Nagy távolságra, nagy csalival a Shimano Catana Heavy Feederrel

Nagy távolságra, nagy csalival a Shimano Catana Heavy Feederrel

Amikor legelőször kezembe vettem az erre a teszthorgászatra szánt botot, illetve orsót, igen kíváncsi voltam rá, hiszen a Catana széria több tagjával is horgásztam már eddig. Legutóbb a Multi Light Medium botot próbálhattam ki, és nagyon megnyerte a tetszésemet, viszont ez alkalommal az erősségi sor túlsó végéről, az erős kategóriából várt egy bot, hogy kipróbálhassam, mit is tud. Ez a bot a Shimano Catana BX Feeder Heavy 3,96 m-es volt. Hogy még különlegesebb legyen ennek a tesztnek a hangulata, egy éjszakai horgászatra szeretnélek titeket meginvitálni. Tartsatok velem!

Most, amikor ezt az írást készítem gondoltam csak végig, hogy szinte az egész Catana sor volt már a kezeim között. A saját feeder botjaim közül kettő is a Shimano Catana botcsalád tagja. Az egyik egy light feeder, míg a másik egy extra heavy bot. :) A két véglet. Talán azért is esett a választásom a Catana-ra, mert ezek azok a botok, amik árfekvésükben leginkább közel álltak a pénztárcámhoz, és tudták azt, amit én elvártam tőlük. Az utóbbit erre a tesztre ki is vittem magammal, ha már éjszakai horgászat, ne legyen az a luxus, hogy csak 1 botot őrzök egy estén át…

Bevetésre vár a Shimano Catana BX Feeder Heavy
Három spicc jár ehhez a bothoz is!

Ha már botnál tartok, lássuk a tesztalany adatait!

Shimano Catana BX Feeder Heavy
Hossz (m)3,96 (mért)
Dobósúly (gramm) 30 - 110
Anyag XT-40 Karbon
Gyűrűk száma (db) 15
Gyűrű típusa SIC
Nyélborítás parafa+szivacs
Orsótartó típusa Shimano grafit csavaros
Tagok száma (db)3 + 3
Szállítási hossz (cm)136
Tömeg (g)274 (!!!)

A táblázat adatait végignézve, ami feltűnő lehet, az a viszonylag kis tömeg ahhoz képest, hogy egy Heavy és 3,96m-es botról beszélünk. A 274 grammos súly igazán könnyen kezelhetővé teszi a botot annak ellenére, hogy itt ebben a kategóriában már nem elvárás a kis súly, hiszen a bot a használati idejének jó részét a bottartó ágason tölti.

A bot mért hossza 3m 96 cm
A Shimano saját gyártású grafit orsótartója van a boton

A bothoz, ahogyan azt már megszoktuk, 3 darab spiccet adnak, amik 2 oz, 3 oz, valamint 4oz erősségűek. Valamiért nekem ez a fajta spicc jelölés jobban tetszik, mint a különböző színű és feliratú spiccek. Lehet ennek oka az, hogy az első feeder botom egy Shimano Technium volt és annál is ezeket az igényes kidolgozású piros végű spicceket kaptam, és ezt szokta meg a szemem.

Ennyi kitérő után vissza a spiccekhez. Ez a 3 tag igen széles dobósúly tartományt biztosít a bot használatához, hiszen nagyságrendileg 20-30 grammtól a katalógus szerinti 110 grammig kényelmesen eldobhatunk vele bármit. Hogy ez mennyire így van, ennek igazolására egy távdobó tesztet végeztem el a bottal.

110 gramm a maximális dobósúly
Hasznos apróság a horogbeakasztó fül

A teszt lényege az volt, hogy különböző tömegű hagyományos végólmokkal többször dobtam. A botra a 4oz-s, tehát a legerősebb spicc került fel. Ennek oka az volt, hogy ha valamennyi spiccet végig szerettem volna próbálni, akkor még most is ott dobálnék a parton, valamint, azt a tévhitet is el szerettem volna oszlatni, hogy erős spiccel, kizárólag nagy tömegű ólmokat lehet jól eldobni.

Nagy erővel meg lehet dobni a botot. Nekem nagyon a kezemre állt a bot!
Terhelés 280 gramm alatt
Terhelés 1.000 gramm alatt. Szép egyenletes a bot íve.

A teszt eredményére én is kíváncsi voltam, mert még sosem mértem le, mekkorát tudok dobni horgászbottal, milyen messzire tudok eljuttatni egy végszereléket.

Az ólmok, amiket dobtam 40-60-80, valamint 100 grammosak voltak.

Reptetésre vártak az ólmok

Ha ez most játék lenne és meg kellene tippelni milyen messzire dobható el egy 3,96m-es feeder bottal egy 40 grammos ólom, kíváncsi vagyok, ki mennyire tippelne…

A teszt fontos része az orsó, hiszen a dob átmérője, az arra feltekert zsinór vastagsága nagymértékben befolyásolja a dobástávolságot. Az orsó természetesen a bothoz szettben kapható 4000-es méretű hátsófékes Catana volt. Dobjára a vékonynak épp nem nevezhető 25-ös monofil damil került. Dobóelőkét nem használtam a teszt során, így szükség volt a vastag monofil zsinórra, bár lehet, hogy ez így egy kicsit az elérhető dobótávolság rovására ment, de nem akartam a környéket teledobálni leszakadó ólmokkal.

Távdobó teszt eredménye
Dobott súly (g)Elért távolság (m)
4081
6089
8093
10088

Engem is meglepett, hogy egy 40 grammos ólmot el lehet dobni 80 méter felé ezzel a felszereléssel.

A teljességhez hozzátartozik, hogy a végszereléken nem volt fenn semmilyen csali, vagy bármi egyéb, ami a repülését befolyásolta volna a szereléknek. Tehát, ha felkerül mondjuk egy szem bojli, vagy épp egy tört gubancgátló cső, az csökkenti az elérhető távolságot. Azonban ha egy vékonyabb főzsinórt használunk és kötünk fel vékony fonott dobóelőkét, akkor kompenzálni tudjuk ezt a csökkenést.

Ami viszont remélem a videón is jól látszik, hogy a tesztpályán, a Verba tanyán oly gyakori északi szél helyett, nyugati oldalszél volt, ami így nem segített rá a dobásokra, tehát valósak az elért eredmények…

Shimano Catana 4000 RA

A bot után lássuk az orsó adatait:

Shimano Catana 4000 RA
Méret40
Csapágy (db) 3
Orsóház anyagaXT7 Grafit
Fékrendszerhátsó fék
Áttétel4,6 : 1 (1 fordulattal 81cm damil)
Tömeg (g)370
Dob anyagaalumínium
Pótdob (db)1
Pótdob anyaga grafit

Alumínium dob van az orsón

Az orsó a Shimano P3-as konstrukciójához tartozik. A 3 csapágyas orsón olyan extrákat találhatunk, mint a zsinórcsavarodás csökkentését szolgáló nagyméretű zsinórvezető görgő (Power Roller), a Super Stopper II névre keresztelt tűgörgős visszaforgásgátló, (ami azért felel, hogy a csészének bevágáskor ne legyen holtjátéka), valamint a Dyna-Balance, a kiegyensúlyozott forgórészek

Nagyméretű zsinórvezető görgő
Két golyóscsapágy és egy tűgörgős csapágy segíti a könnyű futását az orsónak
Hátsó mikrofék felel a precíz zsinóradagolásért

Az orsó fékrendszere a nap során kifogástalanul működött. Így a teszt után nyugodtan írhatom, hogy egy jól használható, univerzális orsó.

25-ös monofil damil került fel az orsóra

A szettet a nap során kemény próbának kívántam alávetni, emiatt nem is igen finomkodtam a csaliválasztás és a végszerelék terén sem. A 25-ös főzsinórra egy szilikon gubancgátló csővel kombinált belső zsinórvezetésű 78 grammos ólom került, amit megütköztetve jöhetett az előke és a nem épp pici horog. Csalinak 15 mm-es bojlit tettem fel, hogy elkerüljem az apróbb halak mohó támadásait.

Itt még nem voltak szúnyogok, molylepkék és egyéb légijárművek

Ez az összeállítás ideális választás lehet azok számára, akik csak most gondolkodnak azon, hogy szeretnének a hagyományos fenekező módszerről átpártolni az érzékenyebb, finomszerelékes technikára, viszont nem akarják elveszíteni a korábbi botjaik nyújtotta dobótávolságot.

A sziget bal oldala volt a támpont, de többször is kényelmesen sikerült bevágni a szigetre… lehetett is sétálni kiakasztani… :)
Ritka varázsa van az éjszakai horgászatnak
Finomszerelék… ezt most kérdezem, vagy mondom???
Kapásra várva…

Az általam használt végszerelékre bár bojli került, de a csúszó végszereléknek köszönhetően megmaradt a botspicc érzékenysége és ha kisebb horoggal, valamint a kárászok, compók számára népszerűbb csalival próbálkozom az este során, gond nélkül horgászhattam volna rájuk még akár a 4oz-s spiccel is.

Itt az első hal… a képen lévő világos foltok nem képhibák… pár darab szárnyas bogárka… jópár darab…. SŐT NAGYON SOK…..
Az este első pontya
Teljes amnesztia :)
Megint várok… a fotó előtt percekre lekapcsoltuk a reflektorokat… akkor eltűntek a rovarok… amint felkapcsoltuk, visszajöttek… hiába no… ők is akarnak szerepelni!
Úton…
Gyönyörű nyurgaponty
Kedvenc játékom a repülő leszállófény gyűjtemény… na jó a rendes neve: spiccvilágító!
Ha egy mondatban kellene a véleményemet elmondani: kifejezetten tetszett… hogy kellene valahogy megtartani… mi lenne, ha elfelejteném visszaküldeni???

Remélem az alábbi videó nem veszi el senki kedvét az éjszakai horgászattól, hiszen olyan mennyiségű repülő rovarral kellett megküzdenünk a stáb tagjaival, hogy aki megnézi, lehet, hogy többet nem megy ki estére a vízpartra… de ha ki is mentek, a párezer wattnyi reflektort hagyjátok otthon! :)

Remélem tetszett!

Takács Péter (t_peti)
Videó - Pethő Balázs, Takács Péter
Fotó - Koperveisz Sándor, Takács Péter

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: