Finomítás mesterfokon!

Finomítás mesterfokon!

A feederbotos horgászat népszerűségének jelentős növekedését az is remekül jelzi, hogy egyre több speciális, az átlagostól eltérő hosszúságú vagy karakterisztikájú feederbot kerül forgalomba. Így olyan különleges botokkal is találkozhatunk manapság, amelyek megjelenése - a felhasználói igények hiánya miatt -, néhány éve még elképzelhetetlen lett volna. Ahogy nő a feederbotos horgászok tábora, ahogy egyre többen megízlelik e remek horgászmódszert, a gyakorlat során mind többen szembesülnek újabb és újabb, megoldásra váró feladatokkal. A kihívás nem csak a megszállott finomszerelékes horgászoknak, hanem a gyártóknak is egyre nagyobb. Így szinte egymással versenyt futva próbálják a kezdetben „őrült” ötletekhez, a megfelelő eszközt elkészíteni.

Akik figyelemmel kísérik írásaimat, több nem hétköznapi feedertechnikáról, különleges botról és dobótesztekről olvashattak már. Ebben az írásban is új, nem hétköznapi botok bemutatása és hasznos információk átadása a célom. Ezt egy rövid történeti áttekintéssel kezdem, amely során érdemes megemlíteni, hogy a holland székhelyű, világhírű horgászcikk gyártó és forgalmazó cég, a SPRO 2005-ben igent mondott egy nevemmel fémjelzett új botcsalád forgalomba hozatalára, ezzel is lehetőséget teremtve egy újabb „őrült” ötlet megvalósításához. Az Aggressive Carp Feeder botcsaládot a vártnál nagyobb siker kísérte, és mint később kiderült, telitalálat lett a magyar horgászok körében. Több ezer elégedett feederhorgász használja nap mint nap! Mi sikerének titka? A válasz egyszerű: amire kitaláltuk, tökéletesen használható (amely ugye, mint tudjuk, nem minden horgászeszközre mondható el…)! Az Aggressive Carp feederbotok a céltudatos, finomszerelékes pontyhorgászok eszközei. Hogy ezt a küldetését milyen tökéletesen ellátta, bizonyíték rá a megszámlálhatatlan, gyakorta kapitális méretű hal bármilyen körülmények közepette történő kifogása! Ez a siker, valamint az újabb, saját elképzeléseinkkel is kiegészített felhasználói igények és fejlesztési ötletek, újabb botok létrehozására ösztönöztek minket. A Spro vezérkara egyhangúlag hagyta jóvá az újabb, nevemmel fémjelzett botok kifejlesztését, majd legyártását. A rendkívül hatékony és eredményes fejlesztőmunka után három új botcsalád kerül forgalomba 2008-ban.

Az Aggressive Carp feederek méltó, továbbfejlesztett utóda a Pellet Feeder botcsalád, amely a nagynevű elődhöz hasonlóan főleg olyan vízterületeken ajánlott, ahol az átlagosnál nagyobb igénybevételre és a kapitális halak gyakori kapásaira számíthatunk!

A Pellet feederek mellett megjelenik egy új pontyos matchbot széria is, amely Pellet Waggler névre hallgat. Ezek a különleges új botok a matchbotos horgászat nagyhalas változatát kiszolgáló speciális eszközök! Erről a két új botcsaládról és azok használatáról a következő hónapokban olvashatnak bővebben.

Egy finom, érzékeny feederbot nem hiányozhat egyetlen feederspecialista botzsákjából sem! Soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség!

A most bemutatásra váró új széria azonban a gyakorlott feederbotos horgászok számára is egy igazi csemege! A feedeer-horgászat „Softliner”, azaz a klasszikus, „finom” irányvonalát kiszolgáló új feederbotok a végleteket feszegető specialisták új eszközei! Amikor a lehető legfinomabb horgászeszközzel kell néhány nagyon óvatos, tapasztalt (akár), kapitális méretű halat megfogni, akkor bizony csakis egy rendkívül érzékeny végszerelék és az ehhez illő finom bot jöhet számításba! Olyan bot, amely érzékenysége és páratlan rugalmassága mellett remek dobási és fárasztási tulajdonságokkal is rendelkezik!

Ebben az évben újabb, nevemmel fémjelzett Spro feederbotokkal találkozhatnak az érdeklődők. Sensitive Carp Feeder, a finomítás mestereinek új varázspálcája
A 3 különböző erősségű carbon rezgőspicc a bot „lelke”
A bot egy kifogástalan fékrendeszerű orsóval alkot tökéletes párost

Az új Spro Sensitive Carp Feeder botcsaládhoz nem adtam volna a nevem, ha ezeknek az elvárásoknak nem felel meg maximálisan! A botok 3 különböző hosszban és két különböző karakterisztikával, ezekhez illő dobósúllyal kerülnek forgalomba. A 3,6 méter hosszú M/H 40-90 gramm, míg a 390 H és 420 H botok 50-140 gramm dobósúly-tartománnyal rendelkeznek. Ezek abszolút finom, de mégis kifejezetten nagytestű halak horgászatát biztosító eszközök. Sok olyan feederbot van már a piacon, amellyel kellően nagyot lehet dobni, de a túlzott keménység és gerincesség, amely a nagy lendítőerőt biztosítja, a bot érzékenységének rovására megy. Azaz mégsem tudunk oly mértékben finomítani, mint az gyakorta szükséges lenne. Az új Sensitive Carp feederbotok azt a köztes megoldást biztosítják, amely során akár 12-es előkét is feltehetünk a pontyoknak, de (a megfelelő hosszúságú bottal) mégis eldobhatunk akár 80-90 méter távolságba is!

Fárasztás közben - ha szükséges - akár nyélből görbülve őrli fel a menekülő hal erejét!

A dobótávolság méterekben kifejezve a következőt jelenti: 360 M/H minimum 40, maximum 70 méter. 390 H minimum 50, maximum 85 méter. 420 H minimum 60, maximum 100 méter! Ha röviden kellene az új botokat jellemezni, akkor az így hangzana: átlagon felüli rugalmasság, leheletfinom horgászat, szokatlanul nagy dobótávolság! Ezekkel a feederbotokkal talán egy újabb, sokak által keresett problémára sikerült végre megoldást találni!!!

Kapásra várva
Így működik a végszerelék a víz a alatt
A végszerelék elkészítéséhez szükséges kellékek
A speciális gyorskapocs rendkívül egyszerű és gyors előkecserét biztosít
A gumigolyó meggátolja, hogy a kapocs a kosárba szoruljon, így a végszerelék garantáltan csúszó marad. A gumikúp pedig az előke kicsúszása ellen véd
A speciális kosárral ellátott kész végszerelék
A kosár belsejében található szivacs aromásítható, így a kevéske etetőanyag csalogatóhatása jelentősen növelhető!
Bevált arománkkal itassuk át…
… majd gyúrjuk köré az etetőanyagot
Egy ilyen tömény, csábító gombócnak és csalinak a legfinnyásabb halak sem tudnak ellenállni!

A cikk további részében bemutatott végszerelék nagyon finom, érzékeny horgászatot biztosít, amellyel majd minden vízből ki lehet varázsolni a leglehetetlenebb időszakokban is néhány halat! Érdemes megjegyezni, és ha kell, bevetni!

Íme, a bizonyíték!
A lefinomított végszerelékkel, valamint az érzékeny és rugalmas bottal a termetes halak is nagy biztonsággal terelhetők szákba!
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.