Egy nyári éjszaka tüzes pontyai

Egy nyári éjszaka tüzes pontyai

A hétköznapi horgászatok során is a maximumra törekszem. Többnyire gondosan megtervezem, hogy milyen módon fogok horgászni és milyen halakat szeretnék horogra csalni, de a legnagyobb nyári melegben ez nemritkán csak egy terv marad… miközben rendkívül bosszant az, ha nem úgy működnek a dolgok, mint ahogy azt én szeretném. Eredetileg egy kora reggeltől késő estig tartó horgászatra készültem, amelyből egy feledhetetlen éjszakai horgászat kerekedett, de nem bántam meg!

Egyik kedvenc horgásztavamon, Harsányban a nyár kellős közepén, a tikkasztó kánikulai melegben szerettem volna pontyokat, pontosítok: kapitális pontyokat horogra keríteni. Sok szép emlék köt ehhez a tóhoz. Remek versenyeredményeket értem már el itt, nem ritkán 100 kilogrammot meghaladó fogással nyertem. Itt fogtam feederbottal eddigi legnagyobb, 18,8 kg-os tőpontyomat is. A tó messze földön híres nagy halairól, amelyek kifogására ezen a tavon feederbottal is reális esély kínálkozik. Bár azt is tudni érdemes, hogy ehhez kellően nagyot kell dobni, ugyanis a partszéli, sekély vízbe napközben lehetetlen kicsalogatni a termetes halakat. Így minimum 80-90 méterre kell horgászni, hogy legyen némi esélyünk a hőn áhított nagy halak megfogására. Napközben a parttól még ennél is távolabb, a legmélyebb részekre húzódnak a halak, amelyek feederrel szinte már elérhetetlen távolságot jelentenek. Csak egy módon lehet őket a horog közelébe csalogatni, ha olyan kaját adunk nekik, amely felveszi a versenyt a vízben hemzsegő sok természetes táplálékkal. Ilyenkor ugyanis pezseg a víz, ezerszám „teremnek” a pontyok számára legfinomabb táplálékok (kagylók, csigák, apró rákok, szúnyoglárva és plankton), amelyet csak le kell „szüretelni”. Nekünk ezekkel a táplálékforrásokkal kell felvenni a versenyt, sőt ennél jobbat, finomabbat kell adnunk, hogy tényleg legyen némi esélyünk halat fogni. Milyen etetőanyagok képesek erre? Már az elmúlt években is nagyon sokat kísérleteztem a nyári, „döglöttnek” hitt vizekben, hogy mivel tudom pikkelyes barátaimat a horgom közelébe csalogatni és megfogni. Az intenzíven telepített tavakon, ahol a kifogott halakat kötelező visszaengedni, ahol a tó lakói számára megszokottak a hallisztes, magas fehérjetartalmú etetőanyagok és csalik, ott a Tüzes Ponty termékcsalád vált be. Ebben etetőanyag, Pellet Pack, dip, pordip, pellet juice aroma és speciális pellet csalik is helyet kaptak. A komplett program nagy segítséget nyújt a tanácstalan nyári horgászoknak.

Amikor a víz hőfoka átlépi a 20 Celsius-fokot, új időszámítás kezdődik! A Tüzes Ponty család tagjai intenzíven telepített tavakon, a legnagyobb melegben igazán hatásosak
Az Édes Ananász család olyan nyári csalogatóanyagokat tartalmaz, amely a kis halsűrűségű (természetes és horgászegyesületi) tavakon igazán fogósak

Azt tapasztaltam, hogy ezek a többnyire kellemtelen, büdös szagú, rendkívül csípős ízű „Tüzes Ponty” eledelek a természetes vizeken és az átlagos horgászegyesületi tavakon (némi túlzással) riasztják a halakat. Itt a halaknak nincs ideje megszokni a hallisztes etetőanyagokat és csalikat, mert kifogásuk után 10-ből 9 a hűtőládában végzi. Ezeken a tavakon a nyári csalogatóanyagok másik fajtája, az Édes Ananász vált be. E család etetőanyagot, folyékony aromát, kukoricát és olyan különleges pellet csalikat tartalmaz, amelyben nincs (vagy csak nagyon kevés a) halliszt. A vevői visszajelzések alapján tudom, hogy az Édes Ananász időnként nagyon jól működik az intenzíven telepített tavakon is, de olyanról még nem hallottam, hogy a Tüzes Ponty a horgászegyesületi tavakon is sikeres lett volna. Az okokat fentebb már leírtam.

A nappali órákban szinte csak dévérkeszegeket fogtam
Egyetlen nemes halat, ezt a szép amurt tudtam csak a legnagyobb melegben, fényes nappal horogra csalni

Tehát a megfelelő csalogatóanyagok és csalik kiválasztása már fél siker! Mi adja a másik felét? Pontosan be kell tudni juttatni a kiszemelt távolságba a finomságokat. Ehhez a legjobb, legpontosabb módszer a kiakasztott zsinórklipszes etetési technika, amellyel viszonylag kis helyre tudjuk koncentrálni a csalogatóanyagokat. Fontos, hogy olyan távolságot válasszunk, amelyet később (ha esetleg feltámad a szél) is pontosan meg tudunk dobni. Ha mindent jól csináltunk, tökéletesen készítettük elő a terepet, akkor sem lehetünk még 100%-ig biztosak magunkban. A bizonytalanságot az okozza, hogy mi van a levegőben? Gyakorta mi még semmit nem érzünk abból, amit a halak már éreznek. Ha időjárás-változás (pl. felhőszakadás, zivatar) várható, akár 6-10 órára is képesek a táplálkozást beszüntetni. Ekkor ugyanis légnyomásváltozás (is) várható, amelyet a halnak az úszóhólyagjukban is rendezni kell, hogy a lebegőképességük változatlan maradjon. Ekkor, ha közvetlenül az orruk elé tesszük a csalit, akkor sem hajlandók azt felvenni, hiszen mással vannak elfoglalva… Ráadásul minél nagyobb egy hal (minél nagyobb az úszóhólyagja), annál érzékenyebb a láthatatlan, de közelgő változásokra.

Bosszantott, hogy napközben egyetlen pontyot sem tudtam fogni, így maradtam éjszakára is

Így jártam én is Harsányban… Napközben „csak” 1-2 kilós dévéreket és egy termetes amurt tudtam horogra csalni, miközben a pontyfogó tudományom csődöt mondott. Az sem vigasztalt, hogy a tavon aznap velem együtt horgászó további 30 horgász is ponty nélkül maradt. Akik ismerik ezt a tavat, nehezen tudják elképzelni, hogy ilyen is bekövetkezhet. Ha mindez nem velem történik, én is nehezen hittem volna. Nagyon bosszantottak az események, pontosabban az eseménytelenség! Eredetileg késő délután befejeztem volna a horgászatot, de nem hagyott nyugodni a dolog. A tógazda engedélyével maradtam éjszakára is. Ahogy besötétedett, jött az újabb „dévérkapás”. A bevágás után azonban megállt a bot a kezemben, ez végre ponty!

Az éjszaka első lovagja

És láss csodát, attól kezdve amíg ki nem világosodott, minden bedobás után pontykapásom volt. Előfordult, hogy csak 5 percet kellett a kapásra várni, de legkésőbb 30 percen belül biztos, hogy gazdára talált a csalim ugyanazon a helyen, ahol előtte csak dévérkeszegeket fogtam.

Ahogy besötétedett, kapás kapást ért, és ezek mindegyike ponty volt!
Egyre szebb, egyre nagyobb pontyokat sikerült az éjszaka leple alatt partra segíteni

Az éjszaka folyamán felfrissült a levegő, és jól látszódott, hogy északi irányból nagyon lassan, de egyre sötétebb felhő közelít egyre gyakoribb villámlás kíséretében. Az iszonyatos erejű vihar a kivilágosodás után ért fölénk, mikorra minden horgászeszközünket sikerült már összepakolni. Ezt érezték és várták már a pontyok napközben, valószínűleg ez befolyásolta egész napos étvágytalanságukat, amely a viharzóna közeledtével, a légnyomás jelentős emelkedésével és a sötétség beköszöntével varázsütésre megváltozott.

Ennek a csalikombinációnak köszönhettem a legtöbb halat

Nem vagyok egy nagy éjszakai horgász, így szükségem van némi alvásra. Erre azon az éjszakán esélyem sem volt, de nem bántam meg, mert felejthetetlen élményekkel lettem gazdagabb! Tíznél több 10 kg feletti pontyot fogam, amelyek között 2 db volt 13 kg feletti. A végére azért megnyugodtam, hogy minden úgy működik, ahogy kell!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.