Alias : adam5811
Név : Horváth Ádám
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1992-07-16
Lakhely : Harkány
Kedvenc horgászmódszerei : feederbotos horgászat
Kedvenc vízterületei : BCM Kovácshidai tavak, Dráva-folyó baranyai szakasz, Pogányi-tó
Legnagyobb halai : ponty 15 kg, amur 10 kg,
Mióta horgászik : 1997 óta

Szerző írásai

Pogányi tavaszköszöntő

Horváth Ádám 2023-04-27 06:00:00
Valahányszor kilátogatok egy vízpartra, mindig találkozom idősebb horgászokkal. Sokuknak meggyőződése, hogy csak a tartós meleg beköszöntével van értelme elkezdeni pontyra horgászni. Még ha viszket is a tenyerük, inkább nem is néznek ki a vízpartra, mert „úgysem jön semmi”…

Pontybiztos szelekció

Horváth Ádám 2023-04-17 06:00:00
Valahányszor kilátogatunk egy vízpartra, akarva-akaratlanul is szembetaláljuk magunkat egy-egy megoldandó szituációval. Kevés olyan alkalom adódik, amikor a körülmények teljes mértékben optimálisak lennének ahhoz, hogy pikkelyes barátaink horogvégre kerüljenek. A légynyomás-változástól kezdve az iszapos tavak okozta nehézségeken át a víz hőmérsékletéig valamennyi nagyban befolyásolja a horgászat sikerességét. Nem is beszélve arról, amikor először látogatunk el egy adott vízterületre, amelyet még nem sikerült kellően kiismernünk, vagy nem tudtunk kielégítő mennyiségű információt szerezni róla. Ezek a változók a kitartásunkat teszik próbára. Bosszantóak, de egy-egy jól átgondolt stratégia és a logikus gondolkodás sok tapasztalattal ajándékozhat meg minket.

Tavaszi meglepetés

Horváth Ádám 2023-03-05 06:00:00
Egyetlen olyan tényező van, ami a téli időszakban meg tudja keseríteni a horgász életét… Ez nem más, mint szembesülni a befagyott vizek látványával. Lékhorgászatra ugyan akad lehetőség, de ha a jégtakaró nem elég vastag, arra aligha merészkedünk rá. A pár centiméteres jég pedig abszolút meggátolja a horgászatot. Több gyógymód is javallott ilyenkor az elvonási tünetek enyhítésére. Horogelőkék kötése, botok és orsók tisztítása és karbantartása. Még egy opció, amikor passzív módon harmincadjára is átadjuk magunkat annak az élménynek, amelyet kedvenc horgászfilmünk tud számunkra nyújtani. Megfogadtam, hogy amint kiolvad kedvenc horgásztavam, azonnal szerencsét próbálok – mindezt főképp a teljes gyógyulás reményében.

A Puszta kincsei

Horváth Ádám 2022-08-28 06:00:00
Szinte biztosra veszem, hogy sok horgász kedvenc időszaka a nyár. Halaink anyagcsere-folyamatai a melegebb vízben felgyorsulnak, így sokkal több időt töltenek a napi kalóriaigény kielégítésével. Mi jut eszébe az embernek a nyári horgászatokról? Kilószámra előkerülő erjesztett magvak, sörözgető baráti társaságok, rákvörös bőrű horgászok és a hidegebb időszakhoz képest hatványozottan több horgászsátor a partokon. Amikor csak időm engedi, jómagam is szívesen látogatom többször a vízpartot a kánikulai forróság ellenére is. Szerencsére számos lehetőség adott már ahhoz, hogy ezek a melegek elviselhetőbbé váljanak, és ami talán fontosabb, a nagy meleg okozta rosszullétek, leégések esélye is minimálisra csökkenthető. Egy igazi, többnapos élménypecára vágytam és egy olyan vízre, ahol nagy eséllyel lehet számolni kapitális méretű halakkal. Nem is kellett sokat keresgélnem, hamar rátaláltam a lakóhelyemtől mindösszesen félórányi autóútra lévő Pusztató Horgászparadicsomra. A közösségi oldalon napi szinten jelentek meg újabb és újabb fotók kapitális méretű, gyönyörű pontyokról, amurokról. Utólag visszagondolva elmondhatom, hogy ez a túra életem élményekben egyik legdúsabb pecájára sikeredett.

Methodozás a déli fronton

Horváth Ádám 2021-09-10 06:00:00
Nincs olyan horgász, akihez az utóbbi években a feederezés – azon belül is a method technika – ne jutott volna el. Egyszerűsége, költséghatékonysága, univerzalitása elnyerte a horgászok bizalmát. Rengeteg érv szól mellette, de számomra az jelenti a legnagyobb örömöt, hogy a horgászok rájöttek arra, nagyobb eséllyel tudnak vele halat (akár nagy halat) is fogni akár lágyabb felszereléssel is! Nem kellenek ma már vastag zsinórok, vastag horgok, mázsaszám beszórt csalogatóanyag. Ennek is köszönhető, hogy egyre inkább teret hódít halaink egészségének, épségének megőrzése vizeinkben. Kovácshidán jártam e módszerrel, Dél-Baranyában, a déli fronton…

Nyáridézés

Horváth Ádám 2021-03-21 06:00:00
Az erdei ösvényeket átszőtték hallgatag pókok, a galagonya bogyója pirosan fürdött a napban, a legelők tarlott oldalán már csak délben ugráltak a szöcskék, a katáng virága elfakult, s az erdő aranyos bíborba öltözött, mert szép akart lenni, mint az öregedő asszonyok, ha elbúcsúznak valakitől, akit szerettek.”, írja kedvenc természetjáróm, Fekete István Hajnal Badányban c. regényében. Ilyentájt, ahogy az ember a kinti világot szemléli, hatalmába keríti egy érzés, ami kissé szomorú, de az újrakezdés, az ismételt megelevenedés reményében egyben örömteli is. Amikor a tiszta egű éjszakákon már fagy, és az égi szekeret, a Nagy Göncölt elriasztja a hideg az északi horizontra, akkor kimondhatjuk, hogy az ősszakállú vénember – az ősz –, megérkezett. Ez halaink számára is egy új időszak kezdetét jelzi. Életterük jóval hűvösebb lesz, anyagcseréjük üteme jelentősen lecsökken a nyári időszakra jellemzőhöz képest. A kényelmesebb horgászok, akiket a hideg visszaűzött a meleg szobába, a felszerelés karbantartásával és megannyi horgászfilm megnézésével próbálják feleleveníteni azokat az élményeket, amiket igazán csak a halfogás aktív része tartogat. Aki viszont elszánt, az ebben az időszakban is próbálja kiismerni a halak viselkedését. Számomra az őszi pecák stratégiája a nyáron megszerzett tudással, tapasztalatokkal és a vízterület kiismerésébe fektetett idővel érik be. Hiszen vannak olyan adottságai tavainknak, folyóinknak, amik nem változnak, így számunkra jó kiindulási alapot jelenthetnek. E gondolatokra építve tettem magam ismét próbára a kovácshidai Szödönyi-tavon.

Meglepetés Kovácshidán

Horváth Ádám 2020-10-04 06:00:00
A megszállott horgásznál alapjelenségnek számít, hogy nem telik el úgy óra, hogy a horgászat valamely aspektusára ne gondolt volna. Én is azon kapom magam nap, mint nap, hogy meglehetősen sokat töröm a fejem újabb kalandokon, beleértve taktikákat, vizeket és mindazokat, amik saját belátásom szerint eredményességhez vezetnek. Eredményes pedig csak úgy lehet valaki, ha kísérletezik, kitartó és türelmes, ha mer nyitni az új dolgok felé. Amennyiben rendelkezünk ezekkel az erényekkel, a siker (előbb-utóbb) garantált! Rengeteg pozitív-negatív dolgot lehetne felsorolni, azonban ha kudarcaink is változtatásra késztetnek az már hab a tortán. Ez így mind szépen hangzik, ha így leírjuk, azonban más VALÓBAN megélni ezeket. Minden nap egy próba, rávilágítás a hibáinkra, csiszolnivaló készségeinkre. Kovácshidán tettem magam ismét próbára.

Fokhagymásan, feederesen, pontyokra

Horváth Ádám 2013-12-01 07:00:00
Talán nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy a legtöbb horgász kedvenc évszaka a nyár, vele együtt a kánikula, amikor nem ritkák a nappali 35-40 Celsius-fokos melegek sem. Ilyenkor az emberek többsége a legközelebbi strandra menekül, ám az elszánt horgászok ilyenkor is vallatják a vizet. Nem tettem én sem máshogy, nagy csodákat reméltem a horgászattól… Ebben a hideg időszakban, talán hoz némi melegséget az élménybeszámoló írásom.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.