Királyi pontyok Mocsáról I. rész

Királyi pontyok Mocsáról I. rész

Gyuri barátommal egy szombati hajnalon indultunk horgászni, a célállomás a mocsai Király Ponty Horgásztó volt. Az egy hete tartó borzasztó kánikula után estére vártuk a hidegfrontot, viharos szelet, zivatart, jégesőt az előrejelzések szerint, azért bíztunk benne, hogy pikkelyes barátainkat ez nem befolyásolja… na és abban is, hogy a hidegfront tényleg megvárja majd az estét. Legutóbb kora tavasszal voltam itt, azóta a tó képe rendkívül megváltozott, a tó körül végig nádas nőtt, a vízfelszín tele lett szebbnél szebb tavirózsákkal, ugyanakkor a horgászokat szép, rendezett horgászhelyek várták. A hidegfrontot még nyomokban sem lehetett érezni, így igazából minden adott volt egy jó pecához.

Gyönyörű napfelkelte fogadott. Az előző napi kánikula után kellemes volt a frissebb, hajnali levegő. Elkezdtünk készülődni, kipakolni az autóból és alig vártuk, hogy szerelékeinket a vízbe juttassuk.

Gyönyörű napfelkelte fogadott
Gyors összeszerelés után be is dobtunk

Gyors összeszerelés után be is dobtunk. Egy 420-as és egy 390-es Spro DG XH Carpfightert vittem magammal, az egyikkel kicsit közelebbre, a másikkal pedig olyan távolra dobtam, amilyenre csak tudtam. Ahogy a Nap szépen emelkedett velünk szemben, alig vártuk, hogy meggörbüljenek botjaink spiccei.

A nap folyamán egy aranyos szarka kísérte figyelemmel horgászatunkat
Egy gyönyörű magyar szürke marha is felbukkant a kerítés mögött

A következő Haldorádó csalikat használtam: 14 mm-es Nagy Ponty és Fekete Tintahal Red Halibut Pelletet, Fekete Tintahal bojlit és dipet, Quatro Pop Upot és az elmaradhatatlan fokhagymás SpéciCornt.

Ezeket a Haldorádó csalikat pakoltam be előző este a táskámba
Etetőnek 2 csomag Pelletes Feketét és hozzá Tenger Kincse aromát vittem, ezt szántam a 35 g-os Pellet Feeder kosaraimba…
… de azért volt nálam FermentX Tejsavas Betainos etetőanyag is

Hoztam egyet a FermentX Tejsavas Betainos etetőanyagból is, mert tapasztalatból tudom, hogy nagyon jól működik a felmelegedett vizekben, sokszor juttatott szép kapásokhoz a nyári időszakokban.

A Pelletes Fekete etetőanyag igazi táplálékbomba a halaknak, tele van értékes összetevőkkel, pelletekkel, kiváló minőségű halliszttel. Sosem csalódtam benne: nemcsak a meleg, nyári vizekben, de télen, a hideg vízben sincs párja!
Csalogatóerejét fokozhatjuk Tenger Kincse aromával. Én 1 kg etetőanyaghoz fél flakonnal szoktam tenni
Elsőként a Red Halibut pelletekkel kezdtem csalizni, mindegyiket kikönnyítettem valamelyik Quatro Pop Uppal
Bedobás előtt mindig Fekete Tintahal dipbe mártottam a csalit, ezzel is fokozva csalogatóhatást
A Fekete Tintahal bojlit már hetekkel előtte beáztattam a saját dipjébe. Csalizáskor mindig tettem mellé egyet a Quatro Pop Upból

A Fekete Tintahal bojlit már hetekkel előtte beáztattam a saját dipjébe, nagyon jól felszívta azt, így a vízben duplán jól fog hatni, értékes olajakat és attraktorokat fog kibocsátani magából. Csalizáskor mindig tettem mellé egyet a Quatro Pop Upból. Csaliként még használtam a FermentX etetőanyagból kivett kukoricát is, kikönnyítve fokhagymás SpéciCornnal. Igazából az összes csalikombinációra jött kapás a nap folyamán, a Haldorádó csodák nagyon jól bizonyítottak.

Horgászállásomtól jobbra egy hűst adó nádas, bent a vízben pedig gyönyörű tavirózsák adtak csodás látványt
A csodás kis világos rózsák szépen kinyíltak a tó szélében
Nem tudtam betelni a fotózással, kicsit arrébb gyönyörű sötétrózsaszínű példányok is szépítették a nádast
Alig telt el negyedóra, a bal oldali botomra húzós kapás érkezett, majd nemsokára partra segítettem ezt a gyönyörű, hibátlan tőpontyot
Végre megérkezett Gyuri barátom első kis potykája. Gyuri nem régóta horgászik, nagyon lelkes és hozzám hasonlóan hihetetlenül örül minden egyes kifogott példánynak

Félórával később azon kaptuk magunkat, hogy mindketten egyszerre fáraszthattunk, ráadásul mindketten éreztük, hogy nem kis hal küzd a másik oldalon. Körülbelül még 30-40 perc múlva hihetetlen örömben lett részünk: mindketten szákba tudunk terelni egy-egy csodás, hatalmas tövest. Itt látható az én pikkelyes barátom:

Bő félórás fárasztás után sikerült megszákolni
Gyönyörű, csodás példány, meghaladta a 11 kg-ot!
Itt pedig Gyuri barátom hibátlan, nyurgatestű tőpontya!
Pár gramm híján majdnem 10 kilogrammot nyomott
Nem maradhatott el a közös fotó sem

Nem maradhatott el a közös fotó sem, mindketten nagyon örültünk, hogy egyszerre két ilyen gyönyörű pontyot sikerült fognunk és készíthettünk egy közös fényképet is. Nem mindennapi élmény volt, erre biztosan sokáig emlékezni fogunk!

A gyors fotók és fertőtlenítés után gyorsan visszaengedtük kedvenceinket természetes élőhelyükre. Én szeretem úgy visszaengedni őket, hogy matraccal bemegyek derékig, de legalább térd fölé érő vízig és ott engedem őket vissza, nem a sekély parti vízben, így biztos, hogy nem üti, karcolja meg magát a hal, nem szenved semmilyen kisebb sérülést sem.

Érdemes mélyebb vízben elengedni a halat, így biztosan nem üti, karcolja meg magát, nem szenved semmilyen kisebb sérülést sem
Pikkelyes barátom hamar újra erőre kapott és gyorsan visszaúszott a tó közepe felé

Alig engedtem vissza a nagy pontyot, egyik botom spicce kapásba görbült, de érdekes volt, mert a nyitott nyeletőfék ellenére a zsinórt nem vitte a hal. Mikor elkezdtem kifelé húzni, arra gondoltam, hogy egy kis ponty lehet, de mikor a parthoz ért, akkor láttam, hogy egy szép, öreg kárász. Hát, ilyen halak is élnek Mocsán!

Öreg kárász. Ilyen halak is élnek Mocsán!

Később Gyuri barátomnak füstölős kapása érkezett. Nagy küzdelem után egy majdnem 13 kilós, hatalmas, nyurgatestű és spanyol mintás pontyot sikerült a partra segítenie. Kezdő horgászként hatalmas öröm volt számára szákba terelni ezt a gyönyörű halat.

Gyuri újabb nagy hala

Később, a kora délutáni órákban Gyurinak már sajnos nem volt kapása, én viszont megkezdtem az egy csomag FermentX etetőanyagot és feltettem csalinak a belőle kivett kukoricát fokhagymás SpéciCornnal. Három gyönyörű tövest sikerült fognom vele! Vicces, hogy tömegük mindig egy kilóval növekedett, először egy 4 kilós jött, majd követte egy 5 és egy 6 kilós csodás hal is. Egyikük sem volt kapitális példány, de nagyon örültem mindegyiküknek, csodás halak voltak. Itt az első gyönyörű kis nyurgatestű!

A FermentX kukorica + fokhagymás SpéciCorn csali első eredménye
A következő ponty már kicsit ducibb volt, hihetetlenül erősen küzdött
Gyorsan visszaengedtem, hamar erőre is kapott és elsuhant a tavirózsák felé
Pár perccel később húzós kapással jött a következő. Kb. 20 perces fárasztás után sikerült a partra segítenem, majd a gyorsan visszavittem a vízbe. Pár év múlva is szeretnék találkozni vele!
Kis barátom gyorsan elmerült a vízben…
… majd hipp-hopp elsuhant
A jól megvilágított vízben látszik a partközelben pár fatuskó: itt vigyázni kellett a szákolásnál, nagyon izgalmassá tette a fárasztások végét
Egyre sötétebb felhők érkeztek, majd jött egy zápor is
Azért még a nap bujkált a felhők mögül, de piros riasztást adtak ki, jégesőt és felhőszakadást jósoltak, úgyhogy lassan elkezdtünk pakolni

Pakolás közben az egyik szerelékem vízben volt, és egyszer csak „elfüstölt” az orsóm nyeletője. Hihetetlen, épp ki akartam venni, de még a horgászat végén is érkezett egy húzós kapás! Nagy küzdelem és jó pár perc után, dörgések közepette sikerült partra segítenem egy csodálatos tövest, ami majdnem 8 kilót nyomott.

A közelgő viharban megfogott tőponty csaknem 8 kilós volt
Gyorsan vissza is engedtem, közel járt már a vihar

A hal visszaengedése után gyorsan befejeztük a pakolást, a villámlások és dörgések egyre szaporodtak, közel járt már a vihar.

A tóról kifelé menet a szép szürke marha nézte, ahogy autónk kikanyarodik a főútra

Itt még kitartott a napsütés, ám körülbelül 2-3 perc autózás után leszakadt az ég. Olyan intenzív jégeső és felhőszakadás volt, hogy majdnem le kellett állni az út szélére, hiába ment az ablaktörlő teljes erővel, szinte semmit sem láttunk. De szerencsére nagyon jól kiszámoltuk - azért a kocsiban nagyobb biztonságban voltunk, nem lettem volna a pár horgász helyében, akik még a tavon maradtak. Véget ért a kánikula, egy csodás horgászatban volt részünk és végre boldogan, kellemes 15-20 fokban hajthattam álomra a fejem. De a történet még itt korántsem ért véget…

Írta: Bakos Márk (bakos-mark)
Fotók: Karcsai Izabella és Bakos Márk

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.