Bojlikészítés haladó szinten, avagy pénztárcakímélő hatékony megoldások!

Bojlikészítés haladó szinten, avagy pénztárcakímélő hatékony megoldások!

A sorozatom második részében a haladó szintű, vagyis az alap rutint már megszerzett bojlikészítőknek szeretnék további ötleteket kínálni, hogyan lehet még hatékonyabbá tenni a bojlikészítés menetét, mindezt olyan eszközökkel, melyek minimális költségvetéssel, bárki számára könnyedén beszerezhetőek. Bemutatom, hogyan lehet egy apró trükkel egy kézi hajtású húsdarálót tökéletes bojlikinyomóvá alakítani, hogyan lehet egy bútorlap és két zsanér segítségével többszörösére gyorsítani a bojlirollerozás menetét! Természetesen, mindezt egy 2010-es SBS újdonsággal megspékelve, mely alternatívát kínál a szűkebb pénztárcájú horgászoknak is, hogy kipróbálhassák az SBS csúcskategóriás, legfogósabb termékeinek házilag történő elkészítését is…!

Először lássuk, melyek azok a kis költségvetésű eszközök, melyekkel valóban nagyságrendekkel hatékonyabba tehetjük a bojlikészítés menetét az alapszintű bojikészítésben bemutatottakkal szemben:

  • Kézi hajtású húsdaráló (+ egyedi persely)
  • Kinyomó fej
  • Bojliroller
  • 8 db Reiser csavar (4 x 20)
  • Csavarhúzó
  • Bútorlap (5-5 cm-rel nagyobb méretű, mint az általatok használt bojliroller mérete)
  • 2 db zsanér (50 mm)
  • Elektromos fúró
  • Keverőszár
  • Főzőedény (főzött bojlihoz)

Mielőtt megijednétek a sok felsorolt terméktől, menjük szépen sorban, és rádöbbentek, hogy ezen eszközök nagy része - vagy lehet, az összes - rendelkezésetekre áll!

Az első, egyik legfontosabb eszköz a húsdaráló!

Ez a kézi hajtású húsdaráló könnyedén beszerezhető és a régi háztartásokban gyakran megtalálható. A képen bemutatott a nagyszüleimé volt, míg ki nem sajátítottam! :-)

Nézzük, milyen apró módosítást kell elvégezni rajta, hogy tökéletesen használható legyen. Az első változtatás, melyet ti magatok is könnyedén el tudtok végezni, hogy ki kell venni belőle a végén található kést (a cikkhez tartozó kisfilmben megtekinthetitek, honnan kell ezt eltávolítani), mert arra nekünk nincs szükségünk, csak nehezítené a hurkák kinyomását.

A második dolog, melyhez szakember segítségét kell kérnetek, a képen látható persely beszerzése

Ennek a perselynek a mérete húsdaráló függvénye, de szerintem érdemes méretre esztergáltatni! Bármely esztergályos el tudja készíteni, melynek anyaggal és munkadíjjal együtt az ára nem lehet több 1500 Ft-nál, de már ez az összeg is túlzás! Erre a perselyre azért van szükség, hogy a kinyomó fejet tökéletesen fel tudjuk helyezni a húsdaráló végére úgy, hogy mellette ne nyomódjon ki a bekevert massza.

Következő lépés a bojliroller bútorlapra történő felhelyezése. Ehhez szükségünk van egy bútorlap darabra. Méretét tekintve elegendő, ha minden oldala 5-5 cm-rel nagyobb az általatok használni kívánt roller szélességénél. Ezt a bútorlapot a következő módon rögzítsétek a két zsanér segítségével:

A zsanér egyik szárnyát a bútorlaphoz, a másik szárnyát a munkaasztalhoz 2-2 Reiser csavarral! (Feltörekvő fiatalság!!! Nehogy az otthoni étkezőasztalra csavarozzátok fel! Tegyetek egy bútorlapot vagy munkalapot (ha nem áll rendelkezésetekre munkaasztal) egy állványra és arra csavarozzátok fel a bemutatott módon! :-))
Majd ha rögzítettétek a zsanért és a bútorlapot, hajtsátok az asztalra és csavarozzátok (vagy szegeljétek) fel a bojlirollert a tetejére!
Ha jó munkát végeztetek, így kell működnie

Ezzel elvégeztük a szükséges munkálatokat, melynek összege a következő képen alakult:

Kézi hajtású húsdaráló 2500 Ft + áfától / db

Esztergált persely 1000 Ft + áfától / db

Bútorlap 500 Ft + áfától / db

Zsanér 240 Ft + áfától / 2 db

Reiser csavar 20 Ft + áfától / 8 db

Keverőszár 700 Ft + áfától / db

Összesen: 4960 Ft + áfa összegtől már beszerezhetők a szükséges eszközök és elvégezhetők módosítások! (Az árakat az interneten megtalálható árajánlatokból vettem alapul és nem tartalmazza az elektromos fúró árát!)

Biztos vagyok abban, hogy ez az összeg mindenki számára meggyőző és kétségkívül megéri, figyelembe véve a kisfilmben bemutatandó hatékonyságukat!

Következzen a szintén költséghatékony, de csúcskategóriás SBS termékújdonság, melyet a beharangozóban ígértem:

A termék neve Quest Ready-Made Base Mix, mely szintén kapható főzött és oldódó változatban is

Mielőtt most sokan azt gondolnák, hogy ez is egy instant keverék, előre szólok, hogy tévednek! Ebben a csomagban az eddig is sokat bizonyított csúcskategóriás bojlik alapja, a Quest Base Mix található. Igazi különlegességét az adja, hogy nem kell nagy mennyiségben megvásárolni az összes kiegészítőt az elkészítendő recepthez, hanem az európai teszthorgászok visszajelzései szerint leghatásosabbnak bizonyuló receptek alapján az összes szükséges összetevőt tartalmazza a kiszerelés úgy, hogy azok egymástól külön vannak csomagolva az 1 kg elkészítéséhez szükséges optimális mennyiségben!

Miért is jó ez? Mert a szkeptikusok számára lehetőség nyílik, hogy úgy próbálják ki az SBS legfogósabb házi készítésű bojlijait, hogy nem kell megvásárolni a nagy kiszerelésű kiegészítőket, hanem a terméket megvásárló így az 1 kg alapmixhez szükséges mennyiséget kis tasakba csomagolva megkapja! Ezzel lehetőségetek nyílik kipróbálni, hogy kedvenc vizeteken vagy adott időszakban melyik prémium íz működik a 9 közül! Egy dolgot garantálhatok, hogy a kilenc fantázianevű csomagból valamelyik biztosan működni fog, függetlenül helytől vagy időjárási körülményektől!

A korrekt tájékoztatáshoz hozzátartozik, hogy ez az 1 kg-os kiszerelés valamelyest többe kerül, mint ha megvásárolnátok hozzá a nagy kiszerelésű adalékokat és azok árát 1 kg-ra lebontva néznénk. De azt figyelembe véve, hogy milyen összegeket takaríthattok meg azzal, hogy ennek a terméknek köszönhetően csak abból veszitek majd meg nagy kiszerelésben a szükséges adalékokat, melyek már bizonyítottak nektek, akkor az 1 kg-os kiszerelés rendkívül kedvező áron kerül majd forgalomba!

Először a főzött változatból a sokat bizonyított Ace Lobworm fantázianevű bojlit fogom elkészíteni, mely különösen a nyugat-európai vizeken hozott szép eredményeket. (A filmben megtekinthetitek a német tesztcsapattal közösen készített kisfilmből egy részletet, melyben az Ace Lobworm csaliról szerzett tapasztalataikat osztják meg veletek röviden!)

Nézzük, mit tartalmaz az Ace Lobworm Quest Ready-Made Base mix:

1. Ace Lobworm Liquid Attract 8 ml
2. Natur Attract 25 ml + Attractamino 25 ml keveréke
3. Winterished Omega Red Salmon Oil 30 ml
4. Betain HCl 5 g
5. The Edge extract 10 g
6. Flavone Savoury 2 g
7. só 10 g
A por alapú adalékok…
… és a folyadékok is egy aromazáró tasakba vannak csomagolva!

A tasakok tartalmát adjuk az 1 kg elkészítéséhez szükséges tojás mennyiségéhez, mely jelen esetben 12 db.

A tojásokhoz először a folyadékokat adagoljuk…
… majd a por alapú összetevőket, befejezve a sóval!
Minden fontos adalékanyag a tojásban
Először keverjétek össze kézzel…
… majd öntsétek egy nagyobb edénybe, vödörbe!
Következhet a gépesítés!

Egy elektromos fúróba befogtam egy bármely festékboltban kapható keverőszárat, melynek segítségével könnyedén elkeverhető a folyadék, majd a hozzáadott mix is.

Ha megfelelően elkeveredett…
… lassan adagoljátok a folyadékhoz a mixet!
Erre azért van szükség, mert az általatok használt tojás mennyiségét nem lehet gyárilag meghatározni, hiszen egyes tojások nagyobbak, mások kisebbek! Mivel a folyadék mennyiségétől függ, hogy mennyi mixet vesz fel, addig adagoljátok a bojli alapport, míg a megfelelő állagot el nem éritek!
Mielőtt megkapjátok a tökéletes állagot, elkezd felkeményedni a massza, amit jól jelez, hogy az elektromos fúrógép egyre nehezebben tud majd dolgozni. Ezért ettől a ponttól már kézzel folytassátok a keverést, nehogy a gép meghibásodjon!
Nem sokat kell kézzel keverni, mert rövidesen elkezd elválni az edény falától és megkapjátok a masszát, mely így fog kinézni!
Miután néhány percig állni hagytátok egy tasakban a masszát, akcióba léphet az átalakított húsdaráló!
Azonkívül, hogy felgyorsítja a hurkák elkészítését, tömöríti is azokat, ezért nehezebb golyókat kaptok, mely a „dobócsöves bejuttatásánál” jelent majd hatalmas előnyt!
A gyorsan elkészült hurkákat a „zsanéros technikának” köszönhetően még gyorsabban golyókká rollerozhatjátok!
Nincs más hátra, mint az elkészült golyók kifőzése…
… és szárítása!
A főzött bojlikat a visszazárható aromazáró tasakban tárolhatjátok vagy fagyaszthatjátok!

Az így készült bojlikat kihűlés után fagyasszátok le, vagy 2-3 napon belül, használjátok fel! A praktikáknak köszönhetően megmaradt szabadidőt töltsétek az etetési stratégia kitalálásával, melyhez a www.haldorado.hu vagy az www.sbsbojli.hu oldalon rengeteg anyagot találhattok, hiszen nem elég a legjobb csali birtokában lenni, tudni kell azt fel is kínálni a legrafináltabb halak számára!

Hátra van a Soluble Bio Big Fish Quest Ready-Made Base mix, azaz a Bio Big Fish oldódó keveréke és az 1 kg bekeveréséhez tartozó kiegészítők! Ez az ízesítés tavaly került az SBS palettájára, és elsők között tesztelhette a magyarországi SBS Pontymánia csapata, akiknek 48 óra alatt 500 kg halat sikerült zsákmányolniuk ezzel a csalival! (Az ezzel kapcsolatos képeket megtekinthetitek a kisfilmben!)

A Soluble Bio Big Fish Quest Ready-Made Base mix tartalma:
1. The Gold Treasure 225 ml
2. Bio Big Fish Liquid Attract 8 ml
3. Natur Attract 25 ml + Attractamino 25 ml keveréke
4. K. M. Nugget Oil 30 ml
5. Betain HCl 5 g
6. The Edge extract 10 g
7. Flavone Fish 2 g
8. só 10 g
Először öntsétek a dobozban megtalálható Gold Treasure teljes tartalmát egy edénybe, majd a címkén található jelölésig (150 ml) öntsétek fel ásványvízzel és adjátok a Gold Treasure-höz!
Következhetnek a szintén a dobozban található folyékony…
… és száraz összetevőket, melyeket maradéktalanul adjátok hozzá a Gold Treasure és ásványvíz keverékéhez!
Az alapmixhez szükséges összes kiegészítő az edényben!
Ettől a ponttól a folyamat megegyezik az előzőekben bemutatottakkal. Keverjétek el az összetevőket először kézzel…
… majd géppel, lassan adagolva hozzá a mixet!
Ha felkeményedett a massza…
… kézzel folytassátok a bekeverést!
Miután a húsdaráló segítségével hurkákat készítettetek, következhet a golyók kirollerozása…
A Gold Treasure-rel bekevert masszák még könnyebben kezelhetőek a tojással készültekhez viszonyítva, ennek köszönhetően még kerekebb golyókat kaphattok!!!
A megmaradt masszából, melyet nem tudtatok kinyomni a húsdarálóból, mert benne maradt, tegyétek el a megüresedett visszazárható aromazáró tasakba: bármikor használhatjátok pasztaként a horogcsalitokra
A végeredmény: Az egyik legfogósabb oldódó bojli és egy kis paszta, ami a horogcsalitokat feltűnővé teszi az etetésen!

Ha kíváncsiak vagytok az SBS 2010. évi újdonságaira, többek között az írásban (filmben) látott termékekre is, akkor látogassatok el a IV. Haldorádó Pontyhorgász Napokra Kiskunhalasra, ahol személyesen mutatom be ezeket nektek, sőt együtt készíthetjük el a legfogósabb pontycsalikat! Ne hagyjátok ki!!!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók: Koperveisz Sándor
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.