Bojligyúrás haladó szinten

Bojligyúrás haladó szinten

A következő bemutató azok számára készült, akik már túlléptek a bojlikészítés kezdeti nehézségein. Számukra nem ismeretlen a bojliroller vagy a kinyomó pisztoly fogalma, de gyúrásaik során úgy érezhetik, hogy vannak még hiányosságok! Hogy néhány konkrét példát említsek: hogyan lehet több kilogramm bojlit legyártani anélkül, hogy zsibbadt karral értékes órákat töltenénk a kinyomó pisztoly mellett? Vagy hogyan lehet több liter folyékony adalékot pillanatok alatt tökéletesen elkeverni? Most - hogy még érdekesebbé tegyem ezt a bemutatót - egy olyan recept elkészítésén keresztül mutatom be a fortélyokat, melynek az SBS Pontymánia a 2007-ben a Palotáson megrendezett Dynamite Baits kupa döntőjén kifogott (és fajtáján belül tórekordnak számító) 25,35 kg-os tükörpontyát köszönheti.

Ennél szebb fogásról vagy kiválóbb teszteredményről álmodni sem lehet!

Ez a recept az M2-es fantázianevű véres-halas alapmixből készült, fekete kaviár ízesítéssel. A következő mennyiségek 3 kg alapmix meggyúrásához szükségesek:

  • 3 kg M2 Quest Base mix (halas-véres alapmix)
  • 36 db tojás
  • 30 ml SBS Concentrated Flavour - Black Caviar (fekete kaviár tömény aroma)
  • 60 ml Omega Red Salmon Oil (kiváló minőségű vöröslazac olaj)
  • 60 ml Blended Fish Oil (halolaj)
  • 75 ml Attract Natural (természetes, előemésztett fehérje)
  • 3 evőkanál Betain HCl (közismert természetes étvágyfokozó kivonat, amely 98%-os tisztaságú)
  • 3 teáskanál Flavatract & Flavone - Savoury (természetes alapú, különleges étvágyfokozó húsos alapú mixekhez)
  • 3 evőkanál Edge Extract (az SBS titkos összetételű „csali fokozója” - speciális CSL kivonat és sörélesztő keveréke)
  • 3 teáskanál só

A recepthez szükséges összetevők
A véres-halas alapú M2 Quest Base mix egy különleges nyári alapkeverék

Az első szembetűnő különbség, hogy az előző epizódban szereplő Catcher Boilie mix helyett itt már a Quest Base mix a főszereplő. A Quest mixek olyan felsőbb kategóriás termékek, melyek különféle értékes, minőségi anyagok komplex keverékéből állnak. Tartalmaznak többféle hallisztet, ásványi anyagokat, természetes adalékokat, esetünkben az M2-es mix különlegességét jelentő vérlisztet is. Ezek a termékek már sokkal hatékonyabb keverékek, de általában nem tartalmaznak aromát. Emiatt - évszaktól és helytől függően - érdemes a mixben található egyes adalékanyagok hatását felerősíteni, vagy a belőlük hiányzó, értékes étvágyfokozókkal még tökéletesebbé tenni. Így ezekből az éveken keresztül tesztelt és tökéletesített keverékektől - igaz, bizonyos korlátokon belül - könnyedén eltérhetünk, ezzel hazánk adottságainak megfelelően még fogósabbá és egyedivé tehetjük bojlijainkat. Ez is az egyik kulcsa az SBS termékek bármely kontinensen a pontyhorgászatban megtapasztalható kimagasló sikerének.

Most lássuk az elkészítést:

Az első lépés a kezdő szintű bojligyúrással azonos módon történik. Törjük fel a 3 kg mixhez szükséges 36 db tojást!
Adjuk hozzá a folyékony összetevőket (melyek szintén 3 kg-hoz értendők!): 30 ml Black Caviar aroma, 75 ml Attract Natural (az egyik kedvenc étvágyfokozóm), majd a 60 ml Omega Red Salmon olaj és 60 ml Blended fish olaj…
… majd adjuk hozzá a száraz adalékokat! 3 evőkanál Betain HCl, 3 evőkanál The Edge, 3 teáskanál Savoury, 3 teáskanál só…

A tökéletes keveréshez használjunk egy kézi fúrót, melybe egy keverőszárat erősítettünk (bármely festékboltban beszerezhető). Ennek segítségével pillanatok alatt tökéletesen elkeverhetjük a folyékony összetevőket. Miután meggyőződtünk a tökéletes elkeveredésről, további keverés mellett lassan adagoljuk a mixet a folyadékhoz.

Folyamatos ellenőrzés mellett, lassan adagoljuk a mixet, és többször álljunk meg a keveréssel, hogy elegendő időt hagyjunk a folyadék szárazanyagba történő beszívódásához - ellenkező esetben abba a hibába eshetünk, hogy az egyik pillanatban még túl lágynak tűnő massza a következőben már kezelhetetlenül keménnyé válik!

A keverés végén még egyszer, kézzel gyúrjuk át a masszát, hogy sehol ne maradjon száraz mix, mely csökkentené a bojlink értékét a tökéletlen elkeveredés miatt. Ezután fedjük le a masszát, és hagyjuk néhány percig „érlelődni”.

Ígéretemhez híven, most következik az a rész, melyben megmutatom, hogyan takaríthatunk meg értékes időt a hurkák gyártásánál. Ehhez az egyik kulcs a kompresszor. Ez a gép fogja az emberi erőt helyettesíteni. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az erre a célra gyártott, sűrített levegővel működő kinyomó pisztoly.

Ez a szerkezet egyszerre 3 kg massza befogadására képes
A speciális fejnek köszönhetően egyszerre 3 hurka kinyomására is képes
A haladó szintű bojligyúró horgásznak már rutinból megy a rollerezés, egyszerre 3 hurkát is görgethet…
… így - az egyetlen hurka görgetéséhez képest - kétszerannyi időt takaríthat meg!
Így néz ki egy valóban fogós bojli, ami minden szükséges adalékot tartalmaz! Szemmel láthatóan nem puszta hallisztből álló bojli!

Ezen eszközök segítségével néhány percre redukálható a hurkák és bojlik elkészítéséhez egyébként szükséges több órányi munka. Az ezzel megtakarított időt is a vízparton tölthetjük! Az elkészült golyókat az előző részben bemutatottal azonos módon főzzük! Az egyetlen különbséggel, hogy a most elkészített bojlik átmérője 18 mm, ezért ezeket 1 perc 35 másodpercig kell főzni. Figyeljünk a főzési időre, nehogy kifőzzük az értékes anyagokat!

A megfőzött bojlikat az előző epizódban említett módszer szerint szárítsuk tovább, és 1 óra elteltével dipeljük vagy aromásítsuk, majd tegyük a fagyasztóba! A nyári időszakban félelmetes fegyver az így elkészített bojli, ezért senki ne feledkezzen meg arról, hogy egy jó bojlis horgász legfőbb ismérve nem a tökéletes bojli elkészítése, hanem a példaértékű viselkedés a vízparton, melyhez elengedhetetlenül hozzátartozik a halakkal való a kíméletes bánásmód. Mert egy haladó szintű bojlis legszebb pillanatának a hal fényképezés utáni kíméletes visszaengedésének kell lennie! Ennek tükrében mindenki döntse el, hogy melyik szinthez tartozik, és ennek alapján használja a megadott recepteket!

A videóban további hasznos információkat találhattok:

Jó fogást kívánok és tartsatok velem a következő epizódban is, melyből megtudhatjátok, hogy mi (az SBS SziKo Team) hogyan készítjük bojlijainkat a versenyekre!

(X)
Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók, videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.