A Sikeres Sporthorgász 2019. augusztusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2019. augusztusi tartalmából

Hamarosan az újságárusoknál a Sikeres Sporthorgász augusztusi száma! Ízelítő a tartalomból: Pjeskara torpedói; Hatvani 20 plusz feederrel; Ázsia zamata; Hogyan csináljunk kedvet gyermekeinknek a horgászathoz?; Grillcsirkékkel hadonászva; Kötődéseim; Barnens Ö Kursgard csukái; Úszós horgászat harcsára.

Pjeskara torpedói
Évek óta kacérkodom a gondolattal, hogy milyen jó lenne egyszer átlépni az országhatárt horgászati célokkal is. Sokat keresgéltem, merre lenne érdemes indulni. Horvátország mindig szimpatikus volt számomra, rendszeresen járok oda a családi nyaralások alkalmával, így errefelé kezdtem mélyebben is kutakodni az édesvizek iránt. Daniel Stojanovic barátom segített végül a helyfoglalásban, a Pjeskara Lipik névre hallgató tóra, mely a hegyek között meglapuló, igazi gyöngyszem. (Haskó Tamás)

Hatvani 20 plusz feederrel
Ez év tavaszán meghívást kaptam Kőszegi Tibitől egy közös horgászatra a hatvani „Beton-tóra”. Nagyon örültem a megkeresésnek, mert évek óta tervezgetek egy horgászatot e csodás vízre. A tó adottságai nagyon közel állnak a szívemhez, ugyanis a kedvenceim a hatalmas kiterjedésű, kristálytiszta vizű bányatavak tagolt mederszerkezettel. A hatvani tó pedig pont ilyen. A viszonylag mély, 4-5 méter átlagmélységű vizet jó haltartó helyek, gödrök, árkok és púpok tarkítják. Ráadásul hatalmas pontyok élnek benne, köztük a Kuko névre keresztelt, 40 kiló feletti, hivatalos országos rekordpéldány is. (Jankovich Krisztián)

Ázsia zamata
Néhány esztendővel ezelőtt egy tiszaderzsi pecás a folyó hátán sodródó, élettelen kagyló tetemét a ladikjába emelte, kemény héját elválasztotta a puha belső résztől, és ezt a képlékeny, lágy csemegét kampójára tűzte, majd azt hanyagul a mederbe hajította. Néhány perc múlva egy harminc kiló feletti harcsát birkózott a ladikjába és felbuzdulva a sikeren újabb zamatos csali után nézett. A siker nem maradt el, ismét formás harcsa kívánta meg a bizarr csalit, és ezzel az amuri kagylók berobbantak a horgászköztudatba, mint a legnagyobb testű ragadozóink ellenhálhatatlan és legfogósabb csalijai. (Oláh Csaba)

Hogyan csináljunk kedvet gyermekeinknek a horgászathoz?
Talán kétévesek voltak a gyermekeim, amikor először elkísértek a vízpartra, ekkor spiccbottal üldözték a kis halakat, majd hamar eljött az ideje annak is, amikor a nagyobb halak lettek a célpontok. Ehhez a feederezés volt a legjobb alternatíva. Azonban mindkét gyermekemnél megtapasztaltam, hogy a legnagyobb problémát a botok hosszú nyele okozta. Nem tudták hová tenni a fárasztások során. Ezért elsőként a legrövidebb orsós botokat, a lékhorgász botokat adtam a kezükbe. Majd ahogy nőttek, a rövid, 2,7 méteres, de erős „boat”, azaz csónakos feederbotokkal horgásztak, ezeket tudták a legkönnyebben kezelni. Ezek ideálisak a testalkatukhoz dobásnál és fárasztásnál egyaránt. (Döme Gábor)

Grillcsirkékkel hadonászva
Darázs Ádámot úgy ismeri hazánk lakossága, mint többszörös országos bajnok erős ember. Tudják, aki a hóna alá kap egy hatalmas kőgolyót vagy épp kamionokat vontat kedvére. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy mindezek mellett a horgászbotot is szívesen bűvöli a parton. Igazából a ragadozó halak horgászata vonzza leginkább, mert úgy tartja, olyan halat nem vesz célba, ami nem bántja a kisebbet. Legutóbb pedig azt vette a fejébe, hogy egyik kedvenc módszerével, legyezve próbál meg harcsát fogni. (Jakó László)

Kötődéseim
A horgászatban nagyon sok fontos, de aprónak tűnő dolog van, ami végső soron az eredményességet is befolyásolja. Ezek közül az egyik ilyen a csomó vagy csomók, illetve azok teherbírása. Nagyon nem mindegy, milyen csomót kötünk. Csomóra pedig szükség van, akár tetszik, akár nem! Nagyon sokféle csomó létezik, ami akár egy horog felkötéséhez szükségeltetik, vagy egy műcsali rögzítése is hasonlóan fontos lehet. De a ragadozóhorgászatban az előke használata is fontos szempont, így annak rögzítése szintén lényeges lehet. (Lukácsi Béla)

Barnens Ö Kursgard csukái
Vannak munkahelyek, ahol az embereket nemcsak a tisztességes jövedelem, hanem a munkájuk iránti szenvedély is együtt tartja. Így van ez a régi Maléves cimborákkal, legyen szó főpilótáról, forgalmi igazgatóhelyettesről, kirendeltség-vezetőről, repülőgép-szerelőről. Munkájuk révén sokfelé megfordulnak a világban, és ha horgászni is szeretnek, akkor még inkább összekovácsolódnak. 2002 óta jár együtt a csapat, egyik kedvenc helyük a svédországi Barnens Ő Kursgard szigete, ahová minden évben visszatérnek. Idén júniusban már másodjára faggathatták azokat a hajdani nagy csukákat rejtő sziklás tavakat, amelyekből manapság csak elvétve kerül elő tíz kiló feletti példány, de az utánpótlás biztosított. (Zákonyi Botond)

Úszós horgászat harcsára
Harminc éve horgászom bojlival, melynek során döntő többségében a pontyok és az amurok voltak a célhalaim. Persze néha sikerült harcsát is fognom ezzel a szuper csalival. Viszont az utóbbi években mintha kicsit elfáradt volna a „szerelem” a bojlis horgászat iránt, már nem mindig fogadtam kitörő lelkesedéssel az elektromos kapásjelző csipogását. Persze egy kis szünetet követően ismét gőzerővel vetettem bele magam a horgászatba, de éreztem, valami hiányzik… (Ladányi Tamás)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.