Bojlis kalandok Izsákon 4. rész - Pontyok Zadravec bojlikkal

Bojlis kalandok Izsákon 4. rész - Pontyok Zadravec bojlikkal

Bizonyára senkinek nem mondok újat azzal, hogy Izsák nagy pontyai az idő múlásával egyre kitanultabbakká váltak, hiszen nem egy cikkemben foglalkoztam már ezzel a témakörrel. Azonban e gondolat mellett most sem tudok szó nélkül elmenni, ugyanis legyen szó bármilyen fogós csaliról és akármilyen eredményes végszerelékről, itt mindegyik működő képességének behatárolt az ideje… Hogy mit értek ezen?! Lehet, hogy a jövő évben a most bemutatásra kerülő praktikák már mit sem fognak érni, mivel már idén is sok, a korábbi cikkeimben leírt stratégia alkalmazása csődöt mondott. Éppen ezért folyamatosan variálni kell, és „mindig egy lépéssel a pontyok előtt kell járni”… Erre kínálnak megoldást az idézet megfogalmazójának, Misel Zadravecnek termékei, melyek változatosságuknak köszönhetően minden időszakban eredményesen alkalmazhatók az óvatos pontyok horgászata során.

Legelőször a bevezető első felében leírtakat fejteném ki egy kicsit részletesebben:

Napjainkban valamennyi horgászmódszer folyamatosan fejlődik, melyek közül e jelenség talán a bojlizásnál a legszembetűnőbb. Pár év leforgása alatt drámai változások, illetve újítások jelentek meg e módszerben, mégis feltehetően sokan tapasztaltátok már, hogy akármilyen fogós csalival vagy végszerelékkel próbálkozunk, ezek egy idő után valamiért „kimennek a divatból”…

Vegyünk egy egyszerű példát: bizonyára mindenki elbeszélgetett már idősebb sporttárssal a horgászatról. Abban az időben, amikor ők elkezdték a halak üldözését, a vastag zsinór, és a kemény felszerelés volt a sláger. Minden bizonnyal évtizedekkel korábban rengeteg szép példányt fogtak így is, és még manapság is kitartóan hisznek abban, ami akkoriban működött. Azonban kérdezzük meg az ország bármely pontján, bármely vízen ennek a rétegnek valamely képviselőét, biztosan azt fogja mondani, hogy „bezzeg abban az időben…” Hogy mi lehet ennek az oka?! A vizeinkben élő egyes halfajok - főleg az agyonhorgászott tavak esetében - tudományosan fogalmazva rezisztensé válnak, tehát ellenálló képességük fokozatosan növekszik az egyre intenzívebb, számukra többnyire kedvezőtlen emberi hatásokkal szemben.

Elnézést kérek mindenkitől, a kissé szakmaira sikeredett bevezetőért, de bízom benne, hogy így sikerült érzékeltetnem, miért is fontos a variálás, az újítás, és a kísérletező kedv.

És hogy jönnek itt képbe a Zadravec termékek?

Misel egy olyan horgász, aki folyamatosan az általa forgalmazott horogra valók fejlesztésével foglalkozik, és minden évben előrukkol valami újdonsággal. Ennek köszönhetően nincsen olyan vízterület, amelyen az általa forgalmazott horogravalók közül valamelyik típus ne működne! Éppen ezért határoztam úgy, hogy az idei évben több időt szentelek a Zadravec bojlikkal történő horgászatokra…

Első nekifutásra a kedvenc évszakommal, a nyárral kezdeném mondandómat. Köztudott, hogy ilyenkor a büdös jellegű horogravalók kerülnek előtérbe, így értelemszerűen a paletta e bojlijai közül szemeltem ki a számomra legszimpatikusabb típust, amely történetesen a Formula X volt. E választást egyetlen szóval tudnám jellemezni: telitalálat!

Az idei nyár legsikeresebb bojlijának számomra a Formula X bizonyult
Dobókocka alakúra faragva különösen hatékony volt!

Az egyik többnapos túrám alakalmával a helyválasztásnál - a változatosságra tekintettel - lemondtam a jelenleg is kedvenc, illetve törzshelyem adta lehetőségekről, és áthelyeztem a „bázist” az öbölrész középső szakaszára.

Új hely, új remények…

Az itt meghorgászott távolság nem volt több 50-60 méternél, ahová sávos etetéssel igyekeztem a pontyokat odacsalogatni. Ez 20-as vérlisztes pelletből és a csalinak (is) használt bojliból állt. Sötétedésre mindegyik végszerelék a helyére került, vártam a pontyok érdeklődését. Az időjárást tekintve pont egy hidegfront betörése előtt kezdtem meg a túrámat, ami természetesen jó hatással volt a halak kapókedvére. Az első éjszakán említésre méltó eredmény még nem született, ám reggel, amikor a front érezhetően megérkezett, a pontyok szinte robbanásszerűen megindultak!

Az első (komolyabb) hal érkezésére viszonylag sokáig kellett várni…
… ám ettől kezdve hihetetlenül megindult a „szekér”
Darabosabb tükrös, kerek 10 kg-mal
Újabb példány a gyönyörű pikkelyesek közül

Az etetési technikával túlságosan nem cifráztam, sőt, mondhatni leegyszerűsítettem, hiszen folyamatos helyben tartó etetést nem alkalmaztam, mert a körülményeket figyelembe véve nem találtam szükségesnek. Csupán a reggelenkénti adag bejuttatását ismételtem meg minden nap a túrám alatt, ami tökéletesen ellátta a maga funkcióját, és látványosan ott tartotta a halat a megfelelő helyen, még a nap végén is.

A halak a sötétedést követően is szépen jöttek
Szintén egy éjszakai látogató :-)
Izsáki matuzsálem a helyi törzsállományból

A reggel beköszöntével ismét bevetettem etetésem helyére a napi adagot, majd ezt követően vártam az újabb érdeklődők érkezését. Apropó, ha már felvetettem a halak érdeklődését az általam felkínált horogravaló iránt, érdemesnek tartom megemlíteni, hogy melyek azok a további Zadravec bojlik, melyek különösen hatásosak a nyári időszakban. A Formula X mellett a nyári időszakban, amikor a víz hőmérséklete már jócskán meghaladja a 20 fokot, a Big Carp, a Fish Steak és a Squid Magic fantázianévre hallgató bojlik döbbenetes hatással bírnak a pontyokra, még a gyakorta „döglött” víz ellenére is! De mi a helyzet, ha túránk alatt változékony, szeszélyes időt fogunk ki?! Nos, a paletta erre az esetre is kínál ideális típusokat.

Ha továbbra is a Carp Dream szérián belül maradunk, akkor a Crazy Fish és a Magic Spice nevű bojlikat helyezném előtérbe, ha kiszámíthatatlan, frontokban bővelkedő időjárás jellemezné a horgászatunkat.

Ha a Competition bojlicsaládra „ugrunk át” akkor egyetlen típust emelnék ki, mellyel meglepően sok kapást sikerült kicsikarnom ebben az időszakban, ez pedig nem más, mint a Máj-hal. FIGYELEM! Kapitális harcsák megakasztására is lehet számítani!

A felsorolt bojlik mindegyikének volt nyáron egy olyan ciklusa, amikor minden mást felülmúlva toronymagasan a legtöbb halat adta. Mégis, számomra a Formula X volt az egyetlen olyan horogravaló, amellyel kivétel nélkül mindig sikerült pontyot fogni! Amellett, hogy még a legforróbb napokon is messze a leghatékonyabb volt, még egy különleges, szelektáló hatással is bírt az aranyhasúakra nézve, hiszen 4-5 kg-nál kisebb pontyot egyáltalán nem fogtam vele. Viszont a termetesebb példányok folyamatosan húzták, melyek közül több egyednek is még abszolút sebezetlen volt a szája.

Ő is bedőlt az X-nek
Ilyen gyönyörű nyurgákat is sikerült szákba terelnem

Miután a nyárral kapcsolatos összes fontos szempontot „kiveséztem” ugranék egyet, és pár gondolattal belemennék őszbe is.

Ez az időszak számít azt itteni horgászatok szempontjából a legszeszélyesebbek, hiszen gyakran kiszámíthatatlan a halak kapókedve, illetve szájíze. Itt ilyenkor nincsenek kőbe vésett szabályok, sose lehet kijelenteni, hogy ekkor a büdös, ekkor meg az édes, vagy a fűszeres fog menni…

Gyakran még magam is képtelen vagyok eldönteni, hogy mikor melyik lehet a favorit, ám idővel rájöttem, a legjobb választás ez esetben sem más, mint a jó öreg arany középút! Tehát olyan jellegű bojlikat érdemes ekkor használni, melyek kevert ízesítésűek. Ezek főleg a Competition, ill. Winter Competition bojlicsaládban találhatók meg, de a Carp Dream szériában is létezik ilyen jellegű golyó.

De hogy konkrét típusokat is említsek, nálam a már korábbi cikkeimben említett Eper-hal és Mangó-hal, illetve az újabb fejlesztések közül az Alma-fahéj és a Power of Fruit névre keresztelt bojlik az őszi favoritok.

Íme, néhány típus, melyek eredményesek lehetnek lehűlő vízben
Szeptemberi potyka Mangó-halas bojlival
A példamutató magatartás számomra nem csak a Bojlisulin volt fontos
Meseszép novemberi napkelte
Késő őszi tükrös Eper-hallal

Logikai sorrendben most a tél és a tavasz következne, ezeket az évszakokat azonban meghagyom egy-egy külön fejezetre, melyekre majd még egy későbbi cikkem formájában visszatérnék.

Bár megmondom őszintén, legfogósabb módszerbeli fejlesztéseim, praktikáim, „egyszóval” eredményességem legfőbb titkait nem minden esetben osztom meg szívesen, irományom végén most kivételt teszek, és bemutatom nektek az egyik legfogósabb végszerelékemet, melyet eredetileg a hideg vízi (dobálós) horgászatokra fejlesztettem ki, de ettől függetlenül tökéletesen működőképes és fogós nyáron is. Íme:

Első ránézésre talán semmi extrát nem lehet felfedezni, azonban itt minden alkotóelemnek megvan a maga szerepe

A gubancgátló csővel ellátott ólomba befűztem a Lead Core-t, majd a forgóhoz hozzákötöttem a szintén gubancgátló csővel ellátott horogelőkét. Nem szeretem, amikor az előke gubancolódik, így e tekintetben kompromisszumot nem tűrök vele szemben!

A horogelőke középtáján egy miniforgót iktattam be

E miniforgó ebben a formában multifunkcionális tulajdonságokkal bír. Egyrészt kombinációs horogelőkéket tudunk segítségével gyártani, melynek főleg az óvatos, finnyás halak esetében van jelentősége. Fluorcarbon zsinórral kombinálva még kisebbre csökkenthetjük a gubancolódás valószínűségét. Másrészt a forgó, súlyának köszönhetően stabilan a mederhez simítja a horogelőke teljes hosszát. Harmadrészt meggátolja a fonott zsinór bepödrődését, vagyis ebből a szempontból is gátolja a gubancolódást. De van még egy negyedik funkciója is…

Vágjunk egy 15-20 cm-es PVA-háló darabot, töltsük meg a megfelelőnek vélt csalogató anyaggal, majd kössünk csomót az egyik végére
Ezt követően pödörjük meg a háló másik végét, majd fűzzük át a forgó karikáján
Kössünk egy csomót a PVA befűzött végére is
Végül akasszuk bele a horgot a hálóba. Ezzel egy bevetésre kész, 100%-ig gubancmentes végszerelék lesz a végeredmény

Bízom benne, hogy cikkem sokak számára hasznos volt, és minden kísérletező kedvű horgásznak eredményes próbálkozást, jó horgászatot, és sok nagy halat kívánok!

Írta: Jávorka Dániel (jdcm333)
Fotók: jdcm333

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.