Nyári kalandok a Csorna–Foktői-csatornán 2. rész

Nyári kalandok a Csorna–Foktői-csatornán 2. rész

A tavaly nyári szezon végén úgy köszöntem el, hogy jövőre visszatérek. Volt közel 1 évem átgondolni azt, hogy mit kellene másképp csinálnom annak érdekében, hogy sikeresebb szezont zárhassak e kis csatornán. Félreértés ne essék, nem vagyok telhetetlen. Örültem annak is, amit tavaly tudtam fogni, de úgy gondolom, a horgász természetes vágya, hogy évről évre jobb legyen…

Főbb változtatások
Az ilyen és ehhez hasonló vadvizeken úgy gondolom, kardinális kérdés a helyválasztás. Fontos volt, hogy idén olyan szakaszt keressek, ahol alig van, vagy egyáltalán nincs másik kialakított horgászhely a közelben. A gyakran horgászott részek nagyobb zajongással is járnak a közlekedés miatt. Fontos volt, hogy ne legyen átjáró forgalom, hisz ha itt éjjel jönnek-mennek az autók, akkor a sikertelenség borítékolható. Így a tehenészetek, gazdaságok közelségét igyekeztem mellőzni.

Igyekeztem olyan részt keresni, ahol nincs a közelben sok állás kialakítva
A kopár és sásos részeket mellőztem, náddal benőtt részt kerestem

A partot járva olyan nádassal benőtt részt igyekeztem találni, ahol szemmel láthatóan le van rágva a növényzet. Abban bíztam, hogy az ilyen helyeken megáll az amur és horogra lehet csalni.

Az amurok habzsolásának szemmel látható jelei voltak

Az első horgászatok
Igyekeztem hetente 2 x 1 éjszakát kint tölteni, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot tudjam gyűjteni. A rendszeres, szoktató etetést mellőztem. Meggyőződésem, hogy az itt élő halak le-föl közlekednek a csatornában, és ahol kaját találnak, ott szedegetnek, majd mennek is tovább. Sokkal inkább a jókor lenni jó helyen elvét vallom. Az alapos előkészület hamar kifizetődött, hisz rögtön az első horgászat eredményesre sikeredett.

A sötétedés utáni órákban már megérkeztek az első kapások
Meglepetésemre pontyot is tudtam fogni már az első horgászat alkalmával
A hajnal első fényei is kapást hoztak

Nagy örömmel vettem az irányt haza összepakolás után, hisz rögtön az első peca alkalmával sikerült 2 amurt és 1 pontyot fogni. Úgy éreztem, jó úton járok.

A második horgászat is hasonlóan jól alakult
A horgászatról horgászatra sikerült egyre nagyobb példányokat fogni
Sokszor lehetett számítani kapásra a naplemente utáni időszakban, illetve hajnalban
Itt azért lehet különleges vendégekre is számítani
Kapásra várva
Ilyen szép tükörpontyok is élnek itt

Csalik, csalogató anyagok
Jó pár horgászat után úgy gondolom, kellő magabiztossággal állíthatom, sikerült eltalálnom a halak ízlését. Azok a csalik és etetésre szánt csalogató anyagok, amelyeket használtam, szinte minden alkalommal adtak halakat. Azért mondom azt, hogy szinte, hiszen nem nyerhetek mindig én, sajnos megesett az is, hogy a halak nyertek. Az itteni lakosok jól tudják, hogy az életükért harcolnak, sokszor a méretüket meghazudtoló módon.

Az N-Butyric vajsav-méz pop-up, illetve a Tornado XL ananász-vajsav pop-up + Halcohol Hard Corn kukorica adta a kapások javát
Egy jövő évi újdonságot, a Spanyol Mogyoró névre hallgató bojlit is használtam etetésre, olykor csalizásra is, nem is eredménytelenül
Nem is kérdés, hogy kellett neki a csali
Etetésem alapját erjesztett kukorica + búza + repce keveréke alkotta
Ezt natúr tigrismogyoróval egészítettem ki

Utolsó 1 méter
A megfelelő csalik és csalogató anyagok mit sem érnek a megfelelő végszerelék nélkül. Hősiesen bevallom, nem szeretek kötözgetni. Egy olyan előkére volt szükségem, ahol a horogcsere pillanatok alatt megoldható, hisz az itt élő halak kemény szája könnyen kicsorbítja a horog hegyét. Így jött képbe a Ronnie rig.

150 grammos grippa ólmot használtam fél fixen, mely az akasztás után csúszóra vált
A legtöbb halat a Ronnie rig adta
Az itt élő erős halakhoz csakis a legjobb horgok valók
Zsinóromat a botspicc alatt egy csúszó, 50 grammos zsinórsüllyesztővel súlyoztam le

Ahogy múltak a hetek, szép lassan összeállt minden apró részlet, így egyre eredményesebb horgászatokat tudhattam magam mögött. Nagyon boldog voltam, hisz tavaly rengeteget mentem egy-egy kapásért, kezdtem úgy érezni, hogy ezért a csatorna idén kárpótol. Ekkor még csak a nyár felénél jártunk, és nem is sejtettem, mi vár még rám a hátralévő időszakban…

Folytatása következik…

Erdélyi Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.