Különleges horogcsalik és Dipek az SBS-től!

Különleges horogcsalik és Dipek az SBS-től!

Az SBS rendkívül széles termékpalettájában számos olyan termék van, amely igazi titkos fegyver lehet az eredményes pontyhorgászatban. Szándékosan nem azt írtam, hogy a bojlis horgászatban, mert bizony e termékek zöme remekül használható a mindennapos horgászataink során is, amikor a célhal a ponty. A horgásztechnika lehet akár a nádi úszós horgászat is, bár elsősorban a hagyományos fenekező és feederes nagyhal specialisták figyelmébe ajánlom ezt a cikket.

A horogpelletek után, szeretném egy másik csalira felhívni a pontyhorgászok figyelmét. Ez a Boilie Block. Ilyen terméke sincs más cégnek. Ránézésre egy tégla alakú kemény tömb. Vajon mire jó?

Egy megdöbbentően eredeti és igazán eredményes csali. A téglaformájú, kemény állagú, de tetszés szerinti méretűre faragható Boilie Block!

A tömb a kész bojlival azonos alapanyagból készült, sőt még az ízesítése is azonos a bojliéval. A következőképpen kell használni: faragjatok le belőle egy tetszés szerinti méretű darabot. Ha „beállt” a víz (a kapások intenzitása csekély), akkor egy 8-10 mm-es pellettel azonos méretűt faragjatok, de ha szeretnétek nagyobb halakat horogra csalni, akkor annál nagyobb méretűt hasítsatok, minél jobban szeretnétek szelektálni a pontyokat. Így a csali lehet akár 20-25 mm átmérőjű is. Javaslom, hogy az agyonhorgászott vizeken ne szabályos, hanem szabálytalan, úgynevezett „amorf” formát faragjatok. Ezzel csökkenthetitek a többször horogra csalt pontyok gyanakvását. A lefaragott darabot a megfelelő méretű szilikon gyűrűvel (erről olvashattatok az előző részben) azonnal a horogra helyezhetjük. A Boilie Block háromféle ízesítésben létezik. Az M1-es (fűszeres-frankfurti kolbászos) májusban a leghatásosabb! Az M2-es (halas-véres) inkább a nagyon meleg nyári hónapokban válik be. Az M3 (fűszeres-krémes-vajkaramellás ízesítésű) a felmelegedő és lehűlő vízben rendkívül hatásos csali.

Szabálytalan formára faragott kis, 8-10 mm-es Boilie Block darab, csaligyűrűvel a horogra helyezve

A Boilie Block hatékonyságát jelentősen fokozhatjuk, ha az ízesítésével megegyező dipbe mártjuk. Az SBS többféle dipet kínál. Ezek a CSL Session dip, 3 in 1 Turbo Bait dip, és a csúcstermék, a Monument Bait dip.

Az első, a CSL Session dip lényege, hogy kukoricacsíra likőr alapú, és az étvágyfokozó anyagokat még a leghidegebb vízben is tökéletesen kiadja magából, ezáltal minden időben kiválóan használható. Csak a horgászat időpontjához megfelelő ízesítést kell kiválasztani. Ez a dip az SBS által forgalmazott összes ízben megtalálható, a Squid & Octopus-tól a Strawberry Jam ízesítésig. Különlegessége, hogy nyugodtan lehet használni PVA termékkel is, mert nem oldja fel idő előtt azokat.

Különleges tipp: Használhatjátok etető pelletek ízesítésére is. Csak locsoljátok le vele a pelletet, és az magába szívja a különleges adalékokat tartalmazó CSL Session dipet. Ezzel jelentősen fokozhatjátok az etetés hatékonyságát. Törekedjetek arra, hogy az etetés ízesítése azonos legyen a horgon felkínált csali ízesítésével.

A CSL Session dip sötétbarna színű. Folyékony állaga miatt a leghidegebb időben is megállja a helyét a csalimártogatók között

A második, a 3 in 1 Turbo Bait dip (három az egyben Turbo csali mártogató) lényege, hogy ezt az egy mártogatót három különböző termék mártogatására is használhatjuk, melyek a következők: bojli, pellet és kukorica (a Boilie Block a bojlikhoz sorolandó!). Szintén minden ízben kapható. Kiválóan használható felmelegedett vízben, csak mártsd bele a csalidat a dipbe, és a sűrű massza a bojli köré tapad - vízbe kerülve majd fokozatosan fejti ki hatását.

Tipp: Ha szeretnél egy különleges horogcsalit, akkor 3-4 napra hagyd a bojlit vagy Boilie Blockot a dipben, és az különlegesen keménnyé válik: teljesen telítődik az egyedi étvágyfokozókkal és az aromával. Használhatjátok Pop Up (lebegő) bojlik ízesítésére is.

A sűrű dip teljesen körülöleli a csalinkat, nem oldódik le azonnal a vízben, fokozatosan fejti ki hatását

A harmadik távcsali a Monument Bait dip (Monumentális csali mártogató) Ez a termék az egyik legkimagaslóbb az SBS termékpalettában. Csak azokban az ízesítésekben kapható, melyek a kész bojlik összetételével azonosak. Ezek az ízek fantázianéven ismertek: M1, M2, M3, AV1, AV2. Az M betű a Monumentális kezdő betűjéből adódik, a szám pedig a megkülönböztetést segíti. Az M1 Bait dipnek Frankfurter Sausage (frankfurti kolbász) aroma az alapja, de ez a mártogató tartalmazza az M1 termékre jellemző összes titkos egyedi adalékanyagot. Tehát ízvilága teljesen megegyezik a csúcstermék bojliéval! Az M1-es termékkört nem is kell tovább ragozni, mert szerintem nem sok olyan jól informált horgász van Magyarországon, aki még nem halott az M1 dip valóban hihetetlen hatásáról. Fontosnak tartom elmondani, hogy a kibontás után egy megdöbbentően sűrű anyaggal fogunk szembesülni.

Látható, hogy ez a dip különlegesen sűrű… … teljesen magába zárja a csalinkat…
… teljesen magába zárja a csalinkat…

Az extrém sűrű állag miatt az M1 dip egyedi abban, hogy teljesen körülölel bármilyen horogcsalit, és bedobás után rövid időn belül nem ázik le róla, hanem hosszabb ideig, folyamatosan adja ki magából a kapásra ingerlő adalékokat.

Jól látható, hogyan képez felhőt, és hogyan adja ki magából a kapásra ingerlő adalékokat az M1 dip. Ez teszi igazán egyedivé!

Ezek a dipek annyira hatásosak, hogy ha egy szabályosan horogra felhelyezett fagolyót dipelnél be, egy-két alkalommal néhány pontyot át lehetne verni vele… :)

A további ízekre is ugyanezek a dolgok jellemzőek, csak az M2 Black Caviar (fekete kaviár) alapú, mélytengeri halak kivonatát tartalmazó és vérliszt alapú dip. Kimondottan „beállt”, meleg vízre ajánlott.

Az M3-as az M1-esre jellemző adalékokat tartalmazza Old English Toffee (vajkaramella) ízesítéssel kombinálva. Kimondottan hideg vízben hatásos. Ezzel a termékkel már akkor is hatásosan horgászhatunk, ha még csak egy napja olvadt ki a víz. Ez igaz a befagyás előtt álló tavakra is.

Az AV1-es az Old English Toffee (vajkaramella) illatanyagra felépített változat, természetesen az M1-esre jellemző plusz adalékok nélkül. Elsősorban tavasszal mutatja meg, milyen kimagasló eredményeket lehet e termék használatával elérni.

Az AV2-es dip csirke és máj alapú összetevőket tartalmaz. Idei termék, csak néhány hete érkezett az első adag belőle. Ez még nekünk is új, a tesztjei most folynak. De ha csak töredékét tudja annak, amit állít a gyártó, máris egy újabb „titkos fegyver” van a kezünkben!

A pellet formájú új csali különösen ígéretes nagyhal csemege

Egy újabb, különleges terméket szeretnék bemutatni, melynek neve: Euro Shelf Life Hookers. E terméket az teszi egyedivé, hogy bojlis alapanyagokból készült, de pellet alakú. És hogy mire jó? Azokon a vizeken, ahol már többször megfogták ugyanazokat a halakat bojlival, és ezért egyre gyanakvóbbak, ott ez a termék lesz a nyerő! Háromféle ízesítésben kapható. Strawberry Jam, Squid & Octopus és Frankfurter Sausage. Könnyen horogra helyezhető csaligyűrűvel vagy hajszálelőkével. E termékek hatásfokát is növelhetjük az SBS dipjeivel. A Frankfurter Sausage ízesítéshez a Turbo dip Frankfurter Sausage ízesítésű változatát vagy az M1-es dipet ajánlom, a Squid & Octopushoz a CSL Session dip Squid & Octopus dipet vagy az azonos ízesítésű Turbo dipet. A Strawberry Jam ízesítésű, pellet alakú horogravalóhoz az azonos ízű CSL vagy Turbo dipet érdemes társítani.

Tipp: Faragjátok meg a horogcsali szélét egy késsel, és úgy dipeljétek be néhány percre. Így a csali mélyen be tudja szívni az étvágyfokozókat, ezáltal a dip hosszabb ideig fejtheti ki rendkívüli hatását.

Az AV1-es dipbe mártott pellet esetén jól látható, hogyan képez felhőt az így kezelt csali, hogyan adja ki magából az étvágyfokozó adalékokat

Végül, de nem utolsósorban az SBS pasztákat szeretném bemutatni. Ez a termékkör a CSL Session Paste (kukoricacsíra alapú), ami a bojlikészítésnél visszamaradt anyagból származik, a bojlikkal teljesen azonos mind ízben, mind adalékanyagokban.

A CSL paszta
Egy kis vizet hozzáadva gyúrjuk át a pasztát…
… és egyenletes vékony réteget gyúrjuk a csali köré
Bevetésre kész!

Funkciója, hogy a horogcsali köré gyúrhatjuk, és mivel a vízben sokkal hamarabb adja ki magából a csalira jellemző adalékokat, rövidebb időn belül érvényesül a halat evésre késztető hatása. Érdekessége, hogy 30 perc után leázik a csaliról, és mellette-alatta terül el, magából kiadva a maradék étvágyfokozókat.

Tipp: Egy Squid & Octopus horogcsalira, gyúrjatok egy Strawberry Jam ízesítésű horogpasztát. Így az első fél órában az epres-édes íz lesz a domináns. Ha az édes íz nem keltette fel az etetésünkön lévő hal érdeklődését, akkor a továbbiakban a csalink Squid & Octopus ízesítésre jellemző adalékai fogják ingerelni a táplálkozásra kész pontyot. Ha ez az ízkombináció nem hatásos, akkor ott nagyobb baj van, és még a profi horgászoknak is feladja a leckét, hogyan járjanak túl a halak eszén.

Egy kis kukoricacsíra likőrrel vagy vízzel gyúrhatóbbá tehetjük a pasztánkat. A víz hozzáadásával szabályozhatjuk a paszta oldódási idejét. Értelemszerűen több hozzáadott víz gyorsabb oldódást jelent.

A CSL Paszta vízben történő oldódásának tökéletes demonstrációja

Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy nem azért szolgálok írásaimban sok, a hétköznapi horgászatban is valóban hasznos tanáccsal, hogy még jobban meg tudjátok tömni hallal az otthoni fagyasztót, hanem hogy sportszerűbb és eredményesebb horgászathoz segítselek benneteket. Fontos itt elmondanom, hogy a társammal egyáltalán nem viszünk haza halat, kivétel nélkül mindet kíméletesen visszaengedjük. Tudom, hogy egyedül nem változtathatom meg a világot, és nem tudom azt elérni, hogy soha senki ne vigyen haza halat. De arra szeretném ezeket a horgászokat kérni (minden tiszteletem a kivételé, és akinek nem inge, ne vegye magára!), hogy szabjanak maguknak egy határt, ami szerintem optimális esetben valahol 3-5 kg között helyezkedik el. Ígérjék meg maguknak, hogy ennél a kitűzött határnál nagyobb pontyot nem visznek haza, hanem visszaengedik. Ígérjék meg maguknak, hogy nem űznek sportot abból, hogy ki tud több pontyot hazavinni. Ha valaki hazavisz 2 pontyot, ami darabonként nem nagyobb, mint 3 kg, az még nem fog hatalmas, égbekiáltó bűnt elkövetni. De, aki a 26 szomszédnak is osztogatja a 6-8-10 kg-os halakat, csak hogy megmutassa, hogy ő mekkora horgász, annak üzenem, hogy nem ezzel bizonyítja be horgásztudását, hanem azzal, ha felül tud ezen kerekedni, és jó példát mutatva, visszaengedi ezeket a halakat a következő nemzedékre gondolva, hogy nekik is legyen mit kifogni. Arról nem is beszélve, hogy egy 10 kg-on felüli ponty annyira zsíros és nincs is olyan finom húsa, mint egy 2-3 kg-os folyóvízi pontynak. Mielőtt a fórumba nekem támadnának, hogy honnan tudom, hogy milyen egy 10 kg felüli pontynak a húsa, elmondom, hogy 5 éves korom óta horgászom, és gyermekként (mivel akkor csak ilyen példaképek voltak előttem) én is vittem haza egy 8 kg körüli pontyot. Ennek a legfőbb oka, hogy mindenkinek meg akartam mutatni a hatalmas fogásomat. (Sajnos, akkor még nem állt mindenkinek rendelkezésére digitális fényképezőgép. Ma már néhány ezer forintért bárki hozzájuthat egy egyszerű, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő fényképezőgéphez, amivel megmutathatja a 26 szomszédnak a nagy fogást.) Biztosan sokan megdöbbentek ezen a beismerésemen, de úgy gondolom, hogy én ettől vagyok több, hogy ezt fel merem vállalni, és hogy tudtam ezen változtatni, több éve jó példát mutatva a horgászataim során. Még fontosabb, hogy mostanság már a nagy nyilvánosságnak is lehetőségem van meggyőzően érvelni. Bízom abban, hogy sok embernek valóban eljutnak a tudatáig ezek a gondolatok, és ők még több embernek fognak példát mutatni. Bízom abban is, hogy rövidesen ezek a horgászok lesznek döntő fölényben.

(X)
Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.