A Sikeres Sporthorgász 2019. decemberi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2019. decemberi tartalmából

Hamarosan az újságárusoknál a Sikeres Sporthorgász decemberi száma! Ízelítő a tartalomból: Ősszel a Szücsi-tavon; Belvárosi márnahorgászat; Nagyvárosi legendák; Karácsonyi süllő; Nagy vízi pontyhorgászat; Hideg vízi method; Csukazértis!; Ragadozók a síneken; Csak finoman!.

Ősszel a Szücsi-tavon
Kapás nélküli napok, fagypont alatti hőmérséklet és végül szebbnél szebb pontyok – ilyen volt az első igazi késő őszi horgászatom a Szücsi-tavon. 2011 óta hódolok a pontyhorgászatnak, de mivel életem eddigi időszakában az élsport töltötte ki a napjaimat, erre a szenvedélyemre csupán nyáron tudtam időt szánni. Ezért is vártam nagyon első októberi horgásztúrámat. A Szücsi-tavon már jártam két évvel korábban, nyáron. Ekkor fogtam meg az addigi legnagyobb pontyomat, egy 23 kilós példányt. (Kis Gábor)

Belvárosi márnahorgászat
Ezekre a gyönyörű, torpedó formájú halakra a Dunán szeretek leginkább pecázni. A budapesti rész belvárosi szakasza a kedvencem, mert egyrészt nagy kihívást jelent a meghorgászása, másrészt a vízbe jutó táplálékbőségnek köszönhetően szép nagy, vaskos márnák lakják. A nagy hajóforgalom és az akadóktól, kövektől, drótkötelektől tarkított meder rendkívül nehézkessé teszi az itteni pecát, de ennek a helynek pont ez a szépsége. Az innen megfogott halak számomra a legértékesebbek. Már évek óta kinéztem a pesti oldalon a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti részt. Itt összesen két hely volt, ami horgászatra alkalmas, de az idők folyamán ez már csak egyre korlátozódott, mert beraktak egy újabb pontont. (Jankovich Krisztián)

Nagyvárosi legendák
A fiam minden szombaton Szegeden tanul egy programozó suliban. Ide a feleségem vagy én viszem át. Amíg ő okosodik, én a Tisza-parton töltöm az időt: szeretek a horgászokkal beszélgetni. Egyik rakparti sétám alkalmával megismerkedtem Volent Józseffel, akiről gyorsan kiderült, hogy rendkívüli tapasztalattal és helyismerettel rendelkezik. Némi túlzással mindent tud, amit a szegedi Tiszáról tudni lehet. Olyan halakról mesélt, amelyeket, megvallom őszintén, kétkedve fogadtam. Tudom, hogy egy vadvízen bármi megtörténhet, de én már csak azt hiszem el, amit megtapasztaltam, amit kézbe vettem, amit lefotóztam! Józsi nagyon készségesen felajánlotta segítségét, és mondta, hogy győződjek meg róla személyesen. Mindez egy október végi szombaton történt, és két nap múlva, hétfőn már együtt áztattuk zsinórjainkat a rakparton. (Döme Gábor)

Karácsonyi süllő
Hátat fordítottam a karácsonyi előkészületek vibráló forgatagának. Tiszafüred felé vettem az irányt, és már nagyon várom, hogy megpillantsam a folyót. Utamon Bandi barátom kísér el, aki annak idején minden szabadidejét itt töltötte, de mostanában az öreg Dunán kamatoztatja tapasztalatait. Óriási süllők képeit mutogatja, lázasan húzgálva telefonja képernyőjét: döbbenetes sárkányokat fognak barátjával és Dani fiával a Közép-Dunán! (Oláh Csaba)

Nagy vízi pontyhorgászat
Forgatásaink alkalmával egyre intenzívebben keressük a nagy kiterjedésű tavakat vagy az olyan öreg, vad vizeket, amelyek nem kis kihívást tartogatnak a horgászok számára. Bizton állíthatom, hogy Gyékényes is ebbe a kategóriába tartozik. A több mint 300 hektár kiterjedésű tó kristálytiszta vízzel, nagy mélységekkel, tagolt mederrel rendelkezik, és ami még növelni tudja a nehezítő fakort: több félsziget és sziget is megtalálható itt. (Paál Norbert)

Hideg vízi method
Az ősz beköszöntével jelentős változások figyelhetők meg a vízparton: a fák koronája napról napra ritkul, a halak aktivitása csillapodik, és egyre nehezebb dolgunk van, ha igazán jót szeretnénk pecázni. Felértékelődnek azok az apróságok, amelyek jelentősége nyáron kevésbé domborodik ki. Ilyenek a horog, de legfőképpen annak mérete, az előke, a csali felkínálásának módja, illetve az etetőanyag állaga, amelyek kivétel nélkül fontos lépések az eredményes késő őszi horgászatoknál. (Szabó Bence)

Csukazértis!
Lássuk csak, mi is kell egy igazán jó dobálós, cserkelős naphoz? Legyen két bot, hogy ne érjen meglepetés. Egy táska csali… hmm… csak tegyük be a másik táskát is, ki tudja, hol kötünk ki. Horogszabadító, merítő, csónak, evezők. Így már indulhatunk is. Azaz… Az rendben, hogy most pillanatnyilag nem esik, de mi lesz, ha újra elkezdi? Jobb, ha nem viszem a csónakot. Úgysem tudok kocsival bemenni sehova. Majd gyalogosan indulok el. Hagyom a merítőt is, sőt, az egyik tás… francba a táskákkal, ha a csuka eszik, akkor egyetlen csali is elég! (Jakó László)

Ragadozók a síneken
A cím elég kacifántosnak tűnhet, nem véletlenül. Hiszen egy olyan új dologról szeretnék beszélni, amiről csak a beavatottak halhattak. A legújabb Salmo wobblerről van szó, ami szerintem lehet annyira sikeres az egész világon, mint a Slider vagy a Thrill. Miért vagyok ebben biztos? Mert volt alkalmam kipróbálni a Salmo Rail Shad műcsaliját. (Lukácsi Béla)

Csak finoman!
Jéger Szabolcs világbajnokságon, tudósítóként 2014-ben Horvátországban járt először. Ámulatba ejtette a világ élmezőnyének profizmusa és a személyes tapasztalat, hogy bizony ebbe az élmezőnybe Magyarország is beletartozik. Azon a vb-n a versenyzőknek egy sebesen folyó csatornán kellett horgászni, és nagyon kemény küzdelem árán a rettenetesen mély vízből bivalyérős márnákat fogni. Szilvási Szilárddal ekkor ismerkedett meg, és mivel élénken érdeklődött a számára új módszerek és technikai megoldások iránt, melyeket a profi versenyhorgászok alkalmaznak, Szilárd felajánlotta, hogy mutat neki itthon is olyan körülményeket, mint amiket a vb-n látott. Így ültek le először Békésszentandráson, a Körös folyó erőmű alatti szakaszára, és egy nagyon jó hangulatú, sikeres horgásznapot zártak, csodaszép halakkal, amit a F&H kamerái is rögzítettek.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.