A Sikeres Sporthorgász 2018. márciusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2018. márciusi tartalmából

  • Majosháza, te drága!
  • Az év első pontya(i)
  • Párkányi termál pontyok
  • Mahi-mahi
  • Aromaterápia pontyoknak
  • Fagyos koppintások
  • Csatorna-torna
  • Egy jobb horog

Majosháza, te drága!
Kereső horgászatot folytattunk, nagyjából hatvan méterre dobálva – eredménytelenül. A távolságot növelve aztán Gábor megfogta az első koi pontyot, ami a szürke, fénytelen januári délutánban szinte világított. Nem sokkal később ugyanezen a távolságon megjött az első öt kiló körüli tok is, aztán már nem volt megállás. Jöttek a pontyok a kukorica ízesítésű pelletre, ami a korábbi évek horgászatára visszaemlékezve újdonság volt, legalábbis nekem. Én még leragadtam a friss trágyagilisztával csalizottnál, de az sem volt ritka, hogy picike élőhalra is odavágott az éhes ponty. (Zákonyi Botond)

Az év első pontya(i)
Nagyon ritkán adatik meg, hogy olyan enyhe telünk legyen, mint idén. Nem tudom, mikor volt arra példa, hogy szinte végighorgásztam a januárt és a februárt. Annak ellenére, hogy a kosár csobbant, nem pedig koppant, nagyon kevés emberrel találkoztam a vízpartokon. Talán fáznak a horgászok? Vagy egyszerűen maguk sem hiszik el, hogy ekkor is táplálkoznak a halak? Ebben a rövid írásban olyan tanácsokat szeretnék megosztani, amelyek segítséget nyújtanak azoknak, akik még csak most tervezgetik az év első horgászatát. (Döme Gábor)

Párkányi termál pontyok
A téli időszakban vizeink lehűlnek, rosszabb esetben be is fagynak. Békéshalaink aktivitása és táplálkozási kedve csökken, horgászatuk nehézkessé válik. Ilyenkor a jobb fogás reményében érdemes ellátogatni úgynevezett meleg vizes tavakra. Ilyen a szlovákiai Párkányban található Vadas-horgásztó. Nevét arról a wellness központról kapta, amelynek a területén található. A nyári hónapokban leginkább vízisíelők és fürdőzők paradicsoma, azonban ahogy beköszönt a tél, a horgászok átveszik az uralmat a kéthektáros tó felett. A folyamatosan befolyó 24 Celsius-fok körüli víznek köszönhetően még a leghidegebb téli hónapokban is horgászható. (Jankovich Krisztián)

Mahi-mahi
Fokvárosból a Jóreménység foka felé autózva egy csodálatos kikötővároson keresztül vezet az utunk. Muszáj megállnom és megnéznem a horgászati lehetőségeket, mit is kínálnak a helyi vállalkozások. Hatalmas táblák hirdetik az ígéretesebbnél ígéretesebb kalandokat! Lehet itt ketrecben merülni a nagy fehér cápák közé, miközben a hajóról finom, véres húsdarabokkal gerjesztik ezeket az amúgy is tiszteletet parancsoló állatokat. Hatalmas marlinok és vitorláshalak fotói csábítgatják a horgászatra áhítozó turistákat. Esetleg kihajózhatunk egy közeli fókatelepre és ismerkedhetünk ezeknek a jópofa állatoknak a mindennapjaival. (Oláh Csaba)

Aromaterápia pontyoknak
Bármennyire is kiemelkedően enyhe volt a telünk, a február elején Szabó Bencével lebonyolított horgászatunk azért még egyértelműen hideg vízi volt, a maga sajátos kihívásaival együtt. Mert legyen az átlagnál akár jobban is halasítva egy tó, mint esetünkben a Harcsa-horgásztó, azért az alig néhány fokosra lehűlt víz nem adja minden szíre-szóra túlságosan bőkezűen a halat, mi több, a néhány darabos fogásért is alaposan meg kell dolgozni, és akár több trükköt is érdemes bevetni. Ezek közül az egyik, ha nem a legfontosabb az aromahasználat kérdése, amelynek a helyes megközelítése nyáron is sarkalatos pontja lehet az eredményes horgászatnak, hát még télen. (Szarka László)

Fagyos koppintások
A téli időszakban már egyértelműen a plasztik csalik a favoritok a pergetőknél. Ezekkel valóban kiváló eredményeket lehet elérni, főleg a süllő pergető horgászatában – sőt, talán mára túlságosan egyértelműek lettek, és eltűnt a misztikumuk, ráadásul picit át is alakult a műfaj. Persze a kapások ugyanolyan vehemensek, csak nem mindegy, hogy mennyiségre vagy minőségre… (Lukácsi Béla)

Csatorna-torna
Bandi cimborám úgy gondolta, vessük be a feedereket. Csak úgy, menjünk már valamerre, mert igencsak tele van a feje – meg elmondása szerint az egyik legbecsesebb szerve is – az elmeosztályon történt eseményekkel az elmúlt néhány héten. Mielőtt bárki félreértené, gyorsan megjegyzem, hogy a srác nem bentlakó, hanem ápoló. Ott is, meg a detoxban is. Igazán irigylésre méltó munkakör, ugye? Állandóan történik valami, sosincs unalom, garantált a szakmai kihívás minden nap, na meg érdekesebbnél érdekesebb emberekkel ismerkedhet viszonylag gyakran… (Jakó László)

Egy jobb horog
Amennyiben horgászatunk sikerességét leginkább a halak megfogásával értékelhetjük, egyáltalán nem mellékes horgászkészségünk alapvető, egyben legfontosabb kellékének, a horognak a minősége. Ez felszerelésünk egyetlen eleme, amely fizikai kapcsolatba kerül a zsákmánnyal. (Algayer Zoltán)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.