A Sikeres Sporthorgász 2018. júliusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2018. júliusi tartalmából

  • Pontydorádó!
  • A májusi nyár kapitális pontyai
  • Dévérmennyország 1. rész
  • Nádi methodozás a Bácsbokodi-tavon
  • Háromszög csali
  • Robban a pálca!
  • Görbüljön – de ne a szád! 1. rész
  • Ha nyár, akkor amur!

Pontydorádó!
A hatvanas években kezdtem el pontyozni a nádban, felemás eredményekkel. Aminek egyik oka a hagyományos nádi pontyozásban való járatlanságom, másik a rendszeres etetés hiánya volt. A hétvégeken jártunk le az újdonsült nyaralóba, a szombati, vasárnapi etetés kevés volt a boldogsághoz. Teltek az évek, a kezdeti járatlanságot felváltotta a bennfentesség, az etetés gondját megoldották a helyi ismerősök. A pontyozást remekül kiegészítette a nyílt víz felé kihajított rablóhalas szerelék, aminek fékje reccsenésekkel jelezte, hogy süllő vagy rohanó balin vette fel a csalit. (Zákonyi Botond)

Dévérmennyország 1. rész
Gyermekkorom óta álmodoztam arról, hogy egyszer egy hatalmas dévérkeszeget a kezemben tarthatok. Mindig is tátott szájjal nézegettem az Angliában készült képeket az igazi bronzos-barnás, péklapát méretű dévérekről. Az utóbbi években sokat jártam a Duna magyarországi és szlovákiai szakaszait, mellékvizeit, hogy az álmom valóra váljon. Évről évre döntöttem meg a rekordomat. Pár hónappal ezelőtt a szlovákiai Kis-Dunán már négy kiló feletti példányt is sikerült fognom. Azonban nem ment ki a fejemből Szőlődi Márkóval még a téli időszakban folytatott beszélgetésünk, miszerint Svédországban van egy tó, ahol reális elképzelés a hat kiló feletti keszeg megfogása. (Jankovich Krisztián)

Nádi methodozás a Bácsbokodi-tavon
Rokolya Péter, a Haldorádó Carp Team tagja gyakran jár a Bácsbokodi-tóra. Bojlis módszerrel a legzordabb körülmények között is csodás, szinte érintetlen pontyokat terel partra. Egyik nap azon vettem észre magam, hogy minél több itt készült fotóját nézegettem, annál jobban vágyakoztam a tóra…! (Döme Gábor)

Háromszög csali
Rohamosan fejlődő világunkban egyre nehezebb egyedit alkotni; általában vannak ötletek, melyeknek utánanézve rájövünk, hogy már létezik hasonló. Pontosan így van ez a horgászcikkiparban, azon belül a műcsalik körül is. Azért természetesen akadnak kivételek, az egyik ilyen a Salmo, ami nagyon sok egyedi és rendkívül fogós csalival örvendeztette meg a horgászokat. (Lukácsi Béla)

Robban a pálca!
Tombol a nyár! Ez nagyon jól hangzik, de egyben a folyó nyugalmának, megszokott rendjének a végét is jelenti. Egy hete, hogy túl lehetünk a kérészek repülésén, a halak násza is lezajlott már, csak néhány helyen lehet egy-egy kisebb küszívást találni. Még vastagon gyöngyöznek az ikrák a gyökereken, de már nagy robajjal és még nagyobb hullámkeltéssel száguldoznak a „pihenésüket” töltő sporthajósok… (Oláh Csaba)

Görbüljön – de ne a szád! 1. rész
Ezt a szlogent Bandi barátunktól hallottuk először. Érces hangján elég gyakran közölte velünk megfontolandó jó tanácsát, amit általában harsány nevetés követett. Mi pedig mindig próbáljuk ehhez az irányvonalhoz tartani magunkat harcsahorgászataink során. (Jakó László)

Ha nyár, akkor amur!
Mindig elképedek, mennyit nőtt gyermekkorom óta az amurhorgászat iránti érdeklődés. Ez a remek sporthal régebben a pontyhorgászat mellékhala volt, míg mára komplett etetőanyagok, csalik, és módszerek állnak a „torpedóvadászok” szolgálatára. Természetesen ennek a halnak a horgászatára is több jó megoldás létezik, úgyhogy ebben az írásban kettőt mutatok be, amelyek egyszerűségűk miatt talán a legnépszerűbbek a feederhorgászok között. (Sipos Gábor)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.