinórok hagyományait követi. A speciális gyártási eljárás során a zsinór anyagát nehezítő anyag hozzáadásával kezelik. A szigorúan felügyelt folyamat végeredményeként a zsinór merülővé és lágyabbá válik. A kész zsinór felületkezelt, ennek köszönhető a páratlan kopástűrés, a csomó- és időtállóság.

ELŐKE - A Fluoro Tippet kiváló minőségű, magas tűrőképességű fluorocarbon előkezsinór. Fénytörési mutatói révén a vízben közel észrevehetetlen, sokkal érzékenyebb horgászatot tesz lehetővé, mint az átlagos monofil előkék. Gyorsan merülő, magas kopásállóságú zsinór.

HOROG - a Maruto 9624 klasszikus, kerek formájú horog, melyben ötvöződik a vastag anyagból származó strapabíróság és a kivételes átütőerővel bíró hegy, ezért könnyedén megakaszthatók vele a pontyok és a kapitális, csontos szájú amurok is.

ÚSZÓ - a pávatollból készült Dinó Record 9 grammos waggler úszó rendkívül érzékeny, tökéletes a kora tavaszi óvatos kapások jelzésére. A levehető lamellák által univerzálisan felhasználható sekély és mély vizekben egyaránt.

Kora reggel érkeztünk Rétimajorba. Meglehetősen erős szél borzolta a tavat, a szomszédos vizeken még állt a jég. A hideg vízre (mert hiába volt „meleg” a víz, épphogy elérte az 5 fokot) olyan etetőanyagot kevert Ágnes, amely színében, ízesítésében alkalmas a hideg vízi horgászatra. A Timár Mix piros és fekete ponty-kárász etetőanyag keveréke magas fehérjetartalommal bír, étvágygerjesztő hatása közismert.

Az első etetésként két-háromkilónyi, csemegekukoricával és csontkukaccal dúsított gombóc repült be a vízbe. Teszthorgászunk azonban megtapasztalhatta, hogy bizony február van még, mert az első kapásokra jó félórát kellett várnunk. Hihetetlen, de igaz, hogy még ebben a jól halasított pontyos vízben is voltak törpeharcsák, melyeknek eszük ágában sem volt „téli álmot aludni”: az első adandó alkalommal rácsimpaszkodtak a csontis-kukoricás horogra!

Ági kapásra vár

Néhány kóbor törpeharcsa és apróbb keszeg után végre elvivős kapást láttunk, ami már jobb potykát sejtetett. Gyors bevágás után hamar szákba került az első ponty, amely alig tanúsított ellenállást. Kicsit hosszúra nyúlt szünet következett, amely addig tartott, míg a belőtt csontik és kukoricák közelebb nem hozták a halakat.

Téli ponty

A téli horgászatnak megvan a maga sajátos öröme: túl azon, hogy nem üres szákkal tér haza az ember, megerősíti a finomszerelékbe vetett hitét. Oly gyakran látni még a vízpartokon „durung pecákkal”, vastag zsinórral horgászó sporttársakat, akik a nagyobb hal megfogásának reményében erősítik fel szereléseiket. Feleslegesen, amire legjobb példa a 420-as Competition telematch, amely csak 185 gramm súlyú, de a nagyobb testű halak kivezetésénél is remekül helytállt!

(X)
EnergoTeam

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: