Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 2. rész - Szikipontyok Akasztóról

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 2. rész - Szikipontyok Akasztóról

A következő hideg vízi pontyhorgászat praktikáit bemutató horgászatom helyszíne az Akasztói Horgászpark volt. A Dél-Alföld gyöngyszeme ez a csodálatos vízi világ. A rendkívül jó génállománnyal rendelkező egészséges halfauna nem csak az idelátogatóknak lehet ismerős, ugyanis a messze földön híres szikipontyok sok horgászegyesület és tógazda vízében leltek új otthonra, hiszen itt nemcsak horgászat, hanem komoly haltermelés és értékesítés is folyik. A zsírmentes, hosszú, nyúlánk testű, nagyon jó erővel küzdő pikkelyes pontyokat mindenki szereti. No de mégiscsak a legjobb a saját otthonukban becserkészni és horogra csalni őket. Tarts velem most is a szikipontyok birodalmába!

Az Akasztói Horgászpark és a halnevelő tavak világa madártávlatból

Információ a vízterületről:

Neve: Akasztói horgászpark - Nagy tó

Rövid bemutatás horgászoknak: Az Akasztóhoz közeli, csatornákkal övezett, szikes területeken a haltermelés 1989-ben kezdődött, és ma csaknem 400 hektáron termelik a kitűnő minőségű Akasztói Szikipontyot. A nagyközönség számára 2004. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit, ekkortól kezdődött el a horgásztatás. A gyönyörű, rendezett környezetben elterülő Akasztói Horgászpark szinte a „semmiből” nőtt ki, ráadásul olyan értéktelen (0 aranykorona értékű) földterületen, amely nemcsak mezőgazdasági művelésre, hanem még birkalegeltetésre is alkalmatlan volt, annyira gyér volt a növényzet. Itt épült fel két évtized alatt a csodálatos birodalom, amely példaértékű lehet minden tógazdának. Összesen 5 különböző tavon próbálhatnak szerencsét az idelátogató horgászok. Minden közlekedőút járólapokkal kirakott, soha nincs sár! Minden horgászhely kiépített, könnyedén (kerekesszékkel is) megközelíthetők. Tájba illő, igényes kivitelű, praktikus esőbeállók és stégek találhatók szép számban a horgászhelyeken. A horgásztavak a termelőtavaknak köszönhetően nagyon sok szép halat rejtenek, szinte 100%-os fogást kínálva az év bármely időszakában.

Igényes, szép környezet és könnyen megközelíthető, kiépített horgászhelyek várják a horgászokat

Rövid bemutatás nem horgászoknak: A legtöbb ismert, jól csengő horgásztó szinte kizárólag a horgászok igényeit szeretné kielégíteni, hiszen ők a fő célközönség. A horgászokat elkísérő (többnyire nem horgászó) családtagoknak „büntetés” az ilyen tavakon eltöltött idő. Rendszerint addig rágják a családfő fülét unalmukban, amíg az is feladja… Kinek jó ez? Senkinek! De, ha nincs hol eltölteni az időt, és muszáj ott lenni, akkor az jól ritkán szokott mindenki számára elsülni. A tógazda, Szabó József úr jól tudta ezt az indulás pillanatában, és legfőbb feladatának szánta a családtagokról való gondoskodást is! Itt minden megtalálható ahhoz, hogy a család MINDEN tagja jól érezze magát! Van játszótér, homokos partú szabadtéri strand, szauna, pezsgőfürdő, büfé, horgászbolt, nagyon kulturált és minden igényt kielégítő étterem. Akik több napra érkeznek, helyben megszállhatnak a panzióban. Aki különleges programokra vágyik, az lovagolhat, birkákat terelgethet vagy akár sárkányrepülővel is repülhet. Itt nincs lehetetlen! Mindent megtesznek azért, hogy ne csak a horgászó apuka, hanem az anyuka és a gyerekek jól érezzék magukat, hogy élmény, ne pedig kínszenvedés legyen minden itt eltöltött perc. Így talán már érthető, hogy főszezonban miért van itt mindig teltház. Aki ide ellátogat, teljesen mindegy, hogy horgász vagy sem, mindig visszavágyódik! Én már csak tudom… :)

A családtagok, barátok gondtalan szórakozását biztosítja (nyáron) a szabadtéri strand
Itt végre a gyerekek is jól érzik magukat!
Ha rossz idő van, akkor sincs gond! A gyermekek a játszótéren remekül feltalálják magukat, mert itt az is van!
A Halászcsárda különleges ételeivel, minden igényt kielégítő bőséges választékával nem csak a horgászok körében népszerű. Itt rendezvények lebonyolítását is vállalják

Miért a Nagy tóra esett a választásom? Íme, a tó „hivatalos” leírása: „4,8 hektáron terül el, s benne vegyes telepítésű halfajok várják a pecásokat. A pontyok zöme 2,5-4 kg-os, de az állomány 7-8%-a 5-12 kg közötti. Itt mindenféle módszerrel eredményesen horgászhatunk, de a horgászok nagy többsége a fenekező készségek használatát preferálja. A halak többségét 50-80 m távolságban fogják. Csalinak a kukoricák különböző fajtáit, különösen a mézes kukoricát alkalmazzák, de bojlival, pellettel, pufival és élő csalival is kapásra bírhatjuk a pikkelyeseket. A pontyok mellett ritkábban foghatunk amurokat is. A tónak jelentős a keszeg- és kárászállománya. Keszegre eredményes módszer a picker- és feederbotok használata, valamint természetesen az úszós készségek. Mind rakós bottal, mind 7-8 méteres spiccbotokkal jól meghorgászható az élő csalikkal gazdagított etetés. Matchbottal 25-35 méter távolságban keszegekre és pontyokra is horgászhatunk. A tóban vannak 2-8 kilogrammos csukák, 1-5 kilós süllők is, de ezekre ritkábban horgásznak, elsősorban tavasszal és ősszel.”

A kora tavaszi próba során (márciusban) is sok szép pontyot fogtam már itt!

Ezen a tavon már többször horgásztam, bár ebben az évben legutoljára kora tavasszal, március 14-én voltam itt. Akkor is nagyon szépen fogtam. A tónak azért ezt a részét választottam, mert itt egy hosszú, parttal párhuzamos sziget és azt körülölelő nádas található, amely környékén biztos, hogy MINDIG van hal. A szigetben van egy kb. 8-10 méter széles nyiladék, amely lehetőséget nyújt arra, hogy ki lehessen dobni a nyílt vízre. Az így meghorgászott (könnyed 40-50 méteres dobással elért) helyet másik partszakaszról is meg lehet dobni, de ahhoz minimum 90-100 méteres dobásokra van szükség, amely nem könnyű feladat…! Persze a nyiladékon kidobott végszerelék horgát felszippantó halat vissza is kell „csalogatni” ugyanott, hiszen a szigeten és a nádason lehetetlen áthúzni. Ez itt, finomszerelékkel - halmérettől függetlenül - mindig sikerült! Ezért is ez a kedvenc helyem ezen a tavon.

További információ: http://halascsarda.hu/index.html

No, melyiken lesz előbb kapás?

Időjárási és vízhőmérsékleti adatok:

November utolsó, talán legszebb, legenyhébb hőmérsékletű napját sikerült a forgatás során kifognunk, amely nagyon jó hangulatot adott kis csapatunknak. A levegő hőmérséklete 10 Celsius-fok volt. A Nap késő délutánig sütött, ekkor beborult és elkezdett esni az eső. Északi szél fújt. A légnyomás folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott (amely kifejezetten jó!) és 1014 hPa-nál állt meg a mutató. A víz hőmérséklete 6-7 Celsius-fok volt.

Így készülnek a legjobb felvételek. Ki akar Takács Petivel cserélni?

A felszerelés kiválasztásának szempontjai

A SPRO Sensitive Carp feederbot család két tagját, a 3,6 méter hosszú M/H 40-90 gramm, és a 390 H 50-140 gramm dobósúly-tartománnyal rendelkező tagjait választottam. Nem kellett nagy távolságba dobni, és igazán finom pontyhorgászatra volt lehetőségem még a látszólag nehéz terep ellenére is. Így ez a két bot abszolút a legjobb választásnak bizonyult a halak méretét is figyelembe véve. A 3,6 méteres botra egy Team Daiwa 3012 típusú első fékes, a 3,9 méteres botra pedig egy SPRO Aeronium Special Feeder 555 gyorsfékes, dobfékes orsó került. Mindkét orsó dobjára 0,20 mm átmérőjű Haldorádó Feeder Master Pellet Line zsinórt csévéltem.

A Spro Sensitive Carp Feeder a céltudatos, finom pontyhorgászok leghatékonyabb eszköze
A 360 M/H botra Team Daiwa 3012, míg a 390 H botra SPRO Aeronium Special Feeder 555 orsó került

Horgászat során alkalmazott felszerelés:

1. felszerelés

Bot: Spro Sensitive Carp Feeder 360 M/H - by Döme Gábor

Orsó: Daiwa Team Daiwa 3012

Főzsinór: Haldorádó Feeder Master Pellet Line 0,20 mm

Végszerelék: A bot kétszeres hosszának megfelelő fonott dobóelőke zsinór, amely 0,15 mm vastag Power Pro fonott zsinór. Ezen csúszott a 25 grammos, szinterezett (megrövidített) gubancgátló csővel ellátott bordás etetőkosár. A zsinór végét egy FOX Kwik Change 10-es méretű előkerögzítő gyorskapocsba kötöttem. A forgó végére egy FOX Flexibilis gumigolyó ütközőt húztam. A horogelőke Spro Vision Line 0,14 mm, hossza 15 cm. A horog: Gamakatsu 2270N 10-es méretű.

A 360 M/H bot végébe a light (legérzékenyebb, sárga), a 390 H végébe a medium (közepesen erős, zöld színű) spiccet illesztettem

2. felszerelés

Bot: Spro Sensitive Carp Feeder 390 H - by Döme Gábor

Orsó: Spro Aeronium Special Feeder 555

Főzsinór: Haldorádó Feeder Master Pellet Line 0,20 mm

Végszerelék: A bot kétszeres hosszának megfelelő fonott dobóelőke zsinór, amely 0,15 mm vastag Power Pro fonott zsinór. Ezen csúszott a 35 grammos, szinterezett (megrövidített) gubancgátló csővel ellátott bordás etetőkosár. A zsinór végét egy FOX Kwik Change 10-es méretű előkerögzítő gyorskapocsba kötöttem. A forgó végére egy FOX Flexibilis gumigolyó ütközőt húztam. A horogelőke Sufix Feeder Braid 0,10 mm, hossza 12 cm. A horog: Gamakatsu 2260B 6-8-as méretű (a csali méretétől függően).

A hatékony és egyszerű végszerelék lelke a bordás távdobó etetőkosár

Mi történt a nap folyamán?

7:00-8:00 Megérkezés a tópartra, jegyváltás, helyfoglalás, felkészülés, majd az etetőanyag bekeverése következett.

8:00-8:20 Kiakasztott zsinórklipsszel 10 alapozó dobás következett a hosszabb és erősebb botommal.

8:20-9:50 Ezután a forgatási feladatok vártak rám, magyarázatok, vágóképek felvétele volt soron. Ami biztató volt, hogy az ekkor még tükörsima vízen jól látszódtak a halfordulások, amelyek egyre közelebb kerültek az etetett helyemhez.

9:50 A 390-es bottal kezdetben pontosan az alapozó etetés helyét dobáltam, míg a 360-as feederrel kerestem a halakat rövidebb és hosszabb dobásokkal.

10:10 Megsokalltam, hogy nem volt még egyetlen kapásom sem, pedig lassan 2 óra eltelt az alapozó etetés óta. A halak azonban továbbra is boldogan ugrándoztak, de az etetéstől most minimum 15-20 méterrel távolabb. A hosszabbik botra szerelt orsó zsinórklipszéből kiakasztottam a főzsinórt és az ugrások helyét céloztam meg.

10:15 Végre kapás, horgon az első ponty! Súlya: 2,4 kg. „Megvagytok”, gondoltam. Hiába a finom, csábító falatok, csak hideg a víz, még 15-20 métert sem szívesen úsznak arrébb… Semmi gond, akkor dobok oda, ahol láttam a pontyokat ugrani. A csali csonti és kukorica szendvics volt.

Megvan ez első potyka, végre megtört a jég!

10:40 Ugyanott és ugyanazzal a csalival egy újabb 2,3 kilós ponty.

11:37 Végre kapás volt a rövidebbik botomon is, amellyel az alapozó etetés közelébe dobtam. A csali egy szem technopufi és 4 szem csontkukac volt, amely teljesen elemelkedett a mederfenékről. Ha ez kell a „lusta” halaknak?! A ponty súlya: 2,35 kg volt.

A rövidebbik bottal is sikerült egy tükröst fogni

12:10 2,05 kilós ponty ismét a rövidebbik bottal és csontkukac csalival.

12:21 A 390-es boton maszatoló kapás. Meghúzza, majd kiegyenesedik a spicc. Mi lehet ez? Hamarosan kiderült! A horgon egy 60 dekás ezüstkárász.

Ezüstkárászok is élnek a tóban, amelyek különösen szívesen fogyasztják a csontkukac csalit

12:34 Erőteljes botgörbítős kapás. Ismét a távolra bevetett csali horgára akadt egy szép ponty. Súlya: 3,38 kg, amely a nap legnagyobb szikipontya. A csali kukorica + csonti szendvics.

Szépen dolgozik a bot
Úgyis megszákollak!
A nap legnagyobb, 3,38 kilós szikipontya
A finom botokkal még az ilyen kritikus (szájszéli) akadás sem okozott problémát

12:38 Fogtam már elég pontyot hagyományos csalikkal… Furdalta az oldalam, hogy vajon pellettel is lehetne itt halat fogni? Nyilván csak az kap erre választ, aki kipróbálja! Lecseréltem a 390-es boton található végszerelék előkéjét pelletes, hajszálelőkével ellátott horgos változatra. A fűszeres hal oldódó pelletet és a hybrid pelletet fűztem fel. A bedobás után 2 perccel jött az első kapás! A hal egy mindössze 1,5 kilós ponty. Ez vajon véletlen?

No, nézd csak! Itt is ízlik a pellet a pontyoknak!

12:46 Újabb próba a pellettel. Alig volt bent a csali 2 percet, újabb határozott kapás. A ponty súlya 2,34 kg.

12:49 1,45 kilós ponty, ismét pellettel! 10 percen belül 3 ponty. Nagyon felpörgött a halfogás!

13:20 Kapás a rövidebbik boton, „hagyományos” csalira. A ponty súlya 3,04 kg.

13:32 Egyre több hal gyűlik a reggeli etetés közelébe. Csontival egy újabb 50 dekás ezüstkárászt fogtam itt.

13:41 Nézzük, mit mutat az etetés közepén a pellettel csalizott horog? Bumm, egy újabb ponty, súlya 2,24 kg.

Ez a szép tükörponty is pelletre éhezett meg

14:10 Már csak az etetés környékét dobálom mindkét bottal, mert itt gyorsabban van kapás, mint a távolra bevetett végszerelékkel. Az újabb áldozat egy 60 dekás kárász.

14:21 Őt egy 55 dekás ezüstkárász követte. Mindkét kárásznál csonti és kukorica volt a horgon.

14:30 Beborult és elkezdett esni az eső. Úgy döntöttünk, hogy van elég hal és akció felvéve, be kell fejezni a forgatást. De miközben elmondom a búcsúszöveget, azért bedobok… hátha… :)

Délután beborult és Peti is kezdett fázni… Nem is értem, miért?!

14:40 Miután elbúcsúztam, azért csak fogtam még egy 2,7 kilós „búcsúpontyot” pellettel.

15:50 Nagyon mozgalmas és halban gazdag, eredményes horgászatban volt ezen a napon részem. Kár, hogy hamar sötétedik és eleredt az eső… Búcsú a tótól, irány Kiskunhalas.

A horgászat során bevált legfogósabb etetőanyag keverék
3 kg Haldorádó Feeder Master Ponty Piros
150 ml Haldorádó Feeder Master CSL Tuning Hideg vízi aroma Vörös Démon
1 marék Van Den Eynde Strawberry kukorica
1 marék Van Den Eynde Tutti frutti kukorica
1 marék csemegekukorica
0,5-1 deciliter csontkukac

Az Akasztón bevált etetőanyag recept alkotóelemei

A horgászat során legjobban bevált csali(k)

A akasztói tó híres „kukoricás tó”, azaz a legtöbb halat - mint az a „hivatalos” tóismertetőben is olvasható - kukoricával lehet horogra csalni. Ezt én is csak megerősíteni tudom. Így volt ez kora tavasszal, így volt ez most is. A hideg vízben azonban egyre jobban felértékelődött az élő anyag szerepe. Mint a részletes listában látható, a legtöbb hal kukorica + csonti szendvicsre kapott. De a csontkukac itt önmagában is fogós volt, bár arra főként az ezüstkárászok kaptak. Nagyon fogósnak mutatkozott a Haldorádó CSL Tuning epres ízesítésű hideg vízi aromába áztatott kukorica. Tulajdonképpen csak ezzel fogtam halat! Tehát amikor azt olvassátok, hogy kukorica + csonti szendvics, az minden esetben ízesített, dobozos csemegekukoricát jelent. A tömény alkoholos aromába áztatott kukorica kitűnt a sok száz átlagos kukoricaszem közül, olyan erős „jeladóként” működött a vízben, amelyet nem lehetett nem észrevenni. Az izgő-mozgó csontival társítva verhetetlen párost alkottak!

A CSL Tuning hideg vízi aromába áztatott kukorica volt a nap favorit csalija…
… amely mellé csontkukac került

Igen kellemes meglepetést okozott az új pelletjeim fogóssága itt is. A halméretet nem lehetett velük szelektálni, de meglepően gyorsan eredményezett pontykapást. A nyerő pelletes csali kombináció: 1 szem Haldorádó Feeder Master Oldódó Pellet (Fűszeres hal ízesítésű) + 1 szem Haldorádó Feeder Master Hybrid Pellet (Fűszeres hal ízesítésű) volt.

A fűszeres hal ízesítésű oldódó pellet + lebegő hybrid pellet is meglepően jól működött, de halak méretét nem szelektálta

Fogási összesítő

A tó halállománya - mint azt az én fogásaim is bizonyítják - főleg 2-2,5 kilós pontyokból és 50-60 dekás ezüstkárászokból áll. Ezekre lehet a leginkább számítani. A legnagyobb halam most 3,38 kg volt. Biztosan tudom, hogy van ennél lényegesen nagyobb ponty, nem is kevés a tóban, de most ezek az egyedek vagy nem a tó sekélyebb (általam kiválasztott) részén tartózkodtak, vagy rendre beelőzték őket a kisebb egyedek. Ez örök talány marad! Azonban így is meg voltam elégedve a fogással. Egy igazán mozgalmas és eredményes horgászat során összesen 15 db halat fogtam. Ebből 4 db ezüstkárász és 11 db ponty volt a nap mérlege. A halak összsúlya: 28 kilót nyomott. Mindössze kettő pontyot veszítettem a nap folyamán, amelyek a fárasztás közben maradtak le.

Nagyon mozgalmas és élménydús volt ez a horgászat, hiszen a nap folyamán összesen 15 db halat fogtam, amelyeket a mérlegelésük és fotózásuk után azonnal visszaengedtem

Hasznos tapasztalatok

A CSL Tuning aromával ízesített kukorica fogóssága nagyon látványos volt. Három különböző ízesítésű (Tenger kincse, Mézes pálinka, Vörös Démon) hideg vízi arománk van. Mindegyikkel (külön dobozkában) megízesítettem egy-egy marék kukoricát. Kapást azonban csak az epres ízesítésű (Vörös Démon) kukoricával tudtam kicsikarni. Igaz, ugyanezzel az aromával ízesítettem a Haldorádó Ponty Piros, szintén intenzív epres ízesítésű etetőanyagot is. Egy biztos, az egyéb ízesítésű kukoricák ezen a napon „megfőttek”…!

A CSL Tuninggal kevert etetőanyag itt is nagyon látványosan működött!

A folytatás a Harsányi-tavon lesz. Hamarosan arról a horgászatról is megtudhattok minden apró részletet.

Ajánlom figyelmetekbe a videót, amely az eddig leírtakat még látványosabban mutatja be.

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotó: Csapi Károly, Takács Péter, www.halascsarda.hu
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.