Alias : fonyod
Név : Varga Zoltan
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1970-09-21
Lakhely : Budapest
Kedvenc horgászmódszerei : bolognai botos peca, fenekező süllőzés
Kedvenc vízterületei : Balaton
Legnagyobb halai : süllő 6,5 kg(más faj nem érdekes)
Mióta horgászik : 1976 óta

Szerző írásai

Süllő az ünnepi asztalon

Varga Zoltan 2008-12-23 07:00:00
Karácsony ünnepe alkalmával a legtöbb család asztalára hal kerül, ami sokféle módon elkészíthető ételt jelenthet. A megszokottnak tekinthető ponty-variációk helyett ezúttal két süllőételt ajánlunk a ragadozóhalat enni is kedvelő olvasók figyelmébe: egy egyszerűbb, a hal saját ízét jobban kidomborító, de látványosabb asztali díszletként jellemezhető, és egy fűszeresebb, a pikáns ízeket kedvelőknek szánt változatot.

Balatoni süllőzés XI. - Haltisztítás, halfeldolgozás

Varga Zoltan 2008-12-22 07:00:00
A balatoni süllőzés jellemzően nem a C & R elvéről szól, bár - természetesen - a méret alatti vagy az annál nagyobb, de saját elvárásainkat nem kielégítő mérettel bíró egyedeket visszaeresztjük. A Balatonon a süllőhorgászat mindig is a konyha minőségi halhússal való ellátását célozta, illetve ez az inkább kedvtelés jelleggel horgászók esetében sem vált elhanyagolható szemponttá. Ennek megfelelően a balatoni süllőhorgászat természetes velejárója a hal konyhakésszé alakítása, amihez egyes alapismeretek megszerzése, bizonyos technikák elsajátítása nélkülözhetetlen. Ebben az epizódban ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani.

Balatoni süllőzés VI. - Csalik

Varga Zoltan 2007-12-18 07:00:00
A balatoni nyíltvízi süllőzés eredményességének egyik kulcsfontosságú tényezője a csali, hiszen - többek között - éppen a megfelelő csalétek kiválasztása határozza meg, hogy kapcsolatba kerülünk-e a süllőkkel. Gyakran nagyon is sok múlik azon, hogy mit, milyen formában és milyen módon kínálunk fel tüskéshátú kedvenceinknek. Ha nem találjuk el a szájuk ízét, az jelentősen csökkentheti a kapások számát. A sorozat e részében a sikeres csalik és felkínálási módozataik kérdéskörét részletezzük.

Balatoni süllőzés V. - Horgászfelszerelés: botok, orsók, zsinórok és horgok

Varga Zoltan 2007-09-27 08:00:00
A balatoni nyíltvízi fenekező és úszós süllőzés felszerelésigénye nem támaszt különös igényeket, hiszen a horgászat sikerében alapvetően a megfelelő idő és hely, valamint a csali és a végszerelék kiválasztása a meghatározó. Ugyanakkor kisebb odafigyeléssel - és minimális anyagi ráfordítással - a süllőzéshez nagyon praktikus felszerelést állíthatunk össze.

Balatoni süllőzés IV. - Az időjárás, napszakok, évszakok szerepe, helyválasztás

Varga Zoltan 2007-07-31 08:00:00
Talán egy olyan horgászmódszer sincs hazánkban, melyet annyira befolyásolna az időjárás, mint a nyílt vízi süllőzést a Balatonon. Az időjárási hatások közül egyértelműen a szél a legfontosabb, ráadásul a süllőfogás eredményességét tekintve a horgászatunkat megelőző időszak széljárása is meghatározó lehet. A többi időjárási elem (borultság, csapadék) ehhez képest a gyakorlatban elhanyagolható fontosságú. A napszakok szerepe lehet még igazán lényeges, valamint egyes időszakokban az, hová is megyünk süllők reményében… és a jó helyekre nem árt, ha vissza is találunk!

Balatoni süllőzés III. - A horgonyzás rejtelmei és kényelmi csónak-kiegészítők

Varga Zoltan 2007-05-10 08:00:00
Csónakunkat - legyen az saját, kölcsönbe kapott avagy bérelt - csak úgy tudjuk a nagy tavon süllőzésre használni, ha képesek vagyunk megfelelően rögzíteni a horgászatra kiszemelt helyen is. Ez nem is biztos, hogy olyan egyszerű, legalábbis sokak számára és elsőre… nem mindegy ugyanis, hol akarunk megállni és ahhoz milyen felszerelés áll rendelkezésre. Ha sikerült stabilan fixálni vízi járművünket, kezdődhet a horgászat - és sokszor csak ekkor derül ki, hogy a csónak kiegészítői, berendezései közül mi minden lehetne jobb, egyszerűbb, praktikusabb. Ha ezeknek legalább egy részét már korábban, tudatosan a horgászat során jelentkező igények szerint alakítjuk ki, sok bosszúságtól mentesítjük magunkat, és a hosszúra nyúló horgászatokat is kényelmesebbé tehetjük.

Balatoni süllőzés II. - A megfelelő csónak

Varga Zoltan 2007-01-31 08:00:00
A balatoni süllőzés túlnyomórészt nyílt vízi horgászat, ezért a megfelelő vízi jármű alapvető fontosságú. A horgászok zöme nem rendelkezik vitorlással, ezért legtöbben csónakból próbálkozunk. A Balatonon használható csónakok bizonyos tulajdonságait - a tó egyedi adottságai miatt - még jogszabály is részletezi. Ezt és elődeink sok-sok gyakorlati tapasztalatát is felhasználva az alábbiakban felvázoljuk, milyen az ideális balatoni horgászcsónak, illetve kiderül, hogy veszélyessége miatt mely változatok minősülnek nyílt vízi süllőzéshez alkalmatlannak. Természetesen a csónak vízen tárolásáról és a kötelezően előírt kiegészítőkről is bőven esik szó… és noha a témát kifejezetten a balatoni jellegzetességek szempontjából járjuk körül, pár gondolat a csónakkal más vizeken mozgóknak is hasznos lehet.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.