A mély víz titkai

A mély víz titkai

A következő túrám helyszínéül a Lőkösházi Kavicsbánya Horgásztavat szemeltem ki. Itt próbáltam egy-két szebb pontyot lencsevégre kapni. A kihívás nem volt egyszerű! A mederviszonyok változatosak, a mélység pedig 2-25 méterig terjed. Az ígéretes helyek tárháza szinte kimeríthetetlen. Remélem, a következő pár sor segít abban, hogy az olvasók közelebb kerüljenek a bányatavi horgászat rejtelmeihez és bátrabban nézzenek majd szembe az akadályokkal!

Megérkezésem pillanatában verőfényes napsütés fogadott. Az időjárás-előrejelzés egész hétre kánikulát ígért. Kedvemet ez egy cseppet sem szegte, hiszen nem egy kétméteres tóról beszélünk, aminek az egekbe szökhet a hőmérséklete! Gyors kipakolás következett, minél hamarabb vízben szerettem volna tudni a szerelékeimet!

Bányatavi kellékek

 • Az első és legfontosabb egy gumicsónak mentőmellénnyel!
 • Halradar, amivel feltérképezhetjük a mederviszonyokat.
 • Mélyvízi bója a helyek megjelölésére vagy – esetünkben – a GPS-koordináták rögzítése.
 

Helykeresés
Legelső körben egy rövid kanyart tettem a tavon: próbáltam felderíteni, milyen mélységben tartózkodnak a halak az adott hőmérsékleti viszonyok mellett. Nagy átlagban 10 méteres vízben, olyan 4-7 méterig terjedő mélységben mutatott a radar halmozgást. Az első kiindulási pontot erre az információra építettem fel. Olyan púpot, platót próbáltam keresni, ami ebben a mélységben fekszik. Több ígéretes helyet is sikerült találni 4-5 méter között. A következő lépés egy mélyebb pont felderítése volt, esetemben ez 10 méteres mélységet takart. Vészmegoldásnak a túloldalt elterülő, bokorral és fákkal tarkított partszél maradt. Itt a víz mélysége 2-3 méter között változik.

A túloldalt elterülő bokor- és farengeteg

Csalik
A túrára háromféle csalival készültem:

 1. Haldorádó Black Squid,
 2. Haldorádó Spicy Red Liver,
 3. … és egy a tesztfázisban lévő bojlival.
 

Az etetésemet kiegészítettem vegyes magmixszel és egy kevés halibut pellettel.

A bevetésre váró falatok
A bojlik természetesen 24 mm-es méretben, szimplán és duplán felkínálva kerültek horogra

Élmények sora
Az első hal nem is váratott sokat magára! A jó helyválaszt és taktikát gyorsan visszaigazolta egy szép ponty, amelyet az 5 méteres púpról sikerült megfogni. Soha rosszabb kezdést! Reménykedtem benne, hogy a túra végig kitart a szerencsém.

Egy igazi, sötét színekben pompázó bányatavi tükrös – soha rosszabb kezdést!

Evés és ínyencségek nélkül nem is létezhet horgászat. A brassói elkészítéséhez szükséges hozzávalókat Tóth Norbert kollégám és egyben vadász ismerősöm biztosította. Köszönet érte!

A vaddisznóhúsból készülő brassói

Az éjszakák – 1-2 kisebb halat leszámítva – viszonylag csöndesen teltek. A nagyok általában a legnagyobb kánikulában „csipegettek”.

Az egyetlen termetesebb éjszakai harcos
A kíméletes bánásmód minden halnak jár, mérettől függetlenül!

A helyi szabályzat előírja, hogy halat csak csónakból lehet kifárasztani. Erre a szabályra azért van szükség, hogy a különböző púpok, törések oldalán ne húzzuk, erőltessük át a pontyot. Másik nagy előnye a biztonságos fárasztás, illetve a halvesztés megelőzése. Ezzel a zsinórunkat is megvédjük a felületi sérülésektől.

A tavon napközben is folynak a munkálatok, ami az ott élő halakat abszolút nem zavarja , hiszen már hozzá vannak szokva. Több halat is a munkafolyamatok közepette sikerült az optika elé állítani
Ékes példa ez a szép töves is, mely a zaj ellenére zavartalanul táplálkozott
9 méteres mélységből érkezett ez a szép tükörponty
Érkezőben a vihar!

Már szinte várható volt a folyamatos nagy hőség miatt egy kiadós nyári zápor. Ami nem csak zápor lett, hanem egy kisebb szélvihar is. A semmiből, pillanatok alatt megérkezett és a nyakunkba ömlesztette a vizet. Természetes pont az egyik szerelék frissítése közben ért el. Nekem szerencsém volt a kijövetellel, de a másik helyen horgászó csapat egyik tagjának nem. Belekapott a szél a csónakjába és a tó felső sarkába fújta. A zsinórját menet közben kellett elharapnia, a vihar végét pedig a csónakban a tó csücskében várta ki…

Egy újabb nappali látogató

A túra közepén jött meg a várva várt NAGY halam egy törés aljáról! Itt a tómeder hirtelen négy méterről hat méterre tört le, majd fel 5 méterre. Ebből a kis gödörből sikerült megfognom ezt a morcos, zömök tövest.

Jövőre már lehet, hogy becsatlakozik a 20+-osok táborába
Tökéletes pikkelyzet!
Egy újabb csodaszép, sötét tükrös, amely a mélység lakója

Hasznos tapasztalatok

 1. A nagyobb testű halak leginkább nappal, a legnagyobb melegben érkeztek.
 2. Éjszaka csak a partszél mentén tudtam kapást elérni, de itt a kisebb testű egyedekből lehetett csemegézni.
 3. A legtöbb halat 4-6 méteres mélységből, a púpok tetejéről sikerült megfogni.
 4. Néha a 170 g-os ólom is kicsinek bizonyult, ha a törés oldalát horgásztam meg, egy kis szél rögtön keresztbetett.
 5. A halas és fűszeres bojlik egyformán jól adták a halat.
 6. Bányatavon csak félbevágott bojlival etessünk, különben jön a „csúszda” effektus!
 7. Ha PVA-val szeretnénk koncentrált etetést végezni, válasszunk sűrű szövésűt és azt is két rétegben! Egy réteg már a merülés fél távján bontott!
 8. A legtöbb kapás 30 centis előkére érkezett.

Túrám záró hala

Kellemes kikapcsolódást és halban gazdag hasonló túrákat kívánok!

Írta: Farkas Szabolcs
Fotók: Farkas Szabolcs, Kerekes Ernő

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.