Rendezés

Videóval

Szilveszteri pontyok

Rokolya Péter 2023-01-09
Az időjárás-előrejelzés télhez képest enyhe időt jósolt egy erőteljes felmelegedéssel, így nem volt kérdés, ki kellett használni ezt a ritka alkalmat, és barátaimmal áthorgászni magunkat az óévből az újévbe. Erre tökéletes lehetőség nyílt a Dunavarsány határában elterülő egyesületi vízen, a Petőfi-tavon. Tartsatok velünk erre a különös szilveszterre!

Gyékényesi tűzijáték

Fehér Boga Pál 2023-01-06
A nagy, kék bányató gyönyörű lakói, ahogy sok más horgásznak már, úgy nekem is felkeltették a figyelmemet. Hosszú ideje tervezgettem, hogy végre kipróbálom magam az általam megszokott vizektől merően eltérő jellegű Gyékényesen. Évek teltek el, és végre most télen lehetőségem nyílt rá, hogy a karácsony utáni egy hetet lent tölthessem e legendás tó partján. Féltem tőle, hogy túl nagy kihívást vállaltam, hiszen Gyékényes egy alapból embert próbáló terep, én pedig pont a tél közepette érkeztem a partjára, amikor mint mindenhol, itt is fokozottan nehéz kapásra bírni a pontyokat… A félelmem be is igazolódott, hihetetlen megpróbáltatások elé állított ez a gyönyörű tó, de nem adtam fel, és a végére kifizetődött a kitartásom.

Hideg vízi pontyhorgászatom

Rokolya Péter 2022-12-28
A hideg vízi, elsősorban téli horgászat, kiváltképp a pontyhorgászat nehéz kenyér! Számos tényező van, amit nem árt észben tartani, ha ilyenkor is vállalkozunk a pontyozásra. Személyes tapasztalataimat gyűjtöttem most össze ebbe a nem hétköznapi írásba.
Videóval

Tarcal kincsei 2. rész – Kengyel-tó

Rokolya Péter 2022-11-19
A tarcali kaland folytatásaként egy legendás, de feledésbe merült vízterületre látogattunk el. A Kengyel-tó egy tekintélyt parancsoló tározó a Tokaj-hegy lábánál, mely változatos halfaunának ad otthont és igazi kihívás elé állítja az ide érkező horgászokat. A vízben kapitális harcsák, szép pontyok és parádés amurállomány található. Utóbbiak voltak most célkeresztben.

Kihívások vizein - 1. rész - Pötréte

Fehér Boga Pál 2022-11-12
Amikor meghívást kaptam a Pötrétei-tavakra, közel sem voltam benne biztos, hogy felnőttem-e már a feladathoz. Korábban már volt alkalmam egyszer horgászni itt – akkor csónakból kergettem a csukákat pár óra hosszát –, így tudtam, hogy mire adom a fejem, amikor elvállaltam a kihívást. Úgy gondoltam, hogy csak ki tudok valahogy varázsolni legalább egy kisebb halat… Hát, a sűrű víz alatti erdő, valamint a törpeharcsák valóban megnehezítették a dolgomat, viszont a végére a vártnál sokkal eredményesebb és tanulságosabb horgászat kerekedett ki belőle.

Nyárból az őszbe

Fehér Boga Pál 2022-10-26
A nyár végének közeledtével sokat gondoltam az őszre. A kedvenc vadvizemen, a Kis-Balatonon a nagy meleg és a kis vízállás nem kedvezett a halaknak, csupán remélni tudtam, hogy a hidegebb időjárással egyre inkább a part közelébe merészkednek a víz méltán híres halai. Elhatároztam, hogy az iskola mellett minden adódó szabadidőmet a Kis-Balatonnak szentelem. Ez csupán annyit jelentett, hogy minden péntek délután leültem egy előzetesen kiválasztott helyre és szombat délelőttig megpróbáltam kapást kicsikarni. Tudtam, hogy nehéz fába vágtam a fejszémet és szinte lehetetlenre vállalkozom, de nem adtam fel, és ennek olyan eredménye lett, ami minden várakozásomat felülmúlta.

Györöki pontyok

Rokolya Péter 2022-10-20
A tavalyi fenomenális balatoni pecánkat, úgy döntöttünk, megismételjük Benő barátommal Balatongyörökön. A pontos helyszín a Becehegy alatt található Györöki 1-es stég volt. Titkon bíztunk egy hasonló sikeres pecában, sőt még egy jobban azonban ember tervez a Balaton pedig a Balaton…

Októberi nagy pontyok az Ezüst-tavon

Döme Gábor 2022-10-13
Aki volt már a kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrumban, az megtapasztalhatta, hogy temérdek átlagos, 2-4 kg közötti „versenyponty” lakja. Persze ezek között mindig horogra akad néhány 5-10 kg közötti, sőt néha nagyobb „extraponty” is, de nem ez a jellemző. Lakik a tóban nagyobb ponty is, mekkora lehet most a legnagyobb? Ennek jártam utána!
Videóval

Tarcal kincsei 1. rész – A Citrom-bányató

Rokolya Péter 2022-10-08
Egy különleges lehetőséget kaptunk, hogy a tarcali bányatavon horgászhassunk Hunyadi Ádám barátommal. A cél egy közös álom megvalósításán túl a csekély halállomány felmérése volt, illetve egy nem hétköznapi film készítése. A sors kegyes volt hozzánk, gyönyörű őslakos fekete nyurgapontyokat sikerült fognunk. Tartsatok velünk erre a páratlan vadvízi kalandra!
Videóval

Nyárzáró túra a Széki-tavon

Szoják Benedek 2022-09-07
A nyár végéhez közeledve már szinte hagyomány, hogy egy hosszabb horgászattal búcsúztatjuk az év legmelegebb hónapjait. Messze nem az ideális időszak ez még, hiszen a vizek még nagyon melegek, ennek ellenére nagy izgalmakkal vágtunk neki a méltán híres Széki-tó felfedezésének… Sajnos egyéb elfoglaltságok miatt a tervezett ötnapos horgászatból csak 4 nap lett, így ebből kellett kihoznunk a maximumot. Végül a tó és a taktikánk nem hazudtolta meg magát. Egy igazán eseménydús örömpeca kerekedett ebből a rövid, baráti horgászatból.

Kákafoki kalandok 1. rész

Rokolya Péter 2022-09-03
Szeretem a vadvizeket, itt teljesedhet ki igazán egy horgász. Gyakorta ezek a horgászatok nem a kapitális halakról szólnak, mégis mindig tanul, tapasztal az ember valami újat. Különleges horgászhelyek kis hazánkban is sokfele vannak, azonban van egy, amely régóta mozgatta a fantáziám. Szarvason – és az itt található, páratlan szépségű mocsári ciprusok alatt – mindenképp szerettem volna horgászni és egy pontyos képpel gazdagítani albumom. Hogy ez megvalósult-e? Tartsatok velem a nem hétköznapi kaland első részére a „Jurassic Parkba”, és minden kiderül!

Először Serházzugon

Rokolya Péter 2022-08-29
A holtágak a legnehezebb vizek közé tartoznak. Rendszerint minden holtág erősen törpeharcsás, ezért nehéz a peca, pedig szép halakat rejtenek melyek különleges trófeák. Egy újabb helyről írok most, ahol eddig még nem jártam, idén azonban ez is lekerült a bakancslistámról: nézzük, milyen is volt elsőre Serházzug!

Diana-tavi torpedók

Rokolya Péter 2022-08-20
Régóta dédelgetett tervem volt a Diana-tóra ellátogatni és méltán híres amurállományát becserkészni. A tó ritka kincse a fekete amur, mely persze az én kívánságlistámon is első helyen szerepelt. Ember tervez, a körülmények viszont döntenek. Be kellett érnem egy fehér amur parádéval és bónuszként egy tórekord ponttyal. Tartsatok velem erre a mozgalmas nyári kalandra!

Kis-balatoni nyár

Rokolya Péter 2022-08-17
A Kis-Balaton egy páratlan varázsú vadvíz-ország, ezt tavaly testközelből is megtapasztaltam. Kedvesemmel idén is úgy döntöttünk, visszatérünk nyaralni Zalakarosra és beiktatunk egy „szokásos” pecát is a programtervezetbe.
Videóval

Nyári kalandok Zalaszentmihályon

Szoják Benedek 2022-08-10
Tavaly volt már szerencsém Zalaszentmihályon horgászni. Már ekkor megfogadtam, hogy visszatérek erre a gyönyörű vízre. Akkor több jónak vélt hal is megtréfált, ezért idén jóval felkészültebben vágtam neki a túrának. Nem titkolt célom volt, hogy a tavalyi hibákból tanulva revánsot vegyek az itt élő vad pontyokon. Gyönyörű halak, festői környezet és páratlan vendégszeretet fogadott most is minket.

Kiskorpádi álompeca

Rokolya Péter 2022-08-08
Somogyország angolos horgászvize az, ahova mindig jó szívvel érkezem és széles mosollyal távozom. Egy víz, melynek halállománya messzi földről vonzza a horgászokat. Olyan különlegességek akadhatnak itt horogra, mint koik, spanyol mintás pontyok és fekete amurok is. Ez a horgászat viszont a nagy pontyoktól vált igazán emlékezetessé, melyek megtiszteltek minket!

Álomhatáron túl a Kis-Balatonon

Fehér Boga Pál 2022-07-28
A Kis-Balatonon nőttem fel. Itt kezdtem el horgász-pályafutásom és oly sok év után még mindig ide járok a legtöbbet, még mindig ez a kedvenc vízem. Amióta bojlizok, minden itteni túrámat egy 20 kg feletti pontyban reménykedve kezdtem meg. Ugyan az elmúlt pár évben sok szép halat adott a kis-balatoni mocsár, de ezek – bár néha karcolták – sosem ütötték meg az emlegetett álomhatárt. Igaz, e halak megfogásakor ez korántsem bántott, hiszen innen tényleg minden szép ponty értéke óriási, de azért nagy megkönnyebbülést jelentett számomra szákba terelni a Kis-Balaton egyik legnagyobb ismert lakóját, Púpost. Ez hogyan sikerült? A cikkben mindent elmesélek.

Nyári nagyponty-horgászat a Balatonon

Haskó Tamás 2022-07-21
A Balaton hatalmas vízfelület, ami önmagában számtalan kihívás elé állítja az ide látogató horgászokat. E kihívás a nyári strandszezon ideje alatt tovább fokozódik a számtalan fürdőzővel és vendéghorgásszal megfűszerezve. Ezek ellenére sem tudtam nemet mondani, amikor egy kedves ismerősöm invitált meg az új stégjére egy röpke horgászatra. Lajos barátomat sem kellett túl sokat fűznöm, hogy velem tartson erre a túrára.
Videóval

Háromszor 20 felett!

Fehér Boga Pál 2022-07-02
Télen horgásztam először Gyékényesen. Attól függetlenül, hogy az egy meglehetősen nehéz, emberpróbáló horgászat volt, megszerettem ezt a vizet és jellegzetessége magával ragadott. Már nagyon vártam a következő horgászatot, amikor fülembe jutott, hogy különféle vízkezelői problémák miatt a horgásztevékenységet ideiglenesen betiltották. Ugyan kis időre rá ismét engedélyt adtak a horgászatra, de olyan korlátokhoz kötötték ezt, amik hallatán úgy éreztem, hogy egy kis időre el kell halasztanom a visszatérést. Gondoltam én, de egyszer csak megcsörrent a telefonom, majd nem sokkal rá Marci barátommal már Gyékényes felé hajtottunk, hogy megpróbáljuk a lehetetlent…
Videóval

Rokolya Péter – Koiország

Rokolya Péter 2022-06-29
Alig vártam, hogy barátaimmal visszatérhessek Koiországba és üldözőbe vehessem a tó méltán híres koi pontyait. Nem volt egyszerű dolgunk a tó rafinált halaival szemben, de kitartásunk és a tó nem hazudtolta meg magát, gyönyörű halak kerültek lencsevégre. Tartsatok velünk erre a fantasztikus kois kalandra Somogy megye szívébe, a Kiskorpádi Szigetestóra!

Viharok gyűrűjében

Szoják Benedek 2022-06-10
Az idei tavasz elég nehezen indult. Az előre leszervezett horgászatok 90%-a halasztást követelt, ez nem volt másképp a mi tavaszi balatoni túránkkal sem. Most viszont, hogy valamelyest javult a helyzet, ezt rögtön ki is használtuk. Rövid szervezés után már indultunk is Keszthelyre egy ötnapos baráti horgászat keretében. Az időjárás-előrejelzés sok jóval nem kecsegtetett, de mi bizakodtunk és nekivágtunk.

Pontyozás a balatoni vadonban

Fehér Boga Pál 2022-06-03
Mint a címből is kiderül, ezen a tavaszi túrán egy nem átlagos balatoni helyre látogattam el. Sajnos egyre kevesebb a Balaton környékén az érintetlen környezet. Ha behúzni szeretnénk, akkor általában strandokon, stégeken foglalhatunk helyet. Különösen szerencsés vagyok, hogy az ébredő természetet egy igazi vad partszakaszon, a szentgyörgyi erdőben csodálhattam napokon keresztül. Ugyan sok nehézséggel járt ez a túra, a szép környezet mellett szép halakban is gyönyörködhettem.
Videóval

Kiskorpád rafinált pontyai

Rokolya Péter 2022-05-27
Sokszor tapasztalom, hogy a vizek nehézsége nem feltétlenül függ össze a nagysággal. Egy kisebb tavon gyakran sokkal nehezebb becsapni a pontyokat, mint egy nagy kiterjedésű vízen. A halak sokkal érzékenyebbek a külső tényezőkre, sokkal óvatosabbak, ezáltal a kapókedvük is visszafogottabb. A Haldorádó 2021-es újdonságainak teszteléséhez jó pálya volt a Kiskorpádi Szigetestó is, ahol nagyon nem volt könnyű becsapni a tó rafinált pontyait!

Fagyos szezonkezdet

Szoják Benedek 2022-04-06
Már javában benne jártunk a márciusban, mikor az időjárás még mindig elég zord, télies arcát mutatta. Ennek ellenére megállíthatatlan voltam. Egy kis fejtörés után számomra nem volt kérdés, ideje szervezni az év első túráját. Minden évben a Balatonon kezdem a szezont, így ezt a „hagyományt” idén sem szándékoztam megtörni. Reményteli várakozás és hosszas készülődés után végül neki vágtam a még alig 4 fokos magyar tengernek.

A Nyugati-övcsatorna felfedezése

Szoják Benedek 2022-02-28
A hideg téli estéken jó kicsit visszagondolni a szép emlékekre, fogásokra. Ezek az élmények így, télen is felmelegítik a pontyhorgász szívét. Egy ilyen kellemes, kora nyári csatornahorgászat élményeit és tapasztalatait hoztam most el pár sorban. Jó olvasást kívánok!

Ismeretlen vizeken

Kovács Kristóf 2022-02-22
A cím, azt hiszem, jól tükrözi cikkem mondanivalóját, bár nem a helyszínre utal az ismeretlen jelző, hanem egy számomra új technikára… Egy invitálásnak köszönhetően belecsöppentem 48 óra erejéig a bojlis horgászat világába. Ha egy mondattal kellene jellemeznem ezt a két napot, talán azt mondanám: Fantasztikus volt és hatalmas élmény! No de nézzük, is mi történt 48 óra alatt Kovácshidán!

Kalandok tavon, élő folyón egyszerre, avagy egy nem mindennapi pontyozás története

Czifra Antal 2022-02-15
Ősz. A pontyhorgász szíveket mindig megdobogtatja ez az évszak. Nem tagadom, a kora tavasz mellett magam is ezt az időszakot kedvelem a legjobban. Pompás színekben a fák, a ködös éjszakák utáni napsugaras reggelek, vonuló daru- és vadlúdseregek, no meg imádott halaink, a pontyok! Ilyenkor mindig abban bízik az ember, hogy sikerül egy olyan halat fogni, amire mindig emlékezni fog. Ebben a reményben vágtam bele október végén is a Tisza-tavi egyhetes túrámba Hadnagy Sanyi barátommal, ráadásul egy olyan részen horgászva, amely korántsem könnyű, ráadásul elég érdekes adottságokkal is bír ezek mellett, így izgatottan vártam a rajtot…
Videóval

Vadvízi kalandok 47. rész – 4 évszak horgászbottal a Tisza-tavon – NYÁR

Döme Gábor 2021-12-25
A Tisza-tó a Balaton után hazánk második legnagyobb állóvize, de kétségkívül a legváltozatosabb és legvadregényesebb! Egyetlen hazai vízterületünk sem kínál annyi fajta horgászati lehetőséget, mint ez a különleges TÓ. Számos olyan módszer van, amely sehol máshol nem fellelhető, nem művelhető, csak itt! Ami itt még szokványos, az máshol már régen eltűnt… Egy igazi KINCS, egy hungarikum, vagy inkább „tiszatavikum”!

Rekordok hete az őszi Balatonon

Erdélyi Tamás 2021-12-17
A tavaszi balatoni túránk végén élményekkel feltöltődve köszöntünk el ettől a mesés víztől. Már akkor eldőlt, hogy a jövőben a tó különböző pontjain szerencsét fogunk próbálni. Az őszi időszakra már eléggé be voltunk táblázva más helyszínekre tervezett túrákkal, de rövid egyeztetés után a srácokkal úgy döntöttünk, hogy lemondunk ezek közül egyet, hogy októberben ismét vissza tudjunk térni a Balatonra…
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2023 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.