Bojlis Suli 8. - Bojlis horgászat felszerelései - A kíméletes bánásmód eszközei

Bojlis Suli 8. - Bojlis horgászat felszerelései - A kíméletes bánásmód eszközei

Az „átlaghorgász” számára csak azon eszközök fontosak, amelyek a hal kifogásához szükségesek, egy igazi bojlis horgász számára viszont a hallal való kíméletes és kultúrált bánásmód eszközei a legfontosabbak! Hiszen e horgászmódszer csúcsát a hal visszaengedése jelenti, és nem mindegy, hogy ez milyen körülmények között történik, hiszen elég egy aprócska hiba, és hiába engedtük vissza, mégis elpusztul álmaink hala.

Ebben az írásban ezeket a nélkülözhetetlen eszközöket fogom most részletesen bemutatni. Ha Te is igazi bojlis horgász akarsz lenni, ezeket be kell szerezned!

1. Nagyméretű pontymerítő

Erre a speciális merítőre azért van szükségünk, mert az apró lyukú, puha hálójába nem akad bele olyan könnyen a hal bognártüskéje, emellett ha nem fáradt ki teljesen és még nyugtalankodik szákolás után, ez kevésbé sérti meg a hal bőrét védő nyálkaréteget (nem lesznek csúnya nagy kockák az oldalán, amit a hagyományos nagylyukú merítők hálója okoz). Nyelük azért ilyen hosszú, mert a bojlis botok hossza is legtöbbször 3,6 vagy 3,9 m, ezáltal sokkal könnyebb és kényelmesebb egy száznyolcvan centiméter hosszú nyéllel rendelkező szákkal szákolni, mint egy egyméteres nyéllel készített, egyszerűbb típussal, amivel gyakorlatilag nem érnénk el a halat. A bojlis pontymerítőnek praktikus a kialakítása is, hiszen egy vékony nyélből és egy hasonlóan vékonyra összetekerhető fejből áll, ezáltal még a bottáskánkban is könnyedén elfér. Egyrészt így garantáltan nem felejtjük otthon, másrészt az autónknak sem lesz halszaga. A nagyméretű fej segítségével lazán megszákolhatunk egy 10-20 kg-os pontyot is, hiszen könnyedén belefér. Ez főleg éjszaka nagy előny, mikor inkább érezzük, mint látjuk a halat. Ha megszákoltuk a pontyot, csupán annyi a teendőnk, hogy kihúzzuk a fejrész két szárát, majd feltekerjük a felesleges hálót, és kész. Sokan esnek abba a súlyos hibába, hogy száknyélnél fogva próbálják kiemelni a megszákolt halat. Ez garantáltan a szák töréséhez vezet, és lehet, hogy még a halunk is idő előtt távozik. Érdemes megvásárolni a merítő szákra készített lebegő szivacsot, mivel ha egyedül vagyunk a parton, komoly előnyt jelenthet az a csöppnyi segítség, amit nyújtani tud. Ha rajta van a szákon, az nem tud elsüllyedni, ezáltal a fárasztás utolsó pillanataiban is maximálisan a leendő zsákmányunkra koncentrálhatunk.

A nagyméretű bojlis merítővel bármekkora halat könnyedén megszákolhatunk
A kivehető szárak külön előnyt jelentenek, így a szákolás után sokkal könnyebben kezelhető egy nagyobb testű ponty vagy amur
A merítő szák nyelére húzható szivacs komoly segítséget jelenthet a fárasztás végén

2. Pontyzsák

Ha éjszaka érkezett a kapás, és halunkat csak reggel szeretnénk lefotózni, szükségünk van pontyzsákra. Ez egy puha anyagból készült, sűrű szövésű, nagyméretű és sötét színű haltartó. Ebben garantáltan nem sérül a hal, és a bognártüskéje sem akad bele. Használat előtt mindenképpen nedvesítsük be, ez fontos, különben megsérül a hal bőrét védő nyálkaréteg, ami fertőzésekhez és a hal pusztulásához vezethet. Elhelyezésénél lényeges a megfelelő vízmélység, hiszen harminc centiméteres vízben nyáron szinte biztos, hogy elpusztul a ponty. Örök szabály: egy zsák, egy hal - így az összeverődés is elkerülhető. Ha ilyen speciális haltartót használunk, akkor elkerülhetjük a hagyományos haltartók által okozott, a hal oldalán kialakuló nagyméretű kocka mintát is: egy egészséges, sérülésmentes halról sokkal szebb fotókat készíthetünk. Előfordul, hogy az éjszaka fogott hal a reggeli fotózásra kipiheni fáradalmait, és egyszerűen lehetetlen lefotózni, mert annyira ugrál. Ekkor helyezzük pontymatracra, és takarjuk le a szemét a sötét színű pontyzsákkal: ettől megnyugszik és egy-két perc múlva ismételten fotogén lesz álmaink hala.

Pontyzsákból szerintem a Fox tartja a csúcsot (mint sok más, bojlizáshoz szükséges termék esetében is) - minden igényt kielégítő típusokat készít
A Spro pontyzsák az ára miatt lett népszerű, végül is a célnak ugyanúgy megfelel

3. Pontymatrac

Ha sikeresen megszákoltuk zsákmányunkat, akkor ne a fűbe, homokba vagy betonra fektessük! Erre való a pontymatrac. Fontos segédeszköz, ami megkönnyíti a horgász dolgát, ám figyeljünk oda, hogy mindig nedves legyen, mielőtt ráhelyezzük a halat, ez a hal nyálkarétegének sérülését előzi meg. Nyáron, a napon felforrósodott és nem frissen megnedvesített matracon tulajdonképpen megsülne szegény hal. Többfajta kivitelben kaphatóak, formájuk és méretük különböző lehet, de mindegyik vastag szivaccsal bélelt. Színük általában sötétzöld, ami a hal számára nyugtató hatású. A matrac segítségével sokkal szebb fotókat készíthetünk akár vízben állva is. Nézzük néhány konkrét modellt!

Az első matrac az abszolút profi: a Fox Euro Carp Mega pontymatrac az Európában kapható jelenlegi legnagyobb és legigényesebb pontymatracok egyike. Különlegessége, hogy kivételes nagysága ellenére a szállítási mérete rendkívül kicsi, mivel a felesleges levegőt ki lehet belőle engedni! Emellett duplán felfújható pereme és vízhatlanul zárható takaróponyvája biztosítja, hogy a kifogott nagytestű hal se csúszhasson vagy ugorhasson ki belőle! A hal megfogása utáni műveletek (mérleg és fényképezőgép előkészítése) lényegesen egyszerűbbek, mint egy hagyományos, kisebb modellnél. A matrac kinyitott állapotban 80 x 130 cm, peremének magassága pedig 22 cm. Ha ilyen matracra tesszük le a voksunkat, sokkal szebb képeket készíthettük még akár a vízben állva is.

Íme, a pontymatracok netovábbja! Ebben a matracban garantáltan nem sérül a hal!
Praktikusságát növeli, hogy mindez egy egészen kis helyen is elfér, mivel felfújható-leereszthető

A következő az X2-es matrac, ami egy hagyományosnak nevezhető, hungarocell golyókkal bélelt, sötétzöld színű típus. Nagy méretének (120 x 80 cm) köszönhetően szinte nincs olyan ponty, mely ne férne el rajta, viszont méretei miatt az előző modellnél sokkal körülményesebb a szállítása. Mivel elég nagy méretű és masszív fülekkel rendelkezik, halmérésre is alkalmas, ami további előny. Fontos, hogy mikor vissza akarjuk engedni a halat, soha ne kézben vigyük a vízhez, hanem matracon! Sokan elfelejtik ugyanis, hogy a halnak van két rossz tulajdonsága: az egyik, hogy csúszik, a másik pedig, hogy mozog… Ha egy picit is mozdul, tuti, hogy elejtjük, ami könnyen a hal életébe kerülhet, és akkor hiába volt meg bennünk a jóindulat, mégis ugyanoda jutottunk, mintha hazavittük és megettük volna.

Íme, egy olcsóbb modell az X2-től: ez egy nagyobb helyet igénylő bélelt matrac

4. Seb- és fekély fertőtlenítő

Lényeges a horog ütötte seb (és a hal testén található egyéb sérülések) fertőtlenítése, ugyanis ha ezt nem tesszük meg, különféle gombák, baktériumok telepedhetnek meg a seben. Ez a nyári hónapokban lehet a legveszélyesebb, mert a fertőzések miatt halunk ugyanúgy elpusztulhat. Lényeges, hogy ne csak a horog helyét kezeljük ezekkel a szerekkel, hanem a hal testén található egyéb sérüléseket is, amiket lehet, hogy mi okoztunk neki a fárasztás közben - ez gyakran előfordul, ha fonott zsinórral horgászunk gubancgátló cső nélkül. Fertőtlenítési célra több cég is kínál terméket spray vagy ecsetelős formában, ilyen például Big Carp Baktostop, a Pelzer First Aid, a Kryston Kli-nik. E szerek garantálják, hogy ne tudjon elfertőződni a sérülés. Ezt a műveletet érdemes fotózás után elvégezni, mivel legtöbbjüknek erős színe van, és elég bután néz ki egy szép ponty, mondjuk zöld szájjal és hasonló színű foltokkal az oldalán. Külföldi, magukat bojlis horgásznak nevező horgászok esetében láttam már olyan egyedi haljelölési módszert, amit felháborítónak tartok, egyszerűen kivágnak egy darabot a hal farok- vagy hátúszójából, és így engedik vissza. Nem értem, miért van szükség erre a felesleges, érthetetlen csonkításnak! Szerintem százszorta jobb érzés visszaengedni egy egészséges, életerős halat.

A sebfertőtlenítő szereket ma már nem csak a bojlis horgászok használják, egyre inkább elterjed a többi horgászmódszerben is, ami nagyon jó dolog
A zsákmány visszaengedése előtt az egyik legfontosabb dolog a megfelelő fertőtlenítés, hiszen e nélkül könnyen elfertőződhetne a horog ütötte seb, ami szintén a hal elpusztulását is eredményezheti

5. Mérleg

Érdemes odafigyelni a megfelelő minőségű mérlegre is, én csak digitálist használok, ezt megbízhatóbbnak és pontosabbnak tartom. Időnként ezt is érdemes leellenőrizni valami ismert súlyú dologgal, így garantáltan pontos adatokat fogunk kapni. Az is előnyös, ha van tárázási funkciója, ez megkönnyíti a dolgunkat. Érdemes olyat választani, ami nagyobb, akár harminc kilós súlyt is meg tud mérni, hiszen sosem tudni, mikor köszönt be álmaink hala, és elég bosszantó lenne, ha csak azért nem tudnánk megmérni, mert sajnáltunk plusz egy-két ezer forintot a nagyobb súlyhatárral rendelkező mérlegre.

Mérlegből ma már széles a választék, mindenki szabadon dönthet pénztárcájának és igényeinek megfelelően

6. Merőzsák

Ha le szeretnénk mérni zsákmányunkat, fontos a mérőzsák: ez segíti a pontos és biztonságos mérlegelést. Kialakítás szempontjából lehet zipzáras és fűzős egyaránt. Anyaguk sűrű szövésű, sötét színű, vízáteresztő háló vagy nejlon, anyagánál fogva garantáltan nem sérül benne a hal. Mindegyiken található egy erős pánt, aminél fogva nyugodtan felemelhetjük. Lényeges, ha az éjszaka fogott nagyobb testű halat csak reggel szeretnénk fotózni, akkor is érdemes éjszaka lemérni, ugyanis reggelig jelentős (egy húsz kilogramm feletti pontynál akár több kilogramm) súlyveszteség is megtapasztalható.

A gumírozott mérőszákot olyan esetben érdemes használni, ha sok halra van kilátás, pl. bojlis versenyeken. Ennek segítségével keveset kell pepecselnünk a hallal, magára a horgászatra jobban koncentrálhatunk

7. Fényképezőgép (az emlékezetes pillanat megörökítéséhez)

A trófea énnálam a fotó szokott lenni, mivel minden egyes horgásztúrám szép fogásait a saját dicsőségtáblámra kirakom. Az igazán különlegeseket vagy emlékezeteseket be is kereteztetem, ezért próbálok olyan képeket készíteni, amiket később elővéve is jó visszagondolni a készítésükhöz kötődő élményekre. A különleges fogás alatt nem feltétlenül a nagy súlyra gondolok, ugyanúgy tudok örülni egy tíz kilogramm körüli pontynak is, ha annak pikkelyzete hibátlan, száján semmiféle sérülés nem található. (Erről később készítünk egy külön írást, amiben részletezzük a hal fotózásának minden apró pontját.)

Ha e szabályokat betartjuk, akkor jó eséllyel reménykedhetünk halunkkal való mihamarabbi találkozásban, hiszen szinte biztos, hogy nem okoztunk neki maradandó sérülést, ezáltal jó állapotban úszkál és táplálkozik valamerre!

Ha nincs nálunk fényképezőgép, egy mobiltelefon is megfelelhet, hiszen a semminél ez is többet ér
Én akkor is viszek magammal fényképezőgépet, ha csak egy egyéjszakás horgászatra indulok, hiszen soha nem lehet tudni, mi akad a horgunkra!

Mire számíthatunk a következő részben?

Bojlis Suli 9. - Bojlis horgászat felszerelései - Sátrak, ágyak, kényelmi felszerelések

 1. Sátor

 2. Ágy

 3. Hálózsák

 4. Fotel

 5. Sátorfűtés

 6. Gázfőző

 7. stb.

  Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
  Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.