Speed Carp a leggyorsabb pontyfogásért

Speed Carp a leggyorsabb pontyfogásért

A bojlival való horgászat úgy ívódott be a köztudatba, mint drága és igencsak sok időt igénylő horgászmódszer. Ez bizonyos körülmények között igaz lehet, főleg akkor, ha a horgász azt az egy nagy halat szeretné megfogni, erre azért sok időt kell szánni. A mai, rohanó világban talán ebből van legkevesebb… A SPRO Carp Fun Boilie Team Garai Péter vezetésével főként a Maconkai-víztározón megrendezett versenyeken bebizonyította, hogy gyorsan is lehet nagyon sok halat fogni. Most végre megtudhatjuk sikerük és nem hétköznapi fogásaik titkát, amelyből nem csak a bojlis horgászok tanulhatnak!

Így mesél erről Garai Péter:

Pár éve, egy nemzetközi bojlis versenyen figyeltünk fel néhány külföldi csapat elképesztő eredményére, hiszen már az első nap akár 150-200 kg pontyot vagy amurt varázsoltak elő a vízből - minimális etetés mellett -, miközben a konkurens csapatok csak 20-30 kg-mal büszkélkedhettek. Mindenki a csodaanyagról beszélt, ami a nyelvi akadályok áthidalása után nem sokáig maradt titok, hála a horgásztársak segítőkészségének.

A kukoricatej nagyobb távolságból is vonzza a halakat
A fűszeres változat a melegebb vizekben és nagyobb halakra ajánlott
Az Amors az etetésre érkező halakat táplálkozásra készteti

Mint kiderült, két folyékony összetevő, a kukoricatej és az Amors segítette őket a sikerhez. Ezek együttes használata mind a bojliba, mind a method mixbe nagyon meggyorsítja a célhalak reagálását az etetésre. A mesterek szinte kizárólag pasztázható ólomra gyúrják a nem túl aromás, kiválóan felhősítő, de nagy szemcséket is tartalmazó etetőanyagukat. Itt meg is állnék egy pillanatra, hiszen a módszer egy az egyben használható hagyományos etetőkosaras és feeder módszerhez is.

A speciális folyadékokkal megkevert method mixet paszta ólomra nyomva lehet a leghatékonyabban a bojlis technikában használni…
… de remekül működik a hagyományos fenekező pontyhorgászat és a feederezés során is!

A kukoricatej egy méz sűrűségű, a halak szervezete által jól értékesíthető édes, csemegekukorica illatú folyadék. Felhasználását két fontos tulajdonsága is indokolttá teszi. Oldódó csali - pellet bojli - készítésénél a kötőhatását használjuk ki. A kukoricatej mennyiségének növelésével vagy csökkentésével könnyedén szabályozható az oldódási idő. Minél több kukoricatejet adagolunk a szárazanyaghoz, annál hosszabb lesz az oldódási idő, ez ritkább csalizást tesz lehetővé. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyorsabb oldódás gyakoribb kapást eredményez. Nagyon megkönnyíti az otthoni csali készítést, hiszen bármilyen bojli alapporból, method mixből, pellet lisztből vagy az eddig már bevált etetőanyagból is lehet készíteni oldódó csalit. Első próbálkozásra 50% kukoricatej és 50% víz keverékével készítsünk jól gyúrható masszát, majd ízlés szerinti méretre és formára alakítsuk. Nyáron pár nap alatt, hűvösebb időben egy-két hét alatt lesz csalizásra alkalmas. Ekkor egy pohár vízben megnézhetjük az oldódási időt, amit a következő adag elkészítésénél már igény szerint lehet módosítani. A másik fontos tulajdonsága, hogy elképesztő csalogató hatással bír. A kukoricatej fűszeres ízesítésű változatát főleg nagyobb testű halak esetén ajánlatos használni.

A kukoricatej segítségével szinte bármilyen etetőanyagból készíthető oldódó csali
Évek óta az egyik legsikeresebb csalink a Special \'G\' Greenből gyúrt oldódó bojli…
… amely szintén kukoricatej felhasználásával készült
Pár perccel a vízbe érés után már oldódik, és ízletes felhő veszi körül a golyókat

Az Amors egy igen magas betaintartalommal rendelkező természetes étvágygerjesztő, amely az időjárási frontok alatt, vagy a hidegebb vízhőmérsékletnél gyengébben táplálkozó halakat is evésre készteti. Használatával teljesen elhagyható a bojliból a por alapú betain. A sűrű, sötétbarna, enyhén karamell illatú, fanyarkás ízű anyag minden békés halunkra, de elsősorban pontyra és amurra igen hatásos. Oldódó csali készítésénél az adagolása 16 Celsius-fok fölött a kukoricatej 50%-a, hideg víznél vele megegyező mennyiség ajánlott. Az Amors halakra gyakorolt pozitív hatását kihasználhatjuk, ha az etetésre vagy csalizásra szánt magok főzővizéhez 10%-ban adagoljuk.

Az Amors megsokszorozza a főtt magvak csalogató hatását is

A gyors siker eléréséhez kevés a jó csali, az etetőanyagot is elő kell készíteni. Fontos, hogy a mix tartalmazzon jól felhősödő anyagot is. Ha van rá lehetőség, akkor kétfajta etetőanyagot keverjünk, egy „apróhalast” és egy pontyost, ami nagy szemcséket is tartalmaz. Nyugodtan tehetünk hozzá apró szemű vagy tört pelletet, főtt magvakat. Meleg vízben 1 egység kukoricatej, ugyanennyi Amors és 2 rész víz hozzáadásával keverjük készre, földnedvesre az etetőanyagot. A tavaszi felmelegedő, illetve az őszi lehűlő vízben a kukoricatejet szinte teljesen el lehet hagyni, ilyenkor kerül előtérbe Amors kiváló csalogató hatása. Az igazán hideg, olvadás utáni időszakban 50% vízzel hígítva, az átmeneti hőmérsékleteknél töményen használva ösztönzi a pontyokat leginkább táplálkozásra. Mivel külön etetésre nem használjuk az etetőanyagot, elegendő napi 2-3 kg-mal számolni. Fontos, hogy gyakran, 15-20 perc elteltével újra kell dobni, mert ennyi idő alatt már kioldódik a kosárból az etetőanyag.

Hidegebb vízben és mélyebb bányatavakban jó párosítás a kukorica tej + Amors kombináció
A jó etetőanyag mit sem ér megfelelő csali nélkül!
Így felkínálva kikerülhetetlen a halak számára

Mit sem ér a jó etetőanyag, a jó csali, ha nem megfelelő a felkínálás módja. A rövid, 5-7 cm-es és vékony, 16-18-as fonott előkén felkínált kisméretű, lebegő vagy kikönnyített csali szükséges az eredményességhez. A módszer lényege, hogy a gyorsan oldódó kukoricatej a kosár közelébe csalja, az Amors pedig intenzív táplálkozásra készteti a pontyokat, amurokat. A halnak elég rászippantani az etetőanyag kupacra, ekkor a csali a szájába kerül, amit a rövid előkehossz miatt nem tud kifújni. Az ideális csalik a 10-15 mm-es fluo pop-up bojlik, pelletek, a fűzött kukorica kellőképpen kikönnyítve.

Hasonlóan szép eredményeket kívánunk már az első próbák során!

Az eredményeink magukért beszélnek, próbálják ki!

Írta: Garai Péter és Döme Gábor
Fotók: Garai Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.