Hideg vízi nagyhalas praktikáim

Hideg vízi nagyhalas praktikáim

Az őszi, hideg vízi horgászatok igen jó eséllyel kecsegtetik az igazán kitartó és megszállott horgászokat, hogy akár a hőn áhított álomhalukat is szákba terelhessék! Én sem tettem másként és (több alkalommal is) felkerekedtem az egyik kedvenc bányatavamra, ahol reális eséllyel pályázhattam a 15, sőt akár 20 kg-nál is nagyobb pontyok megfogására. Ilyenkor, a téli időszak előtt a halak, nagyobb mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz, azonban horogra kerítésük cseppet sem egyszerű dolog. Aktuális írásomban összeszedtem azokat a praktikákat és személyes tapasztalatokat, amelyeket megfogadva, igazán komoly lehetőség kínálkozik akár a kapitális pontyok becserkészésére is…

Sok-sok vízparton töltött óra, számtalan különböző időjárási körülmény, egy igazán kiszámíthatatlan, ám nagy halakban bővelkedő bányató, működő, eredményes csalogatóanyagok, technikák, személyes tapasztalatok… ha csupán kulcsszavakat használhatnék legújabb írásom témájának megjelölésére, akkor a fentebb említetteket használnám. Kezdjünk is bele részletesen…

A hőn áhított nagy pontyok otthona: Szénás Carp Horgásztó!
A szeszélyes, kiszámíthatatlan, olykor rapszodikus bányatavak a kedvenc vízterületeim közé tartoznak. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy a kiemelten fontos, őszi nagyhalas horgászataim egy részét az általam már jól ismert, Nagyszénáson található Szénás Carp Horgásztavon fogom eltölteni, majd az itt elért eredményeket fogom publikálni a Haldorádó Horgászportál olvasói számára. Így olyan hiteles beszámolót tudok átadni, ahol alaposan kipróbált, többször eredményesnek bizonyuló módszereket, technikákat, csalogatóanyagokat tudok bemutatni, szemléltetni.
A Szénás Carp Horgásztó egy igazán különleges és – nyugodtan mondhatom – „egyedi” vízterület. Bámulatos halállománnyal rendelkező, helyenként kőkemény akadókat rejtő bányató, ahol megtalálhatóak a kapitális pontyok, amurok, fekete amurok, tokhalak, ragadozó halak. Sőt, ha igazán szerencsések vagyunk, akár buffalo carpot is szákba terelhetünk, amiről lássuk be, nem egy mindennapos „látogató”.

A Szénás Carp Horgásztó olykor idillikus őszi időjárással fogadott kegyeibe…
… olykor pedig áztató esővel és hűvös időjárással nehezítette a horgászataimat. De pontosan ezek voltak azok az állapotok, amelyek miatt a több horgászatból álló cikkírás mellett döntöttem. Így a kitalált csalogatóanyagoknak folyamatosan és egyenletesen bizonyítaniuk kellett
Ezt a képet a mederkörülmények szemléltetése végett választottam. Ez a meggyfa a víz alól, a mederfenékről került partra! A tó egy részén, a víz mélyén egy komplett meggyfasor található mind a mai napig…!
2018 őszén azon szerencsés horgászok táborába kerültem, akik elmondhatják, sikerült már buffalo carpot a kezükben tartani. Igazán különleges és emlékezetes élmény egy ilyen ritka hal szákba terelése!

Eredményes módszerek, csalogatóanyagok bemutatása
Minden egyes horgászatom alkalmával method technikával horgásztam bármiféle etetés nélkül. Klasszikusnak mondható keresőhorgászatot végeztem különböző etetőanyag-befogadóképességű kosarakkal. E témakör boncolgatását az ideális etetőanyag kérdéskörrel kezdem. Mély vízről van szó és nagyhalas, hideg vízi horgászatról. Ezek voltak azok az alappillérek, amelyekre az ideális etetőanyag kiválasztását alapoztam. Hatalmas megelégedéssel használom hideg vízi horgászataim során a Haldorádó - Pellet Pack Turbo / Fagyos Ponty keveréket, ami zseniális alapot jelent, ha egy ütős, nagyhalas keveréket szeretnénk összerakni. Azonban ezt az édeskés alapízt, illatot szerettem volna tovább fokozni. A Haldorádó TMF - Brutal Liver etetőanyagot, azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Egy döbbenetesen fogós, nagyhalas etetőanyag, amellyel nehéz hibázni! Ez a két keverék 60:40 arányban keverve egy olyan tartalmas, kapitális pontyoknak is kívánatos egyveleget alkot, amellyel jó eséllyel csábíthatjuk horgunk közelébe a „darabos” halakat.
Keverékem megnevezett száraz összetevői után már csak tovább kellett „tuningolni” ezt a nagyhalas mixet. A Haldorádó CSL Tuning hideg vízi aromákat SOHA nem hagyom ki egyetlen horgászatom alkalmával sem, ha lehűlt vízben horgászom. Ezekkel az aromákkal megsokszorozhatjuk keverékünk hatásfokát, helyes alkalmazásukkal pedig egyenes út vezet az óvatosan táplálkozó pontyokhoz. Hogy e keveréket milyen kosarakban kínáltam fel a halak részére, azt a következő képsorokban mutatom:

Ha hideg vízi horgászatra készültök, ezeket a keverékeket semmiképpen se hagyjátok otthon! Külön-külön is rendkívül eredményes etetőanyagok, de megfelelő arányú keveréküknek én bámulatos eredményeket köszönhetek!
A CSL Tuning aromákat én mindig a kész etetőanyag folyamatos újranedvesítésére használom, olykor közvetlenül a kosarak megtöltése előtt. Így egy olyan, aromával egyenletesen átitatott keveréket tölthetek a kosarakba, ami igazán attraktív és figyelemfelkeltő a halak számára
Method Flat és Long Cast kosarakat használtam a horgászataim során. Többféle kosártípussal is kísérleteztem, de messze ezek a kosarak bizonyultak a legeredményesebbnek! A kosarak mellett a kész, kosárba töltésre váró „nagyhal-mágnes” keverék látható
Ha minden részletet a helyére teszünk és kellően nagy kitartással rendelkezünk, akkor a siker bizony nem maradhat el! Horgászszívet megdobogtató pillanat kifárasztott ellenfelünk szákba terelése.
Csodaszép bányatavi tükörpontyokat sikerült elcsábítanom a megfelelő technikák alkalmazásával!
Ha a sikert mindenáron akarjuk és ezért képesek vagyunk akár a végletekig is elmenni, akkor nagyszerű fogásokban lehet részünk a hideg vízben is, akár az időjárástól függetlenül!
A tóban élő pontyok szépek, egészségesek és bámulatosan erősek! Ezek a halak garantáltan próbára teszik a felszerelésünk legapróbb kiegészítőit is!

Értékes megfigyelések, tapasztalatok és egy aduász csalicsalád!
A hideg vízi horgászatok sikerét a minőségi csalogatóanyagok és hatékonyan működő technikák mellett a halak táplálkozási szokásainak megfigyelése is alapvetően meghatározhatja. A vízparton töltött különböző napokon meg kellett küzdenem extrém alacsony légnyomási értékekkel és más olyan időjárási tényezőkkel, amelyek köztudottan nem kedveznek a halfogásnak. Azonban ilyenkor is legyünk résen és figyeljük a korábbi horgászatok tapasztalatai alapján felismerhető összefüggéseket. Ezek az összefüggések (legyenek bármennyire is aprók) a későbbiekben hatalmas segítségünkre lehetnek. Fontos tudnunk, hogy a halak hiába az őszi időszakban veszik magukhoz a legnagyobb mennyiségű táplálékot, esetemben méretükből adódóan olyan óvatos, öreg egyedekről volt szó, amelyeket nagyon nehéz becsapni. Kardinális tényező lehet továbbá, hogy ne megszokásból horgásszunk az adott, esetleg jól ismert horgászálláson. Ne feltétlen ragaszkodjunk a megszokott, korábban eredményre vezető, hala(ka)t adó helyekhez, mert olykor fontosabb a pontyokra utaló jeleket figyelni, meghorgászni, legyenek azok túrások, fordulások, vagy bármilyen gyanús, halra utaló jelek! A method technika mobilitását kihasználva mindig érdemes ezeket a helyeket végigpásztázni.
Nagyszénáson jól megfigyelhető volt, hogy legyen szó bármilyen időjárási körülményről, a délután 14 és 16 óra közötti időszak szinte mindig adott kapást, halat. Továbbmegyek, ez az időszak adta mindig a legnagyobb halat…
Persze ahhoz, hogy a legóvatosabb halakat is horogra tudjam csalni, szükség volt egy olyan csalira, amelyet a pontyok gyanakvás nélkül akartak magukévá tenni. Kipróbáltam számtalan csalit, azonban messze a legtöbb halat a Haldorádó - Fluo Oldódó Lebegő Pellet család Édes Ananász és Tüzes Ponty variánsai adták. Ezek a csalik tényleg már megszámolni sem tudom, hány vízen okoztak felejthetetlen élményt, de eljött végre az a pillanat is, amikor életem halát tarthattam a kezemben e csaliknak (is) köszönhetően!

A túrások jelenléte, megfigyelése mindig új eséllyel kecsegtet! Ha hasonló látvány tárul elénk, mint a képen, semmiképpen se szalasszuk el a lehetőséget, dobjunk rá, horgásszuk meg mindenképpen!
„Bárhol, bármikor, bármit” csalik! Általában ezzel a két csalival kezdem a horgászatot, bárhol is horgászom. Eredményességükhöz nem férhet kétség, és végre büszkén jelenthetem, az Édes Ananász csalinak köszönhetem életem halát!
Íme, a hőn áhított „Big Carp”! Rengeteg munka, elhivatottság és fanatizmus áll e csodálatos ponty megfogása mögött! Sikerült újra 20 kg-ot meghaladó pontyot fognom, ráadásul egy olyan vízből, amelyre nagyon büszke vagyok!

Górcső alatt a By Döme TF - Royal Method Carp feederbotok!
A nagyszénási horgászataim egy részén volt szerencsém úgymond stílusosan „mély vízbe dobni” a By Döme TF feederbot család legújabb tagjait, a Royal Method Carp feederbotokat. Ezek a botok a jelenleg forgalomban kapható By Döme feederbot palettához képest is egy teljesen egyedi, és bátran mondhatom, prémium színvonalat képviselő botcsaládot képviselnek! Már első pillantásra, kézbe vételkor is azonnal feltűnik a botok igényes kialakítása, csekély súlya, nem szokványos gyűrűsora és hihetetlenül csekély átmérője. A 420H és a 390MH típusjelzésű feederbotokkal horgásztam Nagyszénáson, amelyekkel könnyedén dobhattam a botokon feltüntetett 100+, valamint 80+ méteres távolságokba. Mindezt úgy, hogy végeredményként még mindig egy finom, érzékeny feederbot volt a kezemben. Pontosan e tényezők együttese teszi átlagon felülivé, különlegessé ezeket a botokat!

A By Döme TF - Royal Method Carp feederbotokkal egy olyan széles körben használható botcsaládot kaphatnak a horgászok, amelyekkel úgy kerül finom feederbot a kezükbe, hogy nem kell lemondaniuk a nagyobb távolságok meghorgászásáról, valamint a kapitális halak biztonságos kifárasztásáról sem!
Speciális, nagyméretű titán-króm gyűrűsorral vannak felvértezve a botok, amelyek már a megjelenésükkel is hirdetik igényességüket. Ez a botcsalád kevlárhálós erősítést kapott, amely a rugalmasság fokozása mellett esztétikailag sem utolsó látvány
Sikerült igazán komoly méretű halakkal is letesztelnem a botok teherbírását, és nyugodtan kijelenthetem, jelesre vizsgáztak. A fárasztások során a karikába hajló feederbotok gyorsan és hatékonyan őrölték fel a nagyobb halak erejét is. Az élmény garantált!

Horgászatok összegzése, felejthetetlen emlékek…
A vízparton töltött órák, napok és különböző szituációk mindig arra sarkalltak, hogy folyamatosan próbálkozzak és bízzak a technikában, a bevetett végszerelékek fogósságában. Nem titok, voltak „sok halas” horgászataim is, de bizony előfordultak olyan horgászatok is, amelyekről kapás nélkül távoztam a nap végén! De a fanatizmusom a sikertelenség másnapján újra a vízpartra „parancsolt”. Hiszem, hogy ha minden részletet a helyén kezelünk és megpróbáljuk a pontyok hideg vízi táplálkozási szokásait megérteni, akkor a szerencsével párosulva a siker előbb-utóbb megérkezik!
Köszönöm ennek a kiszámíthatatlan bányatónak azokat a pofonokat és azokat a felejthetetlen élményeket, amelyekkel elhalmozott. Horgászataim során sikerült 15, sőt, az új egyéni pontyrekordomat is jelentő 20 kg-os álomhatárt is meghaladó tükörpontyot fognom, amely a módszer eredményességét, azt hiszem, igazán egyértelművé teszi!
Remélem, a cikkben leírt tapasztalatokat és technikákat a kedves olvasók is beépítik saját horgászataikba, és hasonlóan emlékezetes fogásokban lesz részük akár hideg vízben és pár óra alatt is…

A Royal Method Carp feederbottal fogott legnagyobb pontyommal küzdöttem éppen…

Olykor hosszú-hosszú órákat kellett várnom, hogy meggörbüljön a spicc, olykor pedig a dobást követő pár percen belül érkezett a kapás! Azonban ha türelmesek és kitartóak vagyunk, akkor a képen látható módon, karikába hajló feederbottal foghatjuk meg akár az igazán nagytestű pontyokat is ebben az időszakban!

Túl a 15 kg-on! Csodálatos, felemelő érzés egy ekkora pontyot „kivarázsolni” a hideg vízből, és ha hiszünk a csalogatóanyagok és a technika fogósságában, akkor bizony nem lehetetlen! Hasonlóan szép eredményeket kívánok mindenkinek!

Írta: Bugyinszki Gábor
Fotók: Héjja Bernadett, Betkó Tamás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.