Télbúcsúztató pontyok feederrel

Télbúcsúztató pontyok feederrel

Elegem van a hidegből, a hóból, a fagyból és a télből… vágyom a tavaszt! De szerencsére nem kell már rá sokat várni: néhány nap, és itt van március. E csodálatos tavaszi hónap az új élet kezdete, és legtöbb horgász számra a hosszú téli pihenő után az első horgásznapok ideje. Én végighorgásztam a telet is, a legzordabb napokon sem bírtam a meleg szobában maradni, így viszonylag gyorsan eltelt a tél. De nincs annál jobb érzés, mint amikor végre a lágy tavaszi szellő fújja az ember arcát. Erre talán már csak néhány napot kell várni… de addig is tartsatok velem egy hamisítatlan télvégi horgászatra, amely sok ötlettel járulhat hozzá az év első horgásznapjainak sikeréhez!

Mikortól érdemes próbálkozni?

Az jól megfigyelhető, hogy azonos hőmérsékletű felmelegedő vagy lehűlő vízben teljesen másként táplálkoznak a halak. Azaz a jégolvadás utáni napokon sokkal jobb fogásokra számíthatunk, mint a befagyás előtti időszakban, miközben mindkét esetben megközelítőleg azonos, 1-4 Celsius-fokos lehet a vízhőmérséklet. Miért vagyok ebben ennyire biztos, és miért van ennek jelentősége? Több alkalommal volt már szerencsém kifogni az „év utolsó” és az „év első” meghorgászható napjait. A befagyás előtti napokon már nagyon nehéz halat fogni. A lelassult, kisebb-nagyobb csapatokba verődött halaktól csak a legfinomabb felszereléssel és csalikkal lehet kapást kicsikarni. Ezzel szemben a jégolvadás utáni időszakra nemcsak a horgászok, hanem a halak is felélik tartalékaikat és sokkal könnyebben horogra csábíthatók. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy bármivel lehet halat fogni, szó nincs erről. Az azonban tény, hogy ugyanazokkal a finomságokkal, amelyekkel decemberben talán csak 1-2 kapásig jutottunk, februárban, márciusban (ahogy elolvad a jég) már lényegesen több kapásra számíthatunk. Tehát a sokat hallható „mikortól érdemes próbálkozni” kérdésre a válaszom egyértelmű: „ahogy kiolvadtak a tavak, azonnal!”.

Tél tábornok talán utolsó támadása során még fehérre festette a tájat

Hol próbálkozzunk?

Tapasztalataim alapján nyugodtan állíthatom, hogy ekkor még a mélyebb részek a fogósabb területek. Ahogy a nappali felmelegedés erősödik és „ereje” lesz a Napnak, egyik pillanatról a másikra kiürülnek a mély gödrök. A hal „hidegvérű” élőlény, amelynek testhőmérséklete és aktivitása is egyre nagyobb lesz, ahogy emelkedik a víz hőmérséklete. Megérzi és ösztönösen keresi a melegebb vízterületeket, erről soha ne feledkezzünk meg!

A tó egy része még be volt fagyva, a hattyúk a jégen álltak

,"s","75%","k"]Információ a vízről:

A vízterület neve: Ezüst-tó Horgászcentrum

Hol található: Bács-Kiskun megye, Kiskunhalas Jókai utca

További információ: www.ezustto.hu

Telefon: 30/415-5415

[-doboz]

Finom kapások, finom felszerelés

Botgörbítős, „mindent vivős” kapásokra azért ne számítsatok, de a halak már biztosan táplálkoznak. A felszerelést és a végszereléket mindenképpen ehhez kell igazítani. Azaz ha feederbottal próbálkoztok Medium vagy Medium/Heavy karakterisztikájú, legérzékenyebb spiccel ellátott botokat használjatok. A horogelőke pedig 0,14 mm-nél vastagabb csak akkor legyen, ha termetesebb egyedek felbukkanására is lehet számítani. A vékony zsinórhoz illő horog ideális mérete: 14-16.

A finom kapásokhoz lágy feederbot és a legérzékenyebb spicc dukál
Vékony zsinór és kicsi horog előbb ad kapást

Etetőanyagok és csalogatóanyagok

Sokszor hangsúlyoztam már, de a hidegvízi horgászatok során még fokozottabban érvényes, hogy nem kell sokat etetni! De az a kevés, amelyet bekeverünk, a legjobb legyen! Nem az etetőanyag, hanem a horgász üres órái a legdrágábbak! Sokat kíséreteztünk horgászbarátaimmal, mire olyan etetőanyagokat tudtunk összeállítani, amelyek a hideg, felmelegedő vizekben is eredményesek.

Egyszerű és hatékony végszerelék
Télen és kora tavasszal nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos! Nem kell sokat etetni, de ami a kosárba kerül, az jó legyen, különben hiába várjuk a kapást…

A Haldorádó Feeder Master Ponty Piros keverék a lehűlő vagy felmelegedő vizekben fejti ki legjobban hatását. Tehát szeptembertől egészen május közepéig eredményesen használhatjuk termetes halak horgászatához. Nagyon finom, tiszta, érett szamóca illata és piros színe miatt azonnal magára vonja az etetés közelében tartózkodó halak figyelmét. Ha ehhez kevéske Haldorádó Feeder Master Pelletes Fekete etetőanyagot kevertek, akkor egy különleges ízhatású, különösen fogós keveréket alkothattok. E fekete színű etetőanyagot eredetileg egy nyári „döglött vizes” halcsalogatónak szántuk, de megdöbbentő módon a jégolvadás utáni alig néhány fokos vízben is messze felülmúlta hagyományos társait! Mi adja átlagon felüli vonzerejét, mitől ennyire fogós ez a keverék? Az etetőanyag szaga és kinézete nem túl bizalomgerjesztő. De ez nem is az emberi orrnak kell, hogy tetsszen! A büdös, halas, koromfekete eledel nem a szokványos kajákat idézi. Értékes alkotóelemei közül mindenképpen ki kell emelni a nagy finomságú spanyol hallisztet.

A VDE CSL Liqui Mix a csalit és az etetőanyagot is még vonzóbbá teszi

Ez a két keverék együtt is nagyon hatásos - nincs más teendő, mint vízzel bekeverni. Azonban aki még ennél is „ütősebbet” akar, annak ajánlom a VDE CSL Liqui Mix Fruit nevű, gyümölcsös ízesítésű, magas alkoholtartalmú kukoricacsíra kivonatot. A különleges folyadékkal (és kevéske víz hozzáadásával) kell megfelelő állagúra keverni az etetőanyagot. Az alkohol a hideg vízben is jól, gyorsan terjed, és jelentősen megnöveli a halat csalogató etetőanyag hatósugarát. Végül, de nem utolsósorban a pontyos keverékből ki nem hagynám a VDE epres ízesítésű csemegekukoricát és a kevéske csontkukacot sem. Ponty legyen a „talpán”, amely ennek ellent tud állni!

A hidegvízi pontyos keverék alkotóelemei
A nyerő ponty csali kombináció

Hidegvízi pontyos recept by Döme Gábor

1 kg Haldorádó Feeder Master Ponty Piros

0,5 kg Haldorádó Feeder Master Pelletes Fekete

1-2 deciliter Van Den Eynde CSL Liqui Mix

1/4 doboz Van Den Eynde epres kukorica

1 deciliter csontkukac

Az etetőanyagot a hidegtől hűtőtáskában védtem

Ha még sincs kapás?

A céltudatos felkészülés ellenére is bizony előfordulhat, hogy mégis kapás nélkül maradunk… Gyakori kérdés, hogy „meddig érdemes egy-egy helyen várni?”. Én úgy vélem, ha 2 óráig a kiválasztott helyen nincs halra utaló jel (ugrás, fordulás, beleúszás) vagy kapás, nincs értelme tovább várni. Új vízterületet kell keresni, ahol lehet, hogy 10 percen belül kapásunk lesz. Ne feledkezzetek meg róla, hogy ekkor még nekünk kell a halakat megkeresni!

Szépen görbül a bot, jó halat sejtet
Megvan!
Öröm a horgászat ilyen időben, ha halat foghatok
Télbúcsúztató, tavaszváró pontyok

Eredményes tavaszi horgászatokat kívánok!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Ábra: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.