A Sikeres Sporthorgász 2018. februári tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2018. februári tartalmából

  • A folyó királynője
  • Rapid nagyponty-horgászat 2. rész
  • Menyhalhorgászat a téli Dunán
  • Pellet-party
  • Elszántan és hittel!
  • Apró koppintások
  • Rakózni muszáj
  • A feederkölcsös

A folyó királynője
Talán a halak még tudomást sem szereztek a fejük felett zajló, a szó szoros értelmében zajló jéggörgetegről. Ez abból is látszik, hogy a napokban csodálatos, hatalmas és egészséges süllőket zsákmányolhattam, talán még soha nem sikerült ilyen rövid idő alatt ennyi kapitális példányt a ladikomba szelídíteni. Párom is „belázasodott”, hiszen pazar halakat fotózhatott nekem, így nem volt kérdés, hogy a szezon utolsó napját közös pergetéssel fogjuk zárni. (Oláh Csaba)

Rapid nagyponty-horgászat 2. rész
Manapság a nagyhalas feederezés, a bojlis horgászat, a hagyományos fenekező technika, de időnként az úszós pontyhorgászat is sok hasonlóságot mutat. Gyakran vágják a fejemhez, hogy már nem is feederezés, amit csinálok. De ugyanezt megkapja Haskó Tamás kollégám is, akit az általa kedvelt nagyponty-horgászattal állítanak falhoz, hogy annak meg már semmi köze a bojlizáshoz! Hol az igazság? Ideje volt egy közös horgászat során tisztázni a manapság igencsak aktuális és népszerű pontyos kérdéseket! (Döme Gábor)

Menyhalhorgászat a téli Dunán
A tél beálltával vizeink hőfoka rohamosan lecsökken. Békéshalaink összebandáznak, elvermelnek télire. Életfolyamataik lelassulnak és élelmet is egyre kevesebbet vesznek magukhoz. Vizeinkben azonban él egy halfaj, amelyik ilyenkor érzi magát elemében. Amint a víz hőfoka 10 Celsius alá csökken, aktívvá válik. Csapatokba verődve éjszakáról éjszakára járják be ugyanazt az útvonalat élelem után keresgélve mindaddig, amíg el nem érkezik az ívásuk. Ez a halfaj a tőkehal édesvízi rokona, a menyhal. Nagyon szeretek erre a kis ragadozóra horgászni. A sötét, hideg éjszakában hirtelen botrázós kapással jelentkező hal megfogása hihetetlen élményt nyújt számomra. (Jankovich Krisztián)

Pellet-party
Minden folyóvízben közös, hogy az aromák rendkívül jól és gyorsan terjednek. Ezt a célhalak, például a pontyok, nagyon gyorsan érzékelik, így ennek segítségével gyorsabban és eredményesebben horgászhatunk rájuk. Ebben a cikkemben szeretném bemutatni, hogyan használjuk folyóvízen helyesen a pelleteket. (Robin Illner)

Elszántan és hittel!
Benne járunk már a télben, nem kedvez az idő a pergetésnek, annál inkább a beszélgetésnek. Oláh Gergő elkötelezett Herakles-szimpatizáns, a tavalyi évet végigversenyezte, és meggyőződéssel állítja, hogy a Colmichoz tartozó Herakles márka bármivel felveszi a versenyt. (Zákonyi Botond)

Apró koppintások
A pergető horgászat során nehéz megmondani, mi lesz a horgon. Lehet egy kapitális hal vagy akár apróságok sora. Éppen ezért nehéz kiválasztani a tökéletes felszerelést és megtalálni a megfelelő összhangot, mert más a csaliméret és a felszerelés erejének igénye mindkét esetben. (Lukácsi Béla)

Rakózni muszáj
Aki már próbálta és élte át akár egyetlen néhány kilós ponty fárasztását is, majd szákba terelését rakós bottal, az tudja, micsoda rendkívüli és intenzív horgászélmény, amikor kilenc-tíz méteres vagy akár még hosszabb bot végén torpedóként rugaszkodik neki a mélységnek, vagy tart ellenállhatatlanul az akadó felé a többnyire igencsak finom szereléken megakasztott többkilós zsákmány. Ez az érzés bizony maga a tömény izgalom, s nem összehasonlítható sem a bojlis botos, de még a sokkal közvetlenebb feederbotos fárasztással sem. Vagy ha mégis összevethető velük, akkor az csak úgy lehetséges, ha mielőbb kipróbálják a pontyos rakózást, és felfedezik a módszer minden szépségét s a benne rejlő lehetőségeket is. Nagy Attilától, az úszós szakág Európa- és világbajnokától ma sem áll messze ez a fajta horgászat, ezért nem is nagyon kérette magát, amikor egy horgászattal fűszerezett beszélgetésre invitáltuk a témában. Ráadásul Attila egy új és belépő szintű rakós botot is hozott magával. (Szarka László)

A feederkölcsös
Minden szidalom ellenére igenis van haszna a közösségi oldalaknak. Ha más nem, hát naponta jókat lehet derülni a vicces megosztásokon, poénos szösszeneteken. Az információ áramlása is lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos médiában. Na, jó, mindezek zöme leginkább dezinformáció, ám a rutinos szem hamar kiszúrja a valótlan hírt. Ezenfelül rendre megismerhetünk olyan személyeket, akik színesebbé teszik életünket. Több alkalommal mutattam be magazinunk lapjaiban olyan hölgyeket, akik üde foltként tündökölnek a horgászsportban. Az újonnan „felfedezett” leányzóval is hasonló módon kerültem kapcsolatba. Több termetes, csodaszép hallal a kezében láttam elbűvölő mosollyal, ezért úgy éreztem, érdemes lenne utánajárnom, hogyan s milyen módon cserkészi be mindazt, amire a hímnemű sporttársai elismeréssel adóznak. (Jakó László)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.