Verseny az elemek markában… avagy ez történt a VI. Verba tanya egyéni horgászkupán

Verseny az elemek markában… avagy ez történt a VI. Verba tanya egyéni horgászkupán

2009. június 27-én került megrendezésre a hatodik Verba tanya egyéni horgászkupa. Ha csak a statisztikai eredményeket néznénk, abból nem derülne ki, hogy mi lehetet az oka annak, hogy míg a tó északi részén szinte megállás nélkül fogták a halakat, addig a déli oldalon dobostortával csalizva sem tudtak volna kapást kicsikarni a horgászok. De ne szaladjunk ennyire előre…

Már a versenyt megelőző csütörtökön és pénteken nagyon sok versenyző látogatott ki a vízpartra, hogy felmérjék a tavat, kipróbálják az etetőanyagokat, csalikat. Természetesen a nagy tótól a megszokott fogási eredmények születtek. Számolatlanul akadtak horogra a szebbnél szebb uszonyosok, legyen az ponty vagy amur.

De minket, szervezőket leginkább a kis tó érdekelt, ahol még nem volt példa arra, hogy egyszerre 30 horgász tegye próbára a szerencséjét versenykörülmények között.

Csütörtökön rápróbáltak páran a kis tó különböző területeire, és fogási eredményeik megnyugtatóak voltak. Egy bojlis csapat horgászott a tó legtávolabbi sarkánál, ahonnan az előttük elterülő öblöt vallatták eltérő távolságokban. Érdeklődésünkre elmondták, hogy 11 halat fogtak aznap, amik reggeltől délután kettőig jöttek. A legkisebb 3-4 kg-os, míg a legnagyobb átlépte a 10 kg-ot. Azt hiszem, ez nem egy rossz fogási eredmény. Akik finomszerelékkel vallatták a vizet, azok is fogtak pontyokat és kárászokat…

Edzésnapi hal Polyák Csabától

A pénteki napon szinte csurig megtelt a nagy tó versenyzőkkel, akik közül akadt olyan is, aki szinte folyamatosan fárasztott. Komoly dilemmába is kerültek sokan, hogy ha mindenre van kapás, akkor mi is a jó csali vajon másnapra…

Szelináék sem tétlenkedtek pénteken!

A jó hangulatú társaságok beszélgetéseit, csalielemzéseit egy olyan erejű vihar szakította félbe, amire régóta nem volt példa ezen a tavon. Pár hete ugyan már volt egy tomboló erejű vihar, amiből jég is hullott rendesen, de ez a mostani túltett az előzőn. Itt ugyan nem volt akkora jégverés, de olyan erejű déli szél párosult hozzá, amit már több fa nem bírt ki sem a szigeten, sem a környező utcákon. A körülbelül fél óráig tomboló vihar amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott, kitört fákat, szétdobált vagy vízbe bevitt horgászfelszereléseket és bőrig ázó horgászokat hagyva maga után.

Ha már eláztunk, mindegy… ezen a napon büntetlenül lehetett a vízben fárasztani!
Ezért érdemes volt bemenni :)… Nézzétek meg az eget… Ki gondolná, hogy itt percekkel ezelőtt tombolt a vihar???

A vihar sem tudta a versenyzők jókedvét szegni, így ha már úgyis vizes volt minden, illetve mindenki, akkor következhetett a romeltakarítás, a felszerelések összegyűjtése. Nem mindennapi pillanat volt, amikor már „úgyis minden mindegy” alapon a vízbe vethettük magunkat a tó közepén úszó eszközökért.

Ezt én sem hagyhattam ki… már úgyis bőrig áztam… gondoltam, lepihenek egy kicsit

Egyesek még arra is „vetemedtek”, hogy a halat a tóban állva fárasztották ki, amire azt hiszem, még nem volt példa a Verba tanya írott történelmében. Még a tógazda is nevetett a képeket látva, egyedüli szomorúságra csak az adott okot, hogy a szigeten több olyan különleges fát is kitört a vihar, amit évek óta neveltek, gondoztak.

Az este folyamán még volt egy kisebb erejű szél, de az már korántsem okozott ilyen pusztítást.

A versenyre összesen 74 horgász adta le időben a jelentkezését, ebből 71 fő meg is jelent a reggeli sorsoláson és megnyitón. Így 46 fenekező és 25 úszós kategóriában versenyző horgász várta a verseny kezdetét jelző dudát.

71 horgász várta a sorsolást… Kinek mit tartogat Fortuna

A legelső halfogások a nagy tóból történtek, de nemsokára jött a hír, hogy horogra akadt egy hatalmas amur a kis tavon is. Az amur tömege 10.260 gramm volt. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ez a hal sokáig az egyetlen horogra akadt hal lesz az egész kis tó területén.

A horgászatot számos zápor nehezítette, hol kisebb, hol nagyobb intenzitású, de a természet mindig gondosan figyelt arra, hogy a bőrig ázott horgászokat viszonylag rövid idő alatt megszárítsa, hogy utána újabb esővel lephesse meg őket.

Ezalatt a nagy tavon folyamatosan fogták a versenyzők a halat, de a kis tavon még mindig nem akadt horogra értékelhető mennyiségű hal. Volt olyan szektor, ahol sokaknak még kapásuk sem volt a verseny alatt.

Balázs munkában

Amikor Balázs barátom, az operatőr elindult a kis tó felé, nyomatékosan megkértem, hogy kerülje el nagy ívben a horgászokat, nehogy lemaradjon hal a horogról… Most ez viccesnek tűnhet, de a lassan egyéves együttműködésünk során vettük észre, hogy azok a halak, amiket versenyen filmezett, nagy százalékban lemaradtak, leakadtak fárasztás közben. Így nem szerettük volna, ha még ezzel is tetézzük a kis tavon horgászók gondját, hogy mire kínkeservesen kapást csikarnak ki a vízből, leakad a hal egy babona miatt…

Aki nem hiszi, hogy lehet ebben valami, az nézze meg az írás végén található videót… :)

Amikor a versenyen eltört egy rakósbot spicce… természetesen forgatás közben… akkor már én is gyanakodni kezdtem a rossz ómenre.

Fárasztás közben esett…
… a fotózásra elállt…

A kis tó csak megkegyelmezett még egy horgásznak, az egyik legfiatalabb indulónknak, Bakó Péternek, aki egy gyönyörű, 8.860 grammos pontyot terelt szákba. Érdekesség még, hogy Péternek még egy nagy testű pontya elment, pedig az operatőrünk nem volt a közelben.

Bakó Peti hala 8.860 grammot nyomott

A szektoros értékelésnek köszönhetően azon horgászok közül is tudtunk legalább egy-egy horgászt díjazni, akik a kis tavon horgásztak. Nagyon sajnáljuk viszont, hogy a többieknek sajnos nem tudtunk horgászélményt nyújtani.

Majd megint fogott valaki, így esni kezdett…

A versenybe a nap során az időjárás is sokszor beleszólt. A pár kilométerre lévő Nyíregyházát elmosta az eső. Az utcákon fél méteres víz hömpölygött, amit nem bírtak a csatornák elvezetni. Az előző napi viharból okulva a tógazda folyamatos kapcsolatban volt a környékbeli településeken élő ismerősökkel, tájékozódott, hogy merre tart a vihar. A meteorológiai szolgálattól kapott információk alapján a tógazda úgy döntött, hogy 27 perccel a vége előtt lefújjuk a versenyt, mert nem kockáztatjuk a versenyzők testi épségét egy esetleges erős jégeső és heves vihar miatt. Akik megnézik a versenybeszámoló végén található kisfilmet, láthatnak benne pár gyorsítást, aminek anyagát alig 5 perc alatt vettük fel, majd ezt gyorsítottuk fel pár másodpercre. Ezen látszik, milyen intenzív viharmozgás volt ebben a körzetben.

A fanatizmus! Elfelejtettem megkérdezni, hogy mi a hobbija…

A nagy tavon az utolsó percig kiélezett volt a küzdelem a fenekező kategória elsőségéért. Mindössze 120 gramm döntött az első és a második helyezett között, és ha még azt is hozzáteszem, hogy ez a két fogási eredmény 44.110 gramm és 43.990 gramm volt, akkor látható, hogy mennyin múlhat egy elsőség. A versenyben második helyen végző Nagy György Richárdnak két szebb kárásza is leakadt a horogról, ami elég lett volna a végső győzelem megszerzéséhez. Az első helyen végző Tóth Józsefet viszont Balázs operatőrünk látogatta meg, aki (ennek következtében?) két pontyot is vesztett.

Pető Gábor és egy szép spanyol mintázatú ponty

A fenekező kategória harmadik helyezettje Pető Gábor lett, aki a sorsolás fintorának köszönhetően édesapja, Pető Barna mellett, szeme előtt horgászhatta végig a versenyt. Így gyakorlatilag szülői felügyelet alatt horgászott annak ellenére, hogy már nagykorú. :) Gábor 22.030 grammal mérlegelt, így szerezte meg a harmadik helyet a kis tavon horgászó Sándor Barna és Döme Gábor elől.

Az úszós kategória negyedik és ötödik helyezettjét is a kis tó adta. Luzsinszki Tamás 4.390 grammal mérlegelt a nap végén, míg a Romániából érkező Koszorús Botond 6.180 grammal.

Az úszósok közül a dobogó harmadik fokára a szintén Romániából érkező Újvári Krisztián Róbert állhatott fel, aki az előző évben megnyerte az úszós kategóriát. Idén ami rajta múlott, azt megtette, így a 13.750 grammos szektorgyőzelme a harmadik helyhez segítette.

Várhegyi László lett az úszós kategória második helyezettje

Második lett a felező szakaszon horgászó Várhegyi László, aki 22.330 grammot horgászott össze kizárólag rakós bottal.

Az úszós kategóriát nagy fölénnyel Polyák Csabának sikerült megnyernie, aki 32.870 grammal mérlegelt a nap végén.

A boldog győztes és a Kis Trónörökös!

A sors akaratából a 3 női versenyző egy szektorba sorsolt, így figyelemmel kísérhették egymás horgászatát. Ebből Simon Szelina került ki győztesen 17.500 grammos fogással Oberle Judit előtt, aki 14.820 grammal zárt, valamint Bajkó Tamásné előtt, aki 5460 grammal mérlegelt.

Itt található az eredménylista.

Szelina szép pontya is kellett a legjobb női versenyző kategória megnyeréséhez!
A Fair Play díjat is megkaphatja. A szomszéd versenyzőnek segít a szákolásban

Legeredményesebb ifjúsági versenyző Kiss Kristóf lett, aki Polyák Csaba mellett horgászva 15.410 grammos fogással zárta a viadalt. Mivel másnap ünnepelte a 14. születésnapját, ezúton is sok boldog születésnapot kívánunk Neki!

A legeredményesebb ifi versenyző Kis Kristóf lett!

A legnagyobb hal díját - bár sok hal megközelítette a 10.260 grammos tömeget, mégsem tudták megdönteni - Sándor Barna kapta.

A díjazott versenyzők
A vihar volt a főszereplő!

Az alábbi kisfilm felidézi a verseny néhány érdekes pillanatát:

írta:Takács Péter
Fotók: Polónyi Attila, Balázs Roland, Bakó László, Gyalus István

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: