Részletek

Halasi csipke: „A csipkék királynője, a királynők csipkéje”
Kiskunhalasról, a Haldorádó Centrum otthonából származik az egyik olyan nevezetesség, amely öregbíti Magyaroroszág hírnevét. Ez nem más, mint a Halasi csipke.
A halasi csipkevarrás
élő hagyománya 1902-ben kelt életre, és 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett.
A csipkevarrás egyedülálló technikája nemzedékről-nemzedékre száll, s e tudással a Csipkeház kiváló népi iparművészei alkotják meg cérnából a csodát. A technika, bár több mint 110 éves, a csipkék mégis minden évben új motívumokkal bővülnek, melyekben így a hagyomány a jelen kor értékeivel társul. A halasi csipke egy örök érték, mely a leheletfinom, féltve őrzött alkotások mellett a mindennapi életbe, akár az öltözködésbe is elhozza szépségét, így ékesít mint gyűrű, medál vagy zsebkendő.

A csipke alapanyaga:
A 20. század elejétől nagyon finom, fehérítetlen lenfonalat használnak a kivitelezéshez, s az így keletkezett csipkék leheletvékony textíliát képeztek.

Késztési technika:
A halasi csipke jellegzetessége, hogy „kézzel varrott”. Az erőteljes mintarajz vonalán vezetik végig az alapszálat, amelyet huroköltésekkel fognak le. A mintarajz szállal történő befedése után különböző öltéstechnikákkal bestoppolják a kimaradt részeket, amelyek így plasztikusan kiadják a tervezett alakot.

Mintavilág:
A tervezők igyekeztek eredeti magyar motívumokkal dolgozni, hogy igazi hungarikum legyen a halasi csipke. A szakirodalom három csoportra osztja a halasi magyar motívumokat ábrázoló csipkéket:
- a virág- és levélmintás szegélycsipkék, gallérok és zsabók (pl. gránátalma, tulipán, békavirág, epervirág, csillagvirág stb.)
- az állatalakos szegély- legyezőcsipkék (pl. szarvasos, pávás, párosgalambos, pelikános, pillangós)
- a figurális, népviseletbe öltözött parasztalakokat (pl. táncoló pár, legény, leány, juhászbojtár)

Ejtse rabul a csipke varázsa Önt is! Ha szeretne igazi „hungarikummal”, egyedi ajándékkal meglepni szeretteit, akkor válassza a csodálatos, kézzel készített csipkéket a kínálatunkból!

Fontos:
A Haldorádó webáruházban megjelenő csipkéket nem mi szállítjuk, és nem is mi számlázzuk ki. A rendelő adatait továbbítjuk a Halasi Csipke Közalapítványnak, akik csomagolják, számlázzák és szállítják a megrendelőnek.
A zsűriszámmal rendelkező csipkéket, a Halasi Csipke Közalapítvány, mint népi iparművészeti minősítéssel rendelkező szervezet adómentesen értékesítheti, így a weboldalunkon megjelenített ár is ÁFA-mentes.10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.