Bojligyúrás alapszinten

Bojligyúrás alapszinten

A következő bemutató azok számára készült, akik még csak most játszadoznak a bojlikészítés gondolatával. Számukra még ismeretlennek tűnhetek, ezért engedjétek meg, hogy bemutatkozzam. Kovács Zoltán vagyok, az SBS termékek magyarországi importőre, teszthorgásza, és nem utolsósorban az eredményesnek mondható SBS SziKo Team egyik nélkülözhetetlen tagja. Több mint 5 évvel ezelőtt találkoztam először a bojlival mint csalival. Akkor még igen szegényes választékból, kizárólag magas tartósítószer tartalmú, készre készített bojlik közül válogathattam, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel… De hamar rá kellet döbbennem, hogy csak azoknak a bojlis horgászoknak terem igazi babér, akik saját maguk készítik el bojlijukat, amit akkoriban még a csak nehezen beszerezhető alapanyagokból kellett megoldaniuk!

Mivel nagyon vágytam a bojlis pontyhorgászat sikerére és egy igazán kapitális halra, nekiláttam az alapanyagok beszerzésének. Mondanom se kell, az összegyúrásig sem jutottam. Már néhány nélkülözhetetlen alapanyag hiánya felborította a tervemet. Már majdnem teljesen lemondtam a bojlis pontyhorgászattal elérhető örömökről, amikor Szerbiában találkoztam az SBS termékekkel. Az ott látottak és a későbbiek során elért eredmények teljesen megváltoztatták a bojlizásról alkotott véleményemet.

Az első 20 kg fölötti pontyom megpecsételte a sorsomat!

A pontyhorgász világbajnok Király Iván személyesen mutatta meg az alapvető dolgokat, melyek egy fogós bojli elkészítéséhez elengedhetetlenül szükségesek. De a különleges segítség ellenére is rengeteg kellemetlenségbe ütköztem a bojlikészítések során, amíg - több lépcsőn keresztül - eljutottam jelenlegi ismereteim szintjére. Ezért fejembe vettem, hogy e lépcsőkön keresztül, melyek az alap-, a haladó és a mesterszint, bemutatom a bojlikészítés fázisait, hogy megkíméljelek benneteket azoktól a hibáktól, melyekbe magam is többször beleszaladtam. Nem beszélve arról, hogy e hibák miatt többször éreztem úgy, hogy most már elegem van, és én befejezem a bojlikészítést. Ha ezekben a pillanatokban nem a belső hangra hallgatok, amely azt súgta: „Tarts ki, biztosan meglesz az eredménye!”, akkor olyan életre szóló élményektől fosztottam volna meg magam, melyekről a pontyhorgászok többsége csak álmodik!

A bemutatóim célja, hogy megmutassam az SBS termékekben rejlő kivételes lehetőségeket, és azt, hogy hogyan tehetjük egyszerűvé magát a bojlikészítést. Mert szerintem nincs nagyobb siker annál, ha valaki saját kezűleg készített csalijával éri el a számára kitűzött, korábban elérhetetlennek tűnő fogási eredményt. Nem húzom tovább az időt, lássuk a bemutatót!

Az első lépés, hogy szerezzük be és készítsük elő az alapvetően szükséges dolgokat, melyek a következők:

Bojlikészítéshez szükséges kiegészítők:

  • Bojliroller
  • Bojli kinyomó pisztoly
  • Lefedhető edény, szűrő és szükség esetén egy kemping gázpalack + gázrózsa
  • A bekevert mennyiségnél nagyobb űrtartalmú edény
  • Injekciós fecskendők különböző méretekben
  • Evőkanál, teáskanál, kávéskanál, kés
  • A bojliroller rögzítéséhez szükséges eszközök

Elsőként rögzítsük a bojlirollert, hogy ne okozzon problémát görgetés közben az, hogy csúszkál az asztalon.

A kinyomó pisztoly fejét az általunk használt roller méretéhez igazítsuk. Ennek a legegyszerűbb módja, ha az egymásba fordított roller egyik bemélyedésébe nyomjuk a fej hegyét. Az ütközéstől 1-2 mm-rel húzzuk vissza a fejet, majd késsel jelöljük be
A megjelölt pontnál vágjuk le a fej hegyét. 20 mm-es bojli készítése során a fej 17 mm belső átmérőjű legyen!

Ezzel megtettük a szükséges előkészületeket, végre elkezdhetjük a bojlikészítést. Az általam ajánlott, felmelegedő és lehűlő vízre (tavasszal és ősszel) leghatékonyabb recept a következő:

Az SBS alapanyagaiból rendkívül egyszerűen készíthető kiváló csali!

Tavaszi SBS bojlirecept összetevői

2 kg Catcher Base mix Squid and Octopus (tintahal és polip ízesítésű bojlikeverék)
1 kg Catcher Base mix Strawberry Jam (eperkrém ízesítésű bojlikeverék)
27 db tojás
150 ml Attract Complete Arctic (hidegvízi komplett étvágyfokozó keverék)
120 ml Omega Red Salmon Oil (kiváló minőségű vöröslazac olaj)
9 ml Strawberry Jam EA Range Flavour (etil-alkohol bázisú eperkrém aroma)
15 ml Squid & Octopus Concentrated Flavour (tintahal és polip ízű tömény aroma)
3 kiskanálnyi só

Érdekességként megemlíteném - amennyiben nem használjátok fel az összes alapanyagot -, hogy a Catcher Base mix Strawberry Jam és a Strawberry Jam EA Range termékek elhagyásával meleg vízben hatásos bojlikeveréket kapunk. Figyeljünk az adalékok arányára minden változtatásnál!
Első lépésként törjük fel az előírt mennyiségű tojást. Érdemes óvatosan feltörni a tojásokat, nehogy véletlenül záp kerüljön a már feltört tojások közé, mert azonnal dobhatjuk mindet a szemetesbe!
Majd adjuk hozzá a kiegészítőket...
… a téliesített vöröslazac olajat…
… a 2008-as év legújabb termékét az Attract Complete-et, a folyékony étvágyfokozók legoptimálisabb keverékét…
… adjuk hozzá a tintahal és polip ízű tömény aromát és az etil-alkohol bázisú eperkrém aromát!
Az EA Range felirat jelzi az aroma etil-alkohol tartalmát, amely különösen agresszíven terjed a hideg vízben is!
Keverjük jól el a tojásokkal az adalékokat egy villa vagy - ha rendelkezésre áll - egy kézi habverő segítségével

Miután egyenletesen elkevertük a folyadékokat, adagoljuk hozzá lassan és egyenletesen a bojlimixet. Nagyon fontos, hogy mindig a folyadékhoz adjuk a mixet, mert így tudjuk szabályozni, hogy milyen állagú legyen a masszánk. Ha túl lágy, még adhatunk hozzá száraz anyagot, de ha túl keménnyé válik a massza, akkor nem végeztünk tökéletes munkát, mert az újabb folyadék, melyet a masszánkhoz adunk, nem fog vele egyenletesen elkeveredni. Így könnyen elfordulhat, hogy pont abból a bojliból hiányoznak (vagy éppen túltengnek benne) a szükséges adalékok, melyet elsőként fogunk a halaknak a horgon felkínálni. Nem szeretném, ha éppen ebből az okból kifolyólag kudarccal fejeződne be az első, önálló bojligyúrásod! Ezért még egyszer mindenkit nyomatékosan kérek, hogy nagyon figyeljen a száraz anyag folyékony adalékokhoz való egyenletes adagolására a. Inkább maradjon a bojlimixből, melyet fénytől és nedvességtől védetten visszazárva nyugodtan eltarthatunk a következő, remélhetőleg már haladó szintű bojligyúráshoz!

A tökéletes állagú massza gyúrás közben elválik az edény falától
Az elkészült masszát helyezzük egy légmentesen zárható edénybe vagy tasakba néhány percre! Erre azért van szükség, hogy a benne lévő folyékony adalékok hatóanyagai egyenletesen eloszoljanak, vagy ahogyan a háziasszonyok mondják: hogy „összeérjenek az ízek”!

Néhány perc eltelte után vegyünk ki a légmentesen lezárt masszából annyit, amennyivel feltöltjük a kinyomó pisztolyunkat. Ezután kezdjünk hurkákat nyomni az asztalra. Csak néhány hurkát nyomjunk ki egyszerre, majd kezdjünk bele a rollerozásba. Ez azért fontos, mert ha túl sokáig van a levegőn a hurka, könnyen megszáradhat, ami azt eredményezheti, hogy nem kapunk tökéletes, könnyen formázható golyókat, vagy ami még rosszabb, hogy egyáltalán nem tudunk golyókat formálni belőle.

Aki még soha nem használta a bojlirollert, az először egyszerre csak egy hurkát tegyen a rollerra. Aki már ráérzett a roller működésére, nyugodtan görgethet egyszerre két hurkát is!
A megformált golyókat tegyük egy kosárba…
… úgy, hogy ne kerüljön túl sok egymásra, mert abba a hibába eshetünk, hogy összeragadnak, vagy összenyomják egymást, alakjuk eltorzul
Miután az egész masszából golyókat formáztunk, tegyünk egy edénybe vizet, és addig melegítsük, amíg a szó szoros értelmében rotyogni kezd!
Helyezzünk néhány szem bojlit egy szűrőbe vagy egy rácsos edénybe, és engedjük a lobogó vízbe! A 20 mm átmérőjű bojlit 1 perc 45 másodpercig főzzük, attól függetlenül, hogy feljöttek a golyók a víz tetejére, vagy nem!

Nagyon fontos, hogy ennél a résznél, bármennyire is türelmetlenek vagyunk, ne kapkodjunk! Ez már a célegyenes, ami meghatározhatja bojlink fogósságát, sajnos könnyen lehet, hogy negatív irányba. Ha túl sok bojlit teszünk a rotyogó vízbe, könnyen lehűthetjük velük a vizet, amivel megállítjuk a forrást. Így a fent említett időt betartva túl puha lesz a bojlink. Ez azért probléma, mert nem tart majd sokáig a hajszálelőkén! Ha az említett időn túl főzzük, akkor könnyen abba a hibába eshetünk, hogy kifőzzük a bojlinkból az értékes anyagokat. Bár az SBS aromák maximálisan főzésállóak, ennek ellenére is vannak a bojliban olyan értékes hatóanyagok, melyek túlzott ideig történő főzés során károsodhatnak. Ilyen például a Catcher Base mixben, por alakban megtalálható Betain HCl. Túlfőzés esetén e termék jelentős része eltűnik a csaliból, ami miatt jelentősen csökkenhet az elkészített bojlink fogóssága. Ezért ne kapkodjunk, és pontosan tartsuk be a fent említett, főzésre vonatkozó tanácsokat!

Miután kifőztük az összes bojlit, melyet egy szellős kosárba vagy hálóra helyeztünk, egy óráig szárítsuk őket. Ezután a következő lehetőségek közül választhatunk:

1. Tegyük a bojlikat légmentesen lezárva mélyhűtőbe, a következő módon: néhány szemet, melyet horogra szántunk, helyezzük egy kis, légmentesen zárható edénybe vagy tasakba. De mielőtt az edénybe vagy a tasakba raknánk, kenjük be az edény vagy a tasak szélét 5 ml Attract Complete és 1 ml Squid & Octopus aroma keverékével. A belehelyezett bojlikat lezárás után jól rázzuk össze, hogy az illatos folyadék mindenütt befedje a bojlik felületét.

Ha jó munkát végeztünk, közelről így kell kinéznie a horogra szánt, aromásított bojlinak!

A maradék, etetésre szánt bojlikat az előzőekkel azonos módon kezeljük, annyi változtatással, hogy ne használjunk aromát, csak az Attract Complete étvágyfokozót. Zárjuk le ezeket is légmentesen, és jól rázzuk össze őket! Ezeket is a mélyhűtőbe helyezzük!

Ezek az ínycsiklandó falatok garantáltan meghozzák a várt sikert!

Többször visszatérő kérdés, hogy hűtőben is eltárolhatóak a bojlik? Sajnos, csak és kizárólag a mélyhűtőben tarthatóak el hosszú ideig! De a tervezett horgászatot megelőző este vegyük ki a hűtőből és hagyjuk kiolvadni…

A több hónappal ezelőtt lefagyasztott, majd kiolvasztott bojlik szinte hihetetlen, de másnap reggelre ugyanolyan puha és friss állagúak, mint amilyeneket a főzés után egy órával dipeltünk be!

2. A másik lehetőség (főleg azok számára, akiknek nincs lehetőségük a fagyasztásra), hogy a bojlit megfelelő körülmények között - száraz, hűvös helyen (különben megpenészedhet a tojástól), minimális légáramlat mellett, szellős szárító hálókon tárolva - folyamatosan szárítjuk. Ennek egyetlen hibája, hogy minél tovább szárad, annál keményebbé válik. Bizonyos speciális esetekben ez nem baj, de a frissen elkészített vagy kiolvasztott bojlinak fogósság szempontjából nincs párja! Aki teheti, az a fagyasztásra, vagy ami még jobb, az azonnali felhasználásra törekedjen!

A friss bojlinak nincs párja, jól tudják ezt a halak is!

Első látásra biztosan rendkívül bonyolultnak tűnik mindez, de higgyétek el, nem az! Azért mutatom be ilyen részletesen és nagy körültekintéssel, hogy rögtön az első gyúrás után realizálni tudd, kedves leendő bojlikészítő olvasó, a munkád gyümölcsét. Vagyis, hogy kifogd életed első halát, melyet az önállóan elkészített bojlidnak köszönhetsz, mely a Te érdemed, és egy kicsit a kiváló minőségű SBS termékeké is. Mert bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a fent leírtak pontos betartása mellett elkészített bojlival a következő horgásztúrára azzal a biztos tudattal indulhatsz, kedves barátom, hogy most a megfelelő csali van a tarsolyodban! Hidd el, miután megbizonyosodsz erről, megváltozik a bojlis horgászatról alkotott véleményed!

A letölthető kisfilmben további hasznos információkat és praktikákat láthatsz:

A következő hetekben ez vár még rátok:

  • Bojligyúrás haladó szinten
  • Bojligyúrás mesterszinten
  • Bojligyúrás ínyenceknek

Minden további részhez letölthető videót is csatolunk majd, tehát a téma iránt érdeklődők igazán részletes információkhoz juthatnak. Viszlát a következő epizódban!

(X)
Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók és videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.