Alias : bazuka
Név : Endrődy Balázs
E-mail : [e-mail]

Szerző írásai - 1.oldal

Új Év - új remények!

Endrődy Balázs 2005-01-03 08:00:00
Az asztalon üres üvegek és néhány félig töltött pezsgőspohár. Már a buborékok sem gyöngyöznek bennük. Olyan erőtlenül kóvályognak a felszín felé, ahogyan vendégeim hagyták el a házat nemrégen. A hangos zene és a zsivajgás után szinte zúg a fülem a csendtől. Úgy volt, hogy hazaviszem kótyagos barátaimat, ezért az éjféli koccintáson kívül nem is ittam semmi nehezet, mégis most csaknem szédülök a néma, sötét ebédlő asztalnál ülve. Egyedül a nappaliban álló karácsonyfa piciny lámpái vetnek némi fényt. Megvilágítják az előttem fekvő naptár fehérlő lapjait. Ösztönösen átlapozom, de nincs tovább. Ez az utolsó oldal. Valami véget ért... Valami elkezdődött!

24 órás Csukafogó Horgászverseny Háromfán

Endrődy Balázs 2004-11-23 08:00:00
November 13-án, idén másodízben rendezték meg a Háromfai Víztározón a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó, izgalmas lebonyolítási rendszerű rablóhalas viadalt. A versenyzőknek az egyébként is embert próbáló maratoni horgászat mellett, idén egy újabb kemény ellenféllel is szembe kellett nézniük, az időjárással. Lássuk milyen sikerrel!

Balinhajsza 4. rész - Eső előtt, eső után

Endrődy Balázs 2004-11-05 08:00:00
Már több mint tíz órája folyamatosan esett az eső. Nem vadul, csak amúgy komótosan. Dacolva a felhőkön túl kardoskodó Nap erejével, a szürke felhőkből monoton egyhangúsággal szitálta be a Duna csendes tükrét, és egyre csak dobolt a horgász esőkabátjának felhajtóján. A kövezés egy kényelmesebb zugában elrejtette felszerelését és letakarta egy nagy nylon zacskóval. A vízcseppek azon is előadták vidám dob-szólójukat. A horgász leült egy kicsivel a csomagok mellett, és csuklyája alól hallgatta a kis koncertet. Tanácstalanul és sajnálkozva nézte, ahogy horgászbotjáról és orsójáról a víz ütemesen csorog a kövekre.

Balinhajsza 2. rész - Vigasztaló balin

Endrődy Balázs 2004-07-16 08:00:00
Talán tíz perc telhetett el így, amikor lábai alatt feldörrent a víz. Lekapta szeméről a kukkert, és a hang irányába nézett. Vele szemben, de a parttól jó 25-30 méterre hatalmas burványlás jelezte az elképesztő méretű hal mozgását.

Balinhajsza 1. rész - Csípős reggelen

Endrődy Balázs 2004-06-24 08:00:00
Rablóhalak után űzte a szenvedély, azért jött ide már éjszaka. Így a hajnal első pillanatait biztosan nem kési le. Azt az időszakot, amikor az éhes ragadozók óvatlanul hajtják a kishalakat és könnyedén odacsapnak a horgász wobblerére. Balinokra vágyott. Azokra az izgága, falánk jószágokra, melyek elemi erővel rántják meg a botot, amikor a műcsalira csapnak.

Hétköznapi éjszaka

Endrődy Balázs 2004-05-10 08:00:00
Éppen azon gondolkodott, hogy lecseréli az aktuális wobblert, amikor a rezegve bevontatott csalira nagy robajjal rontott rá valami. A bot villámcsapásszerűen rándult meg és erős húzásba ment át. A horgász nem rántott be csak keményen tartotta a pálcát, mire az egy pillanat múlva kiegyenesedett és megkönnyebbült...

Matchbottal a Nagyvizeken 3. rész - A Velencei-tó

Endrődy Balázs 2004-04-30 08:00:00
A teszt befejező állomása a Velencei-tó. Érdekes, hogy várakozásaimmal ellentétben itt ért a legnagyobb csalódás. Nagyon szorítok, hogy az itt megrendezendő Európa Bajnokságot ne árnyékolja be egy szeles időjárás...

Matchbottal a Nagyvizeken 2. rész - A Balaton

Endrődy Balázs 2004-04-29 08:00:00
Egy hirtelen ötlettől vezérelve kora tavasszal végigjártam az ország három legnagyobb állóvizét. Mindhárom területen szinte azonos feltételekkel, felszereléssel, etetőanyaggal, csalival horgásztam, kizárólag matchbottal. Mindegyik helyre kétszer látogattam el, egyik alkalommal egy kissé mélyebb, másodszorra pedig egy sekélyebb területet céloztam meg.

Matchbottal a Nagyvizeken 1. rész - A Tisza-tó

Endrődy Balázs 2004-04-28 08:00:00
Valahogy jellemző rám, hogy ha egy jó tavaszi matchbotos túrára gondolok, nem a legnagyobb vizeink jutnak először eszembe. Pedig a "Három Nagyvízen" (Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó) minden adott egy jó fogásra és a kényelmes horgászatra. Talán az ismeretlen nagy vízfelület rejtélye bizonytalanított el eddig, nem tudom, de szerintem sokan így vagyunk ezzel.

Március... mínuszok... márnák!

Endrődy Balázs 2004-03-17 08:00:00
Átszerelek. Egy nagyobb bója és ólom kerül fel, de a súlyozást könnyűre állítom be, hogy az úszó ne bukjon le, hanem át tudja emelni a köveken a súlyt. Amolyan úszós görgetés ez. Nem igazán bízom benne, mert szerintem még mindig túl gyors ez a mozgó csali a téli halaknak, ha itt vannak egyáltalán...

Csukarapszódiák 3.rész

Endrődy Balázs 2004-02-04 08:00:00
Eredetileg két részesre tervezett élménybeszámolómnak nem véletlenül adtam a fenti címet. Úgy gondoltam evvel érzékletesen fejezhetem ki a csukák táplálkozó kedvének szélsőségeit. A valóság azonban szembesített egy köztes állapottal is, mely hasznos tanulságokkal szolgálhat minden pergető társam részére.

Képeslapok süllőkkel

Endrődy Balázs 2004-01-12 08:00:00
Az írásban szereplő halak és emberek a képzelet szülöttei. Minden esetleges azonosság a valósággal pusztán a véletlen műve...

Karácsonyi süllő

Endrődy Balázs 2004-01-06 08:00:00
A Karácsony már elmúlt, de az élmény, amely számomra emlékezetessé teszi a nem túl régi Ünnepet, még olyan friss, mintha tegnap este történt volna... A sokadik dobás után fejemben szinte kirajzolódott a meder és lokátorként vetítettem magam elé az akadályokat: áthúztam az első fölött... majd lekoccantom finoman a következőn és éreztem, ahogy kishalam küzd az árral nemsokára elérve a mélyben futó kövezést...

Csukarapszódiák 2.rész

Endrődy Balázs 2003-12-16 08:00:00
Másnap tehát ismét lent voltam a Kiskunsági csatornán, de ezúttal a felső, Tassi hídtól induló szakaszt vettem össztűz alá. A nap hétágra sütött, akárcsak az előző a túrámon. A hőmérséklet is hasonlóan kellemes volt. Különbség csak annyi mutatkozott az időjárásban, hogy a levegő szinte állt, így a felszín tükörsimán gördült Solt felé.

Pergető Országos Bajnokság II. forduló

Endrődy Balázs 2003-12-03 08:00:00
A legnagyobb hazai rablóhal fogó verseny második felvonásának a Tisza-tó adott otthont. Az a víz, amely évek óta mostohán bánik a versennyel ezúttal sem kecsegtetett túl sok jóval. Ez a tény viszont sokakban felébresztette a reményt, hiszen, aki egy-két nagyobb halba belebotlik, akár a végső, összetett győzelemre is eséllyel indulhatott.

Csukarapszódiák 1.rész

Endrődy Balázs 2003-11-24 08:00:00
Benne jártunk a csodálatos őszben. A rablóhal horgászokat igazi verőfényes kellemes időjárás kényeztette hosszú napokon keresztül. Én sem ülhettem otthon. Sorra kerestem fel azokat a helyeket, melyeket ilyenkor évről évre végigjárok. A látszólag kiegyensúlyozott viszonyok ellenére a fogási eredmények elég szélsőségesen alakultak.

Pergető Országos Bajnokság I. forduló

Endrődy Balázs 2003-11-12 08:00:00
Tizedik alkalommal rendezték meg az ország legrangosabb és talán egyetlen igazi rablóhal fogó versenyét. A kétfordulósra tervezett viadalt hatalmas érdeklődés övezte. Rekordszámú nevező, 43 csapat 86 horgásza vágott neki a tavaly remekül bemutatkozó és sok halat adó Maconkai víztározónak.

Domolykók és csukák

Endrődy Balázs 2003-11-03 08:00:00
Egy egyenes szakasznál ígéretes részt fedezek fel. Tőlem lejjebb úgy 20 méterre, szinte függőlegesen, vagy inkább homorúan szakad be a magas part. Itt mélyebbnek kell lennie a víznek! Nem is megyek tovább, hanem finoman elsuhintom a csalit és vitetem az árral a kívánt terület alá. Amikor elcsorgott mellette és elhagyta 3-4 méterrel, akkor indítom a fahalat... hármat tekerek, mikor apró rántást érzek...

24 órás csukafogó verseny Háromfán

Endrődy Balázs 2003-10-29 08:00:00
Megdobbant a szívem, amikor a horgászújságban megpillantottam a verseny hirdetését. Végre szaporodnak a ragadozókra kihegyezett halfogó versenyek is. Idén négy rangosabb viadalt rendeznek a pergető horgászat szerelmeseinek. A kétfordulós, hagyományos pergető bajnokságot október végén és november elején rendezik. Erre készülve még két versenyen adódott indulási lehetőség. Sajnos ezek azonos időben kerültek megrendezésre, számomra érthetetlen módon, ráadásul az ország két végében, egymástól majd 400 kilométerre Maconkán illetve Háromfán. Választanom kellett tehát, de a választás cseppet sem okozott gondot. Pillanatok alatt letettem voksomat a háromfai verseny mellett, mert különleges és izgalmas feltételeket kínált, és érdeklődésemet fokozta az a tény, hogy még sohasem jártam a legendás "zöld pokolban".

Az ördögárok

Endrődy Balázs 2003-10-06 08:00:00
Akárhonnan is nézzük, a horgászat szórakozás, és mint ilyen igen sok pénzt emészt fel. Ezeket a forintokat nem számoljuk, ha akad belőle bőven, de ha a nadrágszíjat szorosabbra kell fognunk, szeretett hobbynkról akkor sem szívesen mondunk le. Marad a lehetőség, hogy a horgászatban is szerényebb, olcsóbb eszközökhöz nyúljunk. Ami a csodálatos ebben a sportban, hogy a szép eredményekről és a kapitális halakról ez esetben sem kell lemondanunk.

A hely

Endrődy Balázs 2003-10-01 08:00:00
A hely. Ez a szó egy horgásznak mást jelent, mint egy hétköznapi embernek. A hely a mi titkunk. Szeretett halfogó állásunk, melyet oly sokszor átkoztunk el, és melyet mégis a legjobban szeretünk. Ahonnan legsilányabb és legkedvesebb fogásaink kerülnek elő, és amire elsőként gondolunk, ha a horgászatra egy kis mód akad.

Jókor, jó helyen

Endrődy Balázs 2003-09-04 08:00:00
Úgy éreztem valami elindult... leginkább a víz. Nem volt képzelgés. A fél órája jelzésként elhelyezett kisebb kő alját már nyaldosták a hullámok, tehát megint jött a folyó két centit. Minden fáradtságom elmúlt és nagy hittel cseréltem a kapcson egy SSR 7 centis Rapalára, egy olyan ezüstös-kék színre, mely már többször bizonyított éjszaka. Kettő üreset dobtam vele...

Három műszak 2. rész

Endrődy Balázs 2003-07-10 08:00:00
Szinte csak megfeszült a lasszó és egy másodpercet is alig rezgett a fahalacska, amikor a vontatás erős húzásba ment át. A válasz nem váratott és én is behúztam. A vékony kis bot most szépen karikát formált! Ezt már szeretem! De jó lenne, ha egy szebb süllő...!

Három műszak 1. rész

Endrődy Balázs 2003-07-08 08:00:00
Elszántan készülődtem össze. Odakint még sötét volt és hosszú út várt rám. Olyan vízre indultam, ahol végre pergetve foghatok halat. Mivel a kiszemelt duzzasztó elég messze fekszik tőlem, ezért a kirándulást két naposra terveztem. A Hármas Körös ezen szakaszán, szinte bármilyen rablóval számolni kell. Elsősorban balin és süllő, de gyakran harcsa és csuka is akad a drillingre, sőt néha idősebb gyönyörű jászok és domolykók örvendeztetnek meg kapásaikkal. Ha belegondolok, három műszakot kell majd végig dobálnom és idén ez lesz az első komolyabb rablóhalas horgászatom.

Csigafogó

Endrődy Balázs 2003-05-26 08:00:00
Este 7 felé jött az első bronz-hátú! Ő is óvatosan kapott, de a beemelés utáni elnehezedés megdobbantotta a szívemet. Nem idegesen, hanem szinte komótosan húzott felfelé, végig a mélyben tartva a zsinórt. Csak ki ne akadjon!

Ezeregy dobásom legszebb meséi

Endrődy Balázs 2003-05-05 08:00:00
Még a hosszú hideg hónapok alatt, a fórum egyik topic-ját olvasgatva fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy le kellene mérni néhány dobásom hosszát. Szenvedélyes pergető horgász lévén mindig is fontos volt számomra a dobások minősége. Ennek igaz, csak egyik összetevője a dobás hosszúsága, de igen meghatározó összetevője. Balinra dobálva, nagyobb nyílt vizeken a csónakban, vagy partról pergetve gyakran méláztam azon, hogyan lehetne messzebb juttatni a csalit, és kíváncsi voltam, mennyi szerepe van egy-egy jól vagy rosszul megválasztott összeállításnak.

Nyitnikék!

Endrődy Balázs 2003-04-03 08:00:00
Az első dobás pont jó helyre érkezik, oda, ahol a kotrógép kanala a csatorna túlsó peremét kezdte mélyíteni. Nem csoda hát, ha úszóm elfekszik... egy kicsit megpöccintve azonban előre ugrik egy araszt, és így már a mélyebb mederben ingerli a puhaszájút. Két másodperc sem telik el és a kis dugó határozottan indul a gyenge sodrásnak felfelé, egyenesen az ágak közé!

Erre csörög a... wobbler!

Endrődy Balázs 2003-03-17 08:00:00
Tíz üres dobás után elbizonytalanodom. Itt rabolnak egymás hegyén-hátán! És a legjobb "balinos" wobblerem nem kell nekik? Lehet, hogy mélyebben leselkedtek? Vagy messzebb kéne dobjak? Talán valami feltűnőbbre gondoltatok? Megkapjátok!

Tél a folyón - Mi lesz veled Által-ér?

Endrődy Balázs 2003-01-29 08:00:00
...éppen kezdtem magam összébb húzni, mert a hideg ostromait egyre nehezebben álltam, amikor valami olyan történt, amire nem is igazán számítottam: megmozdult az úszó. Olyan hirtelen pedzést láttam rajta, ami a trükkös folyóvíz semmiféle bűvészkedésével nem téveszthető össze... összeszorult a gyomrom, mintha egy nagy hal kapását várnám, és megfeszült minden még melegen lévő idegszálam: az úszó szépen, határozottan elindult folyásnak felfelé...
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.