A Sikeres Sporthorgász 2019. októberi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2019. októberi tartalmából

Hamarosan az újságárusoknál a Sikeres Sporthorgász októberi száma! Ízelítő a tartalomból: Busahorgászat a Dunán; Emeld ki Ronnie Riggel!; Egy híján ötven; Mennyi kell a boldogsághoz?; Őszi wobblerek; Pontyok a mély vízből; A vénasszonyok nyarának margójára; A természet lágy ölén…

Busahorgászat a Dunán
A Tiszán és a környékbeli tavakon már sokszor horgásztam rájuk eredményesen. Legkönnyebben úgy tudtam becsapni őket, ha egy vízközt lebegő aprószemcsés etetőanyaggal planktonfelhőt imitáltam és ebben kínáltam fel a horgomat. A busa véletlenszerűen szívta be a horgot, miközben a számára táplálékot jelentő ál-planktonokat szívogatta. Eddig megelégedtem azzal, hogy legtöbbször sikerrel jártam, de most megpróbáltam új szintre emelni a horgászatomat. (Jankovich Krisztián)

Emeld ki Ronnie Riggel!
Tapasztalatból tudom, hogy a legjobb csali hatékonyságát sem lehet maximálisan kihasználni, ha nem a megfelelő módon kínáljuk fel. Fokozattan érvényes ez a pop-up csalikra, ilyenkor a kapások megritkulnak vagy teljes mértékben el is maradnak. A legtöbb horgász ilyen helyzetekben a csalit okolja az eredménytelenségért, pedig sokszor minimális változtatással meg lehetne menteni a helyzetet és eredményesre fordítani a horgásznapot, csupán meg kell találni a megfelelő felkínálási módot… (Haskó Tamás)

Egy híján ötven
Fellapozva emlékkönyvem lapjait, nagyon eltérő, gazdag és erősen szerény vagy éppen középszerű októbereket élhettem már meg a Tiszán. Valahogy mégis ez az a szakasza az esztendőnek, amely letisztult, megnyugodott, a legtöbb kapitális halat sejteti számomra és persze mások számára is. Az már csak rajtunk, illetve a szabadidőnkön múlik, hogy mennyire tudjuk ezt kihasználni és a magunk javára fordítani. De talán az a legizgalmasabb ebben a hónapban, hogy minden egyes percben számíthatunk egy hatalmas halra, mely megkívánja a jól vezetett csalinkat. Nem az teszi izgalmassá az októbert, amit ad, sokkal inkább az, amit ígér! A kaland, a kapitális hal ígérete, mely vonz, húz magához minden októberben. (Oláh Csaba)

Mennyi kell a boldogsághoz?
A válasz egyszerű: egy kis szabadidő, minimál horgászfelszerelés és egy halakban bővelkedő csatorna. Egy délutáni rapid (értsd: gyors, egyszerű) horgászathoz alig kell pár apróság, mégis, az eredményességhez fontos, hogy ezek megfelelően legyenek összeválogatva…

Őszi wobblerek
Ha pergetésről van szó, nagyon sokféle csali juthat eszünkbe. Az általános műcsalikínálatnak számos szegletét ismerjük, az egyik legismertebb típus a wobblerek csoportja. Természetesen a wobblerek csoportja is további, kisebb egységekre bontható, de most nem ez a célom. Ezúttal szeretném a felhasználó szemszögéből bemutatni a wobblerek adta lehetőségeket, hogy az adott típusú hal megfogásához jól válasszunk műcsalit. (Lukácsi Béla)

Pontyok a mély vízből
Egy új vízterület felfedezése mindig különleges élmény, kiváltképp, ha egy gyönyörű, változatos bányatavon próbálhat szerencsét az ember. Egy kedves meghívásnak eleget téve, a nyár végén lehetőségem nyílt ellátogatni a Dabasi-kavicsbányatóra, amit már régen kinéztem magamnak, ám idáig nem keresztezték egymást az útjaink. Ebben az írásban összefoglalom, miképpen alakult az első itteni feederes túrám. Hogyan, milyen technikával, illetve milyen csalogatóanyagokkal sikerült eredményt elérni, valamint azokat a hasznos alapinfókat, melyek hasznára válhatnak bárkinek, aki kedvet kap kipróbálni a tavat. (Putz Tamás)

A vénasszonyok nyarának margójára
Hát, igen, ez is eljött ismét. Minden tavasszal úgy szeretném magamhoz ölelni a világot, s belekiabálni a végtelenbe, hogy soha többé nem lesz újra tél! Hiszen miért is lenne? Jön a meleg idő, a színek, az illatok, a zsongás – és kifulladásig horgászat! Ki gondol ilyenkor arra, hogy minden múlandó, s az ősz néhány sebes lábon tovaszökkenő hónap múltán ismét beállít? (Jakó László)

A természet lágy ölén…
A rév a horgásztó egyik plusz szolgáltatása, néhány száz forintért egy ladikkal átvisznek a félszigetre. Menetrend nincs, csak a bóját kell felhúzni, ha éppen nincs ott a ladik. A félsziget valamennyivel szellősebb, találok egy viszonylag csendes zugot, legalábbis azt hiszem. A szemközti parton sátras buli van, a gurikocsis sörös társaság bömbölő Romanticra szalonnát süt, valószínűleg szeretik a bőre illatát. Néhányan horgásznak is a társaságból, mázsás etetőkosarak csapódnak be az orrom előtt, a parttól néhány méterre. Nem igazán értem, miből gondolják, hogy ideát több a hal, mint középen… Lehet, hogy arra számítanak, a Romantic átzavarja a halakat? Innen viszont a becsapódások űzik el őket a tó másik végébe! (Bodolai László)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.