A Sikeres Sporthorgász 2018. áprilisi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2018. áprilisi tartalmából

  • Április elején
  • Csaba pergetett harcsája
  • Finom method nagy halakra!
  • Télen, a Dianán
  • Csatornahorgászat
  • Kenyeres tenyeresek
  • Fontossági sorrend
  • Hol a Hala?

Április elején
Végre eljött a várva várt április! Egy teljes hónapon át tartó „kényszerpihenő” után újra vízre szállhatok, és megmozgathatom kedvenc műcsalijaimat a Tisza tiszta, de még hűs vizében. Nagyon vártam már ezt a napot, nagyon vágytam rá, hogy elinduljon az új szezon, és hétről hétre újabb esélyt adhassak egy-egy termetesebb harcsa lebirkózásának. (Oláh Csaba)

Csaba pergetett harcsája
Azt nem tudom, hogy Hutás Csaba barátom szavazott-e annak idején, amikor arról lehetett dönteni, hogy melyik hal legyen az év hala 2017-ben, de azt biztosan állítom, ha most tenné föl a kérdését a Magyar Haltani Társaság, Csaba egész biztosan a harcsa mellett voksolna. Ezen persze nincs miért csodálkozni, hiszen egy 53 kilós harcsa megfogása már önmagában is rendesen megdobogtatná bármely horgásztársunk szívét, de azt is kijelenthetjük, hogy az élő Dunán partról pergetve, ráadásul teljesen egyedül, még a tapasztalt harcsásoknak is becsületére válna. Csabának viszont ez volt élete első pergetve fogott harcsája, s fenekezve sem jutott még tíz kiló fölé. A történet ettől is izgalmas és tanulságos, ugyanakkor az teszi időszerűvé a felidézését, hogy a hamarosan beköszöntő április előbb-utóbb a harcsahorgászat kezdetét is jelenti, csak nőjön már végre egérfülnyire a Duna-parti fűzfák levele. (Szarka László)

Finom method nagy halakra!
Nem mondhatnám, hogy az a típusú pecás vagyok, aki szeret leheletfinom felszereléssel horgászni, pláne nem az, aki fél órákig fáraszt egy-egy nagyobb halat csak azért, mert azon gyönyörködik, milyen szépen karikába hajlik a botja. Viszont vannak olyan szituációk, amikor a kapitális halak is csak a kis csali, kis horog + finom felszerelés kombinációval foghatók meg, de ekkor is mindig azt veszem figyelembe, hogy a kezemben lévő felszerelés maximális terhelhetőségével a lehető leggyorsabban meg tudjam meríteni a halat. (Sipos Gábor)

Télen, a Dianán
Azok, akik figyelemmel kísérik FEEDERMANIA című sorozatomat, sok esetben láthatták már, hogy először járok egy adott vízen, mégis egyből filmet készítek a horgászatomról. Ezáltal szeretném megmutatni a kezdő és akár haladó pecásoknak, hogy nem kell félni az ismeretlentől, ha jó taktikával, jól összeállított szerelékkel és magas minőségű csalikkal, etetőanyagokkal horgászunk, akkor bárhol eredményesek lehetünk. (Jankovich Krisztián)

Csatornahorgászat
Aki szereti tavasszal a friss, ropogós keszeget vagy kárászt, és ideje is engedi, annak irány a Mária-csatorna, amely köztudottan remek versenyvíz – igaz, ha gondol egyet, megtréfálhatja a versenyzőket. Eshet az eső, ami nem nagy dolog, hiszen ruha van, de bejutni a motyóval biztonságosan a csatorna partjára már nem olyan egyértelmű. Fúj a szél, ami szintén nem újdonság, eltekintve attól a tavalyi orkántól, ami akkor lehetetlenné tette a horgászatot. Jön az uszadék. Ez is a csatorna sajátja. Jön valahonnan, szinte fedi a vizet. Van egy megbízhatónak tűnő áramlása is, ami időnként furcsán viselkedik. A szél gondol egyet, elkezd fújni, ráerősít a folyásirányra – nesze neked, könnyed csalivezetés! (Zákonyi Botond)

Kenyeres tenyeresek
Van az úgy, hogy egyik-másik jól bevált csali nem működik. Csak úgy. Mindennap használjuk, aztán egyszer csak semmi eredményt nem hoz, holott egy nappal korábban még imádták. Ilyenkor szoktuk mondani, hogy nem eszik a hal, vagy épp nincsenek ott az etetésen. Sőt, néha még azt is megkérdőjelezzük, hogy egyáltalán élnek-e még halak a szóban forgó vízben. (Jakó László)

Fontossági sorrend
Sokan kérdezik, milyen színű csalival horgásszanak, vagy éppen a csörgős csali mennyivel jobb a simánál. Én azonban sorrendet állítanék, hogy szerintem mi a fontossági sorrend, vagyis mely dolgokat és milyen súllyal kell figyelembe venni a horgászatunk során. (Lukácsi Béla)

Hol a Hala?
Végre! Idén ugyan még búcsúzóul kicsit ránk szakadt ez a tavaszi tél – de így jó ez! A végére még megmutatta az „öreg” az erejét, hogy nem szabad őt, Tél Tábornokot idő előtt leírni! De aztán, látván az ellenfél erejét, március elején ő is megadta magát a tavasznak. Most már mi, horgászok is kezdhetjük végre tervezni ez évi túráinkat. A tavalyi nagy sikerű olaszországi színész-horgász kalandot idén is szeretném ügyesen megszervezni, ami persze az elmebeteg módon kiszámíthatatlan színházi elfoglaltságok miatt nem lesz könnyű dolog. (Straub Dezső)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.