Tavaszi meglepetés

Tavaszi meglepetés

Egyetlen olyan tényező van, ami a téli időszakban meg tudja keseríteni a horgász életét… Ez nem más, mint szembesülni a befagyott vizek látványával. Lékhorgászatra ugyan akad lehetőség, de ha a jégtakaró nem elég vastag, arra aligha merészkedünk rá. A pár centiméteres jég pedig abszolút meggátolja a horgászatot. Több gyógymód is javallott ilyenkor az elvonási tünetek enyhítésére. Horogelőkék kötése, botok és orsók tisztítása és karbantartása. Még egy opció, amikor passzív módon harmincadjára is átadjuk magunkat annak az élménynek, amelyet kedvenc horgászfilmünk tud számunkra nyújtani. Megfogadtam, hogy amint kiolvad kedvenc horgásztavam, azonnal szerencsét próbálok – mindezt főképp a teljes gyógyulás reményében.

Nem tartom magam profi horgásznak, azonban minden egyes, aktív horgászattal eltöltött nap kifizetődik számomra. Minél többet ül a vízparton az ember, annál több megoldani kívánt szituációval találja szembe magát. Csalódás, tanulás, majd tapasztalat. Ez a megfelelő sorrend, ha tudatosan szeretnénk fejlődni. Rengeteg tényező befolyásolja a halfogás eredményességét, legyen szó a felkínált csalogatóanyagokról, helyi sajátosságokról, vízhőmérsékletről, halsűrűségről. Aki eredményes szeretne lenni, az nyomoz, próbálkozik, információt gyűjt.
Február első felére egy felmelegedés vette kezdetét. Ahhoz elegendő volt, hogy tavaink kiolvadjanak, bár így is akadtak olyan fagyzugos helyek, ahol reggelre hártyajegek jelentek meg. Szerencsére a kovácshidai Szödönyi-tó alkalmassá vált a horgászatra. Nem vártam nagy csodákat és haldömpinget. de mindent megtettem annak érdekében, hogy megfogjam az év első pontyait. Nagyon szeretek erre a tóra járni, hiszen a tógazdák nagy figyelmet fordítanak a halak védelmére és egészségük megőrzésére. Ebben a tóban megannyi nagytestű ponty él, ezért bármikor lehet rájuk számítani. Szépen rendezett tórendszerről van szó, ahol szívesen fogadják az embert. Szinte már olyan érzésem támad, hogy – bizonyos szempontból – hazaérkezem.

Ilyenkor még barátságtalan a tó és annak környezete

A reggelek még elég csípősek ilyenkor. Azt is számításba kellett venni, hogy más a hőérzet a vízparton, mint otthon, ezért thermo ruha nélkül nem szerettem volna elindulni. Többször horgásztam itt hideg vízi körülmények között, így előzetesen már kigondoltam, milyen technikával és csalogatóanyagokkal fogok próbálkozni. A víz sajátosságából adódóan most is a tó hátulsó részén foglaltam helyet, ahol a mederfenék keményebb. A sikeresség megkívánja, hogy minimum 100-110 métert tudjunk dobni, ugyanis ez a távolság adta ezen a tavon a legtöbb halat. Jelen pillanatban mindent a hideg vízhez, pontosabban annak halakra gyakorolt hatásához kell igazítani. Számomra ez keresőhorgászatot és maximális türelmet jelent. Az előző évi tapasztalatok azt mutatták, hogy 40 perc elég arra, hogy kiderítsük, lesz-e kapás azon a helyen, ahová dobtunk. Így a variálgatásra, kísérletezésre szánt idő – dobásonként – véges. Igyekeztem a tapasztalataimra hagyatkozni. Többeket is kicsalt a melegedő idő és a kiolvadt tó reménye a vízpartra. Sokan élő anyaggal is próbálkoztak, azonban eredménytelenül. Kicsit elkámpicsorodtam, de aki nem próbálkozik, az ne várjon csodát!

Háromféle keverékkel próbálkoztam
A jobb kioldódás megköveteli az előzetes rostálást
Az otthon már agyonszagolgatott csalik és aromák most bizonyíthatnak

Az ezúttal használni tervezett keverékek közül a Ready Method - Winter fantázianevű „konyhakész” etetőanyag előzőekben már bizonyított, így nem volt kérdés, hogy ezt újfent alkalmazni fogom. Másik keverékem fő alkotója a 4S pelletek téli változata, amelyet egy marék Total Fish etetőanyaggal paníroztam. Ennek egyik oka, hogy a halas jellegét némiképp erősítsem, valamint a pelletszemek is jobban tapadnak tőle, ami ennek az anyagnak egyik fő tulajdonsága is. A harmadik keverék a 2022. évi újdonságok közül a Tornado Method Mix - Barack és Tintahal. Mindenképp ki szerettem volna próbálni ezen a vízen. 3 dl vizet adtam hozzá, majd a pihentetés után átrostáltam. A csomagban található pelleteket nem adtam hozzá. Az előkészületek alatt a legnehezebb, amikor már csak percek választják el az embert attól, hogy végre bedobhasson.
Most is a 390-es és 420-as Long Cast botokat tettem próbára. Az orsók dobjára olyan zsinórt csévéltem, amely tökéletesen közvetíti a finom kapásokat, ráadásul nagy távolságból is. Ez nem volt más, mint a By Döme Super Sensitive 20-as méretben, megtoldva 19-es fonott Power Pro zsinórral, hogy a végszerelék bírja a nagy erejű dobásokat. A két végszerelék azonos volt, leszámítva a két method kosár fajtáját. A hosszabbik botomon egy 55 g-os Long Cast Method, míg a rövidebbiken egy 5 5g-os Dart kosár volt. Lefinomított, 14-es monofil method mono zsinórból kötött és kisméretű (12-es Guru QM1 szakáll nélküli) horoggal ellátott előkéket alkalmaztam normál méretű Fine csalitüskével. Itt jön képbe még egy tényező, amire úgy gondolom, nagy figyelmet kell fordítani, főleg ebben az időszakban, amikor a halak nem táplálkoznak olyan intenzíven. Ez nem más, mint a tökéletesen balanszírozott horog-csali együttes.

Jó, hogy megszabadult a középső bordától ez a kosár
Mindegyik halamat e csalinak köszönhettem

Kisméretű csalikat tűztem a csalitüskékre. Legfőképp az új Sipi1 és Sipi2, valamint a Tintahal és Barack ízvonal képviselőit próbálgattam. Nagyobb méretű csalikkal nem is tettem próbát a nap folyamán. Ahogy az valamelyest várható volt, valóban ki kellett ülni a halakat, és meg kellett találni a megfelelő kombinációt. Bár a hallottak alapján akaratlanul is felderengett a gondolat, hogy ma egyetlen kapás nélkül meg fogom úszni, szerencsére ez nem így lett. A pelletes keverékbe, 2 réteg közé rejtett és Legend MAX Jammel aromázott Tornado Tintahal és Barack pelletre megérkezett az év első pontya. A hideg víz ellenére nagyon jól küzdött. Nem volt nagy hal, de nem is kívánhattam többet. Nagyon örültem neki. Minden egyes hal, amely az átgondolt stratégiának köszönhető, nagyot tud lendíteni rajtam. Sikerült már az elején egy fogós kombinációba belenyúlni.

Az év első „áldozata”
Egy igazi, hamisíthatatlan hideg vízi
Ez nem volt kérdés…

A másik botomon a Winter és a Tornado Method kaját próbálgattam. Nagy meglepetésre ezek kombinációi sem működtek, kizárólag a 4S Pellet volt nyerő Csoki és Narancs Legend MAX Jammel alkalmazva. Ez meglepett, hiszen a halas jellegű csalogatóanyagok közül sokkal kiemelkedőbben teljesítettek a gyümölcsös beütésűek nálam ezen a vízen. Ezért is lehet fontos több, különböző etetőanyaggal próbálkozni. Hamarosan ugyanerre a keverékre megérkezett az újabb jelentkező, szinte ugyanolyan óvatos kapással.

Nem is kívánhattam többet
Megcsodálni és visszaengedni!
A töltőszerszámba natúr 4S Pellet…
… erre a csali…
… majd némi aroma…
… és újabb réteg került, amellyel mindezt lezártam
Fontos volt a rétegek közé helyezés, hogy a csali a kupacban maradjon a mederfenékre érkezés után is
A botok rezgőspiccei ezután már mozdulatlanok maradtak
A mai nap „eszenciáját” ezek a csalogatóanyagok adták

A déli harangszótól kezdve egészen 4 óráig több kapást nem érzékeltem. Más csalikombinációkat is kipróbáltam, de mindhiába, azokra több jelentkező nem érkezett. Kezdésnek azonban nem is kívánhattam többet. Nem voltak termetes pontyok, de ebben a hideg időben türelem és kitartás kellett ahhoz, hogy horogra kerüljenek. Számomra nagyon jó visszaigazolás egy-egy ilyen nap.

Írta: Horváth Ádám (adam5811)
Fotók: Horváth Ádám

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.