Kedvező árú feederbotok az intenzív vizekre I. rész

Kedvező árú feederbotok az intenzív vizekre I. rész

Ha belépünk egy-egy horgászboltba, vagy elég csak végigtekinteni a Haldorádó Webáruház bot kínálatán, kétség nem fér hozzá, hogy hazánk talán legnépszerűbb horgászmódszeréhez, a feederezéshez találunk majd a legnagyobb választékot. Azonban nem mindenki engedheti meg magának, hogy a felső kategóriás kínálatból válasszon feederbotot. Épp ezért erre a tesztre egy kedvezőbb árfekvésű botcsaládból választottam 3 új tagot, hogy kipróbáljam egy olyan vízen, ahova ezeket igazán szánták…

Ebben az évben jelent meg Magyarországon a Shimano Force Master Commercial botcsalád. Mint ahogy a nevéből is kitűnik, célzottan a kedvező árfekvésű botok iránt érdeklődő horgászoknak szánják a kínálatukból ezt a feeder-, illetve matchbot szériát.

A Force Master botok a Shimano palettáján a kifejezetten erős, ugyanakkor olcsóbb kategóriát testesítik meg. A Commercial család célközönsége egyértelműen az intenzív telepítésű tavakat látogató horgászok. A Force Master Commercial botok kifejlesztésénél azokat a fontos tulajdonságokat és igényeket vették figyelembe, ami az ilyen intenzív (Angliában évek óta és utóbbi időben hazánkban is igen népszerű) tavakon szükségesek.

Ilyen és ehhez hasonló magántavakra fejlesztették a Force Master Commercial botcsaládot

Az ilyen jellegű tavakon jellemzően nincs szükség 100 méter feletti dobótávolságra, valamint nem szükséges a 100 gramm feletti végszerelékek dobálása sem, hiszen a parttól 70-80 méterre már nagyon rendszerint jó eséllyel foghatunk halakat.

Mivel nincs szükség a távdobó bot jellegre, a Force Master Commercial botcsalád tagjai kifejezetten a rövidnek számítanak a mai feederek kínálatában. Az átlagos 3,6-3,9 m-es feederek között meglepő lehet a Commercial botok 3,0-3,3-3,6 méteres hosszúsága. Azonban itt nincs is szükség hosszabb botra, hiszen, míg a 3 méteres változattal a 40 méter, addig a 3,6 méteressel a 80 méteres dobótáv könnyedén elérhető.

Íme, a mai 3 tesztalany

Mitől is különleges akkor ez a Commercial botcsalád? Aki kézbe veszi, rögtön szembetűnő lesz a különbség a már jól megszokott feederbotokhoz képest. Ezeknek a botoknak a szállítási hossza első pillanatra igen furcsa, hiszen a Commercial botok 2+1 taggól állnak, tehát a hosszú nyéltagot egy kb. 2/3 hosszúságú második, majd egy 1/3 hosszúságú spicctag követi. Emiatt a 3 méteres Mini Feeder modell szállítási hossza 156 cm, míg a 3,6 méteres feeder szállítási hossza vetekszik a 2 tagos bojlis botokéval, hiszen 188 cm-nyi helyet kér a bot a szállításhoz.

Meglepő a botok szállítási hossza is. Bal szélen a 3,6m-es Commercial Distance Feeder nyéltagja, mellette a 3,3 m-es, míg a utána legrövidebb, a 3 m-es nyéltagja következik, jobb szélen pedig az 1,83 m-es „szállítási hosszal” rendelkező jómagam

Mi is e szokatlan bottag-kiosztás lényege?

Hát semmiképp nem az, hogy megnehezítse feederünk szállítását. Ennél sokkal hasznosabb oka van, hogy egy taggal kevesebből oldották meg a kívánt bothosszt. Már szóba került, hogy a botokat célzottan az intenzív vizeken horgászók számára fejlesztették ki. Itt a fogások zöme viszont szinte kizárólag pontyokból és amurokból áll, sőt nem ritkák az igen szép, 8-10-12 kg-os példányok sem. Az ilyen típusú horgászatra, a folyamatos igénybevételre mindenképp egy erős, ugyanakkor kiváló fárasztási tulajdonságokkal elkészített botra volt szükség.

Nem cél a súlyemelés, kizárólag azért kötöttem fel 1 kg etetőanyagot, hogy a bot terhelés alatti az íve látszódjon

A hosszú tagkiosztással a Shimano elérte, hogy még egy ilyen alacsonyabb árfekvésű karbon anyagból készült bot íve is megfelelő legyen terhelés alatt, ne törjön meg az ív a spicctag után hirtelen, ami növelné a bot-, illetve a spicctörés kockázatát.

Ahogy a botot a vízparton összerakjuk, már fel sem tűnik a szokatlan tagkiosztás, csupán a bot egyenletes görbéje lesz az, ami árulkodik arról, hogy olcsón is tudtak használható jót alkotni a tervezők.

Szép, egyenletes a bot íve

Ami még szembetűnik a boton, az a nyélrész kiképzése. Mint arról már az elején szó esett, a bot a mai viszonylatban egy olcsó feedernek számít. Ahhoz azonban, hogy ezt az árat „elő tudják állítani” szükség volt a legszigorúbb költségcsökkentésekre, ami nem mehetett a bot használhatóságának a rovására, hiszen mégiscsak egy Shimano botról van szó…

Az anyagszerkezeten nem lehetett túl sokat változtatni, hiszen a botnak bírnia kell a folyamatos terhelést, elvégre ilyen vízre találták ki. Akkor hogyan tudták elérni, hogy a bot ára - víztől függően - 3-6 napijegynyi áron maradjon?

Olyan apróságokkal is lehetett árat csökkenteni, ami a horgászatot és a használhatóságot érdemben nem befolyásolta. Ilyen például a boton található neoprén szivacs nyélborítás. A legtöbb feederboton már parafa nyelet találunk, de ez is egy olyan extra, amit nélkülözve alacsonyabban lehetett tartani a bot árát.

Mivel egy szakadó esős és egy száraz, de szeles idővel tarkított napot is végighorgásztam ezekkel a botokkal, nyugodtan mondhatom, hogy nem találtam semmi kivetnivalót a neoprén nyélben a használhatóság tekintetében.

Grafit orsótartó, neoprén nyél van a boton

Apróság ugyan, de a Commercial botokon nem találunk horogbeakasztó fület. Bár nem hiszem, hogy érdemben olyan jelentős költséget jelentett volna, ha felkerül. Mivel azonban a feederbotos horgászatnál nincs akkora jelentősége, így lekerült. Az alapelv volt, hogy minden megtakarított cent csökkenti a bot végfelhasználói árát, és erre sem volt okvetlenül szükség. Hiányának előnye, hogy így tuti nem akad bele a zsinórunk :)

Háromlábú gyűrűit szép kidolgozással rögzítették a bottestre. A gyűrűk a Shimanótól megszokott apró spiccgyűrűzésnél szerencsére valamivel nagyobb méretűek, így a nyárfaszösz és egyéb, vízből felszedett apróságok kevésbé veszélyeztetik

A külső tulajdonságok után ideje kézbe venni a botokat! Ami rögtön feltűnik, hogy kifejezetten könnyűre sikerültek a Commercial feederek. Érdemes összehasonlítani például a 3,6 méteres hosszúságú bot tömegét a többi 3,60-as bottal. Ennek a botnak a tömege épphogy átlépi a 200 grammot, míg a kínálatban a nagy többség 250-300 gramm közötti tömeggel rendelkezik.

Mindhárom bot 2-2 spiccel kerül forgalomba, ezek erőssége az egyik típusnál eltérő
A 3 méteres Force Master Commercial Mini Feederhez 2 és 3 unciás spiccet adnak, ami jelzi is, hogy a mini feeder jelleg ellenére nem szabad összetéveszteni egy pickerbottal. E botra hagyományos méretű feederkosarak is simán felkerülhetnek, hiszen dobósúlya 90 gramm körül van maximalizálva
A család középső tagjához, a 3,3 m-es bothoz ez 2 unciás, valamint egy erősebb 3-4 unciás spiccet kapunk…
… a nagy testvérhez pedig szintén 2 és 3 oz erősségű spicc jár

Ha már horgászni jöttem és egy új termékcsoportot próbálhattam ki, mindenképp olyan orsókat szerettem volna a botokra, amik méretben és árban is megfelelőek rá. Ha már újdonságokkal horgásztam, akkor 2010-es orsókat választottam. Mindezek alapján esett választásom a Baitrunner ST FA szériára.

Kíváncsi voltam nagyon ezekre az új orsókra, mert a hírük már megelőzte őket: a kis méret, a híres Baitrunner tudás, a tartósság, a kedvezőbb ár - lényegében ezek jellemzik a katalógus szerint a Baitrunner ST FA-t. Ami számomra sokkal fontosabb volt, hogy az orsó első fékes változatban került forgalomba a korábbi, hátsó fékes után. Én megrögzött első fékes orsó párti vagyok.

Mióta belecsöppentem a Haldorádó orsóguruja, Benyhe János orsóbemutató sorozatainak forgatásaiba, azóta ez a beidegződés még jobban megerősödött bennem. A Shimano kifejezetten jól tudja összerakni az első fékeit, már a létező legolcsóbb első fékes orsó kiviteltől kezdve is. Elég, ha csak a legolcsóbb Alivio 4000FB pergető orsóra gondolunk, már annak az orsónak is olyan rendben van a féke, hogy az hihetetlen.

Az évek során alakult ki bennem ez a vélemény, de valamiért az első fékes orsókon a fékek működésében nem tapasztaltam fékhibát. (Bár ez lehet annak is betudható, hogy én mindig a szükségesnél picit lágyabb fékkel horgászom, de én így szoktam meg, ezt szeretem…)

Ennyi kitérő után lássuk a medvét… akarom mondani, a medvebocsot, mert ez a Baitrunner orsók kicsinyített kivitelű változata.

Íme, a felszerelésre váró orsók. A 3,6 és a 3,3 m-es botra a 4000-es Baitrunner ST FA került, a 3 m-es Mini Feederre pedig a 2500 FA
Szembetűnő a különbség… illetve szembetűnő azoknak, akik az 5%-ot észreveszik, ami a méretbeli eltérés. Viccet félretéve, a kisebb orsó a legrövidebb botra került, hiszen ez a méret az ideális a picker- vagy épp ilyen rövid feederbotokra, míg a nagyobb méret az általános pontyhorgászatra, márnázásra, rablóhalas felszerelésekre, és mint a jelen eset is mutatja, a hagyományos feederbotokra megfelelő választás
Amiről a nevét kapta a Baitrunner - a nyeletőfék kapcsolóját hátrahúzva a szabadon futó üzemmód aktív, míg visszaváltva az első fék működik
A fékcsillag nincs túldíszítve, de nem is ez a fontos
Ha már a fékeknél tartunk, hátul lehet a nyeletőfék erejét szabályozni
Az orsó áttétete 4,8:1, ami egy univerzálisan használható orsót feltételez
2 csapágyat találunk a Baitrunner ST FA orsóban, bár megmondom őszintén, én még életemben nem keresgéltem csapágyakat és egyéb kütyüket az orsóimban. Lehet, én választottam jól a Shimano vagy épp más gyártók palettájáról, de sosem kellett szétszednem, hogy buzerálgassam őket…
Az orsó háza, dobja, valamint a rotor XT-7-es karbon anyagból készült
A zsinórprofil megfelelő, talán kicsit felfele kúposodik. Első fékes orsó lévén az ilyen hibát - ha valakit zavar - egy dob alá tett alátéttel lehet korrigálni. Bár, amilyen zsinórprofilokat, de főleg zsinórfeltöltéseket lehet látni időnként a vízparton sétálva, nem hiszem, hogy ez az 1 mm-nyi eltérés problémát fog okozni…
Hasznos pöcök! Fém zsinórbeakasztó klipsz! A kiakasztott zsinórral történő dobásokra ez az orsó is alkalmas

Mielőtt még bárki megrökönyödik, hogy ez nem is távdobó orsó, minek kellene egy nem nagy távolságra szánt orsónak kiakasztani a zsinórt, rögtön egy példa: pont ilyen víz, ahol horgásztam ezen a napon. Bent egy sziget a parttól 45 méterre. Akkor van gyorsan kapás, ha a szigetfalat meg tudod dobni 50 cm-en belül. Ha 2-3 méterre esik le, az a partról nagyon közelinek tűnik, de a szigetről nézve látszik a nagy távolság. Na, itt jön jól a kiakasztás, még rövid távon is. Bedobni a horog nélküli szereléket a szigetre, majd visszahúzni, hogy épp beessen a szerelék a vízbe. Kiakasztani. És már indulhat is a horgászat…

Indulhatott is volna, ha a forgatás napján nem jött volna a vihar, ami egész Nyíregyházát elmosta és a délebbi területeket teljesen lerendezte!

Már megint az időjárás…

A végszerelékig jutottunk el…

Mindegy, ez már így alakult! Akkor folytatása következik, de hogy stílszerűbb legyek: használata következik!

Az alábbi kisfilmben megtekinthetitek majdnem „élőben” a botot és az orsót, ameddig a vihar el nem mosott minket…

(X)
Takács Péter (t_peti)
Videó, fotó: Rácz László, Koperveisz Sándor, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.