A Sikeres Sporthorgász 2019. áprilisi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2019. áprilisi tartalmából

  • Februári pontyok
  • X. Feeder Horgász-világbajnokság
  • Harcsazsongás
  • Hosszú előkés feederes horgászat
  • Pinknegatív
  • Deli Ibolya harmadik világbajnoki címét szerezte meg Dél-Afrikában!
  • FOX Rapide PVA rendszer
  • A „homlokát ráncoló hegy” lábánál

Februári pontyok
Ami ezen a napon történt, soha nem fogom elfelejteni. Ilyen eredményes téli horgászatban még soha nem volt részem. Fél 10-kor kezdtem el a pecát és körülbelül fél 5-kor fejeztem be. Az időjárás és a fényviszonyok még lehetővé tették volna a további horgászatot, de az ötvenedik megfogott halam után úgy döntöttem, hogy nem lehetek telhetetlen, és már nem dobtam vissza a botjaimat. A pontyokat két szákba gyűjtöttem. A mérlegelés folyamán az egyik szákban kicsit több mint 53 kiló, míg a másikban 67 kilogrammnyi hal volt. Az eredményességem titka a jól megválasztott helyben, az ügyesen összeállított végszerelékben és a prémium minőségű etető- és csalogatóanyagok használatában rejlett. (Jankovich Krisztián)

IX. Feeder Horgász-világbajnokság
Egyik kedvenc mondásom: mindig a végeredményt jegyzik! Ez esetben a végeredmény a lehető legjobb lett, ugyanis a 4. Horgász Világjátékokon – ez olyan, mint az olimpia, ahol egyszerre több helyszínen, több különböző horgászmódszer legjobbjai csapnak össze a világbajnoki győzelem reményében – négy magyar válogatott is képviseltette magát a Dél-afrikai Köztársaságban, és végül három csapatunk a dobogóra állhatott… (Döme Gábor)

Harcsazsongás
Örökkévalóságnak tűnik, mire elérem a helyszínt, ellendítem a csalit, majd lassan elkezdem a bevontatását. Félúton jár, amikor megszűnik a veretése, és botom spicce is belenehezül valami komolyabb súlyba. Azonnal kapcsolok, és már lendül is bevágásra a kezem. Botom belereccsen az akcióba, a szám meg körbeszaladná a fejemet, ha füleim nem gátolnák meg benne. El sem hiszem, de sikerült becsapnom a környék egyetlen hangoskodó harcsáját. Nagy lendülettel vágtázik el mellettem a mély víz felé. Nem jelent különösebb gondot megfékeznem és magam felé kényszerítenem. Bár jókorákat tuszkol a botba, a vállam majd kiszakad, de nem tép le több zsinórt az orsóról, csak habosra veri a folyó hátát, miközben a felszínig kényszerítem. Bőven 15 feletti, jó kondiban lévő bajszos. Elégedetlenkedik kicsit, elkapja széles fejét, mikor fogást keresek az állán, de lassan belenyugszik sorsába és jobbomra bízza magát. Átmarkolom a széles csontot és a ladikba emelem. Nagyon boldog vagyok, hogy megkoronázhatom ezzel a pompás ragadozóval az első, idei harcsapergetéssel töltött és már-már kudarcba fulladt napomat. (Oláh Csaba)

Hosszú előkés feederes horgászat
Tipikusan télvégi horgászat a mostani, kis horoggal, hosszú, vékony előkével. Az ötven centi hosszú előke lényege, hogy az erősen áramló vízben elterüljön a mederfenéken, és az óvatosan táplálkozó halakat könnyebben be lehessen csapni. Az is szempont a hosszú előkés horgászatnál, hogy az erősen áramló víz hatására a kosárból kimosódnak az etetőanyag szemcséi, és a hosszú előkére kötött felcsalizott horogra mosódnak rá! Így a legóvatosabban táplálkozó halak is előbb vagy utóbb felveszik a horgon felkínált csalikat. (Zákonyi Botond)

Pinknegatív
A halak megfogásához számos trükköt próbálunk alkalmazni. Ez megtestesülhet a műcsalik anyagában, formájában, akár ízesítésében, de nézhetjük a színeket is. Ezek mind befolyásolhatják az eredményességünket. A színek tekintetében vannak általános érvényességű dolgok, de számomra az utóbbi időszakban új dimenziók nyíltak meg: elkezdtem negatívban vizsgálni a színeket és meglepő eredményre jutottam velük kapcsolatban. (Lukácsi Béla)

Deli Ibolya harmadik világbajnoki címét szerezte meg Dél-Afrikában!
A Deli Ibolya – Szilvási Szilárd páros az elmúlt években szerzett számos világversenyen nyert érmével lassan elkényeztet bennünket. Két világbajnoki aranyat, egy Európa-bajnoki aranyat, egy világbajnoki ezüstöt, két világbajnoki bronzot és egy EB-bronzérmet nyertek az elmúlt néhány évben! Egy ilyen sorozathoz a szerencse mellett rengeteg gyakorlás, kitartás és tudás szükséges. Most Ibolyán volt a sor, hogy bizonyítsa tudását és felkészültségét. Ennél jobban nem is sikerülhetett volna számára a világbajnokság, az egyéni hetedik hely mellé egy csapat-világbajnoki aranyérmet is begyűjtött.

FOX Rapide PVA rendszer
A rapid nagyponty-horgászat nemcsak Európa-szerte, de kis hazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának. Számos hatékony módszer kötődik ehhez. Most egy olyat kívánok bemutatni, amely hatékonyságban messze felülmúlja az eddig használt és általam ismert bojlis módszereket! (Haskó Tamás)

A „homlokát ráncoló hegy” lábánál
Kicsiny hazánk egyik legmagasabb s talán egyik legszebb helyén található tavacska ékeskedik Bélapátfalván. A Bélkő, ami délről magasodik mögötte, igazi strázsaként vigyázza a tiszta vizű, hangulatos horgászvizet. Ahányszor arra járok, minduntalan ez jut eszembe: „lám, az ember is képes a pusztító tevékenységével csodálatosat alkotni”! (Jakó László)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.