I. Verba tanya páros horgászkupa - Versenybeszámoló

I. Verba tanya páros horgászkupa - Versenybeszámoló

2008. augusztus 3-án került első ízben megrendezésre Nyíregyházán, a Verba tanyán az I. Verba tanya Páros horgászkupa. A 25 csapatból álló keret már a második napon megtelt, de végül két csapat visszalépett, így 23 páros várta a vasárnap reggeli regisztrációt és sorsolást. Az egyéni versenyhez hasonlóan a tó itt is szektorokra volt osztva, 3-3 úszós, illetve fenekező szektorban mérhették össze tudásukat az indulók, és a két csapattárs egyéni eredményének összesítése adta meg a csapat eredményét. Lássuk, hogy ez 2008-ban kinek sikerült a legjobban!

A gyors regisztrációt és sorsolást követően valamennyi horgász elfoglalta a kihúzott horgászhelyet, és elkezdte a felkészülést. A szektorbeosztásnak köszönhetően a tó valamennyi helyén érdemes volt küzdeni, hiszen ha a csapattárs kiválóan szerepel, akkor egy gyengébb helyen elért második, harmadik hely is elég lehet a végső megmérettetésnél. A kis létszámú szektorok még jobban megadták az esélyt erre, hiszen a rendezők két darab nyolc- és egy darab hétfős szektort alakítottak ki az úszós és a fenekező kategóriában egyaránt.

Sorsolásra váró horgászok…
… felszerelések
… és a díjak

Az úszós kategória „A” szektora volt talán a legnehezebb a három közül, bármennyire is gondoltuk, hogy idén ez lesz a legeredményesebb rész. Hiába volt ott a hal igen látványosan a szigetfal mellett, amit három horgász is meghorgászhatott, nem tudták horogra csalni azokat, illetve ha horogra akadtak az amurok, akkor rendre meg is léptek onnan. Nagyon sokáig a 35-ös helyen horgászó dr. Dauda György vezette a szektort 6.080 grammos fogásával, de a pálya szélső helyét húzó Bajkó Tamás 8.190 grammos eredményével végül megszerezte előle a szektor első helyezést, míg György a második helyen zárta a versenyt, ami rendkívül fontos két pontnak bizonyult a végső megmérettetésnél. A három pont pedig Csorba Sándorhoz került, aki kereken 5.000 grammal mérlegelt a verseny végén.

Csorba Sándor nem bízta a véletlenre a halfogást. Tudta, hogy ami a horogra kerül, azt nem lehet elengedni. Sokan 14-es előkével horgászgattak… de az ilyen csatákat rendre a halak nyerték

A „B” szektor sem volt túl kegyes az úszós horgászokhoz. Többen a verseny közepéig még nem tudtak értékelhető halat fogni, végül az 1-es horgászhelyen Szabó Csabánál, az úszós szektor szélén mérlegelhettünk egy 6.200 grammos amurt, ami a második helyre segítette fel. A szektorban a legjobb taktikát a nullás helyen horgászó fiatal Szegedi Levente választotta, aki a matchbotos alapozó etetés után nekilátott a snecik horgászatának. Pihenésképp időnként rápróbált a matchbotra, de mivel az nem adott halat, a verseny végéig maradt a snecizésnél, ezzel a teljes szektort maga mögé utasítva 8.000 grammal nyerte meg a „B” szektort. A harmadik Gellér Győző lett, aki itt már több versenyen is szép eredményt ért el, sajnos most elpártolt mellőle a szerencse. Több jó kapása is volt, de bármilyen ügyesen is horgászott, nem tudta horogra csalni a termetes halakat.

Szegedi Levente snecizéssel nyerte a szektorát… hiába, ha nem eszik nagy hal, akkor azt kell fogni, ami hajlandó enni…

Az úszósok „C” szektorában két versenyzőnek sikerült kiemelkedő eredményt elérni ezen a napon. Borsos Gábor, aki az egyéni versenyen szintén ebben a szektorban horgászott, precíz horgászattal 12.000 grammal mérlegelt a 13-as álláson, ami a szektor második helyét jelentette. Pechére a mostani horgászhelye, bár látszólag nem tűnt annak, a vízfelszín alatt rendkívül akadós volt, ami több szerelékét is benn marasztalta. Becsülendő, ahogyan fogalmazott: „Mindegy… ezt dobta a gép… ezt kell megoldani”. Gábor szomszédjában, a 12-es helyen horgászott Lábas Tibor, akivel a verseny feléig fej-fej mellett álltak. Ekkor Tibor rátalált arra a kis nádsarokra, ahonnan sorban szedegette ki a halakat. Tudta, hogy minden méretű és fajú hal nagyon fontos lesz a végső mérlegelésnél. Az összesítésnél 17.600 grammal végzett Tibor, ami a szektor első helyét érte, és mint utólag kiderült, a csapateredményben is fontos 1 pont volt.

Borsos Gábor szép amur fogása
Lábas Tibor nyerte az úszós „C” szektort

Amennyire nehezen indult a halfogás az úszós szektorokban, olyan erősen indult a fenekező horgászok körében. Szinte a verseny kezdetét jelző duda pillanatában elkezdett esni az eső, ami rendkívül jól hatott a halfogásra. Már a tizedik percben jött a telefon, hogy szákba került az első ponty, majd folyamatosan követték ezt az amurok is.

Az elsők között fogott csuka a kivontatott etetőkosár után vetette magát és akadt fenn a horgon, szabályosan szájba

A fenekező „A” szektor 42-es helyére sorsolt Bohák Gábor, aki a 2008-as év egyéni bajnoki címével is büszkélkedhet. Bár a hely korántsem tartogatott számára annyi halat, mint az egyéni versenyén (44 kg), végül mégis 22.630 grammos fogásával nyerte meg szektorát. Második helyen Kadét Ernő végzett 7.890 grammal Kurucz Csaba előtt, akinek 3.850 grammnyi halat sikerült szákba terelnie.

Bohák Gábor nyerte a fenekező „A” szektort

Egyéni eredmények tekintetében a legtöbb halat a fenekező „B” szektorban sikerült horogra csalni. Tóth József 50.020 grammos fogásával új, versenyen elért rekordot állított fel, amivel magasan nyerte a szektorát. Ez az 1 pont, valamint a csapattársa, dr. Dauda György által elért 2 pont már bizakodásra adhatott okot a végső csapatgyőzelem tekintetében is, hiszen 3 pont és 56 kg-nyi hal már rendkívüli eredmény. Ebben a szektorban a második és harmadik helyen 2 női versenyző osztozott. Oberle Juditot most nem kerülte el a szerencse, ellentétben az egyéni versennyel, ahol 45 perces fárasztás után akadt le egy bőven 10 kg feletti ponty, most 22.290 grammnyi haltömeggel szerezte meg a második helyet szektorában. A hármas helyezési számot Bajkó Tamásné szerezte meg 15.630 grammal. Ezzel a 3 ponttal a Bajkó Team (anya és fia) összesen 4 pontot szerzett.

Tóth József 50 kg-os fogással nyerte a szektorát…
… Oberle Judit előtt, aki 22.290 grammal lett a második

Végezetül a versenybeszámolóban a fenekező „C” szektor maradt. Itt is két versenyző között zajlott fej-fej melletti küzdelem a szektorelsőségért. Farkas Viktor a 28-as helyen horgászva tökéletesen használta ki a szélső hely előnyeit, és sorban fogta a szebbnél szebb halakat. A szerencse is mellé társult, hiszen a verseny legnagyobb hala, egy 10.860 grammos ponty is az ő horgára akadt. A 24-es helyen, a szektor közepén Dányi József volt az, aki fel tudta venni a versenyt a szektor szélső hellyel. Józsi egy viszonylag közeli etetést horgászott meg egy pickerbottal, innen folyamatosan terelte szákba a 4 kg körüli halakat. Mondta is viccesen, hogy ez a 4-kg-ra hitelesített etetés. A versenyben a déli időszak volt a legkritikusabb, itt aki halat tudott fogni, az szinte duplán számított, annyira nem voltak kapókedvüknél a halak.

Zsuk László szép pontyfogása a „C” szektorban
Dányi József nem kímélte a pickerbotot

A kettejük csatájából Farkas Viktor került ki győztesen, 39.140 grammos fogással nyerte a szektort Dányi József előtt, aki csupán 4 kilogrammal lemaradva, 35.210 grammal szerezte meg a második helyet. Ez a 4 kg csak egy halat jelentett volna, ami a szektorelsőség ára lett volna… Dányi Józsi és csapattársa, Lábas Tibor így szintén 3 ponttal és 52.810 grammal zártak, és mindössze fogott halsúlyban kb. 3.300 grammal maradtak el a szintén 3 pontos első helyezett csapattól.

Farkas Viktor fogta a verseny legnagyobb halát, egy 10.860 grammos pontyot

A csapatversenyek izgalma a végső eredmény kialakulásában van. Hiába ér el tökéletes eredményt az egyik versenyző, ha a másik versenyző bepontozódik, akkor nem kerülnek díjazásra.

Nemcsak a vízparton folyt a küzdelem…

A tógazda, Verba Sándor úr szerette volna vigaszdíjjal jutalmazni azt a versenyzőt, aki bár elöl végzett a szektorában, mégsem sikerült a csapatversenyben a díjazottak közé kerülnie. Így mind a hat szektorban annak a versenyzőnek adott át egy-egy porcelán hal emléktárgyat, aki a legjobban szerepelt a szektorában, de nem ért el eredményt a csapatversenyben.

Így a következő hat ember részesült különdíjban:

Úszós kategóriában:

A szektor Csorba Sándor (3)

B szektor Szegedi Levente (1)

C szektor Borsos Gábor (2)

Fenekező kategóriában:

A szektor Bohák Gábor (1)

B szektor Oberle Judit (2)

C szektor Farkas Viktor (1)

A három győztes csapat, akik a 100, 60 és 40 ezer Ft-os vásárlási utalványokat nyerték a nyíregyházi Halcatraz horgászcentrumba:

  1. helyezett: HalÁsz Team - dr. Dauda György, Tóth József 3 pont 56.100 gramm

  2. helyezett: AntiFish Team - Lábas Tibor, Dányi József 3 pont 52.810 gramm

  3. helyezett: Bajkó Team - Bajkó Tamás, Bajkó Tamásné 4 pont 23.820 gramm

A verseny végén jólesett a horgászoknak a vaddisznó pörkölt, ami mellett ki lehetett elemezni a verseny tapasztalatait.

A 2008-as I. Verba tanya páros horgászkupa díjazottjai

Gratulálunk a díjazottaknak és valamennyi résztvevőnek.

Mindenkit várunk a következő versenyünkön!

A részletes eredményeket, valamint a versenyen készült fényképeket 2008. augusztus 11.-től megtekinthetik ezen a linken.

Írta: Takács Péter

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: