A szakértő válaszol! – 1. rész

A szakértő válaszol! – 1. rész

Kollégáim és jómagam nap mint nap rengeteg érdeklődő levelet kapunk a horgászoktól, amik sokszor olyan időszerű, aktuális, jól megfogalmazott kérdéseket tartalmaznak, amik nemcsak az adott ember, hanem sok más horgász számára is érdekesek lehetnek! Ez adta az ötletet, hogy elindítsuk legújabb cikk rovatunkat, melyben Haldorádó Feeder és Carp Team szakértői rendszeresen összefoglalják a nekik küldött leglényegesebb kérdéseket, s természetesen a válaszokat!

Kérdezni soha nem szégyen, hisz ez az egyik kulcsa a folyamatos fejlődésnek és tanulásnak! Továbbra is mindenkit arra buzdítunk, hogy ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal és tegye fel a kérdés(eke)t bátran, hogy segíthessünk! Hogyan leheti ezt meg?


Facebook-oldalaink bármelyikén üzenetben:

Döme Gábor

Haldorádó Horgászportál

Haldorádó Carp Team

Haldorádó Termékek

Haldorádó Centrum

Haldorádó Pontyhorgász Napok

Célunk, hogy minden érdeklődő és tanulni vágyó horgásztársunk számára aktuális, érdekes és hiteles tudásanyagot biztosítsunk, melyet helyesen alkalmazva eredményesebb horgásszá válhatnak! Nem szabad elfelejteni, hogy mi is sokat tanulunk Tőletek, egymást segítve pedig biztos vagyok benne, hogy a sikerek sem fognak elmaradni a vízparton!
Új rovatunk első részében én kezdem a sorozatot, következzen az első Olvasó kérdez – szakértő válaszol összeállítás:

Kovács Gábor
„Kedves Gábor! A véleményedre lennék kíváncsi. Kifejezetten szeretem a hajlékony, de kellően gerinces botokat és a minél finomabb szerelékekkel való horgászatot. Nagyon megtetszett a most megjelent filmedben is használt Fine Carp. Nem tudom eldönteni, hogy a 360 vagy a 390 lenne a jobb választás… Ugye a 360 a lágyabb, hajlékonyabb (kisebb a dobósúlyú) a kettő bot közül?”
Döme Gábor:
Kedves Gábor!
A 3,60-as és 3,90-es Fine Carp botok karaktere nagyon hasonló, mindkettő kellemesen lágy és érzékeny. A hosszabb változat rendelkezik némi plusz erővel, „gerincességgel”, melyet elsősorban dobás közben érezhetünk és a hosszabb dobások kivitelezésében jól kamatoztathatunk. Alapvetően, ha egy finom pontyhorgászathoz való, érzékeny, de kellő erőtartalékokkal bíró botot szeretnél, egyikben sem fogsz csalódni, én azt javaslom, döntésedet hozd meg arra alapozva, hogy milyen messzire fogsz a bottal horgászni, mekkorát kell majd dobni! Ha a dobástáv 20-40 méter, válaszd a 3,60-as botot, ha ennél messzebbre is szükséges lehet bejuttatni a szereléket, akkor a 3,90-es lesz számodra a megfelelő.

Ha a dobástáv 20-40 méter, a 3,60-as Fine Carp Feeder az ideális pálca, azonban ha ennél messzebbre is szükséges lehet bejuttatni a szereléket, akkor a 3,90-est érdemes választani
A Fine Carp botokkal nemcsak eredményes, hanem élvezetes is a horgászat!

Bereczki Kitti
„Azt szeretném kérdezni, hogy a kis halsűrűségű, viszonylag ritkán látogatott tavakon mely ízesítésű etetőanyag / etetőpellet, illetőleg mely ízesítésű csali válna be legjobban a tavaszi horgászatokon feeder technikához?”
Döme Gábor:
Kedves Kitti!
A tavaszi időszakra, s így a még hideg vagy már felmelegedőben lévő vizekre az egyik legjobb választás a Ready Method etetőanyag család Spring, illetve Winter változata. Ezek a különleges kaják természetes módon előállított alkoholt tartalmaznak (amely a nedvességtartalom 15-20%-át jelenti!), valamint észterek (ezek természetes aromaként funkcionálnak), enzimek, értékes ásványi anyagok és aminosavak bőséges tárházát kínálják. Tehát minden olyan megtalálható ezekben, amely hideg vízben az óvatosan táplálkozó vagy látszólag teljesen inaktív halakat is evésre serkenti. Szintén hideg vízre specializált csalogatóanyag a Fluo Micro Method Feed Pellet család egyik újdonsága, a Fagyos Ponty! Ahogy az előbbiek, ez is gyümölcsös aromájú, ezért érdemes ilyen jellegű csalit is választani hozzájuk, mint pl. a Pro Method Pellet - Fagyos Ponty vagy a BlendeX Pop Up Method (érdemes ebből is a kisebbet választani) - Eper és Méz ízvariáció.

Kiváló hideg vízi kombináció!
Tavaszi  pontyos favorit a BlendeX Pop Up - Eper és Méz ízvariáció

Weidl Márk
„Kedves Gábor! Egy kérdéssel fordulok Hozzád, mely a következő lenne: Használható-e a By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder 35 g-os kosár töltőszerszáma a 25 g-os verzióhoz? Válaszodat előre is köszönöm!”
Döme Gábor:
Kedves Márk!
Nagyon jó a kérdés, sok horgász fordult már hozzám hasonlóval. A Long Cast Method Feeder kosarak kétféle méretkategóriában készülnek. Az L-es (25 g, 35 g, 45 g), illetve az XL-es (55 g, 65 g) kosarak mérete kategóriánként azonos (csak a súlyukban van különbség), tehát minden L-es kosár töltőszerszáma kompatibilis minden L-es kosárral, súlytól függetlenül. Ugyanez igaz az XL-es kosarakra is.
Egyszerűsítve: ha egyszer már beszereztél egy 35 g-os L-es Long Cast Method Feeder kosár szettet, az ahhoz járó töltőszerszámot bármely L-es méretű kosárhoz használhatod, így pl. a 25 grammoshoz is tökéletesen passzol.

A By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder kosarak két méretkategóriában, L és XL változatban kaphatók
Hasznos kiegészítők a kosarakhoz tartozó gumis töltőszerszámok, melyek tökéletesen igazodnak az adott kosárméretekhez
Minden L-es kosár töltőszerszáma kompatibilis minden L-es kosárral, súlytól függetlenül, ugyanez igaz az XL-es kosarakra is!

Nagy László
„Szeretném a tanácsodat kérni merítő fej és merítő nyél választásában! Ahova járni szoktam, ott átlagosan 2 és 6 kg között mozog a pontyok súlya, nagyobbra nemigen lehet számítani, ezért ide egy kompakt kis fej kellene, viszont ehhez olyan nyél volna jó, amit bojlis merítővel (ilyenem már van) is tudok kombinálni, mert máshol nagyobb halra is szeretek horgászni. Van ilyen?”
Döme Gábor:
Természetesen igen! Mutatok egy könnyű, erős, strapabíró összeállítást, amit magam is rendszeresen használok:
By Döme CARP-2 Gumírozott merítő fej védett kerettel
+
TEAM FEEDER Power Carp merítő nyél 2,4 m
Ez a nyél a rakós rendszerű merítő nyelekhez képest sokkal masszívabb kialakítású, rendeltetésszerű használat mellett nem lehet eltörni és elég erős a legnagyobb bojlis merítő fejekhez is!

Könnyű, erős, strapabíró merítő fej és nyél összeállítás

Szabó Balázs
„Szia, Gábor! Gratulálok a 2018-as újdonságokhoz és a bemutató filmhez, többször is megnéztem, nagyon ígéretesnek tűnnek a termékek. Minél hamarabb szeretnék kipróbálni valamennyit belőlük! Az volna a kérdésem, hogy a FeHoVa kiállításon ott lesz a Haldorádó csapata, és ha igen, meg lehet majd vásárolni az új termékeket is?”
Döme Gábor:
Szia, Balázs!
Köszönjük szépen, örülök, hogy tetszenek az újdonságok! :-) Természetesen ott leszünk és teljes kínálattal várunk minden kedves érdeklődőt! Van egy további jó hírem, ugyanis nemcsak elérhetők lesznek az újdonságok, hanem akciós áron is adjuk majd őket! A rendezvényen minimum 10% kedvezményt biztosítunk minden termékünkre, de egyes típusoknál ezt még tovább növeljük! Várunk szeretettel február 15-18-án standunknál, a „G” pavilonban!

A Haldorádó 2018-as újdonságai teljes kínálattal elérhetők lesznek a FeHoVa-n, ráadásul kedvezményes árakon!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.