II. Szent Péter Kupa - Keresztény horgászverseny beszámoló

II. Szent Péter Kupa - Keresztény horgászverseny beszámoló

A horgászat nagyon tartalmas szabadidős elfoglaltság és egy nemes sport is. A versenyzés szelleme régóta benne él az emberekben. Mi egy kuriózumnak számító keresztény horgászverseny ötletével rukkoltunk elő, melyet gyerekeknek és családjaiknak szerveztünk. Erről szól kis élménybeszámolónk.

2012. április 30-án második alkalommal került megrendezésre a Pécs-Gyárvárosi Plébánia szervezésében a Szent Péter Horgászverseny.

A Lukács-tó, amit egy napra birtokba vettünk

A horgászverseny szervezésének nagy lelkesedéssel állt neki a szervező csapat. A Gyárvárosi Plébánia köré 5 egyházközség szerveződik Pécs keleti városrészében. Elsősorban ennek a közösségnek szerettünk volna egy gyerekeket és családokat megmozgató szabadidős programot szervezni. Szinte magától értetődően jött a horgászverseny ötlete, hiszen közösségünk több tagja lelkes horgász, valamint tudtuk, hogy a horgászat a gyerekek és fiatalok között is nagy népszerűségnek örvend.

A tavalyi tapasztalatokkal felvértezve kezdtük el a program szervezését. Elsőként tavat választottunk. A választás ismét a Pécshez tartozó két kis falu, Vasas és Somogy között lévő Lukács-tóra esett, mivel a családok többsége ezen a területen lakik.

Ezután szponzorokat kerestünk, hiszen versenyről lévén szó, mindenképpen szerettük volna megajándékozni a nyerteseket, sőt a résztvevők mindegyikét. Nem beszélve arról, hogy micsoda motiváló erőt jelent a gyerekek körében, ha tudják, hogy értékes ajándékot, sőt kupát nyerhetnek, ha kedvez nekik a horgászszerencse, vagy úgy is mondhatnánk, Szent Péter segítségükre siet :)

Kiemelt szponzorunk: a Haldorádó
Ez itt a reklám helye :)
A győztesnek járó kupa. Vajon kié lesz?

Április 30-án reggel 7 órakor elkezdődött a program. Rövid regisztrációt követően a résztvevők elfoglalták az előre kijelölt helyeket.

Jellemzően családok, baráti társaságok érkeztek a versenyre. A csapatok száma 23 lett, egyéniben 13 versenyző indult. Nagy örömünkre szolgált, hogy ennyien neveztek. A tó körül a segítőkkel együtt közel 100-an lettünk 8 órára.

Sok jó horgász kis helyen is elfér…
Családok, baráti társaságok érkeztek a versenyre
Ez valószínűleg elment…

Az ötlet megfoganása óta tudtuk, hogy ez a horgászverseny nem csak a halakról, kilókról és fajtákról fog szólni. A családoknak, gyerekeknek szerettünk volna egy élményekben gazdag, természetszeretet-növelő, közösséget erősítő programot.

Családi piknik a parton
A természet lágy ölén
Egyedül a halak ellen

Persze mindenki izgatottan szerelte a botokat, figyelte a kapásjelzőket. Nagyszerű volt látni, ahogy több generáció együtt munkálkodik, nagypapák, apukák próbálják a fortélyokat megosztani csemetéikkel. A lelkes picik pedig izgatottan és lelkesen figyelték a felnőtteket, próbálták a horgászat csínját-bínját tanulgatni. Persze voltak fiatalok és felnőttek, akik már régóta belevaló horgászok. Ők már a különböző technikákról, felszerelésekről cserélhettek véleményt.

Apáról fiúra
A nagypapák is igyekeztek élen járni a halfogásban az unokákkal
Munkában a legkisebbek is
Kicsik és nagyok kapásra várva

A kapás nem nagyon jött, ez néhányakat elkedvetlenített, de a többség remekül érezte magát. A kellemes idő és környezet, a jó társaság nem hagyták a hangulatot elrontani, és persze azért néhány hal is horogra akadt.

Egy szép fogás a különdíjasunktól
A fogások után egyből megtörtént a mérlegelés
Felbukkant 1-1 érdekes koi

A káplán atya és szorgos kezű asszonyok 100 adag ételt készítettek bográcsban. Közben vidám nótára gyújtottak. Az ínycsiklandó illat jelezte, hogy kész az ebéd. A verseny lefújásakor elkezdtek szállingózni a horgászok az étel elfogyasztására.

Káplán atya, a főszakács
100 adag étel készült a bográcsban

Ezután hálaadó mise volt Szent Péter tiszteletére. A bibliai szövegek is mind a halászatról, horgászatról szóltak. A mise után pedig jött a várva várt eredményhirdetés, a jutalmak kiosztása. A gyerekek már nagyon várták ezt az eseményt.

Jutalmak tömkelege a Haldorádótól. Szép látvány!

Az eredményhirdetés első részében a dobogóról lemaradtak jutalmazása történt meg.

Nagy az öröm!

A csapatok versenyében 11 halat sikerült zsákmányolni.

  1. Nindzsa Team (7,34 kg)
  2. Szakesz Team (3,78 kg)
  3. Norvég Team (1,50 kg)
  4. Sárszegi csapat (0,50 kg)

Az egyéni versenyzők között 2 nevező fogott halat.

1. Lósz Balázs (1,75 kg)

Balázs megkapja a Haldorádó ajándékait
A Szent Péter Vándorkupa is őt illeti 2012-ben

2. Antalovics István (0,50 kg)

A 2. helyezett jutalmazása

Különdíjban részesült Gergics Lili, mivel ő hivatalosan nem nevezett a versenyre. Ennek ellenére összfogása 4,42 kg volt.

Lili is Haldorádó csomagot kapott

Következzen Aliz és Laura beszámolója, akik a TMP 2 csapat tagjai!

„Nagyon örültünk, mikor megtudtuk, hogy lesz horgászverseny. Barátaink már sokat meséltek a tavalyi horgászversenyről. Nagyon izgultunk és sokat készülődtünk már hetekkel a verseny előtt. Baráti társaságunk megbeszélte, hogy együtt fogunk a versenyen részt venni. Ez 6 családot jelentett. A barátnőnk, Réka előtte való nap el is jött hozzánk és nálunk aludt, hogy reggel együtt indulhassunk a versenyre. A gyerekek és az apukák már a verseny kezdetétől ott voltak, az anyukák később csatlakoztak a társasághoz, és mindenféle finomságot hoztak magukkal. Sorsolással választottuk ki, hogy melyik egyéni jelentkező vagy csapat hova, melyik helyre kerül. Mi az 50-es helyen voltunk. Nagyon örültünk, hogy az elején kaptunk etetőanyagot a Haldorádótól. Mi a kapott etetőanyagokkal, kukoricával és csontival is horgásztunk, de úgy látszik, a halak nem akartak a horgunkra akadni. Sokaknak jó piros lett a bőre délutánra, mivel senki se számított erre a nagy melegre és nem hozott naptejet. A pörkölt, amit Zsolt Atyáék főztek, nagyon ízlett nekünk, bár egy kicsit forró volt. Jó volt a verseny, de az a kár, hogy nem fogtunk egy halat sem. Köszönjük Gábor bácsinak, hogy megszervezte a versenyt és a támogatónknak a sok ajándékot! Már várjuk, lesz-e III. Szent Péter horgászverseny! Aliz és Laura”

Szerelés közben
Vajon mikor jön már egy hal?
Halra várva

Íme, Márk és Péter beszámolója erről a versenyről, akik családi csapatban indultak:

„Nagyon örültünk, amikor meghallottuk, hogy a tavalyi után idén is lesz horgászverseny. Az utóbbi hetekben már nagyon készültünk és alig vártuk, hogy eljöjjön az április 30-i hétfő reggel. Amikor fél 7 tájban odaértünk a vasasi Lukács-tóhoz, már tele volt a parkoló autókkal. Rengeteg jelentkező volt. A legtöbben csapatban indultak (családok, barátok), de akadtak egyéni versenyzők is. Először mindenki húzott egy számot, ami meghatározta, hogy hol lesz az adott csapatnak vagy versenyzőnek a horgászhelye. Mi családi csapatban indultunk apukánkkal, két bottal horgászhattunk, az 54-es számú helyet kaptuk. Aztán a Haldorádónak köszönhetően mindenki kapott etetőanyagot, előkészítette a felszerelést és elkezdődött a horgászat. Volt, aki a kukoricára voksolt, volt, aki élő csalit használt. Szerencsére az idő gyönyörű volt, nem fújt a szél, nem esett az eső. A későbbi 35 fok meleg azonban nem kedvezett a horgászoknak, délutánra már sokan pecsenye pirosra sülve bújtak az árnyékba. Az első néhány órában senki sem fogott egyetlen halat sem, de aztán déltájban voltak kapások. Sajnos, nem nekünk… ezúttal a mi csapatunknak nem kedvezett a szerencse, a pontyok nem a mi horgunkra akadtak. Ketten amurt fogtak, jó páran pontyokat, a legnagyobb egy 2 kilós volt. Nagyon irigyeltük a Nindzsák nevű csapatot, mert ők 6 halat fogtak! Hogy mi lehetett a titok, azt nem árulták el… viszont ők nyerték a versenyt, ami fél 2-kor zárult. Zsolt Atyáék bográcsban gulyást főztek, ami nagyon finom volt! Aztán mise következett, majd kihirdették az eredményt. Nagyon örültünk, mert nemcsak azok kaptak ajándékot, akiknek zsákmány akadt a horogra, hanem mindenki, így mi is, sok értékes csalival és egyéb horgászcuccokkal tértünk haza, amit idén nyáron biztosan el fogunk használni a következő horgászatokon. Köszönjük Gábor bácsinak a szervezést és a támogatónknak a felajánlásokat! Már alig várjuk a következő, III. Szent Péter Horgászversenyt! Márk és Péter”

Csodálatos napot töltött együtt a kis csapat

A gyerekek és a családok egy szép napot tölthettek el a Lukács-tónál és támogatónknak köszönhetően szép nyereményekkel, jutalmakkal gyarapodhattak.

Köszönjük a Haldorádó Team és Döme Gábor támogatását, valamint a Lukács Jánosnak a helyszín biztosítását!

Kelemen Gábor hitoktató
A fotókat készítette: Kézi Tímea (SzalmaSzáll Fotó)
Helyes Zsuzsanna
Tömör Balázs

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.