A bojlikészítés folyamata

A bojlikészítés folyamata

A bojlis horgászat egyik legfontosabb és talán sokak számára legbonyolultabb része a bojli elkészítése. Véleményem szerint ez a témakör jelentősen túlmisztifikált, sűrű ködbe burkolt, amely sok pontyhorgász számára kérdéseket vet fel, ezáltal sokan megtorpannak, és elvetik a gondolatot, hogy saját bojlit készítsenek. Ezért szeretném bemutatni a bojlikészítés folyamatát, amely - mint látni fogjá(tok)k - közel sem olyan bonyolult dolog…

Üssük fel egy nagy edényben a szükséges tojásmennyiséget. Az edény méreténél arra ügyeljünk, hogy a folyékony és a majd hozzáöntendő szárazanyag mennyiségének megfelelő méretű legyen
A felvert tojásokat keverjük simára…
… majd öntsük hozzá az aromá(ka)t, az olajokat, az aminosavat és a betaint
200 g pirospaprikát adagoljunk fokozatosan a tojáshoz…
… majd keverjük csomómentesre. A pirospaprika majd enyhe színt kölcsönöz a folyékony anyagoknak
Öntsük a szárazanyagunk egy részét (kb. 60%-át) a folyékonyhoz. Azért célszerű több részletben összekevernünk az anyagokat, nehogy a túlzott szárazanyag-mennyiség okozza a problémát, hiszen ha túl száraz az összeállt tésztánk, utólag már nehézkes dolog lágyítani rajta. Keverjük el elektromos vagy kézi keverőeszközzel, folyamatosan adagolva hozzá a szárazanyag többi részét…
… majd ezt követően kezdődhet a férfimunka! A keményebb tésztát kézzel keverjük tovább, majd miután elérte az optimális állagot…
…(amely már nem ragad, és elválik az edény falától), formázzunk belőle egy téglatestet, és nyomjuk össze, így az esetlegesen létrejött buborékokat szűntethetjük meg
Ezzel meg is vagyunk! Ezt követően pihentessük a tésztát 10-15 percig!
Formázzunk rudakat a kinyomópisztolyba, majd töltsük meg tésztával!
A kinyomópisztollyal készítsük el a rudakat…
…majd helyezzük a beolajozott rollerbe (ami ebben az esetben 18 mm-es). Célszerű a mamutroller használata, amelybe 2-3 rudat helyezve akár 100-120 szem bojlit is megformázhatunk
Néhány mozdulat után megpillanthatjuk a megformázott bojliszemeket. Az olajtól csillogó szemek szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak!
Formázott bojlik, ameddig a szem ellát!
Az elkészült bojlit helyezzük forrásba lévő vízbe…
… majd miután az első szemet megpillantottuk a víz felszínén, egy szűrő segítségével emeljük ki őket
A kifőzött szemeket helyezzük szárítórekeszekbe…
… majd száraz, jól szellőző helyen szárítsuk!
3-4 nap után (azonnali felhasználás esetén akár pár óra után is) helyezzük a bojlit kilónként légmentesen záródó tasakokba, majd egy minimális folyékony anyag mennyiséget (aroma, dip-x) öntsünk hozzá!
Az így elkészített bojlit azonnal felhasználhatjuk, de akár több évig is tárolhatjuk!

Az ismertetett bojlikészítés során a következő anyagok kerültek felhasználásra:

  • 3 kg Tasty Baits Intent & Fish Base Mix (halas alapmix)
  • 10 ml Liquid Blackcurrant (Feketeribizli aroma)
  • 10 ml Liquid Muscatel (Szőlő aroma)
  • 10 ml Liquid North-Sea Fish (Hal aroma)
  • 30 m Amino Concentrate (aminosav koncentrátum)
  • 60 ml Cornsteep Oil (kukoricacsíra-olaj)
  • 30 g Betain (étvágygerjesztő)
  • 200 g Őrölt pirosparika (csemege)
  • 30 db tojás

Talán kijelenthetem, hogy a képsorok alapján sokakban felvetődnek a kérdések: Csak ennyi? Ilyen egyszerű? Igen, ilyen egyszerű. Remélem sokaknak segíteni tudtam, és ezután bátran belevágnak a bojlikészítésbe, majd horgászat közben elevenítik fel: „Igen, ezt múlt héten csináltuk!”

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.